Ladda ner rapporten om arkitektur och lagstiftning!

En systematisk sammanställning och beskrivning avseende det svenska plan- och byggregelverkets historia av bestämmelser som berör arkitektur, och därmed påverkat arkitektonisk form genom historien, har tidigare inte gjorts. Projektet Arkitektur och reglers syfte är att fylla det kunskapsglappet och bidra till förståelse för bebyggelsens utveckling under olika tidsperioder. Särskilt fokus har getts till regler som rör den estetiska dimensionen av arkitektonisk form, men genomgången berör även tekniska och funktionella aspekter.

Rapportförfattare
Ann-Kristin Kaplan Wikström

Ladda ner rapporten här!

Arkus nätverksträff om arkitektur och lagstiftning!

Lyssna på presentation och panelsamtal om rapporten arkitektur och lagstiftning. Vi bjuder in till samtal:
Olof Philipsson, Arkus Ordförande, VD Gatun Arkitekter,
Ann-Kristin Kaplan, Rapportförfattare, och Nina Åman, Stadsarkitekt, Nacka kommun

Läs mer och titta på inspelningen av nätverksträffen här!

Beställ boken murat byggande!

I boken Murat byggande av författare Tomas Gustavsson tas historiken, murverksmaterialens och byggmetodens karakteristika som utgångspunkter för en diskussion kring användning av tegel- och murningshantverk i det samtida byggandet.

Tomas Gustavsson är byggnadskonstruktör med lång erfarenhet av murverkskonstruktioner. Vidare har han under många år varit verksam som föreläsare vid arkitekt- och byggingenjörsutbildningar samt branschseminarier för yrkesverksamma inom såväl projektering som hantverksutförande.

Läs mer och beställ boken här!

Arkus nätverksträff om boken murat byggande

En bok om murningshantverket och dess utövande. Arkus bjuder in byggnadskonstruktören och bokens författare Tomas Gustavsson till ett samtal. “ Murat byggande" är en av Arkus 6 beviljade Zoom21 utlysning projekt.

Läs mer och lyssna på presentation och samtal om boken här!

Ny Rapport:

Barnvänlig bebyggd miljö

Författare: Jansson, Märit; Herbert, Emma
Utgivningsår: 2023-2024

Barnvänlighet handlar om att skapa förutsättningar för barns meningsfulla och hälsosamma tillvaro och utveckling, att bevara och utveckla strukturer och platser och skapa inkludering. Samtidigt främjar barnvänlighet i den bebyggda miljön en hållbar och demokratisk utveckling ur flera perspektiv och är en förutsättning för att uppnå olika nationella och internationella hållbarhetsmål samt FNs barnkonvention. Denna forskningsöversikt baseras på en genomgång av forskningsresultat från 88 vetenskapliga publikationer om ”child-friendly environments” – här översatt till ”barnvänlig bebyggd miljö”.

Läs mer och ladda ner rapporten här!

Arkus x Spotify!

Lyssna på inspelade essätexter från Arkus essätävlingen med temat: 1000 ord säger mer än en bild på Spotify. Läs mer och lyssna här!

Arkus nätverksträff: Delat boende

Vi behöver bygga smartare och mer resurseffektiva bostäder som både minskar bostadsbristen, är ekologiskt hållbara och erbjuder ett socialt boende med hög kvalité. Hur gör man det? Läs mer och titta på inspelad nätverksträff här!

En kurs om hur du söker innovationsmedel

Arkus och Sveriges Arkitekter har tillsammans tagit fram en utbildning med fokus på hur arkitekter kan bli bättre på att söka och få innovationsmedel.

Läs mer här!

Arkus beviljar 900 000 SEK till projekt för hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet.

Läs mer om de beviljade projekten här!

Bortom Köket

Genom att ifrågasätta de värden som präglar dagens kök och istället utgå från ätandets grundprinciper i kombination med dagens förutsättningar kan vi hitta ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarhetsvinster. Läs mer och titta på inspelat presentation här!

Hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet!

Välkommen till Arkus nätverksträff och informationsträff om Arkus utlysning: hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet!

Vi bjuder in till samtal om arkitektens roll, arkitekten i processen och arkitekturen i samhället
-Annica Carlsson, Arkus stiftelse styrelseledamot
-Emina Kovacic, Ordförande i Sveriges Arkitekter
-Olof Philipson, Ordförande i Arkus stiftelsen och föreningen

Titta på inspelat material här!

Rundabordssamtal om

New European Bauhaus

Läs mer här.

En ny publikation

Ekostaden Augustenborg i Malmö lockar varje år många besökare som vill se en hållbar omställning i verkligheten, och hur en klimatanpassning kan vara både funktionell och snygg.

Men lyckades man här, när en ekologisk omställning av ett befintligt område, dessutom med höga socioekonomiska ambitioner, fortfarande är sällsynt? Och hur lyckat är Augustenborg egentligen?.

Läs mer och beställ boken