Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev april

 

Foto: Esther Merbt

MED FOKUS PÅ BARN OCH UNGA

Detta nyhetsbrev har speciellt fokus på marin pedagogik för barn och unga. Nedan hittar du flera tips om pågående projekt med barn och unga i fokus, som du kan använda av eller inspireras av i ditt arbete. Där finns också länkat material med mer information och tips på lektionsupplägg. Trevlig läsning!

 

Illustration: Ida Wendt

Boka gratis föreläsning om havsmiljön

Vill ni lära er mer om utmaningarna för havsmiljön och få tips på hur man som klass eller individ kan engagera sig? Projektet Ocean Blues från Göteborgs universitet erbjuder fyra kostnadsfria föreläsningar. Alla gymnasieklasser oavsett inriktning är välkomna att boka en eller flera föreläsningar. Se en film om Ocena Blues, eller läs mer om projektet på hemsidan.

Kontakt: grazzia.matamoros@gu.se

 

Ny handbok för lärare

Det europeiska nätverket Blue Schools har gett ut en handbok som riktar sig till lärare. Handboken kan användas både som insoiration till att få in mer hav i undervisningen, oavsett ämnesområde, och som guide till hur en skola kan gå med i det europeiska nätverket. Handboken kan du ladda ner här.

Vill du och din skola gå med i nätverket och bli en del av det europeiska nätverket av blå skolor? Läs mer om hur du gör här på EUs maritima forum.Sista ansökningsdagen är 15 maj.

 

Foto: Björn Källström

Medborgarforksning om invasiva arter

Skolprojektet där lärare och elever i grund- och gymnasieskolan lär sig mer om invasiva främmande arter i havet och hjälper forskare att leta efter t.ex. blåskrabbor och svartmunnade smörbultar utökas nu med medel från Havs-och Vattnmyndigheten till hela den svenska kusten. Lärare och marinpedagoger som vill delta kan kontakta Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium.

Vill du veta mer? Läs mer om projektet på hemsidan, eller kontakta projektledare Björn Källström.

Epost: bjorn.kallstrom@gmbl.se
Telefon: 0709-479842

Du kan också se en föreläsning som beskriver projektet från en marinpedagogisk workshop som hölls 2020, och titta på en film om ett skolbesök inom projektet på Ängåsskolan på Orust.

 

Länktips

 
 

Rapportera in marina arter

Webappen Rappen ska hjälpa till att få kolla på var i Sverige olika vattenlevande djur och växter finns. Genom att rapportera in observationer via appen kan vi alla hjälpa myndighterna att få bättre kunskap om spridningen av olika arter. Rappen är integrerad med både Artfakta och Artportalen.

Länk: Läs mer om hur du gör för att rapportera in arter här

 

Följ det europeiska nätverket European Blue Schools

Följ med i vad som händer i det europeiska nätverket för Blue Schools på Facebook och på Twitter

 
 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller så kan du ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Ida Wendt

Disputerad marinbiolog. Arbetar som projektledare vid Havsmiljöinstitutet.

ida.wendt@havsmiljoinstitutet.se

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör. Arbetar som kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Marie Svärd

Miljövetare och vetenskapskommunikatör. Arbetar som kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

marie.svard@havsmiljoinstitutet.se

 
 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link

Skickat med Paloma