Styckar-SMs målsättning

Det råder stor brist på styckare i Sverige och förhoppningen är att fler ska söka sig till yrket när de ser vilket fantastiskt hantverk som ligger bakom. Branschen arbetar just nu intensivt med ett utbildnings- och rekryteringsinitiativ och ser stora möjligheter att skapa fler jobb och väcka intresse för branschen. I Sverige finns det idag drygt 270 EU-godkända, slakt- och styckningsföretag i varierande storlek.

Så här går tävlingen till

Styckar-SM genomförs på en scen inför stor publik torsdag 17 oktober. Sex erfarna styckare får en halv gris och de tävlande har 30 minuter på sig att omvandla den till produkter, färdiga att säljas i butik. En tävlingsledare och kommenterande expert guidar åskådarna under tävlingen medan bedömningen görs av två oberoende domare med mycket lång erfarenhet inom branschen. Vinnaren koras senare under kvällens bankett.

Bedömningen omfattar följande element

  • Ekonomiskt utbyte, dvs bästa styckning och fördelning av råvaran i mest lönsamma produkter.
  • Estetiska värden, både gällande hur styckningen har utförts och hur slutprodukterna ser ut.
  • Handlag
  • Arbetsorganisation
  • Hygien

Daniel Tunner blev den som tog hem titeln som svensk mästare i styckning 2022 när tävlingen för första gången genomfördes i Göteborg. Vem blir den lyckliga vinnaren i år?