Att producera egen el


För vem lönar det sig att installera en solanläggning?

Det korta svaret är att alla fastighetsägare skulle kunna spara pengar på att installera egen mikroproduktion. Det svaret är så klart en aning förenklat eftersom investeringen är stor och måste betala av sig över tid. Du måste också ha en byggnad som ligger i en bra riktning mot solen och saknar skuggning av träd eller skog. Ett annat alternativ är mark där man kan ställa panelerna men då krävs i en del fall bygglov.

Vilka ersättningar får man?

Idag finns det gröna teknikavdraget som innebär att alla privatpersoner som äger en befintlig fastighet, bostadsrätt eller håller på att uppföra en byggnad och installerar en mikroproduktionsanläggning får 20% i avdrag för allt arbete och material. Om du installerar en laddbox eller ett batteri får du 50% på kostnaden för material och arbete. Du kan läsa mer om avdraget på Skatteverkets hemsida >>

Alla, såväl juridiska personer som privatpersoner, har möjlighet att få 60 öre/kWh i skattereduktion för det överskott du matar in på elnätet när du producerar mer än du har möjlighet att använda. För att få möjlighet att göra skatteavdraget måste du använda lika mycket energi som du matar in på elnätet under ett år. Om du exempelvis använder 3000 kWh själv så är det maximalt 3000 kWh som du kan få skattereduktion för. Som mest får du ersättning för 30 000 kWh per år och anläggning vilket gör att du kan få maximalt 18 000 kr per år i skattereduktion. Denna reduktion rapporteras av ditt elnätsföretag och kommer förtryckt på deklarationen varje år. På Skatteverkets hemsida finns mer information om skattereduktionen >>

Från ditt elnätsföretag får du en så kallad nätnyttoersättning för överskottet du producerar. Om du är kund hos Kristinehamns Elnät är denna nätnytta 3,2 öre/kWh som redovisas på elnätsfakturan som ett avdrag.

Det viktigaste när du har installerat dina solpaneler är att teckna ett avtal med din elhandlare så att du får ersättning för ditt överskott. De flesta elhandlare utgår från spotpriset med vissa tillägg eller avdrag för faktiska kostnader men det kan variera ganska mycket. Tänk på att din produktionsanläggning får ett eget anläggningsid som du behöver uppge när du tecknar avtal. Anläggningsid får du från ditt elnätsföretag inom 10 dagar efter att Kristinehamns Elnät har tagit emot färdiganmälan från elinstallatören.

Var köper man solceller?

Vi på Kristinehamns Energi säljer sedan ett par år solceller till såväl privatpersoner som företag. Kunden får kostnadsfritt ett hembesök och en offert på installationen som man får ta ställning till. Vi säljer de flesta kända märken på marknaden och det gröna teknikavdraget görs direkt på fakturan som kommer efter att installationen är klar. Kontakta oss på 0550-881 50 eller via e-post till kundtjanst@kristinehamnsenergi.se.

Det finns förstås en mängd andra aktörer som också säljer solceller. Du hittar dem via sociala medier eller annan annonsering. Se gärna till att det är ett känt varumärke med bra referenser.

 


Vill du komma i kontakt med vår kundtjänst?

Kundtjänst

Vår strävan är att ha en öppen och nära dialog med dig som kund. Därför är vi aldrig längre bort än ett telefonsamtal eller ett mail. Du kan också chatta med oss direkt här på vår hemsida.

Varnumsleden 1, 681 91 Kristinehamn
Öppettider:
Vardagar 08:00 - 12:00
13:00 - 15:30