Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare I Tipsa om nyhetsbrevet

Nyhetsbrev nr 6 2019

 

Arbetsmarknadsministern har ordet

Porträttbild på Ylva Johansson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

 

När statsminister Stefan Löfven läste upp sin första regeringsförklaring efter valet 2014 sa han bland annat ”Inom 90 dagar ska arbetslösa ungdomar erbjudas ett jobb, en praktikplats, ett traineejobb eller en utbildning” och ”Arbetsförmedlingen reformeras i grunden.” Ansvaret för att genomföra detta föll på mig. Efter att Sverige under 2015 tog emot 163 000 asylsökande - mer än något OECD-land någonsin har gjort (per capita) - gav statsministern mig ett särskilt uppdrag att samordna regeringens insatser för att etableringen av de många nyanlända som fått uppehållstillstånd skulle gå så bra som möjligt trots stora påfrestningar inom många områden. När Sverige i januari i år efter månader av fruktlösa omröstningar i riksdagen äntligen fick en ny regering baserad på en ny politisk konstellation med Januariavtalet som grund fick jag uppdraget att hantera de stora skillnader i synen på arbetsmarknadspolitiken som finns mellan dessa partier.

När det nu är dags för mig att summera fem år som arbetsmarknadsminister i Stefan Löfvens regeringar är det dessa fyra uppdrag som kanske har varit de största och mest krävande:

1.

För att angripa den skyhöga ungdomsarbetslösheten reste jag runt i landet och träffade de politiskt ansvariga i kommunerna. Jag inbjöd dem till samarbete med staten för att med gemensamma insatser få ungdomar i arbete eller tillbaka i utbildning. 287 av landets 290 kommuner sa ja och tecknade samverkansavtal. Dua, delegationen för unga (och senare nyanlända) i arbete, blev en viktig aktör för att stödja och stimulera den lokala samverkan mellan AF, kommunerna och andra aktörer.
 

2.

Reformeringen av Arbetsförmedlingen tog fart. Arbetsförmedlingen hade sedan tidigare avslutat systemet med jobbcoacher. Regeringen avskaffade det misslyckade systemet med etableringslotsar. Idag utförs en stor andel av det rustande och matchande insatserna av färre och kvalitetsgranskade fristående leverantörer som rangordnas och ersätts efter resultat och som åker ur systemet om de inte håller måttet. Återvändsgränden Fas 3 har fasats ut och tusentals långtidsarbetslösa och nyanlända har istället fått en extratjänst, främst inom kommunal verksamhet, där man utför riktiga arbetsuppgifter till avtalsenlig lön och där många går vidare till studier eller jobb med lägre subventionsgrad. Samarbetet med kommunerna har utvecklats och intensifierats, allt fler arbetslösa går över till reguljära studier och de lokala jobbspåren bidrar både till ett första jobb i Sverige och till kompetensförsörjning inom bristyrken. Etableringen har reformerats och är idag ett arbetsmarknadspolitiskt program med samma balans mellan rätt och plikt som för andra arbetslösa.
 

3.

2015 kom människor på flykt vandrande genom Europa och gåendes över Öresundsbron. Många, många svenskar engagerade sig för att frivilligt hjälpa till under parollen ”Refugees Welcome”. Det blev en enorm belastning på mottagandesystemet och det var svårt för Migrationsverket att få fram sängplatser, eller åtminstone tak över huvudet, åt de många asylsökande. Situationen var ohållbar. Jag, tillsammans med migrationsminister Morgan Johansson, fick ansvaret för att finna en bred politisk överenskommelse för att hantera situationen och i oktober 2015 kunde sex partier enas. I februari 2016 fick jag av statsministern ett särskilt ansvar för att samordna alla insatser i Regeringskansliet för en fungerande etablering. Ett särskilt kansli (SIRF) inrättades och en period med mycket intensivt arbete vidtog, som involverade många departement, för att bosättning, skola, utbildning, arbetsmarknadsinsatser, svenskundervisning, hälsokontroller och mycket annat skulle fungera. Samarbetet med SKL var intensivt.
 

4.

Efter valet 2018 hade Sverige en övergångsregering i fyra månader. Först i januari i år kunde Stefan Löfven bilda en s-mp-regering, denna gång baserat på en omfattande överenskommelse med Centern och Liberalerna, det s.k. Januariavtalet. Arbetsmarknadspolitiken var en svår knäckfråga, det är ingen hemlighet att det finns stora skillnader mellan partierna just i synen på arbetsmarknaden och parternas roll. Jag fick därmed ett stort ansvar för att det nya samarbetet, som låg till grund för regeringsbildningen, skulle fungera och överleva genom att jag fick ansvaret för de svåra kompromisser och reformer som skulle ske inom mitt område. Samarbete mellan regeringen, Centern och Liberalerna rivstartade direkt och var mycket intensivt fram till sommaren. Visst har det varit svåra frågor och olika utgångspunkter men jag måste ändå säga att det varit, och är, ett mycket konstruktivt och bra samarbete som kommer leda till kompromisser som blir långsiktigt bra för svensk arbetsmarknad.

Utöver dessa fyra stora områden har viktig lagstiftning kommit på plats, som att vi rivit upp Lex Laval, infört entreprenörsansvar i hela bygg- och anläggningssektorn och infört skydd för visselblåsare på arbetsplatserna. Även på EU-nivå har jag, trots stora olikheter i medlemsländernas utgångspunkter, varit med och drivit fram en förändring av utstationeringsdirektivet som nu säger att utstationerade arbetstagare ska ha lön på samma villkor som inhemska anställda.

Det har varit fantastiskt roligt att ha fått förmånen att vara arbetsmarknadsminister under fem intensiva år! Samarbetet med fantastiskt professionella medarbetarna på departementet och de duktiga tjänstemännen på myndigheterna kommer jag att sakna, och jag vill lyfta fram de många engagerade människor jag mött i kommunerna och inom ideella sektorn och inte minst kunniga representanter för arbetsmarknadens parter. Jag vill rikta ett tack till alla er som jag har haft förmånen att möta och samarbeta med under dessa år. Jag kommer att sakna er!

Ylva Johansson
Arbetsmarknadsminister

 

Reformering av Arbetsförmedlingen

Statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, Annica Dahl, berättar om det pågående arbetet med att reformera Arbetsförmedlingen.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

I början av augusti kom det roliga beskedet att Ylva Johansson är Sveriges kandidat till ny EU-kommissionär! Det känns betryggande att vi kan få en representant i Bryssel som har lång politisk erfarenhet och djup kunskap om den svenska arbetsmarknadsmodellen. Samtidigt fortlöper arbetet med att reformera Arbetsförmedlingen enligt plan. Analysarbete pågår både inom Arbetsmarknadsdepartementet och på Arbetsförmedlingen. Den 9 maj fick Arbetsförmedlingen ett uppdrag om att förbereda för och att bistå med att analysera vissa förutsättningar inför reformeringen av myndigheten. Löpande dialog förs mellan departementet och myndigheten inom ramen för detta uppdrag.

En viktig uppgift i reformarbetet är att ta fram formerna för det nya valfrihetssystem som ska utvecklas, där fristående aktörer ska matcha och rusta arbetssökande för de lediga jobben. Den 4 juli gav regeringen Arbetsförmedlingen i uppdrag att utveckla och förbereda matchningstjänster. Syftet med uppdraget är att Arbetsförmedlingen ska ta fram tjänster som kan prövas under 2020 för att dra lärdomar inför det nya systemet som ska träda i kraft 2021. Matchningstjänsterna kan utvecklas inom en befintlig tjänst, såsom Stöd och matchning som Arbetsförmedlingen redan i dag erbjuder genom fristående aktörer.

Uppdraget till Arbetsförmedlingen att utveckla matchningstjänster ska ta sin utgångspunkt i det uppdrag som Arbetsförmedlingen fick den 9 maj. Inriktningen på matchningstjänsterna är att ersättningen till de fristående aktörerna i huvudsak ska vara resultatbaserad med ersättningar som tydligt differentieras utifrån hur nära arbetsmarknaden målgrupperna står.

Inom kort presenteras budgetpropositionen för 2020 där regeringens förslag om resurser för arbetsmarknadspolitiska insatser kommer att ingå.

 

 

Nyheter i korthet

Fortsatta satsningar för att förebygga brottslighet i arbetslivet


Regeringen föreslår att Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag ökas med 5 miljoner kronor för fler inspektioner som ska förebygga fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.

Fortsatta satsningar för att förebygga brottslighet i arbetslivet

Arbetsförmedlingen ska förbereda intensivår för nyanlända


Regeringen har beslutat att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att ta fram förslag inför införandet av ett intensivår för nyanlända inom etableringsprogrammet. Syftet är en snabbare etablering på arbetsmarknaden med målet att deltagarna ska komma i arbete inom ett år.

Arbetsförmedlingen ska förbereda intensivår för nyanlända

Uppdrag inför införandet av ett intensivår för nyanlända

Arbetsförmedlingen får i uppdrag att utveckla och förbereda matchningstjänster

 

Regeringen har fattat beslut om ett nytt uppdrag i Arbetsförmedlingens regleringsbrev för 2019. Myndigheten får genom beslutet i uppdrag att utveckla och förbereda matchningstjänster.

Arbetsförmedlingen får i uppdrag att utveckla och förbereda matchningstjänster

Kartläggning av kompetenser, kvalifikationer och yrken för ökad rörlighet på den europeiska arbetsmarknaden

 

Regeringen har beslutat att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att kartlägga den svenska yrkesklassificeringen gentemot den europeiska klassificeringen av kompetenser, kvalifikationer och yrken (ESCO) som den europeiska kommissionen har antagit.

Uppdrag till Arbetsförmedlingen att inrätta ett register för att kartlägga den svenska yrkesklassificeringen

Ändring av förordningen om stöd för nystartsjobb


Regeringen har beslutat om en förordning som innebär att kravet tas bort om att andra anställningsförmåner än lön ska följa av eller vara likvärdiga med, förmåner enligt kollektivavtal i nystartsjobben.

Ändring av förordningen om stöd för nystartsjobb

Fortsatta möjligheter till studier med aktivitetsstöd för arbetslösa


I augusti 2016 infördes en möjlighet för arbetslösa inom Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti att studera med aktivitetsstöd. Regeringen avser nu att låta studiemöjligheten finnas kvar till och med den 31 december 2020.

Fortsatta möjligheter till studier med aktivitetsstöd för arbetslösa

Regeringens arbete mot osund konkurrens ger resultat


Mellan 2018 och 2020 har Arbetsmiljöverket ett regeringsuppdrag om myndighetsgemensamma kontroller för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet. Detta arbete ger resultat.

Regeringens arbete mot osund konkurrens ger resultat

Uppdrag om analys av dödsolyckor i arbetslivet


Regeringen uppdrar åt Arbetsmiljöverket att göra en analys av de omständigheter som föregick de dödsolyckor i arbetslivet som skedde under år 2018 och första halvåret år 2019 samt dra slutsatser och överväga lämpliga åtgärder som kan bidra till det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Uppdrag om analys av dödsolyckor i arbetslivet

Storsatsning kring diskrimineringsfrågorna


Regeringen ger Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsmiljöverket i uppdrag att genomföra särskilda informationsinsatser för att höja kunskapen hos arbetsgivare för att motverka kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier.

Storsatsning kring diskrimineringsfrågorna

Uppdrag till Arbetsmiljöverket om särskilda informationsinsatser

Regeringen utser ny generaldirektör för Medlingsinstitutet


Regeringen har beslutat att utse Irene Wennemo till ny generaldirektör för Medlingsinstitutet. Irene Wennemo tillträder den 1 september 2019.

Regeringen utser ny generaldirektör för Medlingsinstitutet

 
 

Kommande händelser

18 september

Budgetpropositionen för 2020 presenteras

 

Sociala medier
 

Följ Arbetsmarknadsdepartementet på Twitter.
 
Prenumerera på innehåll via e-post från regeringen.se.

Kontakt
 

Regeringskansliet
103 33 Stockholm
Växel 08-405 10 00
 

Så här hanterar vi dina personuppgifter

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att Arbetsmarknadsdepartementet registrerar namn och e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrevet till dig. Dina personuppgifter överförs till vårt personuppgiftsbiträde i syfte att administrera utskick till dig via e-post. Uppgifterna används enbart för detta ändamål. Vi sparar namn och e-postadress så länge du är prenumerant. Du kan när du vill avsluta din prenumeration. Det gör du genom länken nedan.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet!
Nyhetsbrev om arbetsmarknadspolitiken

Postman