Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare I Tipsa om nyhetsbrevet

Nyhetsbrev nr 8 2019

 

Arbetsmarknadsministern har ordet

Arbetsmarknadspolitiken ska finnas i hela landet

Porträttbild på Ylva Johansson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Reformeringen av Arbetsförmedlingen ska ske ordnat. Ett viktigt steg i reformarbetet togs den första november då Arbetsförmedlingen överlämnade sin stora analysrapport till regeringen. Rapporten grundas i ett uppdrag att förbereda för och bistå med att analysera vissa förutsättningar inför reformeringen av myndigheten. Det är en gedigen text vi fått tillbaka från Arbetsförmedlingen, som både ger bra underlag till beslut och lyfter viktiga frågor som måste undersökas vidare. Rapporten ska nu analyseras och diskuteras grundligt i samråd med Centerpartiet och Liberalerna. Därefter kommer regeringen att återkomma om de vidare stegen i det reformerade systemet i enlighet med ambitionen i överenskommelsen i januariavtalet.

Överenskommelsen innebär att statens nuvarande uppdrag inom arbetsmarknadspolitiken ligger fast, men att utförandet ändras. Arbetsförmedlingen ska fortsatt ansvara för myndighetsutövning. Myndigheten ska bedöma arbetssökandes behov av stöd och vid behov besluta om anvisning till lämpliga arbetsmarknadsinsatser. Men arbetet för att matcha och rusta arbetssökande för de lediga jobben kommer i allt väsentligt att utföras av andra aktörer. Ett system med fristående aktörer som erbjuder tjänster ska därför skapas i hela landet.

För mig är det viktigt att ramarna för den fortsatta reformen är tydliga. En sådan är att säkra service till arbetssökande och arbetsgivare i hela landet. Staten har genom Arbetsförmedlingen ansvaret för att arbetslösa som har behov av stöd för att komma i arbete ska få detta, oavsett var i landet man bor. Utgångspunkten är att fristående aktörer ska finnas tillgängliga överallt. Men Arbetsförmedlingen behöver temporärt fortsätta erbjuda tjänster i egen regi fram till dess att fristående aktörer har etablerat sig i hela landet i enlighet med reformen.

Nu går regeringen också till botten med frågan om huruvida kommuner kan bli leverantörer i det nya systemet. Flera kommuner har uttryckt intresse för detta. Men innan ett politiskt beslut kan fattas i denna fråga behöver de juridiska förutsättningarna undersökas. Igår beslutade därför regeringen att ge Mats Rundström i uppdrag att som regeringens särskilda utredare analysera och bedöma rättsläget kring frågan om kommunerna kan agera leverantörer åt Arbetsförmedlingen. Mats Rundström har arbetat både inom Regeringskansliet och inom utredningsväsendet med framför allt lagstiftning på det kommunala området och offentlig upphandling.

Mats Rundström får i uppdrag att analysera och bedöma om det är tillåtet inom ramen för nuvarande regelverk för kommuner att dels vara leverantörer av arbetsmarknadspolitiska insatser i valfrihetssystem, dels på annat sätt än genom att delta i ett valfrihetssystem tillhandahålla arbetsmarknadspolitiska insatser under en avgränsad tid om tillhandahållande av arbetsmarknadspolitiska tjänster bedöms vara otillräckligt. En utgångspunkt är att ansvarsfördelningen mellan staten och kommunerna är oförändrad. Kommuners eventuella medverkan är frivillig och sker på uppdrag av och med och ersättning från Arbetsförmedlingen.

Utredningen kommer bidra med en viktig pusselbit till utformningen av det nya systemet. Men det är angeläget att också säkerställa den viktiga roll som kommunerna redan idag spelar. Kommuner har en stor betydelse för människors väg ur arbetslöshet. Det gäller inte minst för unga, nyanlända och långtidsarbetslösa - målgrupper som ofta har behov av stöd både från Arbetsförmedlingen och kommunen. Samverkan på lokal nivå behöver fungera både i stödet till den enskilda och på strategisk nivå. Staten behöver säkerställa en tydlig motpart för detta gemensamma åtagande.

Regeringen återkommer med fortsatt styrning av reformen. Jag har även bjudit in arbetsmarknadens parter och viktiga intresseorganisationer till samtal om myndighetens framtida utformning.

Eva Nordmark
Arbetsmarknadsminister

Reformering av Arbetsförmedlingen

 

Nyheter i korthet

Utredning om kommunerna kan agera leverantörer åt Arbetsförmedlingen


Regeringen har tillsatt en särskild utredare som får i uppdrag att analysera och bedöma rättsläget kring frågan om kommunerna kan agera leverantörer åt Arbetsförmedlingen. Utredningen kan komma att bidra med underlag till den pågående reformeringen av myndigheten som ska vara fullt genomförd under 2021.

Pressmeddelande: Kommuners medverkan i den statliga arbetsmarknadspolitiken

Kommittédirektiv: Kommuners medverkan i den statliga arbetsmarknadspolitiken

Pressmeddelande: Utredning om kommunerna kan agera leverantörer åt Arbetsförmedlingen

Roger Mörtvik ny statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark


Han kommer närmast från ett uppdrag som statssekreterare på Socialdepartementet.

Roger Mörtvik ny statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

Roger Mörtvik. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Lönebidragen höjs


Regeringen har beslutat att höja taket för lönebidrag och offentligt skyddat arbete från 19 100 till 20 000 kronor per månad. Beslutet innebär en förstärkning av de subventionerade anställningar som riktar sig specifikt till personer med en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

Lönebidragen höjs

Jennie Nilsson bjuder in till möte om dödsolyckor inom jordbruk, skogsbruk och fiske


Arbetsplatsolyckor och dödsolyckor i arbetslivet är en högt prioriterad fråga för regeringen. För att ta gemensamma krafttag mot olyckorna i jordbruk, skogsbruk och fiske står landsbygdsministern värd för ett möte med berörda branschorganisationer, myndigheter och fackförbund.

Jennie Nilsson bjuder in till möte om dödsolyckor inom jordbruk, skogsbruk och fiske

Ökad jämställdhet och mångfald krävs för en tryggare byggbransch


Olyckor och diskriminering inom byggbranschen är ett strukturellt problem som måste bemötas med kulturförändringar, proaktivitet och ledarskap. Det var en del av det som framfördes när bostadsminister Per Bolund samlade representanter för byggbranschen och berörda myndigheter för att diskutera en tryggare byggbransch. Särskilt fokus var på att förhindra allvarliga olyckor och att motverka diskriminering.

Ökad jämställdhet och mångfald krävs för en tryggare byggbransch

Uppdrag för bättre kompetensförsörjning i Sveriges landsbygder


Regeringen har gett Tillväxtverket i uppdrag att analysera och föreslå åtgärder för att underlätta kompetensförsörjningen i Sveriges landsbygder. Syftet med uppdraget är att underlätta för företag och offentliga arbetsgivare att rekrytera rätt kompetens och därigenom bidra till livskraftiga landsbygder.

Uppdrag för bättre kompetensförsörjning i Sveriges landsbygder

Regeringen inrättar nationellt vårdkompetensråd


Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att inrätta ett nationellt vårdkompetensråd. Rådet ska långsiktigt samordna, kartlägga och verka för att effektivisera kompetensförsörjning av personal inom vården.

Regeringen inrättar nationellt vårdkompetensråd

Regeringens insatser inom arbetslivsområdet efter #metoo


För två år sedan, under hösten 2017, började metoo-uppropen höras. Många berättelser från metoo handlade om diskriminering och sexuella trakasserier i arbetet.

Regeringens insatser inom arbetslivsområdet efter #metoo

Arbete mot diskriminering och matchning på arbetsmarknaden på EU-möte


På mötet i EU:s råd för sysselsättning och sociala frågor 24 oktober i Luxemburg diskuterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark matchning på arbetsmarknaden med EU-kollegorna.

Arbete mot diskriminering och matchning på arbetsmarknaden på EU-möte

Psykosocial arbetsmiljö i fokus på EU-konferens


Sverige stod värd för en konferens om psykosocial arbetsmiljö utifrån ett genusperspektiv den 3-4 oktober. Syftet var erfarenhetsutbyte mellan deltagarna som kom från nio EU-länder.

Psykosocial arbetsmiljö i fokus på EU-konferens

 

Rättsliga dokument

Dir. 2019:86 Kommuners medverkan i den statliga arbetsmarknadspolitiken


En särskild utredare ska analysera vissa frågor kring kommunernas roll i den statliga arbetsmarknadspolitiken när Arbetsförmedlingen reformeras och fristående aktörer ska matcha och rusta arbetssökande för de lediga jobben.

Dir. 2019:86 Kommuners medverkan i den statliga arbetsmarknadspolitiken

Skr. 2019/20:46 Riksrevisionens rapport om Arbetsförmedlingens matchningsarbete


I skrivelsen redovisar regeringen sin bedömning av Riksrevisionens iakttagelser och rekommendation i rapporten Arbetsförmedlingens matchningsarbete – svag kunskapsbas och brister i styrningen (RiR 2019:18).

Skr. 2019/20:46 Riksrevisionens rapport om Arbetsförmedlingens matchningsarbete

 

Skr. 2019/20:48 Riksrevisionens rapport om diskrimineringslagens krav på lönekartläggning
 

I skrivelsen redovisar regeringen sin bedömning av de iakttagelser och rekommendationer som Riksrevisionen har gjort i rapporten Diskrimineringslagens krav på lönekartläggning – ett trubbigt verktyg för att minska löneskillnaderna mellan könen (RiR 2019:16).

Skr. 2019/20:48 Riksrevisionens rapport om diskrimineringslagens krav på lönekartläggning

Ds 2019:24 Ändringar i arbetslöshetsförsäkringen vid införandet av utvecklingstid


I budgetpropositionen för 2020 framgår att en möjlighet till utvecklingstid ska införas i syfte att bidra till anställdas behov av att utveckla sin kompetens för att stärka sin fortsatta position på arbetsmarknaden samtidigt som rörligheten främjas i en tid då kraven på omställning ökar.

Ds 2019:24 Ändringar i arbetslöshetsförsäkringen vid införandet av utvecklingstid

Förslag om förstärkt FoU-avdrag på remiss


Finansdepartementet har remitterat ett förslag som innebär en fördubblad nedsättning av arbetsgivaravgifterna för personer som arbetar med forskning och utveckling i ett företag, det så kallade FoU-avdraget. Det förslås även en kraftig höjning av taket på nedsättningen. Förslaget aviserades i höstbudgeten, som är en del av samarbetet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Förslag om förstärkt FoU-avdrag på remiss

 

Kommande händelser

9-10 dec

Möte EPSCO

 

Sociala medier
 

Följ Arbetsmarknadsdepartementet på Twitter.
 
Prenumerera på innehåll via e-post från regeringen.se.

Kontakt
 

Regeringskansliet
103 33 Stockholm
Växel 08-405 10 00
 

Så här hanterar vi dina personuppgifter

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att Arbetsmarknadsdepartementet registrerar namn och e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrevet till dig. Dina personuppgifter överförs till vårt personuppgiftsbiträde i syfte att administrera utskick till dig via e-post. Uppgifterna används enbart för detta ändamål. Vi sparar namn och e-postadress så länge du är prenumerant. Du kan när du vill avsluta din prenumeration. Det gör du genom länken nedan.
Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet!

Skickat med Paloma