Regeringen tillför 100 miljoner kronor för att kommunerna ska kunna erbjuda unga jobb i höst

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare I Tipsa om nyhetsbrevet

Nyhetsbrev nr 4 2020

 

Arbetsmarknadsministern har ordet

Nu är sommaren äntligen här – men det blir en annorlunda sommar och för de flesta ganska olik tidigare år. För många återstår ännu flera veckors jobb, medan andra tvingas konstatera att man har blivit av med jobbet. Pandemin pågår fortfarande och sjukvården är på många håll fortfarande ansträngd. Det är ändå positivt att antalet svårt sjuka minskar och att den ökade testningen gör att viruset kan bekämpas bättre. Men ännu en tid kommer de införda restriktionerna att behöva ligga fast. Det gäller bl.a. besöksförbud på äldreboenden, förbud mot större allmänna sammankomster och regler mot trängsel på bl.a. restauranger och caféer. Det är viktigt att vi håller i detta så att inte kurvan över svårt sjuka vänder upp igen. Så snart kampen mot viruset tillåter, ska regeringen återstarta ekonomin och se till att människor kommer i arbete igen. Vi kan just nu inte riktigt säga när. Men när det sker ska vi skapa framtidens jobb genom att investera i klimatomställningen, i välfärden och rusta Sverige starkare.

Porträttbild på Eva Nordmark. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Effekterna av coronaviruset har inte minst slagit hårt mot ungdomars möjligheter att ta steget in i arbetslivet. Regeringen har tidigare avsatt medel till kommunerna för att skapa sommarjobb för ungdomar. Nu tillför regeringen ytterligare 100 miljoner kronor för att kommunerna även ska kunna erbjuda ungdomar jobb i höst. Vi ger också Arbetsförmedlingen i uppdrag att använda de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna friare så att fler kan ta del av olika insatser samt göra det möjligt för fler arbetssökande att ta del av upphandlade matchningstjänster. Dessutom får Arbetsförmedlingen en tydligare uppgift att öka övergångarna till reguljär utbildning för att möta kompetensbehoven på arbetsmarknaden. Syftet är att fler arbetslösa under hösten ska få möjlighet till aktiva insatser och rusta sig istället för passiv arbetslöshet.

Under försommaren har flera viktiga utredningar lämnat sina förslag. Det gäller exempelvis LAS-utredningen vars förslag nu också har gått ut på remiss fram till den 26 oktober. Nu är det viktigt att alla remissinstanser med goda kunskaper och erfarenheter på området får gott om tid att lämna sina synpunkter på utredningens förslag. Under tiden pågår förhandlingar mellan parterna som också ges bra förutsättningar att hinna slutföra sina förhandlingar. Arbetsrättslagstiftningen berör många människor och det regelverk som ska gälla kan därför inte ändras lättvindigt. För mig är det viktigt att de förändringar som ska göras ska fungera över lång tid och få acceptans hos breda grupper. Detta är ingen lag som kan förändras varje mandatperiod. Då förstör man den unika svenska partsmodellen som har tjänat vårt land väl i många år.

Till hösten väntar ett intensivt arbete med förslag till ny lagstiftning på flera områden inom arbetsmarknadspolitiken. Men innan dess blir det lite ledighet och sommarvila.

Jag önskar alla en skön sommar – och glöm inte – tvätta händerna och håll avstånd!

Eva Nordmark
Arbetsmarknadsminister

 

Regeringens arbete med anledning av coronaviruset

Med anledning av spridningen av det nya coronaviruset och utbrottet av covid-19 följer regeringen och Regeringskansliet utvecklingen noga och har löpande kontakt med ansvariga myndigheter. Regeringens arbete och beslut syftar till att sätta in rätt åtgärder vid rätt tillfälle.

Ta del av regeringens samlade åtgärder

För anställda och arbetssökande med anledning av covid-19

Samlad information till dig som är anställd eller arbetssökande om de åtgärder som regeringen hittills vidtagit med anledning av virusutbrottet.

För anställda och arbetssökande med anledning av covid-19

För företagare med anledning av covid-19

Samlad information till dig som är företagare om de åtgärder som regeringen vidtagit för att mildra virusutbrottets konsekvenser för jobb och företag i Sverige.

För företagare med anledning av covid-19

 

Nyheter i korthet

Foto: Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark besöker sommarjobbande ungdomar i Tyresö kommun. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Foto: Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark besöker sommarjobbande ungdomar i Tyresö kommun.

280 miljoner avsätts för sommarjobb och jobb för unga

I vårändringsbudgeten avsatte regeringen 180 miljoner kronor för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar. Nu tillför regeringen ytterligare 100 miljoner kronor för att kommunerna även ska kunna erbjuda unga jobb i höst.

280 miljoner avsätts för sommarjobb och jobb för unga

Stort intresse för pengar till sommarjobb för ungdomar

Förändrad styrning av Arbetsförmedlingen för att möta krisen

När betydligt fler arbetslösa vänder sig till Arbetsförmedlingen för stöd finns behov av att förtydliga regeringens prioriteringar och ge myndigheten bättre förutsättningar i arbetet med att ta Sverige ur krisen. Regeringen justerar därför styrningen av Arbetsförmedlingen under 2020.

Förändrad styrning av Arbetsförmedlingen för att möta krisen

Pressträff med anledning av utredningen om kommuners medverkan i den statliga arbetsmarknadspolitiken

Se pressträffen från den 26 juni som Eva Nordmark hade tillsammans med särskilda utredaren Mats Rundström.

Se pressträffen i efterhand

Pressträff med anledning av utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler

Se pressträffen från den 16 juni som Eva Nordmark hade tillsammans med särskilda utredaren Maria Hemström Hemmingsson i efterhand.

Se pressträffen i efterhand

 

Arbetsförmedlingen lämnar en andra lägesrapport om lokal närvaro till regeringen

Regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att redovisa hur myndigheten ska säkerställa en ändamålsenlig lokal närvaro och en väl fungerande samverkan i hela landet. Arbetsförmedlingen har nu lämnat sin andra lägesbeskrivning av uppdraget till regeringen.

Arbetsförmedlingen lämnar en andra lägesrapport om lokal närvaro till regeringen

Arbetsförmedlingen återupprättar kontor på fyra orter

Arbetsförmedlingens styrelse har beslutat att myndigheten ska återupprätta fasta arbetsställen i Hagfors och Hallsberg. Myndighetens ledning har dessutom fattat beslut om att kontoren i Karlskoga och Årjäng ska vara kvar som kontor som myndigheten reser till.

Arbetsförmedlingen återupprättar kontor på fyra orter

Lars Lööw ny överdirektör för Arbetsförmedlingen

Regeringen har beslutat att utse Lars Lööw till ny överdirektör för Arbetsförmedlingen. Lars Lööw är idag generaldirektör för Svenska ESF-rådet.

Lars Lööw ny överdirektör för Arbetsförmedlingen

Ny styrelseordförande för Arbetsförmedlingen

Regeringen har beslutat att utse Anders Ferbe som ny ordförande i styrelsen för Arbetsförmedlingen. Förordnandet gäller till och med 2023.

Ny styrelseordförande för Arbetsförmedlingen

Möjlighet till förlängning av nystartsjobb

Regeringen har beslutat att den maximala tiden för nystartsjobb ska kunna förlängas med ytterligare 12 månader. Satsningen är tillfällig och gäller resten av 2020.

Möjlighet till förlängning av nystartsjobb

Beslut om hur stöd till a-kassorna ska fördelas

För att förhindra långa handläggningstider har regeringen beslutat om ett tillfälligt stöd på 100 miljoner kronor till a-kassorna. Regeringen har nu beslutat hur stödet ska fördelas mellan a-kassorna.

Beslut om hur stöd till a-kassorna ska fördelas

Tillåtet med vissa åtgärder för arbetslösa företagare

Regeringen har beslutat om en förordningsändring som innebär att en ny tidsbegränsad grund för företagares arbetslöshet införs. Enligt ändringen ska en företagare anses vara arbetslös trots att vissa begränsade åtgärder vidtas i näringsverksamheten. Syftet med beslutet är att underlätta för företagare att senare kunna återuppta sin verksamhet.

Tillåtet med vissa åtgärder för arbetslösa företagare

Tydligt, enkelt och förutsägbart – Företagares trygghetssystem

Regeringen har beslutat om kommittédirektiv som syftar till att göra trygghetssystemen för företagare, tydligare, enklare och mer förutsägbart.

Tydligt, enkelt och förutsägbart – Företagares trygghetssystem

Rasism på arbetsmarknaden ska synliggöras och motverkas

Regeringen ger länsstyrelserna i uppdrag att utveckla arbetet mot rasism på arbetsmarknaden. I arbetet ska länsstyrelserna öka kunskap och medvetenhet bland aktörer på arbetsmarknaden om rasism, med fokus på afrofobi.

Rasism på arbetsmarknaden ska synliggöras och motverkas

Eva Nordmark i möte med nordiska kollegor om covid-19 och minimilön

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark deltog den 12 juni i ett informellt videomöte med sina nordiska kollegor. På mötet diskuterades bland annat utmaningar inom det nordiska arbetsmarknadsområdet med anledning av covid-19. Den Europeiska kommissionens planer om europeisk minimilön behandlades också vid mötet.

Eva Nordmark i möte med nordiska kollegor om covid-19 och minimilön

Brev uppmanar till partsmodellen i EU

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har tillsammans med Danmarks arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard skickat ett brev till EU-kommissionär Nicolas Schmit. I brevet uppmanar de EU att värna partsmodellen, där fackförbund och arbetsgivare förhandlar om löner.

Brev uppmanar till partsmodellen i EU

Riksrevisionens rapport om effektiviteten i förmedlingsverksamheten

Riksrevisionen har granskat om det finns skillnader mellan olika arbetsförmedlares arbetssätt och resultat som innebär att det finns effektiviseringspotential i förmedlingsverksamheten. Granskningens resultat presenteras i rapporten Effektiviteten i förmedlingsverksamheten – förmedlarnas attityder och arbetssätt har betydelse (RiR 2020:5).

Riksrevisionens rapport om effektiviteten i förmedlingsverksamheten

 

Reformering av Arbetsförmedlingen

Statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, Roger Mörtvik, berättar om det pågående arbetet med att reformera Arbetsförmedlingen.

"Det ska finnas en fungerande arbetsmarknadspolitik i hela landet, både under reformeringen och på sikt. För detta behöver det finnas en mångfald av aktörer som kan matcha och rusta arbetssökande till de lediga jobben.

Det har funnits behov av en analys och bedömning av rättsläget när det gäller kommunernas möjlighet att tillhandahålla insatser för arbetssökande på uppdrag av och med ersättning från Arbetsförmedlingen. Regeringen tillsatte därför Mats Rundström som särskild utredare för att bedöma dessa frågor. Den 26 juni överlämnades utredningen till departementet.

Utredaren har landat i bedömningen att det sannolikt finns en sådan möjlighet för kommunerna inom ramen för nuvarande lagstiftning. Flera osäkerhetsfaktorer kvarstår dock. Utredningen föreslår därför också ändringar som framförallt syftar till att tydliggöra kommunernas befogenheter och begränsa konkurrenssnedvridande effekter. Utredningen utgör ett välkommet underlag i det pågående analysarbetet inför Arbetsförmedlingens reformering. Vi kommer nu att remittera förslagen för att ytterligare belysa möjliga konsekvenser och genomförbarhet.

Reformeringen av Arbetsförmedlingen ska ske ordnat, etapp för etapp och det ska finnas förutsättningar för kontinuerlig utveckling och förbättring vid behov. Vi kommer ta tillvara de synpunkter som framkommer under remitteringen av förslagen i det fortsatta arbetet med reformeringen."

Reformering av Arbetsförmedlingen

 

Rättsliga dokument

SOU 2020:41 Kommuner som utförare av tjänster åt Arbetsförmedlingen

Utredningen om kommuners medverkan i den statliga arbetsmarknadspolitiken har överlämnat sitt betänkande till regeringen.

SOU 2020:41

Remiss av SOU 2020:41

SOU 2020:30 En moderniserad arbetsrätt

Utredningen om en moderniserad arbetsrätt har överlämnat sitt betänkande till regeringen.

SOU 2020:30

Remiss av SOU 2020:30

SOU 2020:37 Ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkringen

Utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler, grundad på inkomster har överlämnat sitt betänkande till regeringen.

SOU 2020:37

Remiss av SOU 2020:37

SOU 2020:38 Ökad trygghet för visselblåsare

Utredningen om genomförande av visselblåsardirektivet har överlämnat sitt betänkande till regeringen.

SOU 2020:38

Ds 2020:14 Genomförande av arbetsvillkorsdirektivet

Denna promemoria innehåller förslag till genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1152 av den 20 juni 2019 om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen, arbetsvillkorsdirektivet.

Ds 2020:14

Remiss av Ds 2020:14

Remiss SOU 2019:69 Validering – för kompetensförsörjning och livslångt lärande

Ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen SOU 2019:69.

Remiss SOU 2019:69

Tilläggsdirektiv till Utredningen om åtgärder för att attrahera internationell kompetens och motverka utnyttjande av arbetskraftsinvandrare (Ju 2020:05)

Ändringar i uppdraget.

Dir. 2020:69

 

Sociala medier
 

Följ Arbetsmarknadsdepartementet på Twitter.
 
Prenumerera på innehåll via e-post från regeringen.se.

Kontakt
 

Regeringskansliet
103 33 Stockholm
Växel 08-405 10 00
 

Så här hanterar vi dina personuppgifter

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att Arbetsmarknadsdepartementet registrerar namn och e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrevet till dig. Dina personuppgifter överförs till vårt personuppgiftsbiträde i syfte att administrera utskick till dig via e-post. Uppgifterna används enbart för detta ändamål. Vi sparar namn och e-postadress så länge du är prenumerant. Du kan när du vill avsluta din prenumeration. Det gör du genom länken nedan.
Detta mail skickades till granerlotta@gmail.com
Klicka här för att avregistrera din adress.
Do not click this link

Skickat med Paloma