"En budget för jobben"

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare I Tipsa om nyhetsbrevet

Nyhetsbrev nr 5 2020

 

Arbetsmarknadsministern har ordet

Coronapandemin har slagit hårt mot svensk arbetsmarknad. Vi befinner oss i den allvarligaste krisen på arbetsmarknaden i modern tid.

Men den som drabbas av arbetslöshet står inte ensam. Arbetslösheten är inte bara ett problem för den som blir av med jobbet utan är något som angår oss alla. Vi ska inte tillåta arbetslösheten att bita sig fast.

Porträttbild på Eva Nordmark. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Därför står jobben i fokus i regeringens budget för 2021. Vi föreslår historiskt stora satsningar på över 100 miljarder kronor, som kommer att bidra till 75 000 fler jobb nästa år. Vi gör det bland annat genom att förstärka välfärden och genom att göra investeringar för klimatomställningen.

Den som blir av med jobbet ska få det stöd de behöver för att ställa om och få ett nytt jobb. Människor ska rustas till bra jobb. Vi ska ta tillvara potentialen hos alla människor i Sverige. Därför är de satsningar vi gör inom arbetsmarknadspolitiken så viktiga.

Under coronapandemin har vi tillfälligt infört en a-kassa för fler med högre ersättning. Arbetsvillkoret har justerats ner och ersättningarna har höjts. Nu förlänger vi dessa förstärkningar av a-kassan till 2022. Man ska inte stå i kön till socialtjänsten bara för att man är arbetslös. Det ska finnas en ekonomisk trygghet medan man ställer om till nytt jobb.

Du som blir arbetslös ska kunna få stöd och insatser oavsett var i landet du bor. Därför förstärker vi Arbetsförmedlingen med en miljard kronor för att de ska få förutsättningar att möta en högre arbetslöshet och för att säkerställa ändamålsenlig lokal närvaro i hela landet. Vi satsar även en miljard på matchningstjänster så att den som behöver får stöd för att hitta ett jobb eller börja studera.

Vi gör även stora satsningar på viktiga åtgärder för att fler ska komma i arbete. Vi satsar nästan 800 miljoner kronor på arbetsmarknadsutbildningar. På så sätt kan fler arbetslösa utbildas för att ta jobb inom bristyrken. Vi satsar även 500 miljoner kronor på introduktionsjobb och extratjänster. Det är viktiga åtgärder för att nyanlända och långtidsarbetslösa ska stärka sin ställning på arbetsmarknaden. För att underlätta för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga att få jobb tillförs 400 miljoner kronor för att upprätthålla Samhalls verksamhet.

Vi är många som i våras hade hoppats att vi skulle kunna återgå till det normala denna höst. Men där är vi inte än. Vi befinner oss fortfarande i en pandemi och behöver hålla i och hålla ut för att rädda liv och hälsa. Samtidigt måste vi göra allt vi kan för att mildra effekterna av krisen i coronapandemins spår.

Så fortsätt följ myndigheternas rekommendationer. Tvätta händerna. Håll avstånd. Stanna hemma om du är sjuk. Vi ska ta oss igenom detta tillsammans.

Eva Nordmark
Arbetsmarknadsminister

 

Satsningar inom arbetsmarknadsområdet i budgetpropositionen för 2021

Foto: Budgetpropositionen för 2021 ligger på ett bord. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Budgetpropositionen för 2021. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen satsningar på sammanlagt över 9 miljarder kronor inom arbetsmarknadsområdet. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Regeringen föreslår bland annat att:

flera av de tillfälliga förändringar som gjordes i a-kassan under våren 2020 förlängs i ytterligare två år till och med 2022.
Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag förstärks med 1 miljard kronor
772 miljoner kronor satsas på arbetsmarknadsutbildning
1 miljard kronor medel tillförs för att successivt öka antalet deltagare i upphandlade matchningstjänster
100 miljoner kronor satsas för införande av intensivåret
500 miljoner kronor satsas på introduktionsjobb och extratjänster
ett tillskott på 25 miljoner kronor under 2021 för främjandemedel till Delegationen för unga och nyanlända till arbete, Dua
30 miljoner kronor satsas på att motverka arbetslivskriminalitet
47 miljoner kronor satsas på att motverka felaktiga utbetalningar och fusk inom arbetsmarknadspolitiken
400 miljoner kronor i ökad merkostnadsersättning ges till Samhall
 

Satsningar inom arbetsmarknadsområdet i budgetpropositionen för 2021

 

Fler nyheter från budgetpropositionen för 2021

Förstärkt satsning för bland andra utrikes födda kvinnor till jobb och utbildning

Det behövs fortsatta insatser riktade till utrikes födda kvinnor och andra grupper som befinner sig långt från studier och arbete. Regeringen föreslår i samband med budgetpropositionen för 2021 en förstärkning av statsbidraget till folkbildningen med 50 miljoner kronor.

Förstärkt satsning för bland andra utrikes födda kvinnor till jobb och utbildning

Naturnära jobb i hela landet

För att skapa naturnära jobb i hela landet, inriktade på natur- och skogsvårdande skötsel, föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2021 att det avsätts 180 miljoner kronor för 2021 och 110 miljoner kronor för 2022. Med satsningen lindras arbetslösheten kopplad till covid-19-utbrottet hos personer långt ifrån arbetsmarknaden.

Naturnära jobb i hela landet

Nedsättningen av arbetsgivaravgifter för den först anställda utvidgas tillfälligt

För att stötta livskraftiga företag, skapa jobb och stärka återstarten av ekonomin bör den nedsättning av arbetsgivaravgifterna som finns idag för den först anställda tillfälligt utvidgas.

Nedsättningen av arbetsgivaravgifter för den först anställda utvidgas tillfälligt

Nedsatta arbetsgivaravgifter för 19–23-åringar

Regeringen föreslår en tillfällig nedsättning med 37 procent av arbetsgivaravgifterna för 19–23-åringar 1 april 2021 till 31 mars 2023.

Nedsatta arbetsgivaravgifter för 19–23-åringar

 

Övriga nyheter i korthet

Fler arbetslösa ska kunna studera med bibehållen ersättning

Ungefär var tredje inskriven arbetslös saknar idag gymnasieutbildning. Samtidigt finns brist på utbildad personal inom många yrken. Därför har regeringen styrt Arbetsförmedlingen mot att öka övergångarna från arbetslöshet till reguljär utbildning och utbildning inom folkhögskolan. Nu har regeringen också beslutat att utvidga möjligheterna för arbetssökande att studera i upp till ett år med bibehållen ekonomisk ersättning när det är motiverat för att kunna få ett jobb. Regeringens beslut bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Fler arbetslösa ska kunna studera med bibehållen ersättning

Foto: Eva Nordmark tillsammans med kulturminister Amanda Lind. Foto: Evelina Larsson/Regeringskansliet

Minister med ansvar för ungdomsfrågor Amanda Lind och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Foto: Regeringskansliet

Eva Nordmark och Amanda Lind i möte om ungdomsarbetslösheten

Tisdagen den 29 september höll arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och minister med ansvar för ungdomsfrågor, Amanda Lind, ett digitalt möte med ett flertal organisationer som arbetar med ungdomar för att diskutera sätt att motverka ungdomsarbetslöshet.

Eva Nordmark och Amanda Lind i möte om ungdomsarbetslösheten

Foto: Eva Nordmark tillsammans med ställföreträdande generaldirektören för Arbetsmiljöverket, Håkan Olsson och generaldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Nader Ahmadi på en pressträff på Regeringskansliet. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Regeringsuppdrag om arbetsmiljön under covid-19-pandemin

Spridningen av det nya coronaviruset som leder till sjukdomen covid-19 innebär olika risker för olika yrkesgrupper. Förutom risken att själv bli smittad kan pågående pandemi föra med sig risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Regeringen har beslutat om två nya uppdrag till Arbetsmiljöverket med anledning av covid-19-pandemins påverkan på arbetsmiljön.

Regeringsuppdrag om arbetsmiljön under covid-19-pandemin

Se pressträffen där Eva Nordmark presenterade regeringsuppdragen

Snabbspår för personlig skyddsutrustning ger resultat

I april 2020 gav regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att säkerställa tillgången till personlig skyddsutrustning för samhällsviktiga yrkesgrupper. Sedan uppdraget lämnades har myndigheten beviljat tillfälligt tillstånd till 211,6 miljoner produkter. Under sommaren kontrollerar Arbetsmiljöverket även cirka 600 arbetsplatser.

Snabbspår för personlig skyddsutrustning ger resultat

Möte med storstadsregionerna om läget på arbetsmarknaden

Under fredagen den 21 augusti höll arbetsmarknadsminister Eva Nordmark ett möte med representanter för kommunerna i storstadsregionerna Göteborg, Stockholm och Malmö. Mötet hölls med anledning av det allvarliga läget på arbetsmarknaden.

Möte med storstadsregionerna om läget på arbetsmarknaden

Uppdrag att analysera Arbetsförmedlingens och arbetsmarknadsutbildningens roll för kompetensförsörjningen

En utredare inom Arbetsmarknadsdepartementet ges i uppdrag att analysera hur reformeringen av Arbetsförmedlingen påverkar arbetsmarknadspolitikens del i kompetensförsörjningen. Utredaren ska bland annat föreslå hur Arbetsförmedlingens roll för kompetensförsörjning kan tydliggöras.

Uppdrag att analysera Arbetsförmedlingens och arbetsmarknadsutbildningens roll för kompetensförsörjningen

Regeringen tillsätter en utredning om ILO:s konvention om våld och trakasserier i arbetslivet

Under 2019 antog ILO en konvention om våld och trakasserier i arbetslivet. Syftet med konventionen är att motverka våld och trakasserier samt könsrelaterat våld och könsrelaterade trakasserier i arbetslivet. Nu har regeringen gett en särskild utredare i uppdrag att se över vad som krävs för att Sverige ska kunna ratificera konventionen.

Regeringen tillsätter en utredning om ILO:s konvention om våld och trakasserier i arbetslivet

Regeringen välkomnar ILO-deklaration för framtidens arbetsliv

Regeringen välkomnar Internationella arbetsorganisationens (ILO:s) hundraårsdeklaration för framtidens arbetsliv. Det framgår av den skrivelse som regeringen har överlämnat till riksdagen.

Regeringen välkomnar ILO-deklaration för framtidens arbetsliv

Svenska villkor och löner ska gälla i Sverige

Den 30 juli trädde ändringarna i utstationeringslagen i kraft som ska förbättra arbets- och anställningsvillkoren för arbetstagare som tillfälligt arbetar i ett annat land.

Svenska villkor och löner ska gälla i Sverige

Mikael Sjöberg entledigas från uppdraget som generaldirektör

Regeringen har beslutat att entlediga Mikael Sjöberg från uppdraget som generaldirektör i Regeringskansliet från och med 1 november 2020. Entledigandet sker efter att Sjöberg har begärt det.

Mikael Sjöberg entledigas från uppdraget som generaldirektör

 

Reformering av Arbetsförmedlingen

Statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, Roger Mörtvik, berättar om det pågående arbetet med att reformera Arbetsförmedlingen.

Pressbild på statssekreterare Roger Mörtvik. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen satsningar som både syftar till att säkerställa Arbetsförmedlingens verksamhet här och nu, och till att styra myndigheten i linje med inriktningen för reformeringen. Regeringen föreslår att förvaltningsmedel tillförs för att Arbetsförmedlingen ska kunna hantera att fler blir arbetslösa och inskrivna hos Arbetsförmedlingen och för att säkerställa att det finns ändamålsenlig lokal närvaro och likvärdig service i hela landet. Arbetsförmedlingen får härmed fortsatt förutsättningar för ett ökat antal anställda 2021 som kan bidra till att möta den kraftigt ökande arbetslösheten.

Regeringen föreslår också att en miljard kronor tillförs 2021 för att successivt öka antalet deltagare i upphandlade matchningstjänster för att förstärka arbetslösas jobbchanser och avlasta Arbetsförmedlingen i ett pressat läge. Det är samtidigt ett sätt att börja förbereda Arbetsförmedlingen inför reformeringen av myndigheten genom att successivt öka leverantörers kapacitet att erbjuda matchningstjänster för arbetssökande. I en matchningstjänst får den som behöver stöd för att hitta jobb eller börja studera individuellt anpassade aktiviteter. Det kan till exempel handla om att få kontakt med arbetsgivare, stöd att hitta och söka jobb, information om utbildningsmöjligheter eller vägledning.

Reformering av Arbetsförmedlingen

 

Rättsliga dokument

Skr. 2019/20:202 ILO:s hundraårsdeklaration för framtidens arbetsliv

Genom skrivelsen informeras riksdagen om Internationella arbetsorganisationens (ILO) hundraårsdeklaration för framtidens arbetsliv och tillhörande Resolution om hundraårsdeklarationen för framtidens arbetsliv.

Skr. 2019/20:202 ILO:s hundraårsdeklaration för framtidens arbetsliv

Tillfälligt nedsatta arbetsgivaravgifter för 19–23-åringar

I promemorian föreslås att en tillfällig nedsättning av det samlade uttaget av arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift införs på ersättning till personer som vid årets ingång har fyllt 18 men inte 23 år.

Tillfälligt nedsatta arbetsgivaravgifter för 19–23-åringar

 

Regeringens arbete med anledning av coronaviruset

Med anledning av spridningen av det nya coronaviruset och utbrottet av covid-19 följer regeringen och Regeringskansliet utvecklingen noga och har löpande kontakt med ansvariga myndigheter. Regeringens arbete och beslut syftar till att sätta in rätt åtgärder vid rätt tillfälle.

Ta del av regeringens samlade åtgärder

 

Sociala medier
 

Följ Arbetsmarknadsdepartementet på Twitter.
 
Prenumerera på innehåll via e-post från regeringen.se.

Kontakt
 

Regeringskansliet
103 33 Stockholm
Växel 08-405 10 00
 

Så här hanterar vi dina personuppgifter

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att Arbetsmarknadsdepartementet registrerar namn och e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrevet till dig. Dina personuppgifter överförs till vårt personuppgiftsbiträde i syfte att administrera utskick till dig via e-post. Uppgifterna används enbart för detta ändamål. Vi sparar namn och e-postadress så länge du är prenumerant. Du kan när du vill avsluta din prenumeration. Det gör du genom länken nedan.
Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet!
Do not click this link

Skickat med Paloma