Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare I Tipsa om nyhetsbrevet

Nyhetsbrev nr 6 2020

 

Arbetsmarknadsministern har ordet

Coronapandemin fortsätter att påverka både arbetsmarknaden och vårt arbetsliv. Det är ett fortsatt allvarligt läge. Smittspridningen ökar nu runt om i Sverige och i världen vilket betyder att vi måste hålla i och hålla ut. Inte minst kommer många att fortsätta arbeta på distans, i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, under lång tid framöver.

Samtidigt som regeringen lägger stor kraft på coronapandemin måste vi hålla takten uppe i det långsiktiga arbetet med att utveckla och förbättra arbetsmarknadspolitiken. En central fråga för regeringen är att det ska gå snabbare för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Även om etableringen på arbetsmarknaden går snabbare i dag än för några år sedan, krävs mer och vi måste höja ambitionsnivån ytterligare.

Därför har regeringen nyligen beslutat om att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att införa ett intensivår för nyanlända. Intensivåret är precis vad det heter: en bättre och mer intensiv start på etableringen. Det kommer att rikta sig till nyanlända som är inskrivna i etableringsprogrammet och har rätt förutsättningar och motivation.

Porträttbild på Eva Nordmark. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Intensivåret kommer att innehålla åtgärder i högt tempo med syfte att deltagarna ska komma i arbete inom ett års tid. Fokus ligger på språk, arbetsplatsnära insatser och kortare utbildning. Man kommer också kunna delta i mentorskapsprogram och uppmuntras till ytterligare språkinlärning på fritiden. Det kommer att ge ett kvalitetslyft som samtidigt ställer högre krav på individen.

I utformningen av intensivåret finns det ett par aspekter som är viktiga. Dels ska åtgärderna utformas efter behov och förutsättningar hos både individen och arbetsgivare. Det är viktigt för att intensivåret ska leda till jobb. Det finns många goda erfarenheter av tidigare insatser att lära av.

Det är också avgörande att ha fullt fokus på jämställdheten. Det tar idag mycket längre tid för kvinnor än män att etablera sig på arbetsmarknaden. Det måste vi förändra.

Vi vet att det går att förbättra resultaten. Det fick jag lära mig mer om nyligen när jag besökte Botkyrka tillsammans med statsrådet Anna Ekström och riksdagsledamot Serkan Köse. Arbetsförmedlingen och kommunen berättade om hur de jobbat för att förbättra resultaten bland utrikes födda kvinnor. Genom att göra jämställdhet till en prioritering och arbeta målmedvetet går det att åstadkomma stora förbättringar.

Därför är jämställdhetsperspektivet centralt i genomförandet av intensivåret. Kvinnor och män ska mötas av samma höga förväntningar, krav, och stöd. Så skapar vi en jämställd integration där både kvinnor och män snabbare kommer i arbete.

Eva Nordmark
Arbetsmarknadsminister

Pressmeddelande: Arbetsförmedlingen får i uppdrag att införa intensivår

Ta del av uppdraget till Arbetsförmedlingen

 

Regeringens arbete med anledning av coronaviruset

Med anledning av spridningen av det nya coronaviruset och utbrottet av covid-19 följer regeringen och Regeringskansliet utvecklingen noga och har löpande kontakt med ansvariga myndigheter. Regeringens arbete och beslut syftar till att sätta in rätt åtgärder vid rätt tillfälle.

Ta del av regeringens samlade åtgärder

För anställda och arbetssökande med anledning av covid-19

Samlad information till dig som är anställd eller arbetssökande om de åtgärder som regeringen hittills vidtagit med anledning av virusutbrottet.

För anställda och arbetssökande med anledning av covid-19

För företagare med anledning av covid-19

Samlad information till dig som är företagare om de åtgärder som regeringen vidtagit för att mildra virusutbrottets konsekvenser för jobb och företag i Sverige.

För företagare med anledning av covid-19

 

Nyheter i korthet

Eva Nordmark och Anna Ekström besökte Botkyrka

Den 15 oktober besökte arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och utbildningsminister Anna Ekström Botkyrka. Statsråden besökte Arbetsförmedlingens kontor i Hallunda för att ta del av arbetet med jämställdhet inom etableringsprogrammet. De träffade även Botkyrkabyggen som berättde om sin jämställdhetssatsning Qvinna i Botkyrka.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och utbildningsminister Anna Ekström på besök i Botkyrka.

Foto: Åsa Odin Ekman/Regeringskansliet

Eva Nordmark och Anna Ekström besöker Botkyrka

Arbetsförmedlingen lämnar slutrapport om lokal närvaro till regeringen

Regeringen gav i regleringsbrevet för 2020 Arbetsförmedlingen i uppdrag att säkerställa en fungerande verksamhet i hela landet. Myndigheten har nu lämnat sin slutrapport för uppdraget. Arbetsförmedlingen skriver att myndigheten i slutet av innevarande år kommer att kunna erbjuda förbokade fysiska möten utifrån behov i 208 av landets 290 kommuner, vilket kan jämföras med att myndigheten vid ingången av 2019 hade egna kontor i 218 kommuner.

Arbetsförmedlingen slutrapporterar uppdrag

Jämlikhet och kompetensutveckling för arbetstagare i fokus på EU-möte

Stöd till arbetstagare vid omstrukturering och lika deltagande för kvinnor och män på arbetsmarknaden var frågor som arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och jämställdhetsministerns statssekreterare Karin Strandås diskuterade med sina EU-kollegor i ett videomöte den 13 oktober.

Jämlikhet och kompetensutveckling för arbetstagare

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter för upp till två anställda

I höstbudgeten aviserade regeringen ett förslag om att tillfälligt utvidga nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för den första anställda till att gälla två personer. Förslaget skickades ut på remiss den 27 oktober.

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter för upp till två anställda

Förslag om ytterligare förstärkt FoU-avdrag på remiss

Den 23 oktober remitterades ett förslag om att ytterligare förstärka det så kallade FoU-avdraget, som är en nedsättning av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften för personer som arbetar med forskning och utveckling i ett företag. Förslaget aviserades i höstbudgeten.

Förslag om ytterligare förstärkt FoU-avdrag på remiss

Kompetensinsatser vid korttidsarbete

Regeringen föreslår att 80 miljoner kronor avsätts 2021 för att arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete också ska kunna få ersättning för kompetensinsatser. Syftet är att stärka arbetsgivares och arbetstagares möjligheter att använda tiden som frigörs under korttidsarbetet till att synliggöra eller höja kompetensnivån hos individen och företaget. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Kompetensinsatser vid korttidsarbete

Ta del av uppdraget till Tillväxtverket

Tilläggsdirektiv till den pågående utredningen om diskrimineringsfrågor

Utredningen får bland annat i uppdrag att bedöma om det finns behov av ytterligare åtgärder till skydd för arbetstagare som diskrimineras, trakasseras och hotas av personer som inte är anställda på arbetsplatsen. Det kan till exempel vara kunder, patienter, klienter, passagerare eller elever.

Förstärkt skydd mot diskriminering i kontakt med rättsvårdande myndigheter

Yrkespaket inom komvux som särskild utbildning ska stärka elevernas möjligheter på arbetsmarknaden

Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att stödja kommunerna i deras skyldighet att erbjuda komvux som särskild utbildning. Skolverket ska bland annat ta fram sammanhållna yrkesutbildningar, så kallade yrkespaket, som ska stärka elevernas möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden efter studierna.

Yrkespaket inom komvux som särskild utbildning ska stärka elevernas möjligheter på arbetsmarknaden

 

Reformering av Arbetsförmedlingen

Statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, Roger Mörtvik, berättar om det pågående arbetet med att reformera Arbetsförmedlingen.

Den 23 oktober tog departementet emot flera intressanta redovisningar från Arbetsförmedlingen av de uppdrag som givits i årets regleringsbrev. Myndigheten har bland annat redovisat hur man säkerställer att det finns en ändamålsenlig genomförandeorganisation som skapar förutsättningar för ett successivt genomförande av reformeringen. Som en del av detta redovisades utvecklingsarbete på fyra delområden: kontroll och uppföljning av fristående aktörer, digital infrastruktur för informationsutbyte, kontroll av individersättningar och utveckling av den arbetsmarknadspolitiska bedömningen. Hela rapporten finns att läsa på Arbetsförmedlingens webbplats.

Det underlag myndigheten tagit fram är ett viktigt bidrag till det pågående arbetet med det regelverk som ska vara på plats under slutet av 2022. De politiska förhandlingarna fortsätter, och det kansli för reformeringen som vi skapat inom departementet tar fram de texter som behövs. Avsikten är att till våren remittera en departementsskrivelse med förslag på lagändringar som krävs.

Reformering av Arbetsförmedlingen

 

Rättsliga dokument

Remiss av SOU 2020:30 En moderniserad arbetsrätt

Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen SOU 2020:30 En moderniserad arbetsrätt. Sista dag att skicka in remisssvar var den 26 oktober 2020.

SOU 2020:30

Remiss av SOU 2020:30

Remiss av SOU 2020:38 Ökad trygghet för visselblåsare

Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen SOU 2020:38 Ökad trygghet för visselblåsare. Sista dag att skicka in remisssvar var den 16 oktober 2020.

SOU 2020:38

Remiss av SOU 2020:38

Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga och nyanlända till arbete

Uppdraget utökas på så sätt att delegationen inom ramen för uppdraget ska hålla sig informerad om det pågående arbetet med reformeringen av Arbetsförmedlingen. Utredningstiden förlängs och uppdraget ska i sin helhet redovisas senast den 31 december 2021.

Dir. 2020:95 Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga och nyanlända till arbete

Remiss av Ds 2020:14 Genomförande av arbetsvillkorsdirektivet

Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen Ds 2020:14 Genomförande av arbetsvillkorsdirektivet. Sista dag att skicka in remisssvar var den 2 oktober 2020.

Remiss av Ds 2020:14 Genomförande av arbetsvillkorsdirektivet

 

Sociala medier
 

Följ Arbetsmarknadsdepartementet på Twitter.
 
Prenumerera på innehåll via e-post från regeringen.se.

Kontakt
 

Regeringskansliet
103 33 Stockholm
Växel 08-405 10 00
 

Så här hanterar vi dina personuppgifter

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att Arbetsmarknadsdepartementet registrerar namn och e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrevet till dig. Dina personuppgifter överförs till vårt personuppgiftsbiträde i syfte att administrera utskick till dig via e-post. Uppgifterna används enbart för detta ändamål. Vi sparar namn och e-postadress så länge du är prenumerant. Du kan när du vill avsluta din prenumeration. Det gör du genom länken nedan.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet!

Do not click this link

Skickat med Paloma