Regeringens nya arbetsmiljöstrategi är här.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare I Tipsa om nyhetsbrevet

Nyhetsbrev nr 1 2021

 

Arbetsmarknadsministern har ordet

Nu är den äntligen här! I slutet av förra veckan kunde jag presentera regeringens nya arbetsmiljöstrategi. Det är ett 30-sidigt dokument med ett tydligt mål om en förhöjd ambition för arbetsmiljöpolitiken.

Arbetsmiljön har stor betydelse för människors levnadsvillkor liksom för sysselsättning, tillväxt och vår konkurrenskraft som land. En god arbetsmiljö främjar utveckling av såväl verksamheter som individer och ger plats för människor med olika bakgrund och förmågor i arbetslivet. En god arbetsmiljö gör att fler orkar och vill jobba ett helt arbetsliv. Att skapa friska arbetsplatser är en viktig del för att främja hälsa och ska vara en central del i det dagliga arbetsmiljöarbetet. Regeringens nya arbetsmiljöstrategi tar avstamp i hur vi kan utveckla de friskfaktorer som finns i arbetslivet. Av de drygt fem miljoner sysselsatta personerna i Sverige var närmare tre av fyra nöjda med arbetet i stort enligt den stora arbetsmiljöundersökning som Arbetsmiljöverket och SCB presenterade i höstas. Det är något bra och vi behöver fortsätta öka den andelen.

Porträttbild på Eva Nordmark. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Samtidigt finns det utmaningar i arbetslivet som vi behöver ta tag i. Den pandemi som orsakats av coronaviruset har haft stor påverkan på arbetslivet. För de som haft den möjligheten har pandemin inneburit en stor och snabb omställning från den fysiska arbetsplatsen till digitalt arbete hemifrån. Andra har behövt gå till arbetet precis som vanligt för att samhällets grundläggande funktioner ska fungera. Samtidigt som arbetslivet i sig inte varit alls som vanligt utan inneburit en ökad risk för smitta, oro för nära och kära och nya arbetssätt som förändrat arbetsmiljö och arbetsbelastning. För vård- och omsorgspersonal har arbetsdagarna varit långa, arbetsbördan tung och tiden för återhämtning knapp.

För att möta olika utmaningar och förstärka det positiva arbetsmiljöarbetet krävs en fortsatt hög ambitionsnivå för politiken.

Oavsett om tjänster förmedlas genom appar eller att arbete sker hemma vid köksbordet så ska det inte finnas några oklarheter kring arbetsmiljöansvaret. Mot bakgrund av den snabba omställningen i arbetslivet, som ytterligare påskyndats av pandemin, anser regeringen att det finns ett behov av att se över arbetsmiljöregelverket för att säkerställa att alla som arbetar i Sverige, oavsett var eller hur arbetet utförs, ska ha en god och säker arbetsmiljö.

Idag finns de flesta arbetande kvinnorna i Sverige inom offentlig sektor, där omsorg om människor står i fokus. När arbetsmiljölagen trädde i kraft under 70-talet såg arbetslivet annorlunda ut än idag. Fler hade manuella arbeten, fasta anställningar och en större del av arbetskraften var män. Även om lagar och regler har uppdaterats under åren finns det anledning att se över hur arbetsmiljöregelverket kan förbättras för att stärka arbetsmiljön i kvinnodominerade sektorer. Vi behöver ha större fokus i arbetsmiljöarbetet på organisatoriska och sociala aspekter. Något som har blivit ännu mer tydligt under pandemin. Ingen ska behöva risker att bli sjuk eller ytterst dö av sitt arbete. Därför är den utvidgade nollvisionen om att ingen ska dö vare sig på eller till följd av sitt arbete en viktig del av den nya arbetsmiljöstrategin.

Många av er som läser det här nyhetsbrevet har själva varit med och bidragit på olika sätt under de senaste två åren som vi arbetat med framtagandet av strategin. Det har handlat om viktiga synpunkter till utvärderingen av den tidigare strategin som Statskontoret genomförde, om forskning och kunskap som varit vägledande i framtagandet av prioriterade områden och mål, samt medskick på konkreta åtgärder som staten bör prioritera långsiktigt. Jag vill särskilt tacka för den goda dialog som vi på Arbetsmarknadsdepartementet haft med myndigheterna på arbetsmiljöområdet och med arbetsmarknadens parter. Trepartssamarbetet är en viktig utgångspunkt för arbetet med att säkra en god arbetsmiljö på svenska arbetsplatser. Samverkan mellan regeringen, arbetsmiljömyndigheterna och arbetsmarknadens parter behöver prioriteras och utvecklas. Detta kommer fortsatt vara en för mig central del i det fortsatta arbetet med att genomföra strategin.

Eva Nordmark
Arbetsmarknadsminister

Läs mer om den nya arbetsmiljöstrategin

Se pressträffen med Eva Nordmark i efterhand

Pressmeddelande: Regeringen höjer ambitionen i nya arbetsmiljöstrategin

En god arbetsmiljö för framtiden – regeringens arbetsmiljöstrategi 2021–2025

Kortversion av regeringens arbetsmiljöstrategi

Uppdrag till Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap

 

Regeringens arbete med coronapandemin

Regeringen har skjutit till resurser till sjukvård och äldreomsorg. Jobb och företag har räddats genom krisåtgärder. Regeringen följer fortsatt utvecklingen av coronaviruset och covid-19 noga och arbetar med att begränsa smittspridningen och samtidigt bygga upp ett samhälle som är starkare och mer hållbart än innan krisen.

Ta del av regeringen arbete med coronapandemin

Om jobb och arbetsmarknad med anledning av covid-19

Läs mer om regeringens beslut och åtgärder för jobb, anställda och arbetssökande med anledning av coronapandemin.

Om jobb och arbetsmarknad med anledning av covid-19

   
 

Nyheter i korthet - coronapandemin

Uppdrag om hemarbete förlängs

Uppdraget till statliga myndigheter om att vidta ytterligare åtgärder för att öka andelen anställda som arbetar hemifrån förlängs till den 31 maj 2021. Endast arbetstagare vars fysiska närvaro är nödvändig för att kunna bedriva verksamheten ska befinna sig i myndighetens lokaler.

Nationella restriktioner förlängs

Fler kontroller av riskutsatta arbetsplatser i pandemin

Regeringen har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att göra en riktad tillsynsinsats med fokus på riskutsatta branscher för smittspridning av sjukdomen covid-19. Uppdraget ges mot bakgrund av att många yrkesgrupper inte har möjlighet att arbeta hemifrån under pandemin.

Fler kontroller av riskutsatta arbetsplatser i pandemin

Ta del av uppdraget: Uppdrag om riktad tillsynsinsats med fokus på riskutsatta branscher för smittspridning av sjukdomen covid-19

Utökad möjlighet till korttidspermittering till följd av ny pandemilag

Med anledning av den nya tillfälliga pandemilagen kommer företagens möjligheter att använda korttidspermittering att utökas. Under perioden januari till mars ska arbetstiden för anställda i företag med tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter kunna minskas med upp till 80 procent.

Utökad möjlighet till korttidspermittering till följd av ny pandemilag

Ta del av lagrådsremissen: Stöd vid korttidsarbete i vissa fall

Sänkta arbetsgivaravgifter för unga tidigareläggs

Regeringens planerade sänkning av arbetsgivaravgifter för unga kommer att tidigareläggas och gälla redan från och med 1 januari i år. I budgetpropositionen för 2021 aviserade regeringen att sänkningen skulle gälla från och med april.

Sänkta arbetsgivaravgifter för unga tidigareläggs

Fortsatt möjlighet till förlängning av nystartsjobb

Regeringen har beslutat att den maximala tiden för nystartsjobb även fortsatt ska kunna förlängas med ytterligare 12 månader. Förordningarna träder i kraft den 1 mars 2021 och är tidsbegränsade till den 31 december 2021.

Fortsatt möjlighet till förlängning av nystartsjobb

180-dagarsprövningen i sjukförsäkringen stoppas

Regeringens andra extra ändringsbudget för 2021 innehåller förslag om att sjukförsäkringen görs mer flexibel för personer som är sjuka en längre tid. Den beslutades i riksdagen den 3 februari.

180-dagarsprövningen i sjukförsäkringen stoppas

Läs mer om ändringsbudgeten: Två extra ändringsbudgetar för 2021 till riksdagen

 

Övriga nyheter i korthet

Digital pressträff om arbetslivskriminalitet

Den 11 januari höll arbetsmarknadsminister Eva Nordmark en digital pressträff med anledning av överlämningen av utredningen om kriminalitet i arbetslivet.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark står och talar på en pressträff. Bredvid henne finns en stor skärm med en presentation där det står "Arbetslivskriminalitet hör inte hemma på svensk arbetsmarknad".

Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, på en digital pressträff om arbetslivskriminalitet. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Se pressträffen med Eva Nordmark och utredare Mikael Sjöberg i efterhand: Digital pressträff om arbetslivskriminalitet

Ta del av utredningen Myndigheter i samverkan mot arbetslivskriminalitet

Myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet ska intensifieras

Regeringen har gett åtta myndigheter ett uppdrag inom arbetet mot kriminalitet i arbetslivet. I uppdraget ingår bland annat att öka antalet myndighetsgemensamma kontroller och stärka allmänhetens kunskap och förändra attityder mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet.

Myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet ska intensifieras

Ta del av uppdraget: Uppdrag om fortsatt myndighetssamverkan för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet

Sverige samlar medlemsstater för att protestera mot europeiska minimilöner

På initiativ av Sverige samlades flera medlemsstater den 29 januari för att diskutera direktivet om minimilöner. Mötet resulterade i ett brev till EU:s ordförandeskap där ministrarna motsätter sig hanteringen av frågan och anser att ett rättsligt bindande direktiv inte är rätt väg att gå.

Sverige samlar medlemsstater för att protestera mot europeiska minimilöner

Uppdrag för att minska felaktiga utbetalningar

Regeringen har beslutat om tre uppdrag i regleringsbrevet för 2021 till Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, för att minska felaktiga utbetalningar inom arbetslöshetsförsäkringen.

Uppdrag för att minska felaktiga utbetalningar

Debattartikel: "Ingen ska utnyttjas på svensk arbetsmarknad"

Debattartikel av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i Expressen, 11 januari 2021.

"Ingen ska utnyttjas på svensk arbetsmarknad"

Tydlig och tidig bedömning av nedsatt arbetsförmåga

I Arbetsförmedlingens regleringsbrev för 2021 ger regeringen flera uppdrag i syfte att se över verksamheten för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

Tydlig och tidig bedömning av nedsatt arbetsförmåga

Uppdrag till Arbetsförmedlingen om livslångt lärande

I regleringsbrevet för 2021 får Arbetsförmedlingen ett uppdrag för att främja digital infrastruktur för livslångt lärande.

Uppdrag om livslångt lärande

Tre interna bokstavsutredningar för genomförande av partsöverenskommelsen

Regeringskansliet har beslutat om tre interna bokstavsutredningar för att genomföra partsöverenskommelsen om anställningsskydd och omställning. Länkar till uppdragsbeskrivningarna finns i nedan pressmeddelande.

Tre interna bokstavsutredningar för genomförande av partsöverenskommelsen

Justerade krav gällande APL inom regionalt yrkesvux

Regeringen har beslutat om ändrade bestämmelser för statsbidraget för regional yrkesinriktad vuxenutbildning. Förändringen innebär att kommuner som inte kunnat anordna arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en arbetsplats ska ersätta det med skolförlagd utbildning.

Justerade krav gällande APL inom regionalt yrkesvux

Ändrade urvalsregler inom komvux ska underlätta omställning på arbetsmarknaden

Regeringen har beslutat om förordningsändringar inom komvux med anledning av lagändringar som har beslutats genom propositionen Komvux för stärkt kompetensförsörjning. Förändrade urvalsregler och en ny högskoleförberedande examen ska förenkla för både studerande och kommuner.

Ändrade urvalsregler inom komvux ska underlätta omställning på arbetsmarknaden

 

Reformering av Arbetsförmedlingen

Statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, Roger Mörtvik, berättar om det pågående arbetet med att reformera Arbetsförmedlingen.

Vid årsskiftet började Arbetsförmedlingens nya regleringsbrev gälla, med flera uppdrag med koppling till det pågående reformeringsarbetet. Arbetsförmedlingen ska bland annat utveckla ersättningssystem för fristående aktörer samt kontroll av dessa och deras verksamhet, den digitala infrastruktur som är nödvändig för ett effektivt utbyte av information, arbetssätt och system för kontroll av individersättningar, samt enhetliga och träffsäkra arbetsmarknadspolitiska bedömningar. Arbetsförmedlingen har också i uppdrag att fortsätta arbetet med att införa utvecklade matchningstjänster som en del av ett successivt genomförande av reformeringen.

Samtidigt har Arbetsförmedlingen fått ett förtydligat uppdrag om att säkerställa likvärdig service och ändamålsenlig lokal närvaro i hela landet, även i kommuner där Arbetsförmedlingen saknar egna kontor.

Reformering av Arbetsförmedlingen

Ta del av Arbetsförmedlingens regleringsbrev på ESV:s hemsida.

 

Rättsliga dokument

Remiss av Kompletterande åtgärder till EU:s förordning om inrättande av Europeiska arbetsmyndigheten (ELA)

Arbetsmarknadsdepartementet har remitterat promemorian Kompletterande åtgärder till EU:s förordning om inrättande av Europeiska arbetsmyndigheten (ELA), Ds 2021:4. Remissvaren ska ha kommit in till Arbetsmarknadsdepartementet senast den 6 april 2021.

Remiss av Kompletterande åtgärder till EU:s förordning om inrättande av Europeiska arbetsmyndigheten (ELA) , Ds 2021:4

Remiss av delbetänkandet Effektivare tillsyn över diskrimineringslagen – aktiva åtgärder och det skollagsreglerade området)

Arbetsmarknadsdepartementet har remitterat delbetänkandet SOU (2020:79). Remissvaren ska ha kommit in till Arbetsmarknadsdepartementet senast den 3 maj 2021.

Remiss av delbetänkandet Effektivare tillsyn över diskrimineringslagen – aktiva åtgärder och det skollagsreglerade området SOU (2020:79)

 

Sociala medier
 

Följ Arbetsmarknadsdepartementet på Twitter.
 
Prenumerera på innehåll via e-post från regeringen.se.

Kontakt
 

Regeringskansliet
103 33 Stockholm
Växel 08-405 10 00
 

Så här hanterar vi dina personuppgifter

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att Arbetsmarknadsdepartementet registrerar namn och e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrevet till dig. Dina personuppgifter överförs till vårt personuppgiftsbiträde i syfte att administrera utskick till dig via e-post. Uppgifterna används enbart för detta ändamål. Vi sparar namn och e-postadress så länge du är prenumerant. Du kan när du vill avsluta din prenumeration. Det gör du genom länken nedan.
Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet!
Do not click this link

Skickat med Paloma