Intensivåret - hur kan din organisation bidra?

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare I Tipsa om nyhetsbrevet

Nyhetsbrev nr 2 2021

 

Arbetsmarknadsministern har ordet

Om mindre än en månad startar intensivåret! Hur kan din organisation bidra?

Den 15 april är det äntligen dags för intensivåret att sätta igång! Intensivåret vänder sig till vissa deltagare inom etableringsprogrammet och är precis vad det heter, en bättre och mer intensiv start på etableringen. Genom intensivåret höjer vi ambitionsnivån för att nyanlända snabbare ska komma i arbete.

Intensivåret kommer innehålla åtgärder i högt tempo med syfte att deltagarna ska komma i arbete inom ett års tid. Fokus ligger på språk, arbetsplatsnära insatser och kortare utbildning. Man kommer också att kunna delta i mentorskapsprogram och ytterligare språkinlärning på fritiden, ett kvalitetslyft som samtidigt ställer högre krav på individen.

Jämställdhetsperspektivet kommer att vara centralt i genomförandet av intensivåret. Kvinnor och män ska mötas av samma höga förväntningar, krav och stöd.

Porträttbild på Eva Nordmark. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Många olika aktörer kommer att behöva bidra för att göra verklighet av detta. Du och din organisation behövs! Men hur kan ni bidra?

Kommuner och regioner kommer att spela en nyckelroll. Intensivåret ska bidra till att möta kompetensbehov på arbetsmarknaden, och ingen vet bättre än kommuner och regioner vad det finns för kompetensbehov lokalt. Dessutom kommer sfi, regionalt yrkesvux och kombinationsutbildningar att vara centrala insatser som erbjuds inom intensivåret. Ju bättre vi kan få olika insatser att synka med varandra, och ju bättre kombinationer av åtgärder vi kan få till, ju bättre resultat kommer intensivåret att ge. Därför är kommuner och regioner centrala för att intensivåret ska utformas för att möta riktiga behov på arbetsmarknaden och för att deltagarna rustas på rätt sätt.

Fackförbund, arbetsgivarorganisationer och civilsamhälle kan bidra genom att erbjuda mentorskapsprogram och andra möjligheter till mer informell språkinlärning och introduktion till arbetsmarknaden. Mentorskapsprogram kan öppna många dörrar för nyanlända och ge både kontaktnät och en helt annan förståelse för hur arbetsmarknaden funkar i Sverige. För fackförbund, arbetsgivare och branschorganisationer finns särskilda främjandemedel att söka för den här typen av insatser – läs mer om den aktuella utlysningen här.

Arbetsgivare kan bidra genom att erbjuda den nya insatsen intensiv praktik så att deltagare i intensivåret kan få värdefull erfarenhet av en svensk arbetsplats. Deltagarna inom intensivåret kommer att vara personer med hög motivation och goda förutsättningar att komma i arbete inom ett år. Jag är övertygad om att de kan bli en tillgång i era verksamheter, och att intensivåret kan bidra till att möta kompetensbehov. Regeringen har precis beslutat om att införa ekonomisk ersättning till arbetsgivare som ger intensiv praktik – läs mer om det längre ner i detta nyhetsbrev. Även validering kan ske under intensivåret.

Kort sagt kommer det att krävas samarbete mellan många olika aktörer för att få ihop intensivåret. Jag hoppas verkligen att ni vill bidra i arbetet!

Eva Nordmark
Arbetsmarknadsminister

Läs mer om intensivåret

Arbetsförmedlingen får i uppdrag att införa intensivår - Regeringen.se

Regeringen inför intensiv praktik inom det nya intensivåret - Regeringen.se

Ekonomiskt stöd till arbetsgivare för intensiv praktik - Regeringen.se

Uppdrag att analysera genomförandet av ett intensivår för nyanlända - Regeringen.se

 

Regeringens arbete med coronapandemin

Regeringen har skjutit till resurser till sjukvård och äldreomsorg. Jobb och företag har räddats genom krisåtgärder. Regeringen följer fortsatt utvecklingen av coronaviruset och covid-19 noga och arbetar med att begränsa smittspridningen och samtidigt bygga upp ett samhälle som är starkare och mer hållbart än innan krisen.

Ta del av regeringen arbete med coronapandemin

Om jobb och arbetsmarknad med anledning av covid-19

Läs mer om regeringens beslut och åtgärder för jobb, anställda och arbetssökande med anledning av coronapandemin.

Om jobb och arbetsmarknad med anledning av covid-19

   
 

Nyheter i korthet - coronapandemin

Digital pressträff om smittspridningen av covid-19 på arbetsplatser. Från vänster Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister och Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Pressträff om smittspridning i arbetslivet

Den 15 mars höll arbetsmarknadsminister Eva Nordmark en digital pressträff tillsammans med Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten om smittspridningen av covid-19 på arbetsplatser.

Se pressträffen i efterhand

Arbetsmarknadsministern bjuder in till möte om smittspridning på arbetet - Regeringen.se

Undantag för deltidsbrandmän i arbetslöshetsförsäkringen

Regeringen har beslutat om en proposition innehållande förslag om undantag för deltidsbrandmän vid beräkning av arbetslöshetsersättning. Förslaget innebär att det arbete deltidsbrandmän utför i form av beredskap och övning ska undantas vid beräkning av hur mycket ersättning som får lämnas.

Undantag för deltidsbrandmän i arbetslöshetsförsäkringen - Regeringen.se

Ta del av propositionen på regeringen.se

Även lönekostnader ersätts i nedstängningsstödet

Regeringens aviserade nedstängningsstöd kommer förstärkas så att även lönekostnader ersätts till den del de inte kompenseras på annat sätt. Det meddelade regeringen på en pressträff om förstärkta och förlängda stödåtgärder den 23 februari.

Se pressträffen med finansminister Magdalena Andersson och näringsminister Ibrahim Baylan i efterhand

Eva Nordmark presenterade läget på arbetsmarknaden

Den 19 februari höll arbetsmarknadsminister Eva Nordmark en digital pressbriefing om läget på arbetsmarknaden.

Se pressbriefingen i efterhand

Förlängt omsättningsstöd till enskilda näringsidkare omfattar fler

I samband med förlängningen av omsättningsstödet till enskilda näringsidkare kommer det att införas en möjlighet även för de som har fått arbetslöshetsersättning under den stödperiod som ansökan avser och de som har varit föräldralediga eller sjukskrivna under referensperioden att ta del av det förlängda omsättningsstödet.

Förlängt omsättningsstöd till enskilda näringsidkare ska omfatta även de som har fått arbetslöshetsersättning och de som varit föräldralediga eller sjukskrivna - Regeringen.se

Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda

Pandemin har påverkat många företags möjligheter att anställa. För att stötta livskraftiga företag, skapa jobb och stärka återstarten av ekonomin går regeringen nu vidare med förslaget om att tillfälligt utvidga nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för den första anställda till att gälla två personer.

Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda - Regeringen.se

 

Övriga nyheter i korthet

Uppdrag till Arbetsförmedlingen om jobb för ungdomar

För att förbättra ungas inträde på arbetsmarknaden ger regeringen Arbetsförmedlingen i uppdrag att fördela upp till 200 miljoner kronor till kommunerna för att stärka deras möjligheter att skapa jobb för ungdomar. Arbetsförmedlingen bör eftersträva att hälften av pengarna fördelas med hänsyn till ungdomar som lever i hushåll med socioekonomiskt låg status.

Uppdrag till Arbetsförmedlingen om jobb för ungdomar - Regeringen.se

Lärande genom hela yrkeslivet – aktuell diskussion i Innovationsrådet

På Nationella innovationsrådets digitala möte den 22 februari diskuterades lärande som en naturlig och återkommande del av arbetslivet. Bland annat medverkade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Lärande genom hela yrkeslivet – aktuell diskussion i Innovationsrådet - Regeringen.se

Överenskommelse för att fler ska klara gymnasiet

Alla ungdomar ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning för att öka möjligheterna till arbete eller fortsatta studier. Det är ett viktigt mål för både samhället och individen.

Överenskommelse för att fler ska klara gymnasiet - Regeringen.se

Regeringen utser ny generaldirektör för Svenska ESF-rådet

Regeringen har i dag utsett Håkan Forsberg till generaldirektör och chef för Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige, Svenska ESF-rådet. Håkan Forsberg är för närvarande tillförordnad generaldirektör för Svenska ESF-rådet.

Regeringen utser ny generaldirektör för Svenska ESF-rådet - Regeringen.se

Nästan alla arbetsgivare bekostar nu arbetskläder inom äldreomsorgen

I februari redovisade Socialstyrelsen sitt uppdrag om att följa upp hur arbetskläder inom omsorgen tillhandahålls, hanteras och finansieras. Myndigheten konstaterar att nästan alla arbetsgivare numera tillhandahåller kostnadsfria arbetskläder för personalen inom äldreomsorgen.

Nästan alla arbetsgivare bekostar nu arbetskläder inom äldreomsorgen - Regeringen.se

Ändrade regler inom sjukförsäkringen

Ändringarna i socialförsäkringsbalken syftar till att åstadkomma en mer flexibel rehabiliteringskedja i sjukförsäkringen, och därigenom större möjligheter för den som är sjukskriven att i första hand återgå i arbete hos den egna arbetsgivaren.

Ändrade regler inom sjukförsäkringen - Regeringen.se

 

Reformering av Arbetsförmedlingen

Statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, Roger Mörtvik, berättar om det pågående arbetet med att reformera Arbetsförmedlingen.

Arbetet fortsätter med att reformera Arbetsförmedlingen för att långsiktigt förbättra stödet till de arbetslösa och möjliggöra för fler arbetsgivare att hitta rätt kompetens. Inom Regeringskansliet jobbar vi med att ta fram det regelverk som ska finnas på plats 2022. Detta kommer beskrivas i en departementsskrivelse som sedan skickas ut på remiss för att inhämta synpunkter från andra aktörer. De slutliga lagförslagen lämnas sedan till riksdagen i en proposition. Regeringen kommer även att besluta om regler i form av förordningar. Steg för steg tar vi processen framåt.

Samtidigt förbereder Arbetsförmedlingen reformen bland annat genom sin försöksverksamhet med utvecklade matchningstjänster som nu successivt utökas till hela landet. Arbetsförmedlingen har valt att utforma tjänsterna i form av Kundval rusta och matcha (KROM) som tillhandahålls genom ett valfrihetssystem. Arbetsförmedlingen kommer i framtiden tillhandahålla olika typer av tjänster, och göra det på de sätt som är mest ändamålsenliga för respektive tjänst.

Reformering av Arbetsförmedlingen

 

Rättsliga dokument

Undantag för deltidsbrandmän vid beräkning av arbetslöshetsersättning

Propositionen innehåller förslag till ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring. Det föreslås att arbete i form av beredskap och övning i en anställning som deltidsbrandman i en kommunal organisation för räddningstjänst ska undantas vid beräkning av arbetslöshetsersättning.

Undantag för deltidsbrandmän vid beräkning av arbetslöshetsersättning, prop. 2020/21:123

 

Sociala medier
 

Följ Arbetsmarknadsdepartementet på Twitter.
 
Prenumerera på innehåll via e-post från regeringen.se.

Kontakt
 

Regeringskansliet
103 33 Stockholm
Växel 08-405 10 00
 

Så här hanterar vi dina personuppgifter

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att Arbetsmarknadsdepartementet registrerar namn och e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrevet till dig. Dina personuppgifter överförs till vårt personuppgiftsbiträde i syfte att administrera utskick till dig via e-post. Uppgifterna används enbart för detta ändamål. Vi sparar namn och e-postadress så länge du är prenumerant. Du kan när du vill avsluta din prenumeration. Det gör du genom länken nedan.
Detta mail skickades till Anna.lexelius@haninge.se
Klicka här för att avregistrera din adress.
Do not click this link

Skickat med Paloma