Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare I Tipsa om nyhetsbrevet

Nyhetsbrev nr 5 2021

 

Arbetsmarknadsministern har ordet

Om drygt en vecka avvecklas många av de kvarvarande restriktionerna. Teatrar och biografer kommer inte längre att ha deltagartak. Vi kommer kunna gå på restaurang som vanligt. Successivt kommer de som arbetat hemifrån att återgå till arbetsplatserna.

Porträttbild på Eva Nordmark. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Att vi lättar på restriktionerna kommer ha stor betydelse för arbetsmarknaden. Regeringen har fört en historiskt kraftfull krispolitik för att rädda jobben. Genom korttidsarbete har hundratusentals räddats från risken att bli arbetslösa. Samtidigt har vi stärkt löntagarnas trygghet och hållit hjulen snurrande i ekonomin genom att förstärka a-kassan. Men pandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden, inte minst mot de branscher där många får sitt första jobb. För många riskerar att fastna i långtidsarbetslöshet.

Läget på arbetsmarknaden har redan vänt uppåt och nu när ytterligare restriktioner försvinner kommer ännu fler arbetsgivare att behöva personal. Nu måste vi klara av två utmaningar samtidigt. Vi ska ge arbetslösa rätt stöd för att komma i arbete och samtidigt se till att arbetsgivare kan rekrytera personal med rätt kompetens. Långtidsarbetslösheten ska pressas ner, nya gröna jobb ska växa fram.

Därför är jag stolt över den jobbsatsning på 8 miljarder som regeringen föreslår i budgeten för nästa år. Det innehåller satsningar på aktiv arbetsmarknadspolitik, en fortsatt utbyggnad av kunskapslyftet, ett nytt omställnings- och kompetensstöd för Sveriges löntagare samtidigt som vi gör det lättare att driva företag. Du kan läsa mer om dessa förslag i detta nyhetsbrev.

Utöver budgetsatsningarna har jag också kunnat ge besked om hur vi går vidare med reformeringen av Arbetsförmedlingen i samband med att vi skickade en departementspromemoria på remiss. Mitt besked var att Arbetsförmedlingen kommer fortsätta att vara en stor och viktig myndighet med ansvar för att arbetsmarknadspolitiken funkar i hela landet.

En ny insats som vi kallar förmedlingsinsatser införs och kommer utföras av leverantörer, på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Det ska fortsatt finnas en bred verktygslåda av insatser för att möta behoven såväl hos de som söker jobb som hos de arbetsgivare som behöver arbetskraft. Dessa insatser kan utföras av fristående aktörer, t.ex. leverantörer, kommuner, arbetsgivare och idéburna aktörer, eller i Arbetsförmedlingens egen regi. Alla goda krafter behövs och arbetsmarknadspolitiken ska på ett ännu mer effektivt sätt se till att människor kommer i jobb och att arbetsgivare kan anställa. Det är så vi skapar konkurrenskraft, tillväxt och välfärd.

Eva Nordmark
Arbetsmarknadsminister

Läs mer om budgetsatsningar i regeringens arbetsmarknadspolitik

8 miljarder för att jobba Sverige ur krisen - Regeringen.se

Arbetsmarknadspolitiska satsningar i budgetpropositionen för 2022 - Regeringen.se

Krafttag mot fusk och brottslighet i arbetslivet - Regeringen.se

Läs mer om reformeringen av Arbetsförmedlingen

Förslag om Arbetsförmedlingen skickas på remiss - Regeringen.se

Vissa lagförslag med anledning av en reformerad arbetsmarknadspolitisk verksamhet - Regeringen.se

Se Eva Nordmarks pressträff om den fortsatta reformeringen av Arbetsförmedlingen -Reformering av Arbetsförmedlingen - Regeringen.se

 

Regeringens arbete med coronapandemin

Regeringen har skjutit till resurser till sjukvård och äldreomsorg. Jobb och företag har räddats genom krisåtgärder. Regeringen följer fortsatt utvecklingen av coronaviruset och covid-19 noga och arbetar med att begränsa smittspridningen och samtidigt bygga upp ett samhälle som är starkare och mer hållbart än innan krisen.

Ta del av regeringen arbete med coronapandemin

Om jobb och arbetsmarknad med anledning av covid-19

Läs mer om regeringens beslut och åtgärder för jobb, anställda och arbetssökande med anledning av coronapandemin.

Om jobb och arbetsmarknad med anledning av covid-19

 

Nyheter i korthet om coronapandemin

Möte om förutsättningar inför återgång till arbetsplatser

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och civilminister Lena Micko träffar den 1 september arbetsmarknadens parter och myndigheter för att diskutera förutsättningar inför en återgång till arbetsplatser.

Möte om förutsättningar inför återgång till arbetsplatser - Regeringen.se

Förstärkt nedsättning av arbetsgivaravgifterna för 19–23-åringar under
juni–augusti 2022

Många av de branscher där unga arbetar har drabbats särskilt hårt under krisen. För att ytterligare stödja återhämtningen och stötta företag med många unga anställda kommer regeringen förslå en förstärkning av den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för unga även nästa sommar. Förstärkningen ska gälla under juni-augusti 2022.

Förstärkt nedsättning av arbetsgivaravgifterna för 19–23-åringar under juni–augusti 2022 - Regeringen.se

 

Övriga budgetnyheter

Budgetsatsningar på näringslivets gröna och digitala omställning

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2022 höjd garantiram för gröna investeringar, att Tillväxtverket tillförs ytterligare medel för att driva arbetet med ett grönt och digitalt omställningslyft, samt en satsning på Sveriges deltagande i det europeiska industriella samarbetsprojektet IPCEI.

Budgetsatsningar på näringslivets gröna och digitala omställning - Regeringen.se

Statlig offensiv mot fusk och välfärdsbrottslighet i regeringens höstbudget

Regeringen vill inrätta en ny myndighet för systemövergripande kontroll av utbetalningar från välfärdssystemen. Dessutom ska ytterligare medel anvisas till berörda myndigheter för att bekämpa fel och fusk och för att förstärka arbetet mot arbetslivskriminalitet. Totalt handlar det om tillskott på närmare 200 miljoner kronor nästa år.

Statlig offensiv mot fusk och välfärdsbrottslighet i regeringens höstbudget - Regeringen.se

 

Övriga nyheter i korthet

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tillsammans med Frankrikes arbetsmarknadsminister Élisabeth Borne och EU-minister Clément Beaune. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet.

Minimilöner diskuterades under franskt ministerbesök

I slutet av august träffade EU-minister Hans Dahlgren och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark den franska arbetsmarknadsministern Élisabeth Borne och EU-ministern Clément Beaune. Syftet med mötet var att samtala om olika aktuella frågor med fokus på diskussionen i EU kring minimilöner.

Minimilöner diskuterades under franskt ministerbesök - Regeringen.se

Fler insatser för att stärka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden

Regeringen ger Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att ta fram förslag på insatser för att stärka utrikes födda kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden. Målgruppen är särskilt de som står långt ifrån arbetsmarknaden och som i dag inte deltar i etableringsåtgärder.

Fler insatser för att stärka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden - Regeringen.se

Utredning om förutsättningarna för kollektivavtalad a-kassa

Regeringen beslutade den 26 augusti att tillsätta en utredning om förutsättningarna för en ny kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring. Utredningen ska kartlägga, analysera och redovisa förutsättningarna för en ny kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring.

Utredning om förutsättningarna för kollektivavtalad a-kassa - Regeringen.se

Sverige ordförande i ILO:s styrelse

Den 25 juni utsågs Sverige till ordförande i Internationella arbetsorganisationens (ILO) styrelse för perioden 2021–2022. Som ordförande i styrelsen får Sverige en nyckelroll i att lösa ut komplicerade frågor, värna trepartismen och direkt bidra till ILO:s arbete.

Sverige ordförande i ILO:s styrelse - Regeringen.se

 

En nationell delegation mot arbetslivskriminalitet

Regeringen avser att inrätta en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet. Delegationen kommer att få i uppdrag att bland annat samla och stödja relevanta aktörer, förstärka kunskapen kring arbetslivskriminaliteten i Sverige och tillvarata internationella erfarenheter. Arbetsmarknadens parter kommer särskilt bjudas in att medverka till delegationens arbete.

En nationell delegation mot arbetslivskriminalitet - Regeringen.se

Stärkt informationsutbyte för att motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen utreds

För att stärka regeringens arbete med att motverka felaktiga utbetalningar från välfärdsystemen, bidragsbrott och arbetslivskriminalitet ska Finansdepartementet utvärdera möjligheten till stärkt informationsutbyte mellan myndigheter, kommuner och arbetslöshetskassor.

Stärkt informationsutbyte för att motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen utreds - Regeringen.se

   
 

Nytt från statssekreteraren

Statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, Roger Mörtvik, berättar
om det pågående arbetet med att reformera Arbetsförmedlingen.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Arbetsförmedlingen kommer fortsatt ha tillgång till en bred verktygslåda av insatser med en bredd av utförare för att möta varierande behov hos arbetssökande och arbetsgivare. När insatser utförs av leverantörer på uppdrag av Arbetsförmedlingen behöver Arbetsförmedlingen och leverantörerna kunna dela information om deltagarna. Samtidigt behövs reglering av enskildas integritetsskydd.

Den promemoria Arbetsmarknadsdepartementet tagit fram innehåller därför förslag på lagändringar som behövs för att möjliggöra ett effektivt informationsutbyte samtidigt som enskildas integritet skyddas. Nu remitteras förslagen för att inhämta synpunkter från ett stort antal instanser. Regeringen avser därefter att återkomma med en proposition under våren 2022. Samtidigt pågår arbete i Regeringskansliet med förordningsändringar.

Förslag om Arbetsförmedlingen skickas på remiss - Regeringen.se

Vissa lagförslag med anledning av en reformerad arbetsmarknadspolitisk verksamhet - Regeringen.se

 

Rättsliga dokument

Remiss av departementspromemorior om genomförande av principöverenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd

Här kan du ta del av svaren från de instanser som har ombetts att svara på remissen av departementspromemorior om genomförande av principöverenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd (Ds 2021:16, Ds 2021:17, Ds 2021:18).

Remiss av departementspromemorior om genomförande av principöverenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd (Ds 2021:16, Ds 2021:17, Ds 2021:18) - Regeringen.se

Arbetslöshetsförsäkringen och förvaltningslagen

Författningsförslaget i promemorian innehåller ändringar i den nya lagen om arbetslöshetsförsäkring som föreslås i SOU 2020:37.

Arbetslöshetsförsäkringen och förvaltningslagen - Regeringen.se

Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga och nyanlända till arbete

Beslut vid regeringssammanträde den 16 september 2021. Utredningstiden förlängs. Uppdraget ska i stället redovisas senast den 28 februari 2023.

Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga och nyanlända till arbete - Regeringen.se

 

Sociala medier
 

Följ Arbetsmarknadsdepartementet på Twitter.
 
Prenumerera på innehåll via e-post från regeringen.se.

Kontakt
 

Regeringskansliet
103 33 Stockholm
Växel 08-405 10 00
 

Så här hanterar vi dina personuppgifter

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att Arbetsmarknadsdepartementet registrerar namn och e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrevet till dig. Dina personuppgifter överförs till vårt personuppgiftsbiträde i syfte att administrera utskick till dig via e-post. Uppgifterna används enbart för detta ändamål. Vi sparar namn och e-postadress så länge du är prenumerant. Du kan när du vill avsluta din prenumeration. Det gör du genom länken nedan.
Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet!

 

Do not click this link

Skickat med Paloma