Ett historiskt omställningspaket för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare I Tipsa om nyhetsbrevet

Nyhetsbrev nr 1 2022

 

Arbetsmarknadsministern har ordet

I förra veckan kunde regeringen äntligen fatta beslut om två lagrådsremisser om omställningsstudiestöd och en reformerad arbetsrätt som tillsammans med omställnings- och kompetensstödet utgör grunden för det historiska omställningspaketet som vi nu genomför. Som arbetsmarknadsminister är jag oerhört stolt över den enorma arbetsinsats från parterna, experter på myndigheter, domstolar och andra organisationer samt de sakkunniga på Regeringskansliet som ligger bakom att vi nu kan gå fram med konkreta förslag på hur reformen ska genomföras.

Porträttbild på Eva Nordmark. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Jag brukar säga att det vi nu gör är ”den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid”. Det går alltid att som kultursidorna debattera om vad som räknas som ”modern tid” eller huruvida detta verkligen är så stort i en tid då inte minst pandemin i realtid formar om våra liv. Men för svensk arbetsmarknad och den svenska modellen så vill jag verkligen påstå att detta är något helt unikt. Och nödvändigt.

Vi befinner oss i en tid då arbetslivet stöps om. Digitaliseringen, automatiseringen och klimatomställningen har satt fart på strukturomvandlingen på ett sätt som vi aldrig tidigare sett. Att kunna vidareutbilda sig, ställa om och kompetensutveckla sig under ett helt yrkesliv har blivit avgörande för varje arbetstagares möjligheter och trygghet på arbetsmarknaden. Att ha anställda med rätt kompetens har blivit avgörande för företagens möjligheter att ta för sig på världsmarknaden. Som nation ligger vi i Sverige redan långt framme i den tekniska utvecklingen och i klimatomställningen, tack vare stora investeringar, en tydlig politisk riktning och ansvarstagande parter. Ska det vara möjligt för oss att fortsätta leda utvecklingen behöver vi fortsätta utveckla arbetsmarknadspolitiken. Det behövs mer kunskap och betydligt större möjligheter till kompetensutveckling och omställning under ett helt yrkesliv. Nu lägger vi grunden för detta när vi tillsammans med parterna tar nästa steg för att införa ett av världens bästa omställningssystem.

Sedan min förra krönika har det hunnit ske både ett regeringsskifte och nya ministerposter har fördelats. I statsminister Magdalena Anderssons regering är jag både jämställdhets- och arbetsmarknadsminister. För mig hänger dessa två ansvarsområden väldigt nära ihop. Grunden för ett jämställt samhälle är en jämställd arbetsmarknad. Vi måste knäcka den ojämställda arbetsmarknaden och stänga sysselsättningsgapet mellan män och kvinnor. Fler utrikes födda kvinnor ska komma i arbete. Och mäns våld mot kvinnor – inklusive hedersförtrycket – måste upphöra. Vid en pressbriefing nyligen berättade jag om mina prioriteringar som jämställdhetsminister, se den gärna i efterhand.

Eva Nordmark
Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister

 
Eva Nordmark och Anna Ekström. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Ansvariga ministrar för omställningspaketet är arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark och utbildningsminister Anna Ekström. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet.

Ett historiskt omställningspaket

Regeringen har beslutat om ett historiskt omställningspaket för långsiktigt förbättrad flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden. Den 27 januari beslutade regeringen om två lagrådsremisser om en reformerad arbetsrätt och ett nytt omställningsstudiestöd. Arbetsmarknadsdepartementet återremitterade samtidigt förslaget om ett nytt grundläggande omställnings- och kompetensstöd, vilket inte är lagrådspliktigt.

Temasida: Trygghet och omställning

Ett historiskt omställningspaket för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden - Regeringen.se

 

Regeringens arbete med coronapandemin

Regeringen har skjutit till resurser till sjukvård och äldreomsorg. Jobb och företag har räddats genom krisåtgärder. Regeringen följer fortsatt utvecklingen av coronaviruset och covid-19 noga och arbetar med att begränsa smittspridningen och samtidigt bygga upp ett samhälle som är starkare och mer hållbart än innan krisen.

Ta del av regeringen arbete med coronapandemin

 

Övriga nyheter i korthet

A-kassorna ska motverka felaktiga utbetalningar

För att stärka kontrollarbetet och motverka felaktiga utbetalningar och fusk inom arbetslöshetsförsäkringen har regeringen beslutat om ett stöd för ändamålet till a-kassorna. Stödet ska användas för att stärka kontrollarbetet mot felaktiga utbetalningar och fusk inom arbetslöshetsförsäkringen.

A-kassorna ska motverka felaktiga utbetalningar - Regeringen.se

Regeringsuppdrag: Uppdrag till Arbetsförmedlingen att betala ut bidrag till arbetslöshetskassor för att stärka kontrollarbetet

Genomförande av arbetsvillkorsdirektivet

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss om genomförande av EU-direktivet om arbetsvillkor. Ändringar som föreslås i svensk rätt ska förbättra arbetsvillkoren för arbetstagare genom att främja tydligare och mer förutsägbara anställningsvillkor.

Genomförande av arbetsvillkorsdirektivet - Regeringen.se

Tillfälligt slopat krav på läkarintyg för personer i arbetsmarknadspolitiska program

Regeringen avser att besluta att tillfälligt avskaffa kravet på läkarintyg efter sjunde sjukdagen. Ändringen gäller för personer som deltar i arbetsmarknadspolitiska program med ersättning i form av aktivitetsstöd, etableringsersättning eller utvecklingsersättning.

Tillfälligt slopat krav på läkarintyg för personer i arbetsmarknadspolitiska program - Regeringen.se

Tillfälligt avskaffad karensdag för personer med aktivitetsstöd, etablerings- eller utvecklingsersättning

Regeringen har beslutat om ett tillfälligt avskaffande av karensdagen för personer som deltar i arbetsmarknadspolitiska insatser.

Tillfälligt avskaffad karensdag för personer med aktivitetsstöd, etablerings- eller utvecklingsersättning - Regeringen.se

Arbetsförmedlingen ska rikta insatser mot industrietableringarna i norra Sverige

Regeringen har beslutat att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att bidra till förbättrad och mer effektiv kompetensförsörjning. Uppdraget ska bidra till att möta de stora behoven av kompetens med anledning av de stora industrietableringarna i bland annat Norrbotten och Västerbotten.

Arbetsförmedlingen ska rikta insatser mot industrietableringarna i norra Sverige - Regeringen.se

Uppdrag om kompetensförsörjning vid stora företagsetableringar och företagsexpansioner - Regeringen.se

Uppdrag till Arbetsförmedlingen för att fler ska komma i arbete

Regeringen har fattat beslut om regleringsbrev för 2022 för Arbetsförmedlingen. I regleringsbrevet tydliggörs regeringens prioriteringar för myndighetens arbete under 2022.

Uppdrag till Arbetsförmedlingen för att fler ska komma i arbete - Regeringen.se

Stärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Kriminalvården

I Arbetsförmedlingens regleringsbrev får myndigheten bland annat i uppdrag att stärka samarbetet med Kriminalvården i syfte att nå fler av Kriminalvårdens klienter med insatser för att minska risken för återfall i brott.

Stärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Kriminalvården - Regeringen.se

Den svenska modellen ska värnas

Onsdag den 15 december besökte arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark den franska arbetsmarknadsministern Élisabeth Borne i Paris för att diskutera de fortsatta förhandlingarna om EU-direktivet om tillräckliga minimilöner. Frankrike har som inkommande ordförandeland en nyckelroll i de fortsatta förhandlingarna. Med på resan till Paris var även representanter från Svenskt Näringsliv och LO.

Den svenska modellen ska värnas - Regeringen.se

Regeringen föreslår socialfondsprogram för 2021–2027

Regeringen har beslutat om Sveriges förslag till nationellt socialfondsprogram för perioden 2021–2027, ESF+. Programmet omfattar cirka 707 miljoner euro. Regeringen föreslår bland annat att medlen ska riktas mot insatser som ska bidra till sysselsättning och främja ett livslångt lärande.

Regeringen föreslår socialfondsprogram för 2021–2027 - Regeringen.se

 

Rättsliga dokument

Lagrådsremiss: En reformerad arbetsrätt

I lagrådsremissen lämnas förslag på en reformerad arbetsrätt.

En reformerad arbetsrätt – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden - Regeringen.se

Lagrådsremiss: Omställningsstudiestöd

I lagrådsremissen föreslås att ett nytt omställningsstudiestöd införs genom en ny lag om omställningsstudiestöd.

Omställningsstudiestöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden - Regeringen.se

Utkast till regeringens proposition: Grundläggande omställnings- och kompetensstöd

I utkast till propositionen föreslås att ett nytt grundläggande omställnings- och kompetensstöd införs genom en ny lag.

Grundläggande omställnings- och kompetensstöd – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden (Utkast till regeringens proposition) - Regeringen.se

Lagrådsremiss: Genomförande av arbetsvillkorsdirektivet

Lagrådsremissen innehåller förslag till genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1152 av den 20 juni 2019 om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen (arbetsvillkorsdirektivet).

Genomförande av arbetsvillkorsdirektivet - Regeringen.se

Lagrådsremiss: Dimensionering av gymnasial utbildning för bättre kompetensförsörjning

Lagrådsremissen innehåller förslag som syftar till att underlätta ungdomars och vuxnas etablering på arbetsmarknaden och att förbättra kompetensförsörjningen till välfärd och näringsliv.

Dimensionering av gymnasial utbildning för bättre kompetensförsörjning - Regeringen.se

Lagrådsremiss: Skattereduktion för avgift till arbetslöshetskassa

I lagrådsremissen föreslås en skattereduktion för avgift till arbetslöshetskassa.

Skattereduktion för avgift till arbetslöshetskassa - Regeringen.se

SOU 2021:94 Ett utökat skydd mot diskriminering

Slutbetänkande av Utredningen om vissa frågor i diskrimineringslagen.

SOU 2021:94 - Regeringen.se

Remiss av Vissa lagförslag med anledning av en reformerad arbetsmarknadspolitisk verksamhet, Ds 2021:27

Här kan du ta del av svaren från de instanser som har ombetts att svara på Arbetsmarknadsdepartementets remiss.

Remiss av Vissa lagförslag med anledning av en reformerad arbetsmarknadspolitisk verksamhet, Ds 2021:27 - Regeringen.se

 

Sociala medier
 

Följ Arbetsmarknadsdepartementet på Twitter.
 
Prenumerera på innehåll via e-post från regeringen.se.

Kontakt
 

Regeringskansliet
103 33 Stockholm
Växel 08-405 10 00
 

Så här hanterar vi dina personuppgifter

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att Arbetsmarknadsdepartementet registrerar namn och e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrevet till dig. Dina personuppgifter överförs till vårt personuppgiftsbiträde i syfte att administrera utskick till dig via e-post. Uppgifterna används enbart för detta ändamål. Vi sparar namn och e-postadress så länge du är prenumerant. Du kan när du vill avsluta din prenumeration. Det gör du genom länken nedan.
Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet!
Do not click this link

Skickat med Paloma