Rysslands invasion av Ukraina

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare I Tipsa om nyhetsbrevet

 

Nyhetsbrev nr 2 2022

 

I slutet av förra månaden besökte jag färjeterminalen i Nynäshamn för att se hur myndigheterna samarbetar med att ta emot de människor som nu flyr undan kriget i Ukraina. Det kan både handla om att säkerställa att människor får ett tak över huvudet och att informera om hur det fungerar med uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Men oftast handlar det om att säkerställa att människor i kris kan få en trygg första kontakt i ett nytt land. Det är ett välfungerande samarbete mellan myndigheter, frivilliga och civilsamhället. Jag är stolt över hur Sverige ställer upp för dessa människor som söker skydd från krigets fasor.

Porträttbild på Eva Nordmark. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Färjeterminalen i Nynäshamn ger också en inblick i konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina. Över fem miljoner kvinnor, män och barn har flytt Ukraina sedan den ryska invasionen. Vi har den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. Redan nu har fler flytt från Ukraina än som kom till Europa från Syrien 2015. De flesta som flyr söker sig till länder i närområdet. Över hälften av flyktingarna från Ukraina har sökt sig till Polen. Men även Sverige kommer att behöva ta sitt ansvar för att ge människor tillfälligt skydd och hjälp. De flesta som nu kommer till Sverige är kvinnor och barn. Barnen har rätt att gå i skolan. Många vuxna kommer att vilja arbeta.

Det är svårt att veta hur länge kriget kommer pågå och hur länge de ukrainare som nu är i Sverige kommer att behöva och vilja stanna här. Men redan nu ser vi att flera av dem som sökt skydd här redan har etablerat sig på arbetsmarknaden. Det handlar till exempel om säsongsarbetare som sedan tidigare har ett nätverk och erfarenhet av att jobba i Sverige, men det finns också exempel på att forskare, lärare och systemutvecklare har sökt och fått jobb. Ukrainare som omfattas av massflyktdirektivet har rätt till tillfälligt skydd och har också rätt att arbeta i värdlandet. Det finns många lediga jobb att söka och goda förutsättningar för många av de ukrainare som nu kommer till Sverige att snabbt komma in på arbetsmarknaden.

För att underlätta för ett snabbt inträde på arbetsmarknaden har regeringen gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att ta fram ett informationsmaterial för personer som beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd om hur man söker jobb, inom vilka branscher det råder brist på arbetskraft och vad som gäller i fråga om rättigheter, skyldigheter, lön och förmåner för den som arbetar i Sverige. Informationen ska vara på ukrainska och andra relevanta språk och ges till alla vuxna redan i samband med att de beviljats uppehållstillstånd. Migrationsverket ska bistå Arbetsförmedlingen med att sprida den framtagna informationen. Arbetsförmedlingen kommer likt tidigare kriser ha en viktig roll och myndigheten förbereder sig nu för att på ett effektivt sätt kunna hjälpa dem som vill börja jobba. Vill du veta mer om detta så kan jag tipsa om den gemensamma pressträff som regeringen och Arbetsförmedlingen hade i mars.

Tillbaka i Nynäshamn och färjeterminalen. Att hitta vägar in och kunna försörja sig själv utifrån schyssta villkor på en välfungerande arbetsmarknad är viktigt även utifrån andra aspekter. Samtidigt som de flesta av oss på olika sätt vill och försöker hjälpa Ukrainas folk så finns det andra krafter som vill något helt annat. Vid ankomstterminalen följer Polisen och andra myndigheter noga vilka som möter upp kvinnorna och de ensamkommande barnen utanför. För det finns cyniska människohandlare och skurkar som vill utnyttja utsatta kvinnor, män och barn för att tvinga in dem i prostitution, sexuell exploatering eller arbete under slavliknande former. Polisen, Jämställdhetsmyndigheten, Kvinnofridslinjen med flera gör ett viktigt arbete med att hjälpa utsatta personer, förbygga brott och för att lagföra skurkarna. Regeringen har nyligen beslutat om utökade medel till Jämställdhetsmyndigheten för att nå ut med information till personer som riskerar att bli utsatta och för att förstärka myndighetens arbete mot människohandel för alla ändamål inom det myndighetsgemensamma arbetet mot arbetslivskriminalitet. Även Polisen och andra brottsbekämpande myndigheter har fått mer resurser. Vi ska göra allt vi kan för att skydda utsatta kvinnor, män och barn.

Eva Nordmark
Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister

Rysslands invasion av Ukraina - Samlad information om regeringens arbete kring den pågående säkerhetspolitiska utvecklingen i Ukraina.

 

Nyheter i korthet

Ökad kunskap om arbetsmarknaden och obligatorisk samhällsintroduktion

Regeringen har beslutat om två uppdrag till Migrationsverket respektive Arbetsförmedlingen. Personer med tillfälligt skydd från Ukraina ska få obligatorisk samhällsintroduktion samt tidig information om den svenska arbetsmarknaden och hur man söker jobb i Sverige.

Ökad kunskap om arbetsmarknaden och obligatorisk samhällsintroduktion - Regeringen.se

Uppdrag om information om svensk arbetsmarknad - Regeringen.se

Ukraina och den svenska arbetsmarknaden

Efter att Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari har antalet människor som lämnar Ukraina ökat snabbt. Vid en pressbriefing den 21 mars redogjorde arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman för vad som gäller på den svenska arbetsmarknaden för personer som omfattas av tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet.

Ukraina och den svenska arbetsmarknaden - Regeringen.se

Regeringen bjöd in till samtal om säsongsarbetskraft inom de gröna näringarna

Med anledningen av kriget i Ukraina bjöd landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark den 28 mars in branschrepresentanter inom de gröna näringarna till samtal inför odlings- och skogsvårdssäsongen 2022.

Regeringen bjöd in till samtal om säsongsarbetskraft inom de gröna näringarna - Regeringen.se

2022 års ekonomiska vårproposition. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

2022 års ekonomiska vårproposition

Regeringen har presenterat 2022 års ekonomiska vårproposition och vårändringsbudgeten för 2022. I ett försämrat säkerhetspolitiskt läge lägger regeringen fram en budget för att stärka Sverige med både omedelbara insatser och långsiktigt arbete mot samhällsproblemen.

2022 års ekonomiska vårproposition - Regeringen.se

Regeringen föreslår 50 miljoner kronor för införande av etableringsjobb

I vårändringsbudgeten för 2022 föreslår regeringen att 50 miljoner kronor ska satsas på att införa etableringsjobb. Reformen syftar till att fler nyanlända och långtidsarbetslösa ska komma i arbete och få en möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden.

Regeringen föreslår 50 miljoner kronor för införande av etableringsjobb - Regeringen.se

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark vid ett besök i Tyresö 2020. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid ett besök i Tyresö 2020. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Uppdrag till Arbetsförmedlingen om jobb för ungdomar och sommarjobb

Arbetsförmedlingen får i uppdrag att fördela 100 miljoner kronor till kommunerna för att stärka deras möjligheter att skapa jobb för ungdomar och sommarjobb i kommuner med områden med socioekonomiska utmaningar från och med våren 2022.

Uppdrag till Arbetsförmedlingen om jobb för ungdomar och sommarjobb - Regeringen.se

Förbättrade förutsättningar för den arbetsmarknadspolitiska verksamheten

Regeringen föreslår i en proposition vissa lagändringar för att skapa bättre förutsättningar för den arbetsmarknadspolitiska verksamheten. Det handlar bland annat om ett mer ändamålsenligt informationsutbyte mellan Arbetsförmedlingen och leverantörer av arbetsmarknadspolitiska insatser.

Förbättrade förutsättningar för den arbetsmarknadspolitiska verksamheten

Regeringen inför kunskapscertifikat efter intensivåret

För att det ska gå snabbare för nyanlända att lära sig svenska och komma in på arbetsmarknaden gav regeringen Arbetsförmedlingen i uppdrag att införa intensivåret från april 2021. Regeringen har nu beslutat att Arbetsförmedlingen ska kunna utfärda ett kunskapscertifikat till deltagarna efter ett avslutat intensivår.

Regeringen inför kunskapscertifikat efter intensivåret - Regeringen.se

Jämställdhetsmyndigheten överlämnar rapport om utrikes födda kvinnor på arbetsmarknaden

Jämställdhetsmyndigheten har redovisat det uppdrag om utrikes födda kvinnor på arbetsmarknaden som regeringen gav myndigheten 2021. I den rapport som nu har överlämnats till regeringen föreslår myndigheten bland annat att flera myndigheter ska få ett uppdrag att samverka för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden.

Jämställdhetsmyndigheten överlämnar rapport om utrikes födda kvinnor på arbetsmarknaden - Regeringen.se

Uppdrag till Arbetsförmedlingen att analysera och redovisa behov hos långtidsarbetslösa som står särskilt långt från arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen ska analysera vilka behov långtidsarbetslösa som står särskilt långt från arbetsmarknaden har och vid behov föreslå åtgärder för att öka övergången till arbete eller utbildning.

Uppdrag till Arbetsförmedlingen att analysera och redovisa behov hos långtidsarbetslösa som står särskilt långt från arbetsmarknaden - Regeringen.se

OECD:s chef för sysselsättningsfrågor Stefano Scarpetta och arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark. Foto: Viktor Pettersson/Regeringskansliet

OECD:s chef för sysselsättningsfrågor Stefano Scarpetta och arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark. Foto: Viktor Pettersson/Regeringskansliet

Eva Nordmark träffade OECD om omställningspaketet

Den 22 april besökte OECD:s chef för sysselsättningsfrågor Stefano Scarpetta Sverige för att ta del av regeringens reform för förbättrad omställningsförmåga på arbetsmarknaden. Under sitt besök träffade Scarpetta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och representanter från arbetsmarknadens parter.

Eva Nordmark träffar OECD om omställningspaketet - Regeringen.se

Så ska kompetensförsörjningen i Sverige stärkas

Under årets första månader har regeringen fattat beslut om flera viktiga reformer som ska stärka kompetensförsörjningen i hela landet. Förslagen syftar till att skapa goda förutsättningar för omställning och kompetensutveckling, bättre matchning mellan arbetsmarknadens behov och utbudet av gymnasial utbildning, grundläggande behörighet på yrkesprogram samt ökad validering. Riksdagen väntas rösta om propositionerna före sommaren.

Så ska kompetensförsörjningen i Sverige stärkas - Regeringen.se

Tillväxtverket ska bistå med insatser vid varsel och omställning

Regeringen ger Tillväxtverket i uppdrag att bistå regioner och kommuner vid varsel och omställning i näringslivet 2022–2024. Uppdraget syftar till att ytterligare stärka regioners och kommuners beredskap vid varsel, omställning, företagsetableringar och företagsexpansioner liksom deras kapacitet att hantera konsekvenserna av dessa.

Tillväxtverket ska bistå med insatser vid varsel och omställning - Regeringen.se

Statssekreterare hos bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson, Mattias Landgren, under arbetsmiljöforumet. Foto: Viktor Pettersson/Regeringskansliet

Statssekreterare hos bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson, Mattias Landgren, under arbetsmiljöforumet. Foto: Viktor Pettersson/Regeringskansliet

Arbetsmiljöforum diskuterade hot och våld i arbetslivet

Som en del av regeringens arbetsmiljöstrategi bjuder Arbetsmarknadsdepartementet regelbundet in till Arbetsmiljöforum. Syftet med forumet är att tillsammans med arbetsmarknadens parter, myndigheter och andra relevanta aktörer följa upp och löpande diskutera åtgärder på arbetsmiljöområdet. Vid det senaste mötet stod arbetet mot hot och våld i arbetslivet i fokus.

Arbetsmiljöforum diskuterade hot och våld i arbetslivet - Regeringen.se

Utökat informationsutbyte för att bekämpa organiserad brottslighet

Regeringen har beslutat att ytterligare utveckla myndigheternas samverkan mot organiserad brottslighet. Detta genom att Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, CSN och IVO ska omfattas av en uppgiftsskyldighet för att bekämpa brott.

Utökat informationsutbyte för att bekämpa organiserad brottslighet - Regeringen.se

Regeringen genomför EU-direktiv om balans mellan arbete och privatliv

Regeringen har beslutat om en proposition för att genomföra EU:s direktiv om balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare. Det innebär bland annat nya bestämmelser om flexibla arbetsformer för föräldrar och anställda som har närstående med omsorgsbehov.

Regeringen genomför EU-direktiv om balans mellan arbete och privatliv - Regeringen.se

Uppdrag att framställa statistik om medlemskap i arbetslöshetskassa

Regeringen uppdrar åt Statistiska centralbyrån (SCB) att framställa statistik över medlemskap i arbetslöshetskassa 2021. För att framställa statistiken ska SCB inhämta uppgifter om medlemskap från arbetslöshetskassorna.

Uppdrag att framställa statistik om medlemskap i arbetslöshetskassa - Regeringen.se

 

Rättsliga dokument

Prop. 2021/22:216 Förbättrade förutsättningar för den arbetsmarknadspolitiska verksamheten

I propositionen lämnas förslag till vissa lagändringar för att skapa bättre förutsättningar för den arbetsmarknadspolitiska verksamheten.

Förbättrade förutsättningar för den arbetsmarknadspolitiska verksamheten - Regeringen.se

Prop. 2021/22:176 Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden

I propositionen lämnas förslag på en reformerad arbetsrätt, ett nytt omställningsstudiestöd och ett nytt grundläggande omställnings- och kompetensstöd.

Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden - Regeringen.se

Genomförande av balansdirektivet - Prop. 2021/22:175

I propositionen lämnas förslag till genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1158 av den 20 juni 2019 om balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare och om upphävande av rådets direktiv 2010/18/EU (balansdirektivet).

Genomförande av balansdirektivet - Regeringen.se

Genomförande av arbetsvillkorsdirektivet

Propositionen innehåller förslag till genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1152 av den 20 juni 2019 om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen (arbetsvillkorsdirektivet).

Genomförande av arbetsvillkorsdirektivet - Regeringen.se

 

Regeringens arbete med coronapandemin

Regeringen har skjutit till resurser till sjukvård och äldreomsorg. Jobb och företag har räddats genom krisåtgärder. Regeringen följer fortsatt utvecklingen av coronaviruset och covid-19 noga och arbetar med att begränsa smittspridningen och samtidigt bygga upp ett samhälle som är starkare och mer hållbart än innan krisen.

Ta del av regeringen arbete med coronapandemin

 

Sociala medier

Twitter Instagram

Prenumerera på innehåll via e-post från regeringen.se.

Kontakt
 

Regeringskansliet
103 33 Stockholm
Växel 08-405 10 00
 

Så här hanterar vi dina personuppgifter

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att Arbetsmarknadsdepartementet registrerar namn och e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrevet till dig. Dina personuppgifter överförs till vårt personuppgiftsbiträde i syfte att administrera utskick till dig via e-post. Uppgifterna används enbart för detta ändamål. Vi sparar namn och e-postadress så länge du är prenumerant. Du kan när du vill avsluta din prenumeration. Det gör du genom länken nedan.
Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet!
Do not click this link

Skickat med Paloma