Nytt uppdrag för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare I Tipsa om nyhetsbrevet

 

Nyhetsbrev nr 3 2022

 

I en församlingslokal i Gimo träffas varje vecka kvinnor från olika länder. Bland kaffe och barnmatsburkar förs samtal om föräldraledigheter, studier och arbete. Det är kvinnor som har flytt från krig eller av andra anledningar lämnat sitt hemland för att komma till Sverige. De är eniga allihop; de vill arbeta. De vill försörja sig själva. De säger att de kan tänka sig att arbeta med vad som helst, men det är väldigt svårt att få en anställning.

Porträttbild på Eva Nordmark. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

När jag var 15 år började min mamma arbeta. Hon fick jobb som lokalvårdare på Tekniska Högskolan i Luleå, som den hette på den tiden. Jag såg många kvinnliga släktingar och vänners mammor ta de där stegen i sina liv. Nya vägar som blev möjliga tack vare den resa som Sverige gjort mot jämställdhet. Deras resor har påverkat mig och gett mig bränsle att arbeta för jämställdhet. Det är min fasta övertygelse att vägen till ett jämställt samhälle är att både män och kvinnor arbetar – och att de arbetar lika mycket och självklart får lika lön för lika arbete.

Det går bra på svensk arbetsmarknad, trots pandemi och ekonomisk orolighet. Det är ett resultat av en ansvarsfull politik och ett starkt samhälle. Trots att 400 000 fler jobbar jämfört med 2014 och att sysselsättningsgraden ökar även bland utrikes födda kvinnor, så är det en grupp som har mycket svårare än andra att komma in på arbetsmarknaden.

Det är tanken på mammas och så många andra kvinnors resor som gång på gång kommer till mig när jag möter kvinnor från andra länder. Samma resa till självständighet och egen försörjning som kvinnor i Sverige gjorde under 1900-talet, vill jag att fler utrikes födda kvinnor ska kunna göra nu.

Bland de utrikes födda kvinnorna i Gimo finns en stark längtan efter arbete. De som har lyckats få en anställning har kämpat under mycket lång tid och önskar att det skulle vara lättare för de som står på tur. De frågar, funderar och tänker över sina egna möjligheter. Det är drivna och kapabla individer som skulle kunna göra succé på arbetsmarknaden om de bara fick in en fot.

Regeringens arbetsmarknadspolitik gör skillnad. Jag har besökt industrier och träffat utrikes födda kvinnor som lärt sig svenska och genom arbetsmarknadsutbildningar skaffat sig de kunskaper och körkort som krävs för att köra truck. Det om något är ett steg i rätt riktning mot ett mer jämställt samhälle som ger ekonomisk självständighet livet ut. Jag vill att fler ska kunna göra den resan. Därför arbetar vi hårt med att information och möjligheter ska nå ut till fler.

Alla som kan jobba ska jobba. Barn ska se båda sina föräldrar arbeta och bidra till samhällsbygget. Det ger stolthet, viktiga förebilder, men också en insikt om vad som en dag också förväntas av dem. Det är så vi ökar jämställdheten, bryter segregationen och bygger ett starkt samhälle.

Eva Nordmark
Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister

 

Nyheter i korthet

Nytt uppdrag för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden

Regeringen har gett Arbetsförmedlingen och flera myndigheter i uppdrag att ta fram en myndighetsgemensam plan för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden. Jämställdhetsmyndigheten har även få i uppdrag att genomföra en studie om utrikes födda kvinnors situation och behov. Uppdraget presenterades vid en pressträff där regeringen presenterade åtgärder för att bryta segregationen.

Regeringen presenterade åtgärder för att bryta segregationen - Regeringen.se

Nytt uppdrag för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden - Regeringen.se

Utredning ska föreslå hur fler utrikes födda kvinnor kan komma i arbete - Regeringen.se

Uppdrag till Arbetsförmedlingen om förstärkt arbete mot segregation

Regeringen ger Arbets­förmed­lingen i uppdrag att analy­sera och redovisa i vilken utsträck­ning nya statistik­verktyg för upp­följning av socio­ekonomisk segre­gation, särskilt regionala statistik­områden, socio­ekonomiskt index och statistik för­delat på områdes­typer, kan användas som ett stöd i analys, planering, inriktning och upp­följning av myndig­hetens verk­samhet enligt ordinarie uppdrag.

Uppdrag till Arbetsförmedlingen om förstärkt arbete mot segregation - regeringen.se

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och utbildningsminister Anna Ekström ler och tittar in i kameran.Foto: Regeringskansliet

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark och utbildningsminister Anna Ekström. Foto: Regeringskansliet

Riksdagen har röstat ja till regeringens omställningspaket

Den 8 juni röstade Sveriges riksdag ja till regeringens proposition Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden. Det handlar om en reformerad arbetsrätt, ett nytt omställningsstudiestöd och ett nytt grundläggande omställnings- och kompetensstöd.

Trygghet och omställning - Regeringen.se

Frågor och svar om regeringens omställningspaket - Regeringen.se

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark och LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Foto: Regeringskansliet

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark och LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Kommentar från Eva Nordmark om minimilöner

Den 7 juni höll arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark en pressträff med anledning av överenskommelsen om minimilöner. På pressträffen deltog även LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Kommentar från arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om minimilöner - Regeringen.se

Se pressträffen i efterhand: Pressträff med Eva Nordmark om minimilöner - Regeringen.se

Förbättrad och mer effektiv kompetensförsörjning i samband med större industri- och företagsetableringar

Regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att bidra till en förbättrad och mer effektiv kompetensförsörjning i samband med stora företagsetableringar och företagsexpansioner. Myndigheten har nu berättat att de bland annat kommer inrätta ett kansli för samordning av sitt arbete med industrietableringar. Kansliet ska placeras i Skellefteå.

Förbättrad och mer effektiv kompetensförsörjning i samband med större industri- och företagsetableringar - Regeringen.se

Se pressträffen i efterhand Pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar - Regeringen.se

Utredning om arbetsmarknadsprövning aviseras

Regeringen aviserade vid en pressträff den 28 april att en utredning kommer att tillsättas i syfte att utreda hur en arbetsmarknadsprövning ska utformas för arbetskraftsinvandring. Syftet är att motverka lönedumpning och utnyttjande av arbetskraftsinvandrare.

Utredning om arbetsmarknadsprövning aviseras - Regeringen.se

Uppföljning och kontroll av arbetstillstånd ska motverka missbruk

Migrationsverket får i uppdrag att följa upp och kontrollera hur de nya bestämmelserna efterlevs, i syfte att motverka att utländska arbetstagare utnyttjas i Sverige och tillstånd missbrukas.

Uppföljning och kontroll av arbetstillstånd ska motverka missbruk - Regeringen.se

Förslag på höjt försörjningskrav vid arbetskraftsinvandring

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss som gäller höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare. Förslaget syftar till att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden och motverka konkurrens med låga löner.

Förslag på höjt försörjningskrav vid arbetskraftsinvandring - Regeringen.se

En ny aktivitetsplikt för personer med försörjningsstöd ska utredas

Socialdepartementet ger en utredare i uppdrag att analysera och föreslå införandet av en ny aktivitetsplikt, det vill säga krav på deltagande i heltidssysselsättning för personer med försörjningsstöd. Aktivitetsplikten ska rikta sig till arbetslösa med försörjningsstöd. Syftet med en aktivitetsplikt är att ge individer ytterligare stöd för att närma sig arbetsmarknaden genom aktiviteter som bidrar till att bryta isolering, främja integration och minska ohälsa.

En ny aktivitetsplikt för personer med försörjningsstöd ska utredas - Regeringen.se

Rätt skor kan förebygga belastningsskador

Regeringen ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att redogöra för hur belastningsskador hos arbetstagare som går och står mycket i sitt arbete kan förebyggas genom användandet av utrustning i arbetet, däribland ändamålsenliga skor. Belastningsskador i rygg, höfter och knän drabbar anställda i flera branscher och orsakar ett stort lidande.

Rätt skor kan förebygga belastningsskador - Regeringen.se

Risken för diskriminering när AI används inom arbetslivet ska kartläggas

Regeringen ger Diskrimineringsombudsmannen (DO) i uppdrag att fördjupa kunskapen om risker för diskriminering vid användandet av artificiell intelligens (AI) och annat automatiserat beslutsfattande inom arbetslivet.

Risken för diskriminering när AI används inom arbetslivet ska kartläggas - Regeringen.se

Regeringen utser ny generaldirektör för IAF

Regeringen har fattat beslut om att utse Mathias Wahlsten till ny generaldirektör för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Regeringen utser ny generaldirektör för IAF - Regeringen.se

Fler ukrainare ska kunna komma i arbete

Regeringen har beslutat om ett förslag till ändring av det nationella socialfondsprogrammet 2014–2020 med anledning av EU:s initiativ Care. Förslaget innebär att upp till 885 miljoner kronor av kvarvarande medel inom socialfondsprogrammet ska kunna användas till insatser för att förbättra möjligheterna för ukrainare att komma i arbete.

Fler ukrainare ska kunna komma i arbete - Regeringen.se

Stark återhämtning på svensk arbetsmarknad

Svensk arbetsmarknad har gjort en stark återhämtning efter pandemin och arbetslösheten enligt Arbetsförmedlingen är nu lägre än före pandemin. Antalet lediga jobb är fler än någonsin tidigare. Långtidsarbetslösheten är dock fortsatt för hög.

Stark återhämtning på svensk arbetsmarknad - Regeringen.se

 

Rättsliga dokument

Förbättrad arbetsmarknadsetablering för utrikes födda kvinnor. Dir 2022:42

En särskild utredare ska utreda och ta fram förslag på åtgär­der som särskilt syftar till att skynda på utrikes födda kvinnors etable­ring på arbets­marknaden.

Förbättrad arbetsmarknadsetablering för utrikes födda kvinnor - Regeringen.se

Ett höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare

I lagrådsremissen lämnas förslag om att en arbetskraftsinvandrare genom sin anställning ska uppnå en god försörjning för att kunna beviljas ett arbetstillstånd.

Ett höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare

Tilläggsdirektiv till Utredningen om utökade möjligheter att upprätthålla en god arbetsmiljö

Regeringen beslutade den 17 juni 2021 kommittédirektiv om utökade möjligheter att upprätthålla en god arbetsmiljö (dir. 2021:44). Enligt utredningens direktiv skulle uppdraget redovisas senast den 17 juni 2022. Utredningstiden förlängs. Uppdraget ska i stället redovisas senast den 17 augusti 2022.

Tilläggsdirektiv till Utredningen om utökade möjligheter att upprätthålla en god arbetsmiljö - Regeringen.se

Ett flexiblare karensvillkor i arbetslöshetsförsäkringen

I promemorian föreslås en upplysningsbestämmelse i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring. Ändringen innebär att regeringen med stöd av den s.k. restkompetensen kan meddela föreskrifter om karenstidens längd i arbetslöshetsförsäkringen. Antalet karensdagar får dock inte överstiga sex.

Ett flexiblare karensvillkor i arbetslöshetsförsäkringen - Regeringen.se

Remiss Ds 2022:10 Ett flexiblare karensvillkor i arbetslöshetsförsäkringen - Regeringen.se

 

Sociala medier

Twitter Instagram

Prenumerera på innehåll via e-post från regeringen.se.

Kontakt
 

Regeringskansliet
103 33 Stockholm
Växel 08-405 10 00
 

Så här hanterar vi dina personuppgifter

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att Arbetsmarknadsdepartementet registrerar namn och e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrevet till dig. Dina personuppgifter överförs till vårt personuppgiftsbiträde i syfte att administrera utskick till dig via e-post. Uppgifterna används enbart för detta ändamål. Vi sparar namn och e-postadress så länge du är prenumerant. Du kan när du vill avsluta din prenumeration. Det gör du genom länken nedan.
Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet!
Do not click this link

Skickat med Paloma