Genusprogrammets nyhetsbrev

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Givet den rådande situationen orsakad av det nya Coronaviruset förskjuts genomförandet av prevalensstudien

En bärande idé bakom samverkansprogrammet är att vi tillsammans kan generera mer och bättre kunskaper genom kunskapsutbyte och gemensamma praktiker. En central del har varit att genomföra en nationell prevalensstudie i hela den svenska högskolesektorn. Enligt den plan som gällde till nyligen skulle information och kommunikation om prevalensstudien rullas ut i april-maj i år för genomförande i höst. Givet den mycket speciella situation som nu råder i vår sektor, i vårt land och globalt har vi beslutat att det är en felaktig prioritering att under våren kommunicera om en prevalensstudie hur viktig vi än anser att den är, varför processen förskjuts ett halvår framåt. Vi vill ta tillfället att kommunicera att vi har en mycket bra dialog med SCB om genomförandet. För att hålla dialogen i dessa viktiga frågor levande planerar vi att genomföra aktiviteter under hösten med fokus på kunskapsutbyte kring forskning och utveckling.

Styrgruppen för samverkansprogrammet:

Fredrik Bondestam, föreståndare Nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet
Karin Dahlman-Wright, rektorsråd KI
Kerstin Tham, rektor Malmö universitet
Anna Wahl, vicerektor KTH

 

Digital kommunikation förändrar maktdynamiken

Frågor om trakasserier och utsatthet försvinner inte för att vi nu flyttar mycket av vår verksamhet online. Vi måste fortsätta att arbeta med att motverka genusbaserad utsatthet även om det kräver nya arbetssätt. En nyligen publicerad avhandling vid Malmö universitet visar hur digital kommunikation förändrar maktdynamiken.
Läs mer om avhandlingen om nätmobbning

Christina Björklund ny forsknings-ledare för programmet vid KI

– Det är jättespännande och ärofullt! Jag har forskat mycket kring mobbning och trakasserier inom akademin, nu blir det en mer specifik inriktning och ett större, multidisciplinärt sammanhang – det känns väldigt spännande, säger Christina Björklund.

Programmet har hittills haft en gemensam forskningsledare, men nu ska de fyra lärosätena i stället ha varsin forskningsledare som delar arbetet.

– Jag tror att det ger mer energi och kraft i programmet. Genom att vi på KI bygger oss starka inom våra specialområden och de andra lärosätena inom sina blir det en stark gemensam miljö där vi har mycket att ge varandra.
Läs mer om Christina Björklund

 
Christina Björklund
 

Dialogdagarna gav bra input

Dialogdagarna i Malmö, Göteborg och Stockholm i januari i år gav mycket bra input till den kommande prevalensstudien. Det gavs även många goda förslag på forskning som behövs samt hur vi tillsammans inom sektorn kan utveckla samverkan kring forskning och utvecklingsarbete.

Under dialogdagarna fördes dialog utifrån tre teman: traditionell forskning, forskningsbaserad utveckling samt kommande prevalensstudie för att fånga förekomst och utsatthet i akademin.

Ett stort tack till alla som bidrog med kunskap och engagemang!
Läs mer om dialogdagarna

 

Kontakta oss!

Funktionsadress: genusprogrammet@ki.se
Programledare: Karin Dahlman-Wright
Forskningsledare KI: Christina Björklund
Forskningsledare KTH: Anna Wahl
Forskningsledare Malmö universitet: Charlotta Löfgren-Mårtenson
Forskningsledare Nationella sekretariatet för genusforskning: Lisa Rudolfsson
Samordnare: Ulrika Helldén

 

Det här mejlet är ett utskick från forsknings- och samverkansprogrammet för sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet. Du får utskicket för att du tidigare visat intresse för samverkans- och forskningsprogrammet.

Avregistrera din adress
Prenumerera på nyhetsbrevet

Prenumerera
Avprenumerera
Skicka till en kollega
 
Do not click this link

Skickat med Paloma