Nyhetsbrev #3 2021 - Nu har den nationella forskningsstudien stängt
Plommon bakgrund med text: "Nyhetsbrev. Forsknings- och samverkansprogrammet om sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet."

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nu har den nationella forskningsstudien stängt

Enkäten stängd
Enkätstudien stängde enligt plan i början av juli 2021. Vid enkätens stängning var svarsfrekvensen totalt ca 32 procent (ca 38 000 svar), studenter ca 25 procent (ca 18 000 svar), doktorander ca 38 procent (ca 5000 svar), anställda ca 47 procent (ca 15 000 svar).

Resultat på sektorsövergripande nivå
En rapport med övergripande resultat från enkätundersökningen presenteras preliminärt den 8 mars, 2022.

Lärosäten kan nu beställa resultattabeller
I dagarna gick information ut till rektorerna för de 38 lärosäten som är medlemmar i SUHF med information om hur de kan beställa resultattabeller för respektive lärosäte. Dessa resultattabeller kommer att distribueras från SCB till lärosäte som beställer resultattabell i månadsskiftet oktober/november.

Programmets styrgrupp har beslutat vilka frågor och bakgrundsvariabler som ska inkluderas i resultattabeller på förslag från ansvariga forskare och i samråd med SCB.

Enkäten är uppbyggd runt validerade frågor och skalor, som i vissa fall expanderats till nya frågeområden, och kompletterats med ytterligare frågor. Fokus i resultattabellerna är på validerade frågor och skalor vilket motsvarar 45 frågor. Övriga frågor kommer att vara föremål för vetenskapliga studier och i anslutning till detta bli föremål för peer review process.

 

Genom SCB har forskningsstudien tillgång till bakgrundsvariabler, av dessa kommer juridiskt kön, ålder samt grupp (anställda: forskare/lärare respektive T/A personal, studenter, doktorander) att inkluderas i resultattabellerna. Valet av inkluderade bakgrundsvariabler baseras på dels etiska, dels vetenskapliga överväganden.

Utgångspunkten för tabellerna är att delge så mycket lärosätesspecifik information som möjligt för att stärka arbetet med att förebygga utsatthet vid behov. Dock kan endast information delges i den mån urval och svarsfrekvenser tillåter, samt i alla avseenden endast om information inte riskerar att röja respondenternas identitet. För att inte riskera att röja uppgifter som kan härledas till en enskild person genomför därför SCB röjandekontroll av statistiktabeller före leverans. Detta kan antingen leda till att inget skydd mot röjande behövs, eller innebära att uppgifter i tabeller inte redovisas utan ersätts med en prick (.).

Resultattabell över sektorn
Resultattabell för den samlade sektorn kommer att skickas till KI och tillgängliggöras lärosäten inom SUHF.

Styrgruppen för samverkansprogrammet
Fredrik Bondestam, föreståndare Nationella sekretariatet för genusforskning, GU
Karin Dahlman-Wright, programledare KI
Kerstin Tham, rektor Malmö universitet
Anna Wahl, vicerektor KTH

 

Digitalt forskningsseminarium om pågående forskningsprojekt om sexuella trakasserier 18 oktober

Vid seminariet presenteras och diskuteras pågående forskning i Sverige och internationellt, som ett led i utvecklingen av området. Seminariet sker inom ramen för forsknings- och samverkansprogrammet som initierats av Karolinska Institutet, KTH, Malmö universitet och Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. Målgruppen är forskare och övriga aktiva inom programmets områden. Program och anmälan

 
Pratbubbla med texten - Motverka sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet.
Bild med ett frågetecken.
 

Frågor och svar om studien

Vi har sammanställt frågor och svar om forskningsstudien som varför studien genomförs, hur studien gått till och hur lärosätena bidragit i arbetet.

Ladda ner sammanställningen av frågor och svar som pdf

 

Så får du tillgång till studiens resultat

Programmet kommer våren 2022 att presentera en rapport som kommer att göras fritt tillgänglig. Lärosätena kommer att få tillgång till respektive lärosätes data i tabeller.

 
Hand som pekar på ett stapeldiagram på ett papper, där det även syns en graf.
 
En klocka ritad på en griffeltavla.
 

Tidplan

En pilotstudie genomfördes i november 2020 och enkätenundersökningen genomfördes i maj-juni 2021. En rapport med resultat på övergripande nivå publiceras våren 2022 och 2025 planeras en uppföljningsstudie

Här hittar du en tidplan i pdf-format som visar de stora nedslagen för studien de kommande åren.

 

Urval och design av studien

Forskningsstudien genomfördes i samverkan med Statistiska centralbyrån (SCB). Programmet har i dialog med SCB kommit fram till att ett urval om totalt 125 000 individer ger en god täckning av sektorn, med små felmarginaler på sektors- och lärosätesnivå.

Ladda ner pdf som beskriver kvalitetssäkring
av studien

 
Ilustration av tecknade figurer i olika färger som står samlade i en grupp.
 
Illustration av grafer och diagram.
 

Etik och anonymitet

Studien är prövad och godkänd av Etikprövningsmyndigheten. KI är forskningshuvudman för studien och ansvarar för att data förvaras på ett säkert sätt.

För att bibehålla anonymiteten kommer data att redovisas i tillräckligt stora grupper för att ingen enskild individ ska kunna identifieras.

 

Kontakta oss!

Funktionsadress: genusprogrammet@ki.se

 
Ikon som föreställer ett kuvert med @, ska representera ett mejl.

Det här mejlet är ett utskick från forsknings- och samverkansprogrammet för sexuella trakasserier
och genusbaserad utsatthet
.

Prenumerera
Avprenumerera
Skicka till en kollega
Do not click this link

Skickat med Paloma