MedS News
Internt nyhetsbrev institutionen för medicin Solna/Internal newsletter Dept. of Medicine Solna

Internt nyhetsbrev institutionen för medicin Solna

Internal newsletter Dept. of Medicine Solna (Eng. below)

 

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Open the newsletter in your browser

No. 1 - 2021

Prefekten har ordet

Välkommen till det första numret av MedS News!

Karolinska Institutets vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. Som prefekt har jag ännu tydligare kunnat se i vilken stor utsträckning vi bidrar till den här måluppfyllelsen - med hög kvalitet och ofta tydlig medicinsk implikation och betydelse. Genom vår forskning och i samarbete med andra genererar vi konstant nya data och fynd som hjälper människor och utgör en viktig bas för att lösa samhälleliga problem. Vi utbildar läkare, biomedicinare och forskare som för kunskaperna vidare och utvecklas till vår nästa generation. Vi får dessutom beröm av internrevisionen som bedömer att vår institution fungerar mycket väl och att vi har god kontroll på vår ekonomi. Det finns mycket att vara stolt över och det vill jag förmedla till er alla!

Vi är en stor institution full av kompetenta och driftiga medarbetare. Vårt omfång är en styrka, men kan också vara ett hinder när det kommer till att lära känna varandra och ta del av vad som händer inom de olika delarna av MedS. Sedan jag började som prefekt vid årsskiftet har jag känt att det behövs fler kommunikationsvägar och jag hoppas att det här nyhetsbrevet ska bli en av dem.

I MedS News kommer du att få fakta om institutionen och information om vad som är på gång. Forskargrupper och centra kommer att få möjlighet att presentera sig.

 

Vår grundutbildningsansvarige Ewa Ehrenborg kommer att hålla oss uppdaterade om vad som händer inom utbildning medan Karin Loré som biträdande prefekt och Angela Silveira i egenskap av Arbetsmiljögruppens ordförande författar Arbetsmiljöspalten.

Men MedS News kommer också att vara beroende av bidrag från er ute i organisationen. Vi vill lyfta fram era egna nyheter och vi vill också veta om det är något ni vill att vi tar upp. Hur du gör för att bidra återkommer vi med inför nästa gång. Till dess önskar jag dig trevlig läsning av premiärnumret!

Marie Wahren-Herlenius, prefekt

 

Institutionen för medicin Solna - vår organisation

Institutionen för medicin Solna består av 12 avdelningar och 47 forskargrupper.
Läs mer och se en större bild på vår webbplats.

"Vi vill se färre människor drabbas av hjärtinfarkt"

Forskargrupp John Pernow
Avdelningen för kardiologi

Läs mer: Forskning om endotelfunktion och ateroskleros

 

Målet med vår forskning är att öka kunskaperna om vad som orsakar åderförkalkning och därigenom utveckla nya behandlingar som minskar risken för att drabbas av hjärtinfarkt. Vi fokuserar särskilt på riskfaktorer som diabetes och högt kolesterol. Vi forskar också om hur vi kan begränsa skadorna på hjärtmuskeln som uppstår vid en hjärtinfarkt.

Studier i lab och på klinik

Möjligheten att kombinera laboratoriebaserade försök på BioClinicum med patientnära studier på Hjärtkliniken är avgörande för vår forskning. I laboratoriet studerar vi exempelvis hur tidiga skador på kroppens endotelceller (de lager av celler som täcker insidan av blodkärlen) orsakar ateroskleros (åderförkalkning) och vi upptäckte att en bidragande orsak är en ökad aktivitet hos enzymet arginas. Vi kunde sedan undersöka detta i en klinisk studie och visade att hämning av enzymet förbättrade endotelfunktionen hos patienter med typ 2-diabetes och kranskärlssjukdom.

I pågående studier lägger vi nu stort fokus på att även försöka förstå steget innan, det vill säga vad det är som kan initiera skadorna på endotelcellerna. Vi gjorde nyligen en viktig laboratorieupptäckt då vi såg att funktionen hos erytrocyterna (de röda blodkropparna) förändras vid typ 2-diabetes och högt kolesterol och att den här förändringen orsakar skador i endotelcellerna.

 
Bild på John Pernow

Bild: John Pernow, gruppledare och professor i kardiologi (Foto: eget).

Nu kommer vi att gå över till kliniska studier för att undersöka hur vi genom interventioner kan normalisera erytrocyternas funktion och hoppas att resultaten ska kunna bidra till utvecklingen av nya behandlingsprinciper.

Forskargruppen

Gruppmedlemmarna har expertis inom kardiovaskulär farmakologi, molekylärbiologi och klinisk kardiologi vilket gör det möjligt för oss att bedriva genuin translationell forskning som kombinerar grundforskning med kliniska studier. För närvarande är vi ca 10 personer som arbetar tillsammans i gruppen. Fysiskt håller vi ofta till på våning 8 i BioClinicum och på Norrbacka S1:02 på sjukhussidan.

Figur: Endothelial and cardiac injury induced by dysfunctional RBC in type 2 diabetes. Från publikationen Pernow et al. Cardiovasc Res 2019;115:1596-1605. För större bild, besök forskargruppens webbsida

Figur: Endothelial and cardiac injury induced by dysfunctional RBC in type 2 diabetes. Från publikationen Pernow et al. Cardiovasc Res 2019;115:1596-1605.
 
 

"Nu fokuserar vi på unga med post-COVID"

Tre frågor till Åsa Wheelock:

Vilka är ni och vilket område forskar ni inom?

Vi är ett tvärvetenskapligt team bestående av prekliniska forskare som framför allt utför våtlabbarbete, bioinformatiker och statistiker som betraktar sina datorer som sitt laboratorium, samt klinisk personal.

Våra forskningsintressen kan i stort definieras som att utveckla en medicinsk plattform för andningssystem för att karakterisera molekylära subfenotyper av kroniska inflammatoriska lungsjukdomar. Vi fokuserar lika mycket på translationella studier för att undersöka specifika undergrupper av KOL, astma och numera även lång-COVID – som på innovation och metodutveckling inom proteindetektering, statistik och dataintegrering.

Vilka gåtor hoppas ni kunna lösa?

Både astma och KOL är paraplydiagnoser, som vardera representerar ett dussintal etiologier. De kliniska variabler vi använder idag för att diagnostisera dessa sjukdomar är egentligen ganska trubbiga verktyg, och räcker inte till för att fenotypa patienter i relevanta undergrupper. Som ett komplement utför vi molekylär screening på många molekylära nivåer (mRNA, miRNA, proteomer, metabolomer) från många anatomiska platser i lungan (luftvägsepitel, immunceller, luftvägsutsöndringar, extracellulära vesiklar), som vi sedan integrerar med nätverksmodeller för att på så sätt få bättre statistisk kraft för att identifiera molekylärt distinkta undergrupper.

 

Forskargrupp Åsa Wheelock
The Pulmonomics research group
Avdelningen för lungmedicin

 

Vad forskar ni om just nu?

Just nu lanserar vi en hemmonitorerings-studie av patienter med postakut covidsyndrom (PACS), ibland kallat post-COVID.

Sedan starten av SARS-CoV-2-pandemin har mycket fokus lagts på att minska dödligheten för den akuta, svåra formen av COVID-19. En mycket större grupp av svårt drabbade individer har dock vuxit fram, med late-onset ihållande sjukdom. Denna grupp utgör en helt annan fenotyp av sjukdomen, från en annan demografisk grupp: De som kräver intensivvård är till stor del äldre eller multisjuka individer, medan majoriteten av post-COVID-patienter är unga, tidigare friska individer som på grund av milda initiala symptom i allmänhet inte sökte sjukhusvård.

Vårt hemmonitorerings-system möjliggör kontinuerlig uppföljning där monitorering av dagliga fluktuationer i symptom, aktivitet och lungfunktion hjälper till att identifiera undergrupper av sjukdomen, med särskild tonvikt på personer med lunginvolvering. Molekylära biomarkörer kommer att utvärderas med hjälp av vårt systemmedicinska arbetsflöde i lungprover som samlats in med bronkoskopi, samt från partiklar i utandningsluft (PEx). Systemet kommer också att användas för att utvärdera olika behandlingsformer.

Figur: Respiratory systems medicine.
Bild: Åsa Wheelock, gruppledare och docent i experimentell lungmedicin. Foto: Jeroen Wolfers.

Forskarutbildningen

Doktorander och avhandlingar:

När höstterminen började fanns 208 av KI:s 2169 aktiva doktorander på vår institution. Under vårterminen 2021 antog vi 19 nya doktorander medan 17 stycken disputerade. Här hittar du listan med MedS avhandlingar 2021.

Vi på forskarutbildningen:

Forskarutbildningsansvarig (FUA):
Michael Fored, lektor/överläkare
Forskarutbildningshandläggare:
Lillemor Melander
(Foton: privata)

 
 
 
 

Grundutbildningen

Välkommen till MedS utbildningsspalt! Här kommer vi att ge information om vad som är på gång inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå inom institutionen samt porträttera personer som är centrala för våra utbildningsuppdrag.

MedS ansvarar främst för kurser och moment på läkar- och biomedicinprogrammen. Organisationsskissen visar hur vi samarbetar med Region Stockholm och andra universitet.

Höstterminen 2021

I höst har en ny utbildningsplan för det globala masterprogrammet i biomedicin startat vid KI. Detta program är forskningsinriktat och integrerat med KI:s forskarutbildning. MedS ansvarar för den inledande kursen ”Frontiers in Biomedicine” 10,5 hp, med Rachel Fisher som kursansvarig. Glädjande är att Rachel nu även tillträtt som programdirektör för de tre biomedicinprogrammen vid KI.

Det som också sker i höst är starten av det 6-åriga legitimationsgrundande läkarprogrammet. Många av våra lärare och utbildningsansvariga har jobbat intensivt med att ta fram en riktigt bra utbildning.

MedS har nyss lämnat in en intresseanmälan om kursansvar för kurserna ”Klinisk medicin 1”, 30 hp, på termin 5 och ”Klinisk medicn 2”, 25,5 hp, på termin 6. Information om vad som sker på programmet finner du på sidan För läkarprogrammens lärare.

Mer om ovanstående i kommande nyhetsbrev. Önskar er en härlig fortsättning på hösten!

Ewa Ehrenborg, grundutbildningsansvarig (GUA)

 

Grund- och avancerad nivå:

Skissen visar hur vi samarbetar med Region Stockholm och andra universitet. Bild: Ewa Ehrenborg

Ewa Ehrenborg. (Foto: Christian Ehrenborg)

Nya lektorer, professorer och adjungerade professorer 2021

Jon Lampa, adjungerad professor i reumatiska sjukdomar.
Pontus Naucler, lektor inom infektionsmedicin, förenad med anställning som biträdande överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Karin Ekström Smedby, professor i hematologi-onkologi med inriktning mot klinisk epidemiologi, förenad med anställning som biträdande överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Peter Thelin Schmidt, adjungerad professor i gastroenterologi.
Olof Stephansson, professor i klinisk epidemiologi med inriktning mot gynekologi-obstetrik, förenad med anställning som överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Therese Djärv, adjungerad professor i akutsjukvård.
 

Nya docenter 2021

Fredrik Wermeling, docent i immunologi.
Karine Chemin, docent i immunologi.
Jeanette Kuhl, docent i kardiologi.
Asghar Muhammad, docent i experimentell infektionsmedicin.
Susanne Gräslund, docent i cell och molekylärbiologi

Arbetsmiljö

På MedS strävar vi efter en bra arbetsmiljö för allas säkerhet, hälsa, utveckling och mål. Efterlevnad av arbetsmiljölagen samt KI:s arbetsmiljö- och hälsoriktlinjer är av yttersta vikt.

För att underlätta detta har MedS en arbetsmiljögrupp bestående av medlemmar som täcker olika verksamhetsområden inom institutionen. I gruppen ingår skyddsombud, jämställdhetsrepresentant och representanter från flera divisioner. Gruppens ordförande är Angela Silveira. Gruppen träffas 3-4 gånger per termin och är rådgivande till prefekten. En av vice prefekterna vid MedS professor Karin Loré har delegerats ansvaret och ingår i arbetsmiljögruppen och rapporterar till ledningsgruppen.

Skyddsrond

Det är snart dags för den årliga skyddsronden. Fokus i år kommer att vara att inspektera arbetsplatserna för forskare på plats, vilket inte var möjligt förra året på grund av pandemin. Digitala intervjuer med forskargrupperna planeras också för att följa upp probelm som identifierades förra året. Vi är tacksamma för allas samarbete för en lyckad skyddsrond för att kunna upprätthålla en säker och trevlig arbetsplats för alla!

Karin Loré

Vill du bli ombud?

Vi letar efter en engagerad person som skulle kunna tänka sig att bli Miljö- och hållbarhetsombud hos oss. Om du är intresserad kontakta Karin Loré.

 

Karin Loré. (Foto: Ulf Sirborn)

Angela Silveira. (Foto: eget)

Hela arbetsmiljögruppen

 

Doktorandrepresentation

Påverka vår institution genom att engagera dig som doktorandrepresentant!
Har du synpunkter, förslag eller helt enkelt vill bevaka doktorandutbildningen vid vår institution så att den är rättvis och håller en hög kvalité? Som doktorandrepresentant på MedS kan du arbeta med studiebevakning och studentinflytande. Detta kan ta olika former och involvera kontakt med studierektor, arbetsmiljögruppen, eller prefekt. Läs mer på doktorandsektionens (DSA) webbplats eller mejla ordförande Sebastian Ols, doktorand på MedS.

 

Lär dig skriva populärvetenskapligt!

Vill du som forskare nå ut med din kunskap till en bredare internationell publik? Då kan nyhetssajten The Conversation vara rätt kanal. KI har sedan årsskiftet ett samarbete med The Conversation som även innefattar träningstillfällen för att hitta nyhetspotentialen i den egna forskningen och skriva populärvetenskapligt. Nu finns möjlighet att anmäla sig till höstens andra tillfälle 23 november. Förtur ges till disputerade forskare eller doktorander i slutet av sin utbildning.
Läs mer och anmäl dig

Vad tycker du om idén med ett internt nyhetsbrev på institutionen?

0 1 2 3 4

Vi gratulerar!

Chiara vinner pris i vetenskaplig kommunikation

Chiara Zagami är en av tre forskare som kommer att få sin forskning animerad av Fair Journal efter att ha vunnit en tävling i vetenskaplig kommunikation. Chiara vann priset för sin egenhändigt tecknade illustration Lagom-molekylen för en hälsosam tarm. Läs hela artikeln

Albin Björk vann pris för bästa avhandling.

Albin Björks avhandling Immunopathogenic mechanisms in primary Sjögren’s syndrome utsågs till årets bästa avhandling av Svensk Reumatologisk Förenings (SRF). Motiveringen löd: "I denna avhandling kombinerar Albin Björk omfattande och nydanande mekanistisk och epidemiologisk forskning vilket bidrar till en större förståelse för uppkomst av Sjögrens syndrom." Läs hela artikeln

Helene Alexanderson får stipendium för sin forskning om reumatiska systemsjukdomar

Sjukgymnast Helene Alexanderson vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset får Nanna Svartz stipendium 2021 för forskning kring reumatiska systemsjukdomar. Stipendiet på 150 000 kronor delades ut av Pfizer i samarbete med Reumatikerförbundet. Läs hela artikeln

Sebastian Ols tävlar i Forskar Grand Prix 2021

Sebastian Ols är en av de av de tävlande vid årets digitala upplaga av Forskar Grand Prix. Det gäller att på fyra minuter presentera sin forskning för allmänheten, en inte alldeles lätt uppgift. Sebastians forskning handlar om hur vacciner interagerar med immunförsvaret, något som förhoppningsvis kan leda fram till att forskare ska kunna skapa bättre vaccin på kortare tid. Läs hela artikeln

* Källa: KIB: Certain data included herein are derived from the © Web of Science 2021 of Clarivate Analytics (UK) Ltd. All rights reserved. No part of these materials may be reproduced, stored in a retrieval system or transmitted in any form or by any means, including electronic, mechanical, photographic, magnetic or other means without the express permission of Karolinska Institutet University Library.

MedS News är ett internt nyhetsbrev för alla medarbetare och anknutna till Institutionen för medicin Solna. Syftet med nyhetsbrevet är att synliggöra institutionens verksamhet för alla oss som hör hit. Nyhetsbrevet kommer ut två till tre gånger per termin. Alla medarbetare och anknutna är välkomna att tipsa redaktionen om nyheter.

Redaktör/kontakt: Ann-Sofie Sten
Ansvarig utgivare: Marie Wahren-Herlenius, prefekt

Klicka här för att avregistrera din adress

Institutionen för medicin, Solna
ki.se/meds

Karolinska Institutet

Internal newsletter Dept. of Medicine Solna

 

Open the newsletter in your browser

No. 1 - 2021

Head of Department

Welcome to the first issue of MedS News!

The vision of Karolinska Institutet is to advance knowledge on life and strive towards better health for all. In my role as Head of Department, I have even more clearly realised the extent to which we contribute to fulfill these goals, with outstanding quality and often with clear medical implications and significance. Through our research and in collaboration with others, we constantly generate new data and findings that help people and form an important basis for solving societal problems. We train doctors, biomedicine students and researchers who develop to form our next generation. We are even praised by the internal audit, which concludes that our department works very well and that we have good control over our finances. There is a lot to be proud of and I want to convey that to you all!

We are a large department full of competent and driven employees. Our scope is a strength, but can also be an obstacle when it comes to getting to know each other and taking part in what is happening within the different parts of MedS. Since I started as Head of Department at the beginning of the year, I have felt that we need more communication channels and I hope that this newsletter will be one of them.In MedS News you will get facts about the department and information about what is going on. Research groups and centers will have the opportunity to present themselves.

 

Our director of education Ewa Ehrenborg will keep us updated on developments, while deputy head Karin Loré together with Angela Silveira, chair of the Work Environment Group, will write about work environment.

But MedS News will also welcome contributions from you. We want to highlight your own news and we also want to know if there is something you want us to address. We will get back to you about this. For now, I wish you pleasant reading of the premiere issue!

Marie Wahren-Herlenius, Head of Department

 

Department of Medicine Solna - our organization

The Department of Medicine consists of 47 research groups belonging to 12 different divisions.
You find a list of the divisions illustrated in the picture above, and more information about the organization of the department on our web site.

"Our objective is fewer heart attacks"

Research group John Pernow
Division of Cardiology

Visit our web site for more details about our research

 

Our research aims to increase the knowledge about the causes of atherosclerosis and to develop new treatments that reduce the risk of heart attacks. We focus especially on risk factors such as diabetes and high cholesterol. We are also conducting research on how to limit the injury to the myocardium that occurs in a heart attack.

Combined studies

In our studies, we combine laboratory-based studies at BioClinicum with patient-centered studies at the clinical department of Cardiology. In the laboratory we study the link between injury to the endothelial cells, i.e., the layer of cells that covers the inside of the blood vessels and development of atherosclerosis. We discovered that a contributing factor to this was increased activity of the enzyme arginase. We transferred these findings to a clinical study in patients with type 2 diabetes and coronary heart disease in which we demonstrated that inhibition of the enzyme activity resulted in improved endothelial cell function.

We have further developed this research and are currently trying to understand the preceding stage, that is, what initiates the injury to the endothelial cells. We recently made an important discovery. When we analyzed erythrocytes (red blood cells) from patients with the risk factors for type 2 diabetes and high cholesterol, we found that their function had changed, which caused dysfunction in the endothelial cells.

We will now investigate how to normalize the function of the erythrocytes through interventions and hope that this may contribute to the development of new treatment strategies.

 
Bild på John Pernow

John Pernow, group leader and professor in cardiology (Photo: private).

The research group

Having the opportunity to combine basic research with treatment studies on patients with diabetes and coronary heart disease is, and have been, crucial for our research. The combined expertise in cardiovascular pharmacology, molecular biology, and clinical cardiology of our group members gives us the possibility to perform true translational research ranging from bench side experiments to clinical studies. We are currently approximately 10 people in the group working together. On site you find us on the 8th floor of BioClinicum, and at clinical research unit at Norrbacka S1: 02 within the hospital area.

 

Below: Endothelial and cardiac injury induced by dysfunctional RBC in type 2 diabetes. From the publication Pernow et al. Cardiovasc Res 2019;115:1596-1605. You find a larger picture on the research group's web page.

Figur: Endothelial and cardiac injury induced by dysfunctional RBC in type 2 diabetes. Från publikationen Pernow et al. Cardiovasc Res 2019;115:1596-1605.
 

"At the moment we focus on
young people with post-COVID"

Three questions to Åsa Wheelock:

Please, tell us about your research team.

We are an interdisciplinary team consisting of pre-clinical researchers performing primarily wet-lab work, bioinformaticians and statisticians that consider their computers as their laboratory, as well as clinical staff.

Our research interests can be broadly defined as developing a respiratory systems medicine platform to characterize molecular sub-phenotypes of chronic inflammatory lung diseases. We focus equal efforts on translational studies to investigate specific sub-groups of COPD, asthma, and as of recent also long-COVID – as well as on innovation & methodology development in protein detection, statistics and data integration.

What obstacles do you wish to resolve?

Both asthma and COPD are umbrella diagnoses that each represent a range of etiologies. The clinical characteristics we use today to diagnose these diseases are rather blunt tools, and are not sufficient to allow sub-phenotyping of patients into relevant sub-groups. As a complement, we are performing molecular screening at many molecular levels (mRNA, miRNA, proteomes, metabolomes) from many anatomical locations in the lung (airway epithelium, resident immune cells, airway exudates, extracellular vesicles), which we then integrate with network models to get a better statistical power to identify molecularly distinct subgroups.

 

Research group Åsa Wheelock
Divison of Respiratory Medicine
The pulmonomics research group

 

What research are you working on now?

Right now we are launching a home-monitoring study of patients with post-acute covid syndrome (PACS), sometimes referred to as post-COVID.

Since the inception of the SARS-CoV-2 pandemic, focus has been placed on reducing the mortality rate of the acute, severe form of COVID-19. However, a much larger group of severely affected individuals has emerged, with late onset persistent disease. This group constitute a completely different phenotype of the disease, from a different demographic group: While those requiring hospital care are largely elderly or multi-morbid individuals, the majority of post-COVID patients are formerly young, healthy individuals who due to mild initial symptoms generally did not seek hospital care.

Our home monitoring system facilitates continuous follow-up. Monitoring of daily fluctuations in symptoms, activity and lung function will help identify sub-groups of the disease, with specific emphasis on those with lung involvement. Molecular biomarkers will be evaluated using our systems medicine workflow in lung samples collected with bronchoscopy, and from particles in exhaled air (PEx). The fully developed system will also be used to evaluate various interventions.

Figure: Respiratory systems medicine.
Picture: Åsa Wheelock, group leader and docent in experimental pulmonary medicine. Photo: Jeroen Wolfers.

Research education

PhD students and dissertations:

When this autumn term began, 208 of KI's 2169 active doctoral students were at our department. During the spring semester 2021, we accepted 19 new doctoral students while 17 defended their dissertations.
List of all MedS dissertations 2021.

Director of doctoral studies (FUA):
Michael Fored, lecturer/senior physician
Administrator: Lillemor Melander

(Photos: private)

 
 
 
 

Education

Welcome to the MedS educational column! Here we will provide you with information about what is going on at the department regarding education at the first and second cycle levels. In the coming issues we will also portray people who are central for our educational activities.

MedS is mainly responsible for courses within the programmes in Medicine and Biomedicine. The diagram shows how we collaborate with Region Stockholm and other universities in Stockholm.

Autumn 2021

This autumn, a new curriculum for the global Master's Programme in Biomedicine starts at KI. The programme is research-focused and integrated with KI's doctoral programmes. MedS is responsible for the introductory course Frontiers in Biomedicine 10.5 credits, with Rachel Fisher as course director. Rachel has also been appointed as programme director for the three programmes in Biomedicine at KI.

This autumn the new six year programme in Medicine has started. Many of our teachers and supervisors have worked intensively to create a very good programme. MedS has recently applied to be responsible for the courses Clinical Medicine 1, 30 credits, semester 5 and Clinical Medicine 2, 25.5 credits, semester 6. You find more information (in Swedish) about the study programme in Medicine on the page För läkarprogrammets lärare (Page for teachers).

More information will follow in the upcoming MedS News.

Ewa Ehrenborg, Director of Education (GUA)

 

First and second cycle:

The diagram shows how we work together with
Region Stockholm and other universities in Stockholm. Picture: Ewa Ehrenborg

Ewa Ehrenborg. (Photo: private)

New senior lecturers, professors, and adjunct professors 2021

Jon Lampa, Adjunct Professor in Rheumatology.
Pontus Naucler, Senior Lecturer in Infectious Medicine with combined position as a specialist physician at Karolinska University Hospital.
Karin Ekström Smedby, Professor of Hematology-Oncology, with particular reference to clinical epidemiology, combined with clinical position as specialist-trained physician at the Karolinska University Hospital.
Peter Thelin Schmidt, Adjunct Professor in Gastroenterology.
Olof Stephansson, Professor of Clinical Epidemiology, with particular reference to gynecology and obstetrics, combined with clinical position as specialist trained physician at the Karolinska University Hospital.
Therese Djärv, Adjunct Professor in Emergency Care.
 

New docents

Fredrik Wermeling, Docent in immunology.
Karine Chemin, Docent in Immunology.
Jeanette Kuhl, Docent in Cardiology.
Asghar Muhammad, Docent in Experimental Infection Medicine.
Susanne Gräslund, Docent in Cell and Molecular Biology.

The Work Environment Group

At MedS we strive for a good working environment for everyone’s safety, health, development and goals. Compliance with the Swedish Work Environment Act with provisions as well as KI’s work environment and health guidelines is of outmost importance.

To facilitate this MedS has a Work Environment Group consisting of members covering different areas of activities at the department. The group includes the safety representative, equal opportunities representative and representatives of several divisions. The chairman of the group is Angela Silveira. The group meets 3-4 times per semester and is advisory to the Head of the department. The Deputy Head of MedS Professor Karin Loré has been delegated the responsibility and is part of the Work Environment Group and reports to the leadership group.

Safety rounds

It is soon time for the annual safety rounds. The focus this year will be to physically inspect the workplaces for scientists, which was not possible last year because of the pandemic. Digital interviews with the research groups are also planned to follow up on any issues identified last year. We are grateful for everyone’s cooperation for a successful inspection to help maintain a safe and pleasant workplace for all!

Karin Loré

Would you like to become a representative?

At the moment we are looking for an engaged person to fulfil the function of Environment and sustainability representative. Interested candidate please contact Karin Loré.

 

Karin Loré. (Photo: Ulf Sirborn)

Angela Silveira. (Photo: private)

The Work Environment Group

 

Doctoral student representation

Influence our department by becoming a doctoral student representative!
Do you have opinions, suggestions, or just want to monitor doctoral education at our department and ensure it is equitable and of high quality? As a doctoral student representative at MedS you can work with study supervision and student influence. This can take various forms and involve contact with the study director, the work environment group, or the head of department. Learn more on the Doctoral Students’ Association’s (DSA) web site or e-mail the chairperson Sebastian Ols, doctoral student at MedS.

 

Learn to write for the public!

Are you a researcher who wants to use your expertise to improve the global public discourse and understanding of current affairs? Then the news platform The Conversation might be the right vehicle. Since the turn of the year, KI has a collaboration with The Conversation that also includes training sessions on finding the news potential in your own research and writing for the public. Sign up for the last fall session (November 23) to secure your seat.
Read more and sign up

How do you like the idea of an internal newsletter at the department?

0 1 2 3 4

Congratulations!

Chiara wins science communication competition

Chiara Zagami, affiliated researcher at the department of medicine Solna, is one of three researchers who will get their research animated by the Fair Journal after winning a science communication challenge, organized at SciLifeLab’s Campus Solna. Read the full article

Albin Björk is awarded the prize for best dissertation

Albin Björk's dissertation Immunopathogenic mechanisms in primary Sjögren's syndrome is awarded the Swedish Rheumatological Association's (SRF) prize for best dissertation in 2021. Read the full article

Helene Alexanderson receives a scholarship for her research on rheumatic system diseases

Physiotherapist Helene Alexanderson at Karolinska Institutet and Karolinska University Hospital receives Nanna Svartz's scholarship 2021 for research on rheumatic system diseases. The scholarship of SEK 150,000 was awarded by Pfizer in collaboration with the Swedish Rheumatism Association. Read the full article (in Swedish)

Sebastian competes in the Research Grand Prix 2021

Sebastian Ols is one of the contestants at this year's digital edition of the Research Grand Prix. In only four minutes he will present his research, a task that is not very easy. Sebastian's research is about how vaccines interact with the immune system, something that can hopefully lead to researchers being able to create better vaccines in a shorter time. Read the full article


 

* Data source: KIB: Certain data included herein are derived from the © Web of Science 2021 of Clarivate Analytics (UK) Ltd. All rights reserved. No part of these materials may be reproduced, stored in a retrieval system or transmitted in any form or by any means, including electronic, mechanical, photographic, magnetic or other means without the express permission of Karolinska Institutet University Library.

MedS News is an internal newsletter for all employees and affiliated at the Department of Medicine Solna. The purpose of the newsletter is to make the department's activities visible. The newsletter is published two to three times per semester. All employees and affiliates are welcome to contribute with news.

Editor/contact: Ann-Sofie Sten
Publisher: Marie Wahren-Herlenius, Head of Department

Unregister your address

Department of Medicine, Solna
Webbsite

Karolinska Institutet
Do not click this link

Skickat med Paloma