KI-nytt, Aktuellt för dig som medarbetare, nr 2, februari 2022

Nr 2, februari 2022

An English version follows below

 

Läs brevet i din webbläsare

Några ord från Universitetsledningen

Återgång till det normala påbörjad
Den 9 februari avvecklades restriktioner som vi levt med i närmare två år. Vi klev in i en ny fas och kan äntligen börja umgås, arbeta och studera utan många av de begränsningar som pandemin tvingade in oss i. Det är ännu en omställning, men så mycket mer glädjande att planera för våren på campus. Återgången blir successiv och arbetas fram i tät dialog med studenter och medarbetare. Det betyder förstås mycket, kanske allra mest för våra studenter, att åter kunna träffas, men självklart också för lärare, forskare och medarbetare, som alla har visat stort tålamod och ansvarstagande under pandemin.

Vi i KI:s ledning är övertygade om att vi effektivt kan ställa om till ett nytt normalläge samtidigt som vi tar med oss alla de erfarenheter från pandemin som leder till utveckling inom såväl utbildningen som i forskningen. Självklart fortsätter vi att agera klokt och ser över vilka beslut och eventuella vägledningar som kan komma att behövas under våren. Men det är med stor lättnad som vi anar ett slut på den här pandemin, och ser fram emot liv och rörelse på våra campus. Mer i rektors blogg.

KI firar samarbete med Makerere-universitetet
KI har ett långtgående samarbete med Makerere-universitetet i Uganda. I år firar dessutom Makerere-universitetet 100 år som ett av de mest välrenommerade universiteten i Afrika. Vårt samarbete innefattar student- och lärarutbyten, en gemensam forskarutbildning och många forskningssamarbeten. Hundraårsjubileet pågår under hela 2022 och i maj kommer KI:s rektor med delegation att fira på plats i Uganda genom bland annat ett alumnevent.

Precisionsmedicin – inbjudan till online-kurs
Ökad tillämpning av precisionsmedicin kan leda till säkrare diagnostik, effektivare behandlingar, färre vårdskador och ökad överlevnad baserat på den enskilde patientens unika förutsättningar, genetiska profil och specifika biomarkörer.

Tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset har KI utvecklat samarbetet inom precisionsmedicin; nyligen startade Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK), ett virtuellt centrum med uppdraget att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicinen hela vägen in i hälso- och sjukvårdens vardag.

KI:s ledning, från vänster: Anders Gustafsson, prorektor, Ole Petter Ottersen, rektor och Katarina Bjelke, universitetsdirektör. Foto: Erik Flyg

För att ta utvecklingen ännu längre är det viktigt att kunskaperna om precisionsmedicin sprids brett och till fler yrkesgrupper. I samarbete med flera nordiska lärosäten finns nu online-kursen ”Personalised medicine from a Nordic perspective” med några av Nordens ledande experter inom precisionsmedicin. Se en trailer och anmäl dig här.

Rektors senaste blogginlägg: Inhuman consequences of the new Aliens Act

 

Organisation

Nya satsningar för att främja banbrytande forskning

Flera satsningar genomförs nu i linje med vår Strategi 2030 för att stärka KI:s utveckling som ett universitet med banbrytande forskning. Som ett led i detta har kommittén för forskning skapat KI Research Incubator (KIRI), en dynamisk miljö för yngre forskare. KIRI är en virtuell mötesplats för att stärka tvärvetenskapliga samarbeten. Två andra initiativ befinner sig i planeringsstadiet – ett mentors- och coachningsprogram och ett nytt nätverk för att stärka kvinnliga forskares och lärares meriteringsmöjligheter.

Mer om KI:s satsningar för att främja banbrytande forskning

Rektors blogg: Nytt initiativ ska främja nydanande forskning och yngre forskare

 
 

Rekryteringsprocessen för ny rektor påbörjad. KI:s rektor Ole Petter Ottersen har ett förordnande som sträcker sig till den 28 februari 2023. Mot bakgrund av detta har KI:s konsistorium beslutat att inleda en öppen rekryteringsprocess för att föreslå en rektor och utse en prorektor från och med 1 mars 2023.

Entrén till KI:s campus Solna stängs den 28 februari. Infarten från Solnavägen till KI:s campus kommer att stängas då arbetet med byggnation av den nya tunnelbanestationen börjar. Arbetet beräknas pågå under två års tid. Arbetena kommer att påverka framkomligheten på Solnavägen, busshållplatsen kommer att flyttas och bilar kommer inte kunna köra in på KI:s campus från Solnavägen. Hänvisning för alternativa vägar att nå campus under byggtiden kommer att skyltas.

Stöd med rekrytering av försökspersoner genom digital annonsering. Rekrytering av studiedeltagare är en viktig del i många forskningsprojekt, men kan vara både kostsamt och tidskrävande. Nu kan KI:s forskare få stöd centralt att rekrytera studiedeltagare genom annonsering i sociala medier och Google. Kommunikationsavdelningen erbjuder KI:s forskare kostnadsfri rådgivning, planering och utformning av annonskampanjer.

Aktuella seminarier och evenemang:

Global Conversations on sustainable health - multisectoral collaboration - 10th of March 2022. (hålls på engelska) The Global Conversation series is organised by the Centre of Excellence for Sustainable Health, CESH, a collaboration between Karolinska Institutet and Makerere University, and is a space where new ideas, innovative solutions and visions for sustainable health are shared and discussed.

Save the date: Förmöte till FN-konferensen "Stockholm+50": Sustainable planet, sustainable health – how science-based solutions can drive transformative change. Den 1 juni anordnas i samband med FN-konferensen "Stockholm+50" ett förmöte som belyser hur vetenskap kan och ska bidra till lösningar och den omställning som behövs för att nå de globala målen. FN arrangerar i år konferensen "Stockholm+50", då det är femtio år sedan FN:s första miljökonferens ägde rum, Stockholmskonferensen 1972.

 

Utbildning

Ny process för intern utvärdering av utbildningsprogrammen

För att säkra kvaliteten samt bidra till utveckling och kollegialt lärande införs en ny process för programutvärderingar. Utvärderingarna görs i en sexårscykel så att varje program utvärderas vart sjätte år. Bedömargrupperna kommer att bestå av både KI-externa och KI-interna bedömare samt studentrepresentant.

Mer om den nya processen

 
 

Nominera till pedagogiska priset 2022 senast den 24 mars. Priset avser pedagogiska insatser inom utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.

Nominera till pris för internationalisering av utbildning senast den 14 mars. Har du, din kollega eller ditt lärarlag gjort en insats för ökad internationalisering av utbildning vid KI? Insatsen ska ha tillfört utbildningen en internationell dimension och bidragit till att öka studenters globala kunskaper.

Ny webbinarserie om pedagogik. Under våren finns en ny serie webbinarier med fokus på pedagogik. Korta workshops och diskussioner för dig som undervisar och som vill utbyta erfarenheter och inspireras.

Sök till pedagogiska akademin senast 31 maj. Alla som har en lärartjänst (adjunkter, lektorer, professorer), är disputerade och aktiva inom KI:s utbildningar är välkomna med en ansökan för att väljas in i Pedagogiska akademin.

 

Forskarutbildning

Ansök om KID-medel för delfinansiering av nya doktorander

Utlysningen för 2022 omfattar 65 KID-medel. Ansökan görs i två steg där ansökan först lämnas in i en förenklad version benämnd skissansökan. De sökande vars skissansökan godkänns får sedan lämna in en fullständig ansökan. Sista dag att inkomma med skissansökan är 15 mars, kl. 14.00.

Mer om utlysningen och ansökningsprocessen

 
 

Nominera till Dimitris N. Chorafas pris för vetenskapligt arbete av mycket hög kvalitet senast den 17 mars. Du kan nominera en nydisputerad forskare eller doktorand som planerar att disputera 2022.

Grundkurs forskarhandledarutbildning. Kursdatum 9–12 maj, ansök senast den 23 mars.

Ansök till KI-Region Stockholms kliniska forskarskolor i allmänmedicin och primärvård, epidemiologi, klinisk behandlingsforskning respektive molekylärmedicin senast den 8 mars. Kurserna som startar hösten 2022 är uppdelade i fyra block om fyra veckor och pågår under två år.

Digital workshop: Att skriva din avhandling. Måndag den 28 mars, heldag med
start kl. 8.00.

 

Forskning

Ansök om medel för stöd till forskningskonferens

Kommittén för forskning utlyser medel för stöd till att anordna forskningskonferens eller eller workshop. Alla ämnesområden välkomna. Såväl juniora som seniora forskare välkomnas att söka medel. Behörig att söka är den som avlagt doktorsexamen och är anställd/affilierad till KI/Region Stockholm. Total budget för utlysningen är 1 MSEK. Upp till 250 000 kr kan sökas.

Utlysningen kommer öppnas under vecka 8 (KI Prisma) och sista ansökningsdag är 20 april.

Utlysningen annonseras i kommande nyhetsbrev från Grant's Office.

 
 

KI-forskare tilldelas EIC anslag för första gången. Två forskare vid Karolinska Institutet medverkar i projekt som nyligen tilldelats anslag från European Innovation Council (EIC).

Drygt 95 miljoner till KI från Hjärt-Lungfonden. Totalt delar 223 anslag i hela landet på pengarna, varav cirka 70 med anknytning till Karolinska Institutet.

 

 

Övrigt

KI via andra kanaler

KI:s kalendarium

KI i medierna

Medicinsk Vetenskap

Medicinvetarna, en podd om KI:s forskning

Rektor på Twitter

Protokoll från några av KI:s ledande organ

Konsistoriet
Fakultetsnämnden
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå
Kommittén för utbildning på forskarnivå
Kommittén för forskning

KI-nytt är ett internt nyhetsbrev som ska ge alla medarbetare en kort introduktion i aktuella universitetsövergripande frågor. Nyhetsbrevet tar upp frågor, bevakar beslut och pågående diskussioner i fakultetsnämnden, kommittéerna för forskarutbildning, forskning, utbildning samt andra beslutande organ inom KI. Alla nyheter finns att hitta på medarbetarportalen eller ki.se. Nyhetsbrevet utkommer cirka var tredje vecka.

Har du tips om aktuella KI-övergripande händelser eller förändringar för kommande nummer av KI-nytt, mejla till: nyheter@ki.se. Se gärna vår guide för nyhetstips innan du skickar ditt tips.

No 2, February 2022

 

View in your browser

A WORD FROM THE UNIVERSITY MANAGEMENT

The return to normal has started
On 9 February, the restrictions that we’ve been living with for almost two years were finally lifted and we stepped into a new phase of our lives in which we can at last socialise, work and study free from the constraints that were forced upon us by the pandemic. It means yet another readjustment, but one that’s so much more pleasurable to make for the spring on campus. The return will be gradual and done in close dialogue with students and staff. It means a lot, of course, for our students to be able to meet again, but also for our teachers, researchers and colleagues, all of whom have been models of patience and responsibility during the pandemic.

We in the KI management are convinced that we can make an efficient return to normalcy while taking with us all the experiences from the pandemic that will help us develop in terms of both our education and our research. Naturally, we will proceed prudently and review the decisions and guidance that might be needed during the spring. But it’s with great relief that we’re glimpsing the end of this pandemic and we look forward to a vibrant campus life again. Read more in the President’s blog.

KI celebrates its collaboration with Makerere University
KI has a long-standing partnership with Uganda’s Makerere University. This year, the institution is celebrating its first centenary as one of the most esteemed universities in Africa. Our partnership covers student and teacher exchanges, joint doctoral programmes and research. The centenary celebrations will continue throughout 2022 and in May a KI presidential delegation will be attending , among other events, an alumni reception on site in Uganda.

Precision medicine – invitation to online course
A greater application of precision medicine can give rise to more reliable diagnoses, more efficacious treatments, less harm, and higher survival based on the individual patient’s unique circumstances, genetic profile and specific biomarkers.

Working alongside Karolinska University Hospital, KI has recently advanced the collaboration taking place within this field with the inauguration of the Precision Medicine Centre Karolinska (PMCK), a virtual centre set up to promote the full integration of precision medicine in everyday healthcare.

The KI management, from the left: Anders Gustafsson, Vice-President; Ole Petter Ottersen, President and Katarina Bjelke, University Director. Photo: Erik Flyg

For developments to go even further, knowledge of precision medicine needs to be disseminated broadly and to more professions. A group of Nordic universities are now offering a joint online course on “personalised medicine from a Nordic perspective” with some of the region’s leading experts on precision medicine. View the trailer and sign up here.

President's latest blog: Inhuman consequences of the new Aliens Act

 

ORGANISATION

New KI investments to promote pioneering research

New investments are now being implemented to strengthen KI’s growth as a pioneering research university, in line with our Strategy 2030. Towards this end, the Committee for Research has created the KI Research Incubator (KIRI), a dynamic environment for junior researchers. KIRI will be a virtual forum for multidisciplinary interactions. Another two projects are also in the pipeline – a mentor and coaching programme and a new network to enhance the qualification prospects of female researchers and teachers.

More on the initiatives to promote pioneering research

President's blog: New network for groundbreaking research

 
 

Recruitment of new KI president initiated. KI's president Ole Petter Ottersen’s term of office expires on 28 February 2023. The KI University Board (Konsistoriet) has therefore decided to begin an open recruitment process to propose a president and appoint a vice-president to take up office on 1 March 2023.

Starting 28 February the entrance to Solna campus will be closed. The Solnavägen entrance to the KI campus will be closed off for two years as work starts on the new metro station. The works will affect accessibility from Solnavägen and the bus stop will be moved. While the new metro station is being built, a temporary entrance will be opened for motorists on Tomtebodavägen. Pedestrians and cyclists will also have three access points onto campus during this time.

Support in the recruitment of study participants through digital adverts. (in Swedish) The recruitment of study participants is an important part of many research projects, but can be both costly and time-consuming. Support from the university is now available to researchers seeking to recruit participants via adverts in social media and on Google. The Communications and Public Relations Office now offers KI researchers free advice on the planning and design of advertising campaigns.

Upcoming events:

Global Conversations on sustainable health - multisectoral collaboration - 10th of March 2022. The Global Conversation series is organised by the Centre of Excellence for Sustainable Health, CESH, a collaboration between Karolinska Institutet and Makerere University, and is a space where new ideas, innovative solutions and visions for sustainable health are shared and discussed.

Save the date: Pre-session of the UN Stockholm+50 conference "Stockholm+50": Sustainable planet, sustainable health - how science-based solutions can drive transformative change. On 1 June in conjunction with Stockholm+50, a one day conference will be organized to showcase how science can and must contribute to solutions and the transformative change needed in the next decades to reach global targets. The Government of Sweden will host the Stockholm+50 conference to mark 50 years since the UN Conference on the Human Environment was held in Stockholm in 1972.

 

Higher Education

New process for internal evaluation of study programmes

In the interests of programme quality and development and of collegial learning, KI is introducing a new process for evaluating study programmes. These evaluations will be conducted in a six-year cycle so that each programme is evaluated every sixth year. The assessment groups will comprise both external and internal assessors and student representatives.

New process for internal evaluation of study programmes (in Swedish)

 
 

Submit your nominations for the 2022 Pedagogical Prize by 24 March. The prize is awarded in recognition of educational contributions at first, second and third-cycle level.

Submit your nominations to Internationalisation in Teaching and Learning prize; deadline 14 March. Have you, a colleague or your teaching team made a significant contribution to raising the level of internationalisation of education at KI? To qualify, the activity must have brought an international dimension to education and raised the students’ global understanding.

New webinar series on education. A new series of webinars will be available during the spring with a focus on teaching and learning. Short workshops and discussions for all teachers interested in swapping experiences and getting inspired.

Apply to the Pedagogical Academy; deadline 31 May. Anyone who has a teaching position at the Karolinska Institutet (associate professors, senior lecturers, professors), holding a PhD and active in KI's education are welcome to apply.

 

Doctoral Education

Apply for KID grant for part-financing of new doctoral students

The call for 2022 comprises 65 KID grants. The application process is a two-step one: first, applicants submit a simplified version of the application (a pre-application). The applicants whose pre-applications are approved are then to submit a full application. The pre-application deadline is 2:00 pm on 15 March.

More on the call and application process

 
 

Submit your nominations for Dimitris N. Chorafas prize for outstanding scientific work; deadline 17 March. You can nominate a recently graduated PhD researcher or doctoral student planning to graduate this year.

Introductory doctoral supervision course. Course dates: 9–12 May. Application deadline 23 March.

Apply to KI-Region Stockholm clinical research schools in family medicine and primary care, epidemiology, clinical therapy research and molecular medicine; deadline 8 March. The courses, which start this autumn, are broken down into four blocks of four weeks each, and last two years.

Digital workshop: Thesis writing. Monday 28 March, full day starting 8:00 am.

 

Research

Application for funding for research conference support

The Research Committee announces that that there is funding available for support in organising research conferences or workshops. All subject areas are welcome. Both junior and senior researchers are welcome to apply for funding. A person who has completed a doctoral degree and is employed by/affiliated with KI/Region Stockholm is eligible to apply. The total budget for the call is 1 million SEK. Up to 250 000 SEK can be applied for. Applications will open during week 8 (week commencing Monday 21st of February) via KI Prisma and the last day to apply is the 20th of April.

The announcement will be announced in the coming Grant's Office newsletter

 
 

KI researchers awarded first EIC grants. Two Karolinska Institutet researchers are part of projects awarded grants from the European Innovation Council (EIC), marking KI’s first contribution from this EU funding program since its launch last March.

KI receives more than 95 million SEK from the Swedish Heart-Lung Foundation. The funds are divided between a total of 223 grants throughout the country, of which about 70 are connected to Karolinska Institutet.

 

OTHER

KI:s additional channels
KI calendar

KI in the media (in Swedish)

Medicinvetarna, a podcast about the research at KI (in Swedish)

Our President on Twitter

Meeting minutes from some of KI’s executive bodies (minutes only available in Swedish)

The University Board
The Faculty Board
The Committee for Higher Education
The Committee for Doctoral Education
The Committee for Research

KI Newsletter is an internal newsletter that briefs all members of staff on current issues of concern to the university as a whole. The newsletter addresses issues and covers the decisions and discussions of KI’s decision-making bodies, including the faculty board and the committees for doctoral education, research and education. All the news can be found on the staff portal or on ki.se. KI Newsletter will be published approximately every three weeks.

If you have any tips on current issues or changes of concern to the university as a whole for the coming issues of KI Newsletter, please send an email to: news@ki.se. Please check our news publishing guidelines prior to sending your email.

Do not click this link

Skickat med Paloma