Internal newsletter
Internt nyhetsbrev institutionen för medicin Solna/Internal newsletter Dept. of Medicine Solna

Internt nyhetsbrev institutionen för medicin Solna

Internal newsletter Dept. of Medicine Solna (Eng. below)

 

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Open the newsletter in your browser

No. 4 - 2022

Prefekten har ordet

En händelserik termin går mot sitt slut. Det har varit valår på Karolinska Institutet. Institutionen finns nu representerad för de kommande åren i både Kommittén för forskning (Susanne Gabrielsson), Kommittén för utbildning på forskarnivå (Michael Fored) och i Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (Ewa Ehrenborg). Ewa valdes till vicerektor för utbildning, och är därmed också ordförande i den kommitteen. Tack för att ni åtar er dessa viktiga uppdrag för KIs räkning!

Skyddsronder pågår som del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Även om vi generellt sett har en god arbetsmiljö vid MedS vill jag uppmana er att ta tillfället i akt och ägna extra eftertanke åt frågan, om nya metoder eller rutiner utvecklats och om dessa kan innebära några risker?

 

Många anslag i höstens utdelning från de större forskningsråden gick även i år till forskare vid MedS, med en sammanlagd summa om ca 120 miljoner kronor. Dessa ger möjlighet till fortsatt utveckling av de spännande projekt som bedrivs i MedS forskargrupper och vi ser fram emot ny, viktig kunskap. Du hittar en länk till en sammanställning av de nya anslagen längre ner i det här nyhetsbrevet, som också innehåller artiklar, presentationer av forskargrupper, en del information och mycket annat.

Till slut vill jag och institutionens ledningsgrupp tacka för ett fantastiskt år och önska er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Marie Wahren-Herlenius, prefekt.

 

 

Foto: Drew Hays on Unsplash.

Stor utdelning till MedS i höstens anslagsrond

Höstens stora utdelning av externa forskningsanslag från de större forskningsråden och fonderna innebär att många av våra forskare på institutionen för medicin Solna (MedS) kan fortsätta med sin viktiga forskning och andra påbörja nya projekt.

Medlen kommer bland annat från Vetenskapsrådet, Hjärt-Lungfonden, och Cancerfonden och täcker in ett brett fält av klinisk och basal medicinsk forskning.

Se hela listan

 

Foto: Skirmante Venaliene

MedS Day 2022

Årets MedS Day hölls den 17 oktober och gav oss en efterlängtad möjlighet att träffas och ta del av institutionens pågående aktiviteter.

Efter att prorektor Anders Gustavsson inledde dagen med tankar om KI:s framtid följde en rad spännande presentationer och diskussioner om pågående och planerade forsknings- och utvecklingsprojekt. Vi hann även med att mingla, rösta fram bästa forskningspostern och tävla i årets quiz.

Läs mer/se bilder/se programmet.

 
Medlemmar i forskargruppen.

Emma Johansson, teamledare, Isabel Tapia teamledare, Carl-Fredrik Wahlgren, senior professor, Maria Bradley professor och forskargruppsledare, Samina Asad postdoc, Lina Ivert postdoc.

Den gömda och glömda folksjukdomen

Maria Bradley, forskargruppsledare på avdelningen för dermatologi och venereologi.

 

Min forskargrupp studerar olika aspekter av atopiskt eksem. Atopiskt eksem är en sjukdom som drabbar 2 miljoner svenskar och brukar kallas den ”glömda och gömda” folksjukdomen. Dels för att den är så vanlig och dels för att den är så lite uppmärksammad. Trots att många av våra patienter har en påtagligt sänkt livskvalitet med klåda och sömnbesvär så upplever många att sjukdomen lätt avfärdas med att ”lite eksem kan väl inte vara så farligt”.

Forskargruppen i lab-miljö.
Julia Elmgren, student, Sailan Wang, doktorand och Isabel Tapia, teamledare.

I Team Isabel Tapia bedriver vi molekylärgenetisk forskning och försöker förstå den genetiska bakgrunden till atopiskt eksem. Atopiskt eksem är en komplex sjukdom som orsakas av genetiska ”stavfel” i en eller flera gener och i samspel med miljöfaktorer. Många av de polymorfier eller stavfel som är associerade till komplexa sjukdomar ligger mellan generna i de icke-kodande DNA-regioner.

De kan påverka genuttrycken, men det kan vara svårt att identifiera vilka målgener (kandidatgener) de interagerar med. För att kunna identifiera kandidatgenerna har vi i samarbete med forskaren Pelin Sahlén på KTH använt oss av metoden Capture Hi-C, vilken gör det möjligt att identifiera områden i genomet som är aktiva samtidigt (och därmed interagerar med varandra) trots att de ligger långt ifrån varandra. Det har varit en viktig pusselbit för oss och vi har identifierat flera nya kandidatgener så vi bättre kan förstå den här komplexa sjukdomens mekanismen, samt för att kunna öppna upp för nya behandlingsstrategier och förebyggande åtgärder.

 

Vi forskar också om, och försöker förstå hur den genetiska bakgrunden skiljer sig i olika befolkningar. Vi har visat att mutationer i genen för filaggrin (vilken påvisas hos närmare hälften av de med svår atopiskt eksem i en europeisk befolkning) inte existerar alls hos eksempatienter i Afrika. Genom flera internationella samarbeten arbetar vi vidare för att kartlägga genetiska globala skillnader hos patienter med atopiskt eksem.

I Team Emma Johansson använder vi epidemiologiska metoder för att undersöka hur nya läkemedel mot atopiskt eksem fungerar i praktiken. Det finns många nya biologiska läkemedel och små syntetiska molekyler (t.ex. JAK-hämmare) mot atopiskt eksem. Vi har skapat ett nationellt kvalitetsregister, SwedAD där eksempatienter med systemläkemedel registreras. Med hjälp av SwedAD och andra svenska hälsodataregister försöker vi besvara en rad kliniska frågeställningar, som till exempel hur effektiva de systembehandlingar vi ger är i praktiken och de skiljer de sig åt? Vi försöker även identifiera nya genetiska biomarkörer och undersöker tidigare kända (som filaggrinmutationer) för att kunna ge en mer individanpassad behandling. Vi undersöker även samsjuklighet mellan atopiskt eksem och hjärtkärlsjukdomar, maligniteter och autoimmuna sjukdomar.

Även här har vi många internationella samarbetspartner som vi samarbetar med kring registerdata med för att besvara våra frågor

Personligen är det väldigt stimulerande att kunna erbjuda mina patienter en så mycket bättre och mer individanpassad behandling än vad som var möjligt tidigare. Och att få vara med när takten på kunskapsinhämtning om atopiskt eksem ökar så snabbt tack vare att vi nu kan använda molekylärgenetiska och epidemiologiska metoder.

Forskargrupp Maria Bradley

Forskargruppen i lab-miljö.
Xueming Zhang (seated), Stephen Malin, Yuyang Zhang, Giada Di Nunzio & Veronika Chyzh.

”Jag vill skapa kaos”

Stephen Malin, forskargruppsledare vid avdelningen för kardiovaskulär medicin.

 

Jag vill skapa kaos – i betydelsen att bryta isär homeostaser så långt det går för att kunna se var gränserna för ett system går. Det vi är mest involverade i nu är de fysiologiska konsekvenserna av vad vi kallar "dyslipidemisk förolämpning". APOB-lipoproteiner transporterar lipider från levern till organ. För mycket av detta orsakar åderförkalkning. APOB-lipoproteiner har också komplexa patologiska funktioner i många andra vävnader, och det på ett sätt som vi hittills bara har börjar förstå. Hur startar dessa sjukdomar? Tja, först måste du bryta den aktuella homeostasen genom att skapa en APOB-lipoproteinförolämpning och sedan genom att kartlägga resultatet. Vi har ägnat många år åt att skapa genetiskt modifierade musstammar så att vi kan skapa detta ”kaos”. För mig är den största fördelen med modellorganismer att man kan definiera ytterkanten, och utifrån dessa parametrar sedan kan man arbeta mot att se gemensamma drag.Vi vill ha holistiska svar på hur kroppen reagerar på denna ”förolämpning”, vilket också är orealistiskt när det finns så många organ att utforska. Men jag är väldigt lyckligt lottad då jag är omgiven av så generösa, smarta och snälla kollegor. Yuyang undersöker hur immunsystemet hanterar en överbelastning av detta "dåliga kolesterol". Immunceller är i allmänhet inte glada när de provoceras. Giada lyssnar på hur levern och kärlsystemet kommunicerar med varandra via inflammatoriska mediatorer, och om det finns hierarki i deras relation.

 

Inom vetenskapen bör du ställa den fråga som du mest fruktar svaret på, vilket är anledningen till att Jiawen kommer att definiera huruvida initiering av ateroskleros alltid markeras av ett immunsvar. En poppersk förfalskning – inget immunsvar – skulle vara provocerande.Xueming tar itu med en av de vanligaste refrängerna inom kardiovaskulär medicin, som är "lägre är bättre", med vilket menas lägre APOB-lipoprotein. Men vad händer om celler behöver dessa lipider under en hög tillväxttakt? Kan för lite APOB-lipoprotein också leda till problem?

Jag är omgiven av några underbara kollegor på avdelningen för kardiovaskulär medicinpå Bioclinicum och det dra jag nytta av till fullo. Jag har ett mycket nära samarbete med Peder Olofsson om neural kontroll av inflammation vid sjukdomsdebut, där vi kan slå samman våra konkurrensfördelar och vi sam-handleder Osman. Carolina Hagberg är en enorm inspirationskälla när hon försöker dra ihop alla trådar i det kardiometabola syndromet. Peder och Carolina bistår även med ad hoc gruppterapi när jag försöker navigera i min roll att driva en forskargrupp. Här finns också Hanna Björck och Ljubica Matic, som båda är mycket tålmodiga och generösa med att hjälpa mig att bekräfta resultat i deras humana kärlbiobanker, och Anton Gisterå som är min go-to expert på hjärt-kärlsjukdomar.

Forskargrupp Stephen Malin: Aterogen dyslipidemi

 

Arbetsmiljöspalten

 

Obligatorisk skyddsrond

Det är nu dags för den obligatoriska årliga skyddsronden av arbetsplatserna för MedS-forskarna. Själva fysiska inspektionen kommer att utföras tillsammans med forskargruppsledarna och personer som är insatta i arbetsplatsen och dess funktioner. Avvikelser från regelverket kommer att noteras och sammanställas i en handlingsplan för uppföljning. Fokus i år är inventeringen av följande dokument som kommer att begäras visas under skyddsronden:

foldern med riskbedömningar som har genomförts i KLARA, BARA, HUMRA och för arbete med GMM i förekommande fall
gruppens/laboratoriets registrering hos AMV för arbete med F-aktiviteter, GMM och patogener som tillhör riskklass 2
PI:s närvarointyg på ”Utbildning i Arbetsmiljöfrågor relaterade till chefsansvar” (Modul 1: Systematisk arbetsmiljöledning; Modul 2: Organisatorisk och social arbetsmiljö; Modul 3: Laboratoriesäkerhet).


Gruppledare vars grupper snart flyttar till annan ort bör följa riktlinjer på KI:s Medarbetarportaloch förbereda ”Risk/konsekvensbedömningen gällande arbetsmiljöförhållanden vid byte av plats” innan själva flytten.

Kommunikationstips till forskare:

Nyhetsplattformen The Conversation

Är du forskare och intresserad av att dela med dig av din kunskap till en bred engelskspråkig publik? Då kan The Conversation vara rätt forum för dig. Karolinska Institutet kan erbjuda stöd att publicera egna populärvetenskapliga artiklar i The Conversations brittiska webbutgåva.

The Conversation är en politiskt obunden, internationell webbplattform för populärvetenskapliga journalistiskt utformade artiklar. Verksamheten bygger på principen att akademiska forskare med hjälp av en professionell redaktör själva skriver nyhetsartiklar, analyser och debattinlägg inom sina respektive expertområden.
Läs mer på Medarbetarportalen

Att skriva för en intresserad publik utanför forskarvärlden

I vetenskapliga artiklar kan ett visst språk och skrivsätt behövas, men det kan vara svårt för icke insatta att greppa. U.S. Department of Health & Human Services har tagit fram tips och råd till forskare inom medicin och hälsa hur man kan skriva om man vill använda ett mer "plain language" (Klarspråk på svenska) i syfte att nå ut till fler.

Clearing the Path to Understanding
People seek health and science information for many different reasons. They may be trying to understand a loved one’s disease, learn more about their own health concern, or discover more about a topic they saw in the news. Truly grasping the topic is important for making informed health decisions. But reading about unfamiliar health or science topics can be daunting, as scientific articles are filled with technical jargon and difficult concepts. How can we help our readers through this process?
Läs hela artikeln på NIH:s webbplats.

 

Slutar som GUA för uppdrag som vice rektor

Av: Ewa Ehrenborg

Jag påbörjar ett uppdrag som vicerektor för utbildning vid årsskiftet och vill därför passa på att tacka för mig efter sju år som grundutbildningsansvarig (GUA) på institutionen. Det har varit engagerande och upplevelserika år där jag fått ta del av många nya perspektiv och lärt mig mycket.

Nedan ges en kort tillbakablick ur min synvinkel samt några uppdrag som jag ser MedS behöver arbeta med under kommande år.

Ewa Ehrenborg. Foto: privat.

För mig började allt under 2016 då en ny utbildningsorganisation på KI infördes. Detta innebar att utbildningens kvalitet och forskningsanknytning delegerades till institutionerna från att förut ha legat centralt på KI. Varje institution hade till uppgift att inrätta en utbildningsnämnd (UN) med ansvar för genomförande och samordning av institutionens utbildningsuppdrag på grundnivå och avancerad nivå. Även uppdragsutbildningar, som för vår del mest bestod av specialistkompetenskurser (SK-kurser), ingick. Institutionen skulle utse en GUA för att leda detta arbete och Kristina Broliden, dåvarande prefekt, tillfrågade mig. Det var med viss spänning jag påbörjade uppdraget men tack vare stöd av ledning, lärare, utbildningshandläggare och utbildningsadministratörer har vi tillsammans lyckats bygga upp en fungerande organisation.

I början ägnade vi oss mycket åt att förstå UN:s roll i förhållande till programnämnderna eftersom MedS ansvarar för kurser främst inom biomedicin- och läkarprogrammet. Också vår roll ifråga om SK-kurser, som landstinget ansvarar för, behövde klaras ut. En stor utmaning under de första åren var flytten till NKS inklusive omorganisationen från klinik till tema- och funktionsområden. Det krävdes mycket planering och logistik av våra lärare och utbildningsadministratörer för att tillse att lärandemålen kunde uppfyllas. Ann-Sofie Backman (porträtt MedS Nytt nr 2 -2022), kursansvarig för medicinkursen T5/T6, ledde detta arbete på ett förtjänstfullt sätt med sin förmåga att se möjligheter där andra såg problem.

Inom biomedicin har MedS utvecklat och utformat nya uppskattade kurser på kandidat- respektive masternivå i biomedicin. Centrala roller i detta arbete har Rachel Fisher (porträtt MedS Nytt nr 1 -2022), Hanna Björck (porträtt MedS Nytt nr 3 -2022) och Christopher Sundling haft. Värt att nämna i detta sammanhang är också vårt ansvar för en kurs på masternivå inom universitetsalliansen Stockholm trio som är ett samarbete mellan KI, KTH och Stockholms universitet. Syftet är att utveckla och lyfta fram den internationellt framstående forsknings- och utbildningsmiljö som de tre universiteten bildar i Stockholmsregionen. Denna kurs leds av Louisa Cheung och Ning Xu.

 

Vid utbrottet av covid-pandemin 2020 fick vi snabbt ställa om och lära oss ny teknik, ny pedagogik och se till att utveckla nya examinationsformer. Den digitala omställningen skedde momentant och medförde stor press men har gett oss en bra grund att arbeta vidare på. Riskbedömningar sammanställdes för alla våra kurser i syfte att säkra utbildningskvaliteten vid olika eventualiteter. I nära samverkan med Region Stockholm kunde vi dock i princip genomföra all verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Sammantaget gav vi alla studenter förutsättningar att klara sina lärandemål. Det var en ansträngande tid som krävde stora och extra insatser av våra lärare och utbildningsadministratörer.

Under senare år har vi flyttat över till en ny lärandeplattform, Canvas, och arbetat för att den inte bara ska var en informationskanal utan också kunna vara ett pedagogiskt verktyg för både studenter och lärare. Detta arbete pågår kontinuerligt och är en viktig del för att att möta dagens och morgondagens behov.

När jag nu ser framåt på de utmaningar på utbildningssidan som institutionen står inför under de närmsta åren vill jag förstås ta upp utvecklingen och implementeringen av de kliniska kurserna inom läkarprogrammet på termin 4-6. Kursen Medicinsk diagnostik och basvetenskaplig integrering, 22,5 hp (MDBI) på termin 4 startar under vårterminen 2023. Momentet som genomförs hos oss är det docent Roza Chaireti som leder. Därefter följer kursen Klinisk medicin 1: Invärtesmedicinsk inriktning, 30 hp på termin 5 under höstterminen 2023 och kursen Klinisk medicin 2: Invärtesmedicinsk fördjupning och breddning, 25,5 hp på termin 6 som går av stapeln under vårterminen 2024. Ann-Sofie Backman lämnar nu över ”stafettpinnen” till Therese Djärv (porträtt MedS Nytt nr 2 -2022) och Ioannis Parodis (porträtt i nästkommade nummer av MedS Nytt), som tillsammans tar sig an utveckling och implementering av medicinkurserna på det nya sexåriga läkarprogrammet.

Olika arbets-och examinationsformer inklusive bedömningsinstrument ska tas i bruk i samband med implementeringen av det nya legitimationsgrundande läkarprogrammet. Då behöver våra lärare och anknutna handledare sätta sig in i de krav som ställs för att hålla hög kvalitet och ges tid att genomföra de utbildningar som erbjuds för att klara utbildningsuppdraget.

Jag vill till sist nämna några ord om rekrytering av lektorer och professorer också efter utbildningens behov. Denna fråga ligger mig varmt om hjärtat och jag kommer fortsätta driva den som vicerektor för utbildning. Detta är nödvändigt för att vi ska kunna verka som universitet och kunna erbjuda högkvalitativ utbildning till våra studenter. Till syvende och sist är det en fråga om resurser. Med detta sagt anser jag att det är helt avgörande att våra lärare med utbildningsansvar också forskar så att de kan erbjuda utbildning baserad på evidens och nya forskningsrön. MedS är en mycket forskningsstark institution, vilket gör att vi kan vara en förebild avseende forskningsanknytning av utbildningen - men det är också av stor vikt att utbildningsanknyta forskningen så att forskare involveras i undervisningen. Det ger ett bredare perspektiv på ämnet man undervisar i och ger ökad kännedom om olika pedagogiska verktyg. Något som kan komma väl till pass vid exempelvis handledning och utbildning på forskarnivå.

Jag ser fram emot att få arbeta tillsammans med er även efter nyår, men nu i en annan roll, som jag är säker på blir minst lika givande.

Med dessa ord vill jag tacka alla härliga MedS:are för ert engagemang och konstruktiva diskussioner vi haft genom åren!

Läs mer på ki.se: Ewa Ehrenborg blir ny vicerektor för utbildning.

 

KI:s uppdaterade grafiska profil - nya mallar i Word och Powerpoint

I oktober fick övergripande Officemallar nytt utseende och delvis ny funktionalitet.

På Medarbetarportalen kan du läsa mer om detta och hur du når de nya mallarna.

 

Vi gratulerar!

Olof Stephansson tilldelas 9 miljoner NOK för forskning om COVID-19-pandemins påverkan på reproduktiv hälsa

Medlen kommer från NordForsk och Olof kommer att undersöka covid-19-pandemins konsekvenser för mödrar och reproduktiv hälsa i syfte att ta fram användbar kunskap inför liknande samhällskriser.

Tre KIRI-Fellows vid MedS får anslag för tvärvetenskapliga forskningsprojekt

Tidigare i år startade KI:s kommitté för forskning igång ”KI Research Incubator” (KIRI) för juniora forskare. Syftet är att uppmuntra innovativa tvärvetenskapliga samarbeten och i somras kunde KIRI-Fellows för första gången söka medel för gemensamma forskningsprojekt. Tre KIRI-Fellows från MedS, Hanna Brauner, Onur Parlak och Eduardo Villablanca har nu tillsammans med kollegor från andra institutioner fått finansiering för gemensamma postdoktorprojekt.

Ning Xu Landén får 4,2 miljoner DKK av LEO-stiftelsen

Projektet syftar till att förbättra sårläkning genom att identifiera nyckelregulatorer för cellulär övergång från inflammation till proliferation, en avgörande händelse under normal hudsårläkning som saknas i kroniska sår.

Hildur Arnardottir tilldelas 4,5 miljoner för forskning om kardiovaskulär prevention med omega-3-fettsyror

Anslaget delas ut av Vinnova i den europeiska utlysningen ”ERA PerMed 2022: Individanpassad prevention”.

Leo Hanke och Carolina Hagberg får medel från KI:s rekryterings och konsolideringsprogram

Programmet är en satsning för att rekrytera och stödja framstående juniora forskare som har särskilt utmärkta vetenskapliga meriter och framtida potential. Leo Hanke var en av de åtta som bland 125 sökande fick medel för anställning som biträdande lektor. Carolina Hagberg var en av fyra bland 14 sökande som fick medel för anställning som forskningsspecialist/senior forskare.

Eduardo Villablanca får 3 miljoner från FORMAS

Eduardo och hans forskargrupp kommer att studera de immuntoxiska effekterna av PFAS.

Sex MedS-forskare får anslag ifrån Åke Wibergs Stiftelse

Albin Björk, Srustidhar Das, Anton Gisterå, Ravi Kumar, Elin Rönnberg Höckerlind och Zhuang Liu är de som har fått medel i årets utdelning. Hela listan finns på Åke Wibergs Stiftelsens webbplats.

Francesco Cosentino utsedd till Doctor Honoris Causa vid Victor Babeş-universitetet

Vid en ceremoni den 12 oktober tilldelades professor Francesco Cosentino hederstiteln Doctor Honoris Causa vid Victor Babeș University of Medicine and Pharmacy i Rumänien.

EIT Health tilldelar anslag för att förebygga ledgångsreumatism med digitala verktyg

Med nya digitala verktyg i vården hoppas forskare vid bland annat Karolinska Institutet kunna förebygga ledgångsreumatism. Lars Klareskog, senior professor i reumatologi, är ansvarig forskare och koordinator.

De får projektanslag från KAW 2022

Marie Wahren-Herlenius är en av fyra forskare som fick projektanslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW). Sammanlagt handlar det om drygt 135 miljoner kronor i anslag till KI-forskning inom områdena immunologi, neurovetenskap och stamcellsbiologi.

Nyhetsklipp

Ewa Ehrenborg blir ny vicerektor för utbildning

Från undervisning på kursnivå till strategiskt utbildningsarbete. Ewa Ehrenborg, professor i molekylär kardiovaskulär medicin, började undervisa redan innan hon hade tagit examen från läkarprogrammet. Nästa år tillträder hon som vicerektor för utbildning vid Karolinska Institutet.

Syrebrist vid födseln kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom

En observationsstudie vid Karolinska Institutet visar att barn som drabbas av syrebrist-relaterade komplikationer som nyfödda löper nästan dubbelt så hög risk för hjärt-kärlsjukdom under barndomen och tidigt i vuxenlivet, jämfört med barn utan sådana komplikationer. Den absoluta risken för hjärt-kärlsjukdom i ung ålder är dock väldigt låg. Neda Razaz, biträdande lektor vid institutionen för medicin, Solna, är en av författarna.

Positiva effekter av omega-3 på immunförsvaret vid svår covid-19

Intravenös behandling med omega-3-fettsyror hos äldre patienter med sjukhuskrävande vård av covid-19 verkar kunna ha positiva effekter på immunsvarets förmåga att hantera viruset, enligt en studie från Karolinska Institutet i Stockholm. Studien skulle i framtiden kunna leda till en kompletterande, kostnadseffektiv behandling av covid-19. Magnus Bäck, överläkare i kardiologi och professor vid institutionen för medicin, Solna, är en av författarna.

KI-forskare om Nobelpriset i kemi: ”Jätteroligt och väntat”

K. Barry Sharpless, Morten Meldal och Carolyn R. Bertozzi tilldelades 2022 års Nobelpris i kemi för utvecklingen av klickkemin, ett enkelt sätt att bygga molekyler. Flera KI-forskare använder dagligen tekniken i sin forskning och kommenterar priset. Leo Hanke, biträdande lektor vid institutionen för medicin, Solna, är en av dem.

Disputationer och docenturer

Genomförda disputationer sedan 22 September:

2022-09-23 Angeles Galindo-Feira: Characterization of immune specificities in idiopathic inflammatory myopathies.
2022-09-23 Hedvig Glans: Cutaneous leishmaniasis: treatment and genetic mechanisms affecting outcome.
2022-09-30 Louise Hedenstierna: Impact of psychosocial factors on rheumatoid arthritis.
2022-10-14 Marika Ström: Systems biology approaches to investigate mechanisms of obstructive lung diseases.
2022-10-21 Joakim Lindqvist: Hospital length stay: Register-based studies on breast cancer surgery.
2022-10-28 Meng Yu: Human immune responses to SARS-Cov-2 and influenza A virus infection: from myeloid-derived suppressor cells and T cell functions to antibody responses.
2022-11-04 Pontus Hedberg: Clinical presentation and outcomes of COVID-19 compared with other respiratory virus infections and hospital populations.
2022-11-25 Uta Hardt: B cell transcriptomics and immunoglobulin genetics in rheumatoid arthritis.
2022-12-01: John Karlsson Valik: Improved diagnosis and management of sepsis and bloodstream infection.
2022-12-02: Shahrzad Kia Komujuni: Optimising treatment outcomes in people living with systemic lupus ecythematosus.
2022-12-02: Peter SahlströmDiversity and function of anti-modified protein autoantibodies in rheumatoid arthritis.

Kommande disputationer:

2022-12-16: Henrik Benoni:
Cancer after solid organ transplantation – incidence, risk factors, and survival.
2023-01-13: Carl Aust:
Bacteremia in patients with hematological malignancies and neutropenia.

Nya docenter: 

Helga Westerlind, docent i klinisk epidemiologi, 2022-09-22.
Neda Razaz, docent i klinisk epidemiologi, 2022-09-22.
Helena Hervius Askling, docent i infektionssjukdomar, 2022-09-22.
Hanna Brauner, docent i medicinsk immunologi, 2022-10-18.
Philip Brenner, docent i psykiatri, 2022-11-17.
 

Vår organisation

Institutionen för medicin Solna består av 12 avdelningar och 47 forskargrupper.
Läs mer om organisationen på vår webbplats.

Vad tycker du om idén med ett internt nyhetsbrev på institutionen?

0 1 2 3 4
 

MedS News är ett internt nyhetsbrev för alla medarbetare och anknutna till Institutionen för medicin Solna. Syftet med nyhetsbrevet är att synliggöra institutionens verksamhet för alla oss som hör hit. Nyhetsbrevet kommer ut två gånger per termin.Alla medarbetare och anknutna är välkomna att bidra med nyheter. Bidragen skickas till: news@meds.ki.se.
Läs tidigare nummer på Medarbetarportalen.

 

Redaktör: Ann-Sofie Sten
Ansvarig utgivare: Marie Wahren-Herlenius, prefekt
Klicka här för att avregistrera din adress

Institutionen för medicin, Solna: ki.se/meds

Internal newsletter Dept. of Medicine Solna

 

Open the newsletter in your browser

No. 4 - 2022

Head of Department

An eventful semester is coming to an end. It has been an election year at Karolinska Institutet. The department is now represented for the coming years in both the Committee for Research (Susanne Gabrielsson), the Committee for Doctoral Education (Michael Fored) and the Committee for Higher Education (Ewa Ehrenborg). Ewa was elected Academic Vice President of Higher Education and is thus also chair of that committee. Thank you for undertaking these important tasks on behalf of KI!

Safety rounds are ongoing as part of our systematic work environment assessment. Even though we have a good work environment at MedS, I would like to urge you all to take this opportunity and give extra consideration to the matter, have new methods or routines been developed and whether these may involve any risks?

 

Many of the grants that were awarded this fall from the major research councils and corresponding organisations went to researchers at MedS also this year, with a total sum of approximately SEK 120 million. These provide an opportunity for continued development of the exciting projects carried out in MedS's research groups, and we look forward to new, important knowledge. You will find a link to a summary of the new grants further down in the newsletter, which also contains articles, presentations by some of the department's research groups as well as other information and news.

Finally, I and the management team of the department would like to thank you for a fantastic year and wish you all a Merry Christmas and Happy New Year!

Marie Wahren-Herlenius, Head of Department.

Photo: Drew Hays on Unsplash.

Many research grants to MedS this fall

The large number of external research grants this autumn give the researchers at the Department of Medicine Solna the possibility to continue their important work and to start up new projects that will contribute to new knowledge benefitting the society.

The grants cover a wide field of clinical and experimental medical research and were awarded by the Swedish Research Council, the Heart-Lung Foundation, and the Cancer Foundation.

See the full list.

 

Foto: Skirmante Venaliene

MedS Day

This year's MedS Day was held on October 17 and gave us a long-awaited opportunity to meet and take part in the institution's ongoing activities.

After pro-rector Anders Gustavsson began the day with thoughts about KI's future, a series of exciting presentations and discussions about ongoing and planned research and development projects followed. We also had time to mingle, vote for the best research entry and compete in this year's quiz.

The next MedS Day is planned for autumn 2023.

Read more/see pictures/ check out the program

 
Members of the research group.

Emma Johansson, team leader, Isabel Tapia team leader, Carl-Fredrik Wahlgren, senior professor, Maria Bradley, professor and group leader, Samina Asad postdoc, Lina Ivert postdoc.

The forgotten and hidden national disease

Maria Bradley, research group leader at the Division of Dermatology and Venereology

 

In my reserach group, we study different aspects of atopic eczema. It is a disease that affects 2 million Swedes and is often referred to as the “forgotten and hidden” national disease. This, because it is so common as well as the fact that it is rarely mentioned. Despite the fact that our patients have a drastically lowered life quality with itching and sleep deprivation, many people dismiss the desease with the belief that “some eczema can’t be that bad”.

The group in a lab.

Julia Elmgren, medical student, Sailan Wang, PhD-student, and Isabel Tapia team leader.

In team Isabel Tapia, we conduct molecular genetic research and try to understand the genetic background of atopic eczema. Atopic eczema is a complex desease caused by genetic “spelling errors” in one or more genes and in interaction with environmental factors. Many of the polymorphism or “spelling errors” that are associated with complex diseases are located between genes in non-coding DNA regions. They can affect the gene expression, but it can be diffictult to identify which target genes (candidate genes) they interact with. To identify these candidate genes we have in collaboration with researcher Pelin Sahlén at KTH used the Capture Hi-C method, which allows regions of the genome that are active simultaneously (and therefore interact with each other) to be identified, despite the fact that they are located far apart. This has been an important puzzle piece for us and we have identified several new candidare genes. The findings are important for further study of these complex diseases, in order to understand the disease mechanism, and to open up new treatment strategies and preventive measures.

 

We are also researching and trying to understand how the genetic background differs in different populations. We have shown that mutations in the gene for filaggrin (which is detected in almost half of those with severe atopic eczema in a European population) do not exist at all in eczema patients in Africa. Through several international collaborations we continue to work to identify global genetic differences in patients with atopic eczema.

In team Emma Johansson, we use epidemiological methods to investigate how new drugs for atopic eczema work in practice. There are many new biological therapies och small synthetic molecules (i.g. JAK inhibitors) for atopic eczema. We have created a nation-wide quality register, SwedAD where eczema patients on systemic treatments are registered. With the help of SwedAD and other Swedish health data registers, we try to answer many clinical questions such as how effective the systemic treatments we use are and how do they differ. With our registry we also study the risk of known, or new side effects. We are also trying to identify new biomarkers and investigate previously known ones (such as filaggrin mutations) in order to provide a more personalized treatment. Further more, we study co-morbidities between atopic eczema and cardiovascular diseases, malignancies and autoimmune diseases. Here too, we have several international collaborations and continue to work to identify global genetic differences in patients with atopic eczema through data registers.

For me, it is very exciting to be able to offer my patients much better and more individualized treatment than before. And to be a part of this era where the pace of knowledge acquisition of atopic eczema increases exponentially thanks to the fact that we now can use molecular genetics ans epidemiological methods.

The research group in their lab.

Xueming Zhang (seated), Stephen Malin, Yuyang Zhang, Giada Di Nunzio & Veronika Chyzh.

"I desire to create chaos”

Stephen Malin, research group leader at the Division of Cardiovascular Medicine.

 

I desire to create chaos, in the sense of breaking homeostasis in the most extreme fashion so that the limits of a system can be revealed. What we are most concerned with now is the physiological consequences of what we term the ‘Dyslipidemic Insult’. APOB-lipoproteins transport lipids from the liver to organs. Too much of this causes atherosclerosis. APOB-lipoproteins also have complex pathological functions in many other tissues, in a manner we are only starting to grasp. How are these diseases initiated? Well, firstly you need to break this homeostasis by creating an APOB-lipoprotein insult and then you can survey the fallout. We’ve spent many years creating genetically modified mouse strains so that we can create this “chaos”. To me, the main benefit of model organisms is that you can define the outer-edge, and from these parameters you can work towards commonalties.

We want holistic answers to how the body responds to this insult, which is also unrealistic when there are so many organs to explore. However, I am very fortunate in that I am surrounded by such generous, smart and kind colleagues. Yuyang is exploring how the immune system deals with an overload of this ‘bad cholesterol’. Immune cells are generally not happy when provoked. Giada is listening in to how the liver and the vasculature communicate with each other via inflammatory mediators, and if there is hierarchy in their relationship.

 

In science, you should ask the question to which you most fear the answer, which is why Jiawen is going to define whether atherosclerosis initiation is always marked by an immune response. A Popperian falsification – no immune response – would be provocative. Xueming is tackling one of the common refrains in cardiovascular medicine, which is ‘lower is better’, by which is meant lower APOB-lipoprotein. But what if cells need these lipids under rates of high growth? Could too little APOB-lipoprotein also lead to problems?

I am surrounded by some wonderful colleagues in the cardiovascular medicine division at Bioclinicum, which I take full advantage of. I work very closely with Peder Olofsson on the neural control of inflammation at disease onset, where we can pool our competitive advantages, and together we co-supervise Osman. Carolina Hagberg is an enormous source of inspiration when trying to pull together all the threads of the cardiometabolic syndrome. Peder and Carolina also provide ad hoc group therapy when trying to navigate running a research group. There is also Hanna Björck and Ljubica Matic, who are both very patient and generous in helping me confirm results in their human vasculature biobanks, and Anton Gisterå who is my go-to expert on cardiovascular disease.

 

Research group Stephen Malin: Atherogenic dyslipidemia

Work environment

 

Annual safety inspection

It is now time for the compulsory annual safety inspection of the working places for the MedS researchers. The actual physical inspection will be performed with the research group leaders and a person familiar with the place and its functions. Deviations from the rules and regulations will be noted and compiled in an action plan for follow-up. Focus this year is the inventory of following documents that will be requested to be shown during the inspection:

the folder with risk assessments that have been carried out in KLARA, BARA, HUMRA and for work with GMM, as appropriate
the group/laboratory's registration at AMV for work with F-activities, GMM and pathogens that belong to risk class 2
PI's certificates of attendance of the “Training in Work environment issues related to manager responsibilities” (Module 1: Systematic work environment management; Module 2: Organizational and social work environment; Module 3: Laboratory safety).


Group leaders whose groups are soon moving to another place should observe guidelines at the KI staff portal and prepare the “Risk/consequence assessment regarding work environment conditions in the event of a change of location” before the actual move.

Communication tips for researchers

The Conversation

Are you a researcher and interested in sharing your knowledge to a wider English-speaking audience? If so, The Conversation can be the forum you’re looking for. Karolinska Institutet is offering help and advice on publishing your own popular science articles online in the UK edition.

The Conversation is a politically unaffiliated international online platform for journalistic popular science articles. The platform is based on the principle that academic researchers write their own news articles, analyses and op-eds within their own fields of expertise – with the help of The Conversation’s own professional journalists and editors. Read more on the Staff Portal.

To write for an audience who are not researchers within medicine

In scientific articles, a certain language and writing style may be needed, but it can be difficult for the uninitiated to grasp. The U.S. Department of Health & Human Services has listed some useful tips and advice for researchers who want to learn how to use so called "clear language" in order to reach a wider audience.

Clearing the Path to Understanding
People seek health and science information for many different reasons. They may be trying to understand a loved one’s disease, learn more about their own health concern, or discover more about a topic they saw in the news. Truly grasping the topic is important for making informed health decisions. But reading about unfamiliar health or science topics can be daunting, as scientific articles are filled with technical jargon and difficult concepts. How can we help our readers through this process?
Read the full article on the NIH's web site.

New assignment as Vice President of Education

By Ewa Ehrenborg

I am starting an assignment as Academic Vice President for Higher Education at the turn of the year and therefore want to take the opportunity to say thank you after seven years as Departmental Director of Education (GUA) at the department. It has been many engaging and eventful years where I have had the opportunity to share new perspectives and learned a lot.

Below is a brief retrospect, from my point of view, as well as some assignments that I foresee MedS needing to work on in the coming years.

Ewa Ehrenborg. Photo: Private.

For me, it all started in 2016 when a new educational organization at KI was implemented. This meant that the quality of the education and its connection to research were delegated to the departments, having previously been managed centrally at KI. Each department was given the task of establishing an Education Committee (UN) with responsibility for implementation and coordination of the department’s educational assignment for courses at first- and second cycle levels. Professional education, which for us mostly consisted of specialist courses (SK courses), was also included. The department needed to appoint a GUA to lead this work and Kristina Broliden, head of department at the time, asked me. It was with some apprehension that I began the assignment, but thanks to the support of management, teachers, education officers and education administrators, we managed to build a functioning organization.

In the beginning, we devoted a lot of time to understanding UN's role in relation to the programme committees, since MedS is responsible for courses mainly within the biomedicine and medical programmes. Our role with respect to SK courses, which the county council “Landstinget” is responsible for, also needed to be defined. A major challenge during the first years was the move to NKS, including the reorganization from medical clinics to theme-based areas. It required a lot of planning and logistics by our teachers and education administrators to ensure that the learning outcomes were met. Ann-Sofie Backman (portrait MedS News no. 2 -2022), course director for the medicine course T5/T6, led this work in a meritorious way with her ability to see possibilities where others saw problems.

Within biomedicine, MedS has developed and designed new valued courses in the bachelor and master programmes. Rachel Fisher (portrait MedS News no. 1 -2022), Hanna Björck (portrait MedS News no. 3 -2022) and Christopher Sundling have all played central roles in this work. In this context, it is also worth mentioning, our responsibility for a master's level course within the university alliance Stockholm trio, which is a collaboration between KI, KTH and Stockholm University. The purpose is to develop and highlight the internationally outstanding research and education environment that the three universities form in the Stockholm region. This course is led by Louisa Cheung and Ning Xu.

 

At the outbreak of the covid pandemic in 2020, we had to quickly adjust and learn new technology, new pedagogy and make sure to develop new forms of examination. The digital adjustment happened instantaneously and meant a lot of pressure but has given us a good basis going forward. Risk assessments were compiled for all our courses to secure the quality of education for various eventualities. Of note, in close cooperation with Region Stockholm, we were able to carry out basically all work-based education (VFU). On the whole, we gave all students the prerequisites to meet their learning outcomes. It was an demanding time that required major efforts from our teachers and education administrators.

In recent years, we have moved to a new learning platform, Canvas, and worked to make it not only a channel for information, but also an educational tool for both students and teachers. This work is ongoing and is an important part of meeting the needs of today and tomorrow.

As I now look ahead to the educational challenges that the department will face in the coming years, I want to address the need of development and implementation of the clinical courses within the new medical programme in semesters 4-6. The course Medical diagnostics and basic scientific integration, 22.5 credits (MDBI) in semester 4 starts in the spring of 2023. The part that is done at our department is led by docent Roza Chaireti. This is followed by the course Clinical Medicine 1: Internal Medicine, 30 credits in semester 5 during the fall of 2023 and the course Clinical Medicine 2: Deepening and broadening of Internal Medicine, 25.5 credits in semester 6, which starts in the spring of 2024. Ann-Sofie Backman is now handing over the "baton" to Therese Djärv (portrait MedS News no. 2 -2022) and Ioannis Parodis (portrait in the next issue of MedS News), who together will undertake the development and implementation of the medicine courses for the new six-year medical programme.

Different forms of work and examination, including assessment instruments, must be put into use in connection with the implementation of the new medical programme. This means that our teachers and affiliated supervisors must familiarize themselves with the requirements that are set to maintain the high quality of education and be given time to carry out the courses offered in order to complete the educational assignment.

Finally, I would like to say a few words about the recruitment of lecturers and professors based on educational needs. This issue is dear to me, and I will continue to pursue it as Academic Vice President for Higher education. It is essential in order for us to operate as a university and to be able to offer high-quality education to our students. Ultimately, it is a matter of resources. Having said this, I believe that it is crucial that our teachers with educational responsibilities also do research so that they can offer education based on evidence and new research findings. MedS is a very research-intensive department, which means that we can be a role model in terms of linking education to research, but it is equally important to link research to education so that researchers are involved in teaching. It gives a broader perspective on the subject that is being taught and provides increased knowledge of different educational tools. Something that can come in handy for supervision and education at the research level, as an example.

I look forward to working with you even after the new year, but now in a different role, which I am sure will be equally rewarding.

With these words, I would like to thank all the wonderful people at MedS for your commitment and the constructive discussions we have had over the years!

Read more at ki.se: She will be the new Academic Vice President for Higher Education

 

KI's updated graphic profile - new templates in Word and Powerpoint

In October, overall Office templates got a new look and partially new functionality.

You can read more about this and how to access the new templates on the Staff Portal.

Congratulations!

Olof Stephansson receives NOK 9 million to study effects of the COVID-19 pandemic on reproductive health

The fundings come from NordForsk and will be used for research about the consequences of the covid-19 pandemic for mothers and reproductive health in order to produce useful knowledge in the face of similar social crises.

KIRI Fellows at MedS receive grants for interdisciplinary projects

Earlier this year, the Committee for Research established KI Research Incubator (KIRI) for junior researchers to encourage innovative interdisciplinary collaborations. This summer the KIRI-Fellows was invited to apply for funding for joint research projects. Three KIRI Fellows from MedS, Hanna Brauner, Onur Parlak and Eduardo Villablanca, have now, together with colleagues from other departments, received funding for interdisciplinary postdoc projects.

Ning Xu Landén granted DKK 4.2 million by the LEO foundation

The project seeks to improve wound healing by identifying key regulators of cellular transition from inflammation to proliferation, a cardinal event during normal skin wound healing which is lacking in chronic wounds.

Hildur Arnardottir awarded SEK 4.5 million for research on cardiovascular prevention with omega-3 fatty acids

The grant is awarded by Vinnova in the European call "ERA PerMed 2022: Personalised Prevention".

Leo Hanke and Carolina Hagberg awarded funding from KI's career and consolidation program

KI invests in a programme to recruit and support leading junior researchers with particularly outstanding scientific merits and future potential. Leo Hanke was one of the eight who, among 125 applicants, received funding for employment as an Assistant Professor. Carolina Hagberg was one of the four, among 14 applicants, who received funding as Senior Research Specialist/Principal Researche.

Six MedS researchers receive grants from Åke Wibergs Stiftelse

Albin Björk, Srustidhar Das, Anton Gisterå, Ravi Kumar, Elin Rönnberg Höckerlind and Zhuang Liu are those who have received funds in this year's dividend. The full list is available on the Åke Wibergs Stiftelse's website.

Eduardo Villablanca granted 3 million by FORMAS

Eduardo and his team will study the immunotoxic effects of PFAS in the intestinal mucosal immune responses.

Professor Francesco Cosentino, Doctor Honoris Causa at Victor Babeş University

At a ceremony on October 12, Professor Francesco Cosentino was awarded the honorary title Doctor Honoris Causa at the Victor Babeș University of Medicine and Pharmacy, Romania.

They are awarded KAW project grants in 2022

Marie Wahren-Herlenius is one of four researchers who received a project grant from the Knut and Alice Wallenberg Foundation (KAW). In total, it is about SEK 135 million in grants for KI research in the areas of immunology, neuroscience and stem cell biology.

News clips

She will be the new Academic Vice President for Higher Education

From course-level teaching to strategic educational work. Ewa Ehrenborg, professor of molecular cardiovascular medicine at The Department of Medicine, Solna (MedS) began teaching even before she graduated from the medical programme. Next year, she will take over as Academic Vice President of Higher Education at Karolinska Institutet.

EIT Health grant for digital tools to prevent rheumatoid arthritis

With new digital tools in healthcare, researchers at Karolinska Institutet, with collaborators, are hoping to prevent cases of rheumatoid arthritis. They recently collected a total of 3.5 million euro (around 38 million Swedish kronor) for the so-called DigiPrevent project, most of which comes from EIT Health, a network established by the European Institute of Innovation and Technology. Lars Klareskog, senior professor of rheumatology at the Department of Medicine, Solna, is principal researcher and coordinator.

Oxygen deprivation at birth could increase risk of cardiovascular disease

An observational study at Karolinska Institutet shows that babies suffering oxygen-deficiency complications at birth are almost twice as likely to develop cardiovascular disease during childhood and early adulthood as those without such complications. Still, the absolute risk of cardiovascular disease is very low in young age. Neda Razaz, assistant professor at the Department of Medicine, Solna, is one of the authors.

KI researchers on the Nobel Prize in Chemistry: “Wonderful and not at all unexpected”

K. Barry Sharpless, Morten Meldal and Carolyn R. Bertozzi was awarded the 2022 Nobel Prize in Chemistry for the development of click chemistry, a quick and efficient way to build molecules. Several KI researchers use the technology in their daily research, and comment on the prize in this article. Leo Hanke, assistant professor at the Department of Medicine, Solna, is one of them.

Positive effects of omega-3 on the immune system in cases of severe COVID-19

Intravenous treatment with omega-3 fatty acids in elderly hospitalised patients in intensive care due to COVID-19 seems to have positive effects on the ability of the immune system to cope with the virus, according to a study from Karolinska Institutet. Magnus Bäck, senior consultant in cardiology and professor at the Department of Medicine, Solna, is one of the authors.

Dissertations and docents

Defended theses since 22 September 2022

2022-09-23 Angeles Galindo-Feira: Characterization of immune specificities in idiopathic inflammatory myopathies.
2022-09-23 Hedvig Glans: Cutaneous leishmaniasis: treatment and genetic mechanisms affecting outcome.
2022-09-30 Louise Hedenstierna: Impact of psychosocial factors on rheumatoid arthritis.
2022-10-14 Marika Ström: Systems biology approaches to investigate mechanisms of obstructive lung diseases.
2022-10-21 Joakim Lindqvist: Hospital length stay: Register-based studies on breast cancer surgery.
2022-10-28 Meng Yu: Human immune responses to SARS-Cov-2 and influenza A virus infection: from myeloid-derived suppressor cells and T cell functions to antibody responses.
2022-11-04 Pontus Hedberg: Clinical presentation and outcomes of COVID-19 compared with other respiratory virus infections and hospital populations.
2022-11-25 Uta Hardt: B cell transcriptomics and immunoglobulin genetics in rheumatoid arthritis.
2022-11-25 Uta Hardt: B cell transcriptomics and immunoglobulin genetics in rheumatoid arthritis.
2022-12-01: John Karlsson Valik: Improved diagnosis and management of sepsis and bloodstream infection.
2022-12-02: Shahrzad Kia Komujuni: Optimising treatment outcomes in people living with systemic lupus ecythematosus.
2022-12-02: Peter Sahlström: Diversity and function of anti-modified protein autoantibodies in rheumatoid arthritis.

Upcoming dissertations: 

 

2022-12-16: Henrik Benoni:
Cancer after solid organ transplantation – incidence, risk factors, and survival.
2023-01-13: Carl Aust:
Bacteremia in patients with hematological malignancies and neutropenia.

New Docents: 

Helga Westerlind, docent in clinical epidemiology, 2022-09-22.
Neda Razaz, docent in clinical epidemiology, 2022-09-22.
Helena Hervius Askling, docent in Infectious Diseases, 2022-09-22.
Hanna Brauner, docent in medical immunology 2022-10-18.
Philip Brenner, docent in psychiatry, 2022-11-17.

Department of Medicine Solna 

The Department of Medicine consists of 47 research groups belonging to 12 different divisions.
You find a list of the divisions illustrated above, and more information about the organization on our web site.

How do you like the idea of an internal newsletter at the department?

0 1 2 3 4

MedS News is an internal newsletter for all employees and affiliated at the Department of Medicine Solna. The purpose of the newsletter is to make the department's activities and employees visible. The newsletter is published two times per semester. All employees and affiliates are welcome to contribute with news. Send your contribution to: news@meds.ki.se.

 

Editor: Ann-Sofie Sten, Communications officer
Publisher: Marie Wahren-Herlenius, Head of Department
Unregister your address

Department of Medicine, Solna webbsite

Do not click this link

Skickat med Paloma