Newsletter for all staff and associated at MedS
Internt nyhetsbrev institutionen för medicin Solna/Internal newsletter Dept. of Medicine Solna

Internt nyhetsbrev institutionen för medicin Solna

Internal newsletter Dept. of Medicine Solna (Eng. below)

 

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Open the newsletter in your browser

No. 1 - 2023

Prefekten har ordet

När man har tjänstgjort inom staten under 30 år kan man tilldelas utmärkelsen "För nit och redlighet i rikets tjänst". Varje år är det aktuellt för ett antal medarbetare vid institutionen och i år var jag en av dem. Man kan säkert tänka och tycka lite olika om att jobba så länge inom en och samma sektor, men den känsla som spred sig vid utdelningsceremonin i februari var fantastisk och jag tror att alla mottagare greps av stundens högtidlighet. Vilken stolthet och glädje!

Nit och redlighet syns inte bara på ceremonier utan också i vår dagliga verksamhet här på institutionen. När det handlar om forskning går det bland annat att se genom vissa mätningar. Till årets första nummer av MedS News har vi återigen bett biblioteket att ta fram data kring våra publikationer för att analysera vår vetenskapliga aktivitet och vårt bidrag till kunskapsutvecklingen. Här nedan kan ni se enkel summerande statistik vad gäller citeringar och så kallad impact factor, men gå gärna vidare via länken och läs mer och se själva publikationerna. De bibliometriska analyserna avspeglar tydligt institutionens aktivitet och kvaliteten på den forskning som bedrivs. Man kan inte annat än imponeras!

Marie Wahren-Herlenius, prefekt.

 

 

 

Foto: Florian Klauer, Unsplash.

Publikationer på MedS 2020-2022

I början av året tog vi på pulsen på vår vetenskapliga aktivitet och vårt bidrag till kunskapsutvecklingen genom att ta fram data kring våra publikationer. Och det är imponerande att se:

763 = antal publicerade vetenskapliga artiklar.
7 547 = Journal Impact Factor (JIF) summa*.
88 145 = antal citeringar till och med 2022.

I den här webbartikeln hittar du listor över alla:
- originalpublikationer 2022 med impact factor 25 eller mer.
- originalpublikationer 2020-2022 citerade mer än 100 gånger.
- artiklar som publicerats under de senaste tre åren och som citerats 50 gånger eller mer.

Träffa Susanne

Susanne Olsson har arbetat som prefektassistent sedan november 2021. Hon har sitt kontor på K2 där flera av er redan har träffat henne.

– Jag samordnar alla frågor och ärenden som kommer in till prefektmejlen (prefekt@meds.ki.se) och ser till att de besvaras eller hanteras av rätt person. Det kan exempelvis vara ansökningar, intyg, rekvisitioner, avtal med mera som prefekten ska signera. Jag bistår också med avtalshantering, främst i kontakten mellan forskaren och juristavdelningen, så att avtalsprocessen löper så smidigt och snabbt som möjligt.

Jag är uppvuxen i Skåne och dialekten sitter kvar, trots mina 35 år i Stockholm. Jag har tidigare arbetat inom media och jag kommer närmast från Disney. Där var jag anställd i 20 år och jobbade då bland annat med att licensiera barnprogram, filmer och serier till TV-bolag och streamingtjänster.

 

 
 

Våra forskargrupper

I varje nummer av MedS News presenterar vi två av institutionens forskargrupper.

Det mångfacetterade immunsystemet

Vivianne Malmström, forskargruppsledare på avdelningen för reumatologi.

I vår forskargrupp fascineras vi av hur mångfacetterat immunsystemet är, framför allt lymfocyterna (de vi kallar T- och B-celler) och hur de bidrar till autoimmun reumatisk sjukdom. För att kunna studera dem i stor detalj så behövs flera olika expertiser. Vårt framgångsrecept är lika delar cellimmunologi och molekylärbiologi samt en nypa strukturbiologi/proteinkemi. Därmed pratar vi inte alltid ’samma språk’, men vi lär oss av varandra hela tiden!

Förutom min forskargrupp, så har vi ett team knutet till oss – Caroline Grönwall, som vi delar många frågeställningar med, framför allt B-celler, antikroppar och strukturbiologi.

Medlemmar i forskargruppen.

Vill hitta orsaken, inte bara behandla symptomen

Flera olika reumatiska sjukdomar tros börja med autoantikroppar; för ledgångsreumatism (RA) kan detta vara många år före sjukdomen bryter ut. Vi vill förstå hur autoantikropparna (och de bakomliggande autoreaktiva B-cellerna) utvecklas under den lag-fasen och om/hur de bidrar till sjukdomsutvecklingen.

Parallellt studerar vi autoreaktiva T-celler och planerar för hur vi ska kunna omskola dem. De många läkemedel som finns för RA idag behandlar symptom och inte den bakomliggande autoimmuniteten – det vill vi ändra på.

Jag är stolt över den CMM-corefacilitet vi byggt upp för flödescytometri (startade 2001) och att vi har lyckats behålla forskningsfront på den genom alla år.

 

Jag är också väldigt peppad över hur vi nu har ganska bra koll på repertoaren av T och B-celler - i olika vävnader och olika stadier av RA sjukdom - och hur vi nu vill använda den informationen till nya framtida behandlingar.

En internationell forskarfamilj

Jag är nyfiken och envis och vill att ny kunskap ska komma till nytta. Jag får också mycket inspiration av att vara delaktig i en internationell forskarfamilj med gemensamma intressen, även om det innebär både synergi och konkurrens.

Forskargrupp Vivianne Malmström: Specifika immunreaktioner och deras roll vid reumatisk sjukdom.

 
Forskargruppen i lab-miljö.

Cristina Iribarren Gomez, Joakim Dahlin, Chenyan Wu, Gunnar Nilsson, Elin Rönnberg Höckerlind, Jiezhen Mo, Daryl Boey, Sofia Papavasileiou, Yitao Gong, Anna-Karin Johnsson, Magnus Tronstad.

Mastceller och basofiler

Gunnar Nilsson, forskargruppsledare vid avdelningen för immunologi och allergi.

Vi forskar om mastceller och basofiler, två celler som är en del av vårt immunsystem men som framför allt är associerade med allergi då de orsakar de symtom som många av oss känner till, rinnande näsa, svullna ögon och att det kan klia. Förutom att ställa till besvär vid allergi så har de en funktion vid många andra folksjukdomar, till exempel astma, atopiskt eksem, tarm-problem, kardiovaskulära sjukdomar, olika tumörer med flera. Trots att både mastcellen och basofilen identifierades och beskrevs redan i slutet av 1800-talet, så är det fortfarande mycket som vi inte känner till om dessa celler. Två orsaker till detta är att de dels är relativt få (basofiler) eller inte finns alls (mastceller) i blod, dels att mogna mastceller är välintegrerade i vävnaden och därmed svåra att få fram när man separerar celler från en vävnad.

Vår forskargrupp

I vår grupp är vi flera seniora forskare med mig, Gunnar Nilsson, som forskargruppsledare, Joakim Dahlin team-leader, Elin Rönnberg Höckerlind senior forskningsspecialist, överläkare Theo Gülen och Anna-Karin Johnsson senior lab manager. Jiezhen Mo, Chenyan Wu och Cristina Iribarren Gomez är postdocs, och Daryl Boey, Sofia Papavasileiou, Yitao Gong och Magnus Tronstad är doktorander. Med förenade krafter försöker vi svara på olika frågor kring mastcellers och basofilers utveckling och funktion vid hälsa och sjukdom. Vi har tre huvudfrågeställningar: 1) Hur utvecklas stamceller till mastceller och basofiler och vad reglerar denna utveckling? 2) Hur skiljer sig mastceller i olika vävnader åt, fenotypiskt och funktionenellt, till exempel i hud, lunga och tarm? 3) Hur aktiveras mastceller, vilka ämnen släpps ut och hur påverkar det vävnaden vid hälsa och sjukdom?

Fokus på astma och sjukdomar som rör aktivering av mastceller

Under de senaste åren har vi helt fokuserat på humana studier. Tidigare använde vi en del musmodeller, men fann det nödvändigt att samla våra resurser och satsa på frågeställningar sprungna ur kliniska observationer. I vår forskning studerar vi framför allt två olika sjukdomar, dels astma, dels mastcellsaktiveringssjukdomar.

 

Den senare inkluderar en rad olika tillstånd med det gemensamma att mastcellerna på olika sätt är förändrade vilket ofta leder till ökade mediatorsymtom och ofta en starkt ökad risk för anafylaktiska reaktioner.För att skapa ny kunskap använder vi en rad olika tekniker, bland annat encells-analyser av proteiner och RNA för att studera utvecklingen av mastceller och basofiler eller för att jämföra mastceller i olika vävnader, samt stimulering av mastceller i odling för att undersöka hur olika mastceller känner igen kroppsegna eller främmande ämnen och vad de då släpper ut för mediatorer (analyser görs bland annat med mass-spektrometri eller skickas till plattform på SciLifeLab för storskalig analys). I samarbete med kliniskt aktiva forskare analyserar vi kliniska data och kliniska prover för att förstå sjukdomsutveckling, hitta nya markörer för diagnos och prognos, och förhoppningsvis nya terapier.

En aktiverad mastcell som släpper ut granula.
Foto: Mats Block.

Att tillsammans ta sig an en hypotes

Medicinsk forskning är så oerhört spännande. Om vi lyckas att svara på en fråga så följs den av åtskilliga fler - vår kropp är så komplex och finurligt konstruerad. Det är en ynnest att få ägna sin tid åt frågeställningar som vi i gruppen ställt oss. Att tillsammans med andra forskare med olika kunskaper ta sig an en hypotes, gärna från en klinisk observation, och ta det hela vägen till en mekanism ger en stor glädje. Det som är extra roligt är att coacha yngre medarbetare och glädjas med dem när de lyckas väl i sina projekt.

Cancerforskning

6th Cancer Swedish Research Meeting. Stockholm 16-17 May 2023.
The meeting is open to all researchers (pre-clinical, translational, clinical) or those with an interest in cancer research from the organising universities.

Registration deadline: 14th April 2023.
For program and more information check: www.scrm2023.se.

The Swedish Cancer Research Meeting has been arranged since 2010 by the National Strategic Research Areas in Cancer bringing together the whole field of cancer researchers in Sweden. The event is rotating between the different organizations and in 2023 it is Cancer Research KI at Karolinska Institutet that will host the meeting held at Aula Medica.

 

SDCN - Nätverk för medföljande

Stockholm Dual Career Network (SDCN) är ett ideellt nätverk för partners och makar till internationell personal i Stockholm. SDCN stöder medföljande partners genom evenemang, karriärrelaterad rådgivning och genom att erbjuda ett socialt nätverk i deras nya hemstad. SDCN grundas och drivs av Stockholm Academic Forum, det högsta samarbetsorganet för Stockholms stad och dess 18 universitet.

Karolinkska Institutet är en del av SDCN och betalar en årlig medlemsavgift. Allt som behövs för att delta är fylla i registreringsformuläret på www.sdcn.se/join. När de väl är registrerade får de tillgång till alla SDCN-evenemang och aktiviteter.

På Medarbetarportalen finns det fler tips och mer information för internationella kollegor..

Forskarutbildningen

 

Välkommen Eva!

Lillemor Melander, som under många år på ett förträffligt sett har varit handläggare för forskarutbildningen, har nu gått i pension. Vår ”nya Lillemor” heter Eva Noréns.

– Precis som Lillemor arbetar jag och FUA, Michael Fored, tillsammans med institutionens forskarutbildning. I min roll ingår att samordna antagningen, liksom att hantera andra administrativa ärenden som rör våra doktorander. Jag finns också till hands för att ge information, råd och administrativt stöd till doktorander och handledare.

Jag kommer närmast från institutionerna MTC och Neuro där jag arbetade som forskarutbildningsadministratör. Min tjänst var då delad mellan institutionerna. Tidigare har jag arbetat 16 år som marknadskoordniator inom läkemedelsindustrin.

Arbetsmiljöspalten

 

2023 Kemikalieinventering

Den årliga inventeringen av kemikalierna i KLARA är nu öppen till 31 mars.Manual för inventerare finns i KLARA under Kemikaliesäkerhet/Manualer. Särskild uppmärksamhet i år ägnas åt:

Den maximala mängden brandfarliga produkter som lagras ("Max storage" i KLARA). Denna information är viktig för KI:s tillstånd för hantering av brandfarliga produkter och är avgörande för brandmän om de ska ta sig in i en byggnad vid brand. Rutiner för att hålla registret uppdaterat finns att läsa på Medarbetarportalen.

Uppdatering av säkerhetsdatabladen (SDS) för befintliga och nya kemikalier. Nytt säkerhetsdatablad kan skickas till newproducts.klara@ecoonline.com.

(Återigen) kassera kemikalier som inte längre används. Information om korrekt hantering och omhändertagande av kemiskt avfall (och allt annat i laboratorieavfall) finns på Medarbetarportalen: Laboratorieavfall.

Observera att BarcodePcApp kräver att man uppdaterar till nya versionen 1.26. Tyvärr går det inte att uppdatera direkt i appen, man måste gå till KI software center eller CMM software center och söka på ”barcode” (där finns uppdateringen), eller använda den här länken.
För CMM-hanterade datorer: Om den tidigare versionen av BarcodePcApp redan finns installerat på datorn så kommer den ersätta den gamla automatiskt.
Karin Loré & Angela Silveira

 

Grundutbildning

Träffa Ioannis Parodis

Ioannis Parodis är överläkare och docent i reumatologi, samt ansvarig för kursen Klinisk medicin och studierektor för valbara kurser, läkarprogrammet.

Jag är född och uppvuxen i Aten, där jag utbildade mig till läkare. Efter två års läkartjänstgöring i Grekland flyttade jag till Sverige i november 2008 och utbildade mig till reumatolog. Sedan 2011 arbetar jag på Karolinska Universitetssjukhuset och är nu överläkare vid ME Gastro Hud Reuma. År 2017 försvarade jag en avhandling inom den autoimmuna inflammatoriska sjukdomen systemisk lupus erythematosus (SLE) och 2021 utsågs jag till docent i reumatologi. Jag leder nu ett forskarteam vid CMM, som består av bland annat en post-dok och fyra doktorander.

Ioannis Parodis. Foto: Per Lundblad.

Utbildningsfrågor har intresserat mig sedan jag var läkarstudent. Väl i Sverige och på Reumatologkliniken vid Karolinska sjukhuset tog jag mig an läkarstudenter inom läkarprogrammet under deras reumatologiplacering. Så småningom blev jag delegerad ämnesansvar för reumatologi av Professor Ingrid Lundberg, och senare Professor Anca Catrina och Professor Per-Johan Jakobsson, avdelningschefer på avdelningen för reumatologi.

 

Min vision är en läkarutbildning som är på lika villkor för alla studenter, och där studenterna redan tidigt i utbildningen verkar för patientsäkerhet och ökad medvetenhet om de olika yrkeskategoriernas roll. År 2019 gick jag KI:s kurs Framtidens utbildningsledare, vilket gav mig värdefulla kunskaper inom pedagogik, ledarskap och organisation.

Idag är jag studierektor för Studentvalda fördjupningskurser (SVK) inom KI:s läkarprogram, utbildningsansvarig i FoUU-gruppen vid ME Gastro Hud Reuma, medlem i Svenska Läkaresällskapets Utbildningsdelegation, och medlem i styrgruppen för pedagogisk AT under Utbildningsrådet. Jag har sedan dess bildande tills nyligen bidragit i nya sexåriga läkarprogrammets Curriculumkommitté som samordnare för klinisk vetenskap och klinisk tillämpning, ett roligt och lärorikt uppdrag som jag nyligen klev av för att ta mig an kursansvar för kursen Klinisk medicin, inriktning internmedicin på T5/T6 i läkarprogrammet. Därutöver är jag ansvarig för den valbara kursen Akut och kronisk inflammation, kliniska rotationsplatser för utbytesstudenter inom Inflammationsmedicin samt SK-kursen Inflammatoriska systemsjukdomar för ST-läkare inom reumatologi. Huvuddelen av min forskning ägnas åt mekanismer av betydelse för behandlingssvar vid autoimmuna sjukdomar, men i en separat medicinpedagogisk forskningslinje utvecklar vi moderna lärmiljöer för träning av kliniskt resonemang, kommunikation och interprofessionellt samarbete.

Min fritid präglas av smaker och färger eftersom jag är en matälskare och nyfiken på kulturer. Jag engagerar mig ideellt i redaktionen för Svensk Reumatologisk Förenings tidskrift Reumabulletinen, där jag tidigare under flera år underhöll landets reumatologer med min krönikeserie ”Ioannis krönika”. Bland vänner och familj är jag känd för mitt mantra ”glöm inte att le”, vilket jag själv aldrig glömmer.

Nit och redlighet i statens tjänst

I en ceremoni den 8 februari uppmärksammades 24 medarbetare vid Karolinska Institutet för "nit och redlighet i rikets tjänst". Tre kollegor på MedS fick ta emot utmärkelsen: Johan Grunewald, Marie Wahren-Herlenius och Michael Fored. Nit och redlighet (NOR) betyder att arbetstagaren har skött sig oklanderligt och har varit anställda i statlig sektor i 30 år.

KI-medarbetare uppmärksammades för nit och redlighet.

Nyhetsklipp

Risken för graviditetskomplikationer vid ryggreumatism har minskat över tid

Kvinnor med reumatiska sjukdomar löper större risk för komplikationer vid graviditet och förlossning, men för kvinnor med ryggreumatism, så kallad axial spondylartrit, har riskerna minskat under det senaste tio åren i takt med en ökad användning av biologiska läkemedel. Matilda Morin, doktorand vid avdelningen för klinisk epidemiologi, är en av författarna till studien som publicerades i The Lancet Rheumatology.

Ny studie visar T-cellers inverkan på återfall hos personer med den autoimmuna sjukdomen AAV

Många patienter med den autoimmuna sjukdomen ANCA-associerad vaskulit (AAV) lider av en hög risk för sjukdomsåterfall trots behandling. Forskare på KI har nu identifierat T-celler som bidrar till skador på njurvävnaden hos dessa patienter. Detta kan komma att göra det möjligt att använda T-cellscreening för att identifiera individer med hög risk. Ravi Kumar, postdoktor på avdelningen för reumatologi, är en av författarna till studien som publicerades i Kidney International.

Hjärtsvikt innebär stor påfrestning på sjukvården

Patienter med hjärtsvikt lider ofta av flera andra sjukdomar och innebär en stor påfrestning på sjukvården, enligt en multinationell studie publicerad i Heart av forskare från Karolinska Institutet. Forskarna pekar på ett akut behov att förbättra riskhantering av sjukdomen. Anna Norhammar, professor på avdelningen för kardiologi, intervjuas om studien.

Kroppens budbärare förbättrar cancerbehandling

Membranbubblor i nanostorlek, så kallade extracellulära vesiklar, aktiverar immunförsvaret hos möss och verkar kunna göra deras tumörer känsliga för cancerbehandling av typen checkpointhämmare. Det visar forskare vid Karolinska Institutet. Susanne Gabrielsson, professor vid avdelningen för immunologi och allergi, intervjuas om studien som publicerades i Cancer Immunology Research.

Luftburna ämnen på arbetsplatsen kan öka risken för ledgångsreumatism

Att andas in damm och ångor på arbetsplatsen är kopplat till ökad risk att drabbas av svår reumatoid artrit, särskilt i kombination med rökning och genetisk sårbarhet för sjukdomen. Det visar en studie från Karolinska Institutet som publicerats i Annals of the Rheumatic Diseases. Lars Klareskog, professor vid avdelningen för reumatologi är en av studiens korresponderande författare.

Genomförda disputationer

Julia Steinmetz-Späh: Studies on anti-inflammatory and vasoactive effects of mPGES-1 inhibition. (2023-01-20).
Chenyan Wu: Charting mast cell development in health and systemic mastocytosis. (2023-01-20).
Borislav Ignatov: Resident T cells steer tissue responses in human skin. (2023-01-27).
Yogan Kisten: Ultrasound and fluorescence optical imaging biomarkers for early diagnosis and prediction of rheumatoid arthritis. (2023-02-03).
Lara Dani: Clinical and epidemiological project in cancer-associated dermatomyositis: the role of anti-TIF1γ antibodies. (2023-02-17).
Sara Harrysson:Diffuse large B-cell lymphoma: population-based studies of relapse and cardiac complications. (2023-03-10).
Charlotte Goodrose Flores: Nutrition Care in Advanced Cancer Care –a Clinical Perspective. (2023-03-10).
Aurelie Miglar: The effect of Plasmodium infection on cellular aging in humans. (2023-03-10).
Letian Zhang: Understanding the role of regulatory RNAs in human skin wound healing. (2023-03-10).

Kommande disputationer:

2023-03-31 Torsten Dahlén: Agnostic studies in epidemiology.

Nya docenter

Hanna Björck, docent i cell- och molekylärbiologi, 2022-12-23.
Susanna Kullberg, docent i lungmedicin och allergi, 2023-01-25.
Christopher Sundling, docent i immunologi inom det medicinska området, 2023-02-23.
Ana Requena Mendez, docent i global folkhälsa, 2023-02-23.
Emma Johansson, docent i dermatologi och venereologi, 2023-02-23.
 

Vår organisation

Institutionen för medicin Solna består av 12 avdelningar och 47 forskargrupper.
Läs mer om organisationen på vår webbplats.

Vad tycker du om idén med ett internt nyhetsbrev på institutionen?

0 1 2 3 4
 

MedS News är ett internt nyhetsbrev för alla medarbetare och anknutna till Institutionen för medicin Solna. Syftet med nyhetsbrevet är att synliggöra institutionens verksamhet för alla oss som hör hit. Nyhetsbrevet kommer ut två gånger per termin.Alla medarbetare och anknutna är välkomna att bidra med nyheter. Bidragen skickas till: news@meds.ki.se.
Läs tidigare nummer på Medarbetarportalen.

 

Redaktör: Ann-Sofie Sten
Ansvarig utgivare: Marie Wahren-Herlenius, prefekt
Klicka här för att avregistrera din adress

Institutionen för medicin, Solna: ki.se/meds

Internal newsletter Dept. of Medicine Solna

 

Open the newsletter in your browser

No. 1 - 2023

Head of Department

After serving the state for 30 years, you can receive the award "För nit och redlighet i rikets tjänst" to highlight devoted work performed with high integrity. Every year this is the case for a number of employees at the department, and this year I was one of them. One can certainly think differently about working for so long in the same sector, but the feeling that spread at the awarding ceremony in February was fantastic and I think all recipients were seized by the solemnity of the moment. What a pride and joy!

Devotion and integrity are not only seen in ceremonies but also in our daily activities here at the department. When it comes to research, it can be appreciated through certain measurements, among other things. For this year's first issue of MedS News, we have once again asked the library to produce data about our publications to analyze our scientific activity and our contribution to the development of knowledge. Below you can see simple summary statistics regarding citations and the so-called impact factor, but feel free to continue via the link to read more and see the publications. The bibliometric analyzes clearly reflect the department's activity and the quality of the research conducted. You can't help but be impressed!

Marie Wahren-Herlenius, Head of Department.

 

Photo: Florian Klauer, Unsplash.

MedS publications 2020-2022

At the beginning of this year we asked the library to generate bibliometric data, as one approach to gauge our scientific activity and contribution to knowledge production. And it is impressive.

763 = published articles.
7 547 = Journal Impact Factor (JIF) sum.
88 145 = number of citations.

In this web article you find lists of all:
- original articles 2022 with an impact factor of 25 or more.
- original articles 2020-2022 cited more than 100 times.
- articles published in the last three years that have been cited 50 times or more.

Hello Susanne!

Susanne Olsson has worked as assistant to the Head of Department since November 2021. Her office is located at K2, where some of you may already have met her.

- I coordinate all questions and matters that are sent to the Head of Department’s email (prefekt@meds.ki.se) and make sure they are answered or handled by the right person. This may include applications, letters of support, requisitions, agreements etc. that the Head of Department needs to sign. I also assist with contract management, mainly the contact between the researcher and the legal department, so that the contract process runs as smoothly and quickly as possible.

I grew up in Skåne and the dialect remains, despite my 35 years in Stockholm. I have previously worked in the media business, most recently at Disney where I worked for 20 years, mainly with licensing children's programs, films and series to TV companies and streaming services.

 
 

Our research groups

In each issue of MedS News we present two of the department's research groups.

Adaptive immunity

Vivianne Malmström, research group leader at the Division of Rheumatology.

Our overall passion is adaptive immunity and we study this in the context of autoimmune rheumatic disease. We study autoreactive T and B cells in patient-derived research samples, as such we are closely affiliated with both NKS and CFR (academic specialist center, Torsplan). The approach is multidisciplinary also on the lab side with cellular immunology and molecular biology being key components, but also structural biology and protein chemistry.

In addition to my research group, we also have one affiliated research team headed by Caroline Grönwall who shares our passion for B cells, autoantibodies and protein structures.

Members of the research group.

Striving to target the underlying autoreactivity

RA, as well as several other rheumatic diseases, starts by the appearance of autoantibodies, often many years prior to the onset of inflammatory disease. We want to understand if there are differences in the autoantibodies at this stage as compared to once disease has developed.

We also develop sensitive methods to track autoreactive T cells and explore different ways of re-educating (tolerizing) them. RA therapy today is all about symptom relief, we want to change that and instead target the underlying autoreactivity.

I am proud of the corefacility for research-front flow cytometry that we have developed and kept going for two decades now. We have fun new instrumentation on the way that perhaps will be introduced in the next issue of MedS news.

 

We are at a point where we know a lot about the T and B cell repertoires in RA – in different compartments and in different stages of disease. Now is the time to make use of this knowledge, it is very exciting.

An international science community

Stubbornness and curiosity take me a long way, but I also thrive from being an active member of an international science community sharing the same research vision. It is a mix of synergy and competition – never boring.

Research group Vivianne Malmström: Autoimmunity and adaptive immunity in rheumatic disease.

The research group in their lab.

Cristina Iribarren Gomez, Joakim Dahlin, Chenyan Wu, Gunnar Nilsson, Elin Rönnberg Höckerlind, Jiezhen Mo, Daryl Boey, Sofia Papavasileiou, Yitao Gong, Anna-Karin Johnsson, Magnus Tronstad.

Mast cells and basophils

Gunnar Nilsson, research group leader at the Division of Immunology and Allergy.

Our research is focused on the biology of mast cells and basophils, two cells that are part of our immune system but are mainly associated with allergies as they cause the symptoms that many of us are familiar with - runny nose, swollen eyes, and itching. In addition to causing problems in allergies, they have a role in many other diseases, such as asthma, atopic eczema, intestinal problems, cardiovascular diseases, various tumors and others. Although both the mast cell and the basophil were identified and described as early as the late 19th century, there is still much that we do not know about these cells. Two reasons for this are that they are relatively rare (basophils) or absent (mast cells) in blood, and that mature mast cells are well integrated into the tissue and thus difficult to obtain when separating cells from a tissue.

Our research group

In our research group we are several senior researchers with me, Gunnar Nilsson, as research group leader, Joakim Dahlin team-leader, Elin Rönnberg Höckerlind senior research specialist, senior physician Theo Gülen and Anna-Karin Johnsson senior lab manager. Jiezhen Mo, Chenyan Wu and Cristina Iribarren Gomez are postdocs, and Daryl Boey, Sofia Papavasileiou, Yitao Gong and Magnus Tronstad are PhD students. Together, we are trying to answer various questions about the development and function of mast cells and basophils in health and disease. We have three main questions: 1) How do stem cells develop into mast cells and basophils and what regulates this development? 2) How do mast cells in different tissues differ, phenotypically and functionally, for example in the skin, lung and intestine? 3) How are mast cells activated, what substances are released and how does this affect the tissue in health and disease?

Focus on asthma and diseases related to mast cell activation

In recent years, we have focused entirely on human studies. In the past, we used some mouse models, but found it necessary to pool our resources and focus on questions arising from clinical observations. In our research, we are studying two diseases in particular: asthma and mast cell activation diseases.

 

The latter includes a range of conditions with the common feature that mast cells are altered in various ways, often leading to increased mediator symptoms and often a greatly increased risk of anaphylactic reactions.To generate new knowledge, we use a variety of techniques, including single-cell analysis of proteins and RNA to study the development of mast cells and basophils or to compare mast cells in different tissues, and stimulation of mast cells in culture to investigate how different mast cells recognize endogenous or foreign substances and what mediators they then release (analyses include mass spectrometry or are sent to the platform at SciLifeLab for large-scale analysis). In collaboration with clinically active researchers, we analyze clinical data and clinical samples to understand disease development, find new markers for diagnosis and prognosis, and hopefully new therapies.

An activated mast cell releasing granules. Photo: Mats Block.

Tackling hypotheses together

Medical research is so incredibly exciting. If we manage to answer one question, it will be followed by many more - our bodies are so complex and intricately designed. It's a privilege to be able to devote our time to questions that we as a group have asked ourselves. To take a hypothesis, preferably from a clinical observation, and take it all the way to a mechanism, together with other scientists with different skills, brings great joy. What is particularly enjoyable is coaching younger coworkers and rejoicing with them when they succeed in their projects.

6th Cancer Swedish Research Meeting

Stockholm 16-17 May 2023.
The meeting is open to all researchers (pre-clinical, translational, clinical) or those with an interest in cancer research from the organising universities.

Registration deadline: 14th April 2023.
For program and more information check: www.scrm2023.se.

The Swedish Cancer Research Meeting has been arranged since 2010 by the National Strategic Research Areas in Cancer bringing together the whole field of cancer researchers in Sweden. The event is rotating between the different organizations and in 2023 it is Cancer Research KI at Karolinska Institutet that will host the meeting held at Aula Medica.

 

Network for partners and spouses of international staff

The Stockholm Dual Career Network (SDCN) is a non-profit network for partners and spouses of international talent in Stockholm. SDCN supports expat partners with professional events, career-related advice and by building a social network in their new hometown. SDCN is founded and run by the Stockholm Academic Forum, the peak collaborative body and collective voice of the City of Stockholm and its 18 universities.

Karolinkska Insitutet is part of SDCN and pays a yearly membership fee to Stockholm Academic Forum, which runs SDCN. All your partner has to do is fill out the registration form at www.sdcn.se/join. Once registered, they will have access to all SDCN events and activities.

More useful information for international staff on the KI Staff Portal.

Doctoral education

 

Welcome Eva!

Lillemor Melander, who for many years in an excellent way administrated the department’s doctoral education, has now retired. Our "new Lillemor" is Eva Noréns.

Just like Lillemor, I and FUA, Michael Fored, work together with the department's postgraduate education. My role includes coordinating admissions, as well as handling other administrative matters concerning our PhD students. I am also available to provide information, advice and administrative support to PhD students and supervisors.

Before MedS I worked as a doctoral education administrator at at MTC and Neuro. My service was then shared between the departments. Previously, I worked for 16 years as a marketing coordinator in the pharmaceutical industry.

Work environment

 

2023 Chemical inventory

The annual inventory of the chemicals in KLARA is open until March 31. The manual for inventory takers can be found in KLARA under Chemical safety/Manuals.

Special attention this year is given to:

The maximum amount of flammable products stored ( "Max storage" in KLARA). This information is important for KI’s permit for handling of flammable products and is critical for fire fighters in order to enter a building in case of fire. Routines for keeping the register updated can be read at the Staff Portal.

Updating of the safety data sheets (SDS) for existing and new chemicals. New SDS can be sent to newproducts.klara@ecoonline.com.

(Again) discard chemicals that no longer are used (useful). Information about the correct handling and disposal of chemical waste (and all other laboratory waste) can be found on the Staff Portal: Laboratory waste.

Please note that the BarcodePcApp requires updating to a new version called 1.26, and that is not possible to do directly in the app. Updated version can be fetched from KI software center or CMM software center (search for "barcode"), or by following this link. In particular, for CMM managed computers: the updating will be installed automatically if the previous version of BarcodePcApp was already installed on the computer.
Karin Loré & Angela Silveira

Education

Meet Ioannis Parodis

Ioannis is Senior Consultant and Associate Professor of Rheumatology, Course Director for Internal Medicine and Director of studies for Elective Courses at the KI medical programme.

I was born and raised in Athens, where I graduated from the medical school of the National and Kapodistrian University of Athens. After two years of training in Greece, I moved to Sweden in November 2008 to train as a resident in rheumatology. Since 2011 I have been working at Karolinska University Hospital and am now a senior consultant at the Medical Unit Gastroenterology, Dermatology, and Rheumatology. In 2017, I defended a thesis on the autoimmune inflammatory disease systemic lupus erythematosus (SLE), and in 2021 I was appointed as Associate Professor of Rheumatology. I now lead a research team at CMM.

Ioannis Parodis. Photo: Per Lundblad.

Education has interested me since I was a medical student. Once in Sweden and at the Rheumatology Clinic at Karolinska Hospital, I took on responsibility of medical students during their rheumatology placement. Eventually, I was delegated the coordination of education within rheumatology by Professor Ingrid Lundberg, and later Professor Anca Catrina and Professor Per-Johan Jakobsson, heads of the Division of Rheumatology.

 

My vision is a medical education that relies on equal opportunities for all students, and where students early during their training learn how to promote patient safety and an increased awareness of the role of different professions. In 2019, I attended the KI's Future Educational Leader course, which provided me with valuable knowledge in pedagogy, leadership and organisation.

Today, I am the director of studies for the elective course programme of the KI medical programme, responsible for educational issues at the Research, Education and Development group at the Medical Unit of Gastroenterology, Dermatology, and Rheumatology, member of the Swedish Society of Medicine's Delegation for Education, and member of the steering group for educational AT within the Education Advisory Committee (KI/Region Stockholm). Since its formation until recently, I contributed to the new six-year medical programme's Curriculum Committee as a Coordinator of Clinical Science and Clinical Application, a joyful and educative assignment that I recently stepped down from to take on course responsibility for the Internal Medicine course. In addition, I am responsible for the elective course Acute and Chronic Inflammation, clinical rotations for exchange students in Inflammatory Diseases, and the course Systemic Inflammatory Diseases for rheumatology residents. While my main research trajectories are devoted to mechanisms in response to therapies in autoimmune disease, a separate trajectory within medical pedagogy is devoted to the development of modern learning environments for training clinical reasoning, communication, and interprofessional collaboration.

My leisure is full of flavours and colours, as I am a food lover and curious to discover cultures. I volunteer in the editorial board of the Swedish Society for Rheumatology’s magazine Reumabulletinen, where I previously, for several years, used to entertain my colleagues with my chronicle series "Ioannis krönika". Among friends and family, I am known for my mantra "don't forget to smile", which I myself never forget.

Congratulations!

In a ceremony on 8 February, 24 employees of Karolinska Institutet were recognised for 30 years of faithful service in the public sector. Three colleagues at MedS received the award: Johan Grunewald, Marie Wahren-Herlenius and Michael Fored.

News clips

The risk of pregnancy complications for women with axial spondyloarthritis has decreased over time

Women with rheumatic diseases are at greater risk of complications during pregnancy and childbirth, but for women with axial spondyloarthritis the risks have decreased over the last ten years, according to a register study from Karolinska Institutet. This decrease coincided with an increased use of biologic drugs during the same period. Matilda Morin, PhD student at the division of clinical epidemiology, is one of the authors to the study that was published in The Lancet Rheumatology.

New study identify T cells involved in the autoimmune disease AAV

Many patients with the autoimmune disease ANCA-associated vasculitis (AAV) suffer a high risk of disease relapse despite treatment. KI researchers have now identified T cells that contribute to the destruction of kidney tissue in patients with AAV and suggest the possibility of T cell screening to identify individuals at high risk. Ravi Kumar, postdoctoral researcher at the division of rheumatology, is one of the authors to the study that was published in Kidney International.

Heart failure places a great strain on healthcare

Patients with heart failure often suffer from co-morbidities, which places a great strain on the healthcare services, a multinational study published in Heart reports. The researchers, who are based at Karolinska Institutet, identify an urgent need to improve risk management of the disease. Anna Norhammar, professor at the division of cardiology, is interviewed about the study.

Cellular messengers improve cancer therapy

Nano-sized membrane bubbles known as extracellular vesicles activate the immune system in mice and seem to render their tumours sensitive to a type of immunotherapy drug called a checkpoint inhibitor. Susanne Gabrielsson, professor at the division of immunology and allergy, is interviewed about the study that was published in the Cancer Immunology Research.

Workplace dust and fumes may increase the risk of rheumatoid arthritis

Breathing in common workplace dust and fumes may increase the risk of developing severe rheumatoid arthritis, especially in combination with smoking and genetic susceptibility to the disease, suggests a new study from Karolinska Institutet published in The Annals of the Rheumatic Diseases. Lars Klareskog, professor at the division of rheumatology, is one of the corresponding authors.

Defended theses

Julia Steinmetz-Späh: Studies on anti-inflammatory and vasoactive effects of mPGES-1 inhibition. (2023-01-20).
Chenyan Wu: Charting mast cell development in health and systemic mastocytosis. (2023-01-20).
Borislav Ignatov: Resident T cells steer tissue responses in human skin. (2023-01-27).
Yogan Kisten: Ultrasound and fluorescence optical imaging biomarkers for early diagnosis and prediction of rheumatoid arthritis. (2023-02-03).
Lara Dani: Clinical and epidemiological project in cancer-associated dermatomyositis: the role of anti-TIF1γ antibodies. (2023-02-17).
Sara Harrysson: Diffuse large B-cell lymphoma: population-based studies of relapse and cardiac complications. (2023-03-10).
Charlotte Goodrose Flores: Nutrition Care in Advanced Cancer Care –a Clinical Perspective. (2023-03-10).
Aurelie Miglar: The effect of Plasmodium infection on cellular aging in humans. (2023-03-10).
Letian Zhang: Understanding the role of regulatory RNAs in human skin wound healing. (2023-03-10).

Upcoming dissertations:

2023-03-31 Torsten Dahlén: Agnostic studies in epidemiology.

New Docents:

Hanna Björck: docent in Cell and Molecular Biology, 2022-12-23.
Susanna Kullberg: docent in pulmonary medicine and allergy, 2023-01-25.
Christopher Sundling: docent in Immunology in the medical area, 2023-02-23.
Ana Requena Mendez: docent in Global Public Health, 2023-02-23.
Emma Johansson: docent in Dermatology and Venereology, 2023-02-23.

Department of Medicine Solna 

The Department of Medicine consists of 47 research groups belonging to 12 different divisions.
You find a list of the divisions illustrated above, and more information about the organization on our web site.

How do you like the idea of an internal newsletter at the department?

0 1 2 3 4

MedS News is an internal newsletter for all employees and affiliated at the Department of Medicine Solna. The purpose of the newsletter is to make the department's activities and employees visible. The newsletter is published two times per semester. All employees and affiliates are welcome to contribute with news. Send your contribution to: news@meds.ki.se.

 

Editor: Ann-Sofie Sten, Communications officer
Publisher: Marie Wahren-Herlenius, Head of Department
Unregister your address

Department of Medicine, Solna webbsite

Do not click this link

Skickat med Paloma