KI-nytt, Aktuellt för dig som medarbetare, nr 5, maj 2023

Nr 5, maj 2023

An English version follows below

 

Läs brevet i din webbläsare

Rektor just nu

Den akademiska friheten får inte inskränkas
Den akademiska friheten för Sveriges forskare och lärosäten får inte inskränkas. Därför var det en oroväckande signal att regeringen i samband med beskedet om tillsättningen av konsistoriets externa ledamöter den 1 maj kortade en ny mandatperiod från tre år till sjutton månader. Regeringen anger “säkerhetspolitiska skäl” som motiv – något som snarare väcker fler frågor än svar. Tillsammans med Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, och ett flertal andra svenska lärosäten, ser vi en risk för att den akademiska friheten och lärosätenas autonomi begränsas. Det är särskilt uppseendeväckande när vi lever i en tid där det finns politiska strömmar i vår omvärld – men även i Sverige – som vill se en större styrning av akademin. Vi ser en uppenbar risk att lärosätenas självständighet med liknande drastiska förändringar, riskerar att begränsa vår självständighet och vi förväntar oss en dialog med regeringen kring det här beslutet.

I början av månaden hade universitetsledningen ett tvådagars internat med prefekter, vicerektorer, dekaner, administrativa chefer och avdelningschefer på KI. Det blev dagar fyllda av engagerade, kreativa och framåtsyftande diskussioner, precis i den anda av dialog som jag vill verka för. Jag, prorektor Martin Bergö och universitetsdirektör Veronika Sundström, tar med oss mängder av goda och kloka synpunkter, idéer och tankar.

Ett annat viktigt dialogmöte skedde dagen efter ledningsinternatet då jag träffade studenter i Flemingsberg och Solna under vinjetten “Fika med rektor”. Som rektor vill jag verka för en nära kontakt med KI:s studentkårer och studenter. Det är viktigt för universitetsledningen och för företrädare för utbildningen, att kunna ta del av vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra, till exempel för att förstå vad som behövs för att stärka gemenskapen mellan KI:s olika utbildningar.

Kom till våra dialogmöten i maj
Dialogen med KI:s medarbetare fortsätter den 23 maj och 29 maj då jag, Martin och Veronika vill få tillfälle att diskutera utmaningar och viktiga framtidsfrågor. Vi ser fram emot att träffa dig!

Jag ser också fram emot att träffa mina rektorskollegor från de andra åtta universitet som ingår i NeurotechEU, en allians inom EU:s satsning på Europauniversitet. Rektorerna tillsammans med engagerade forskare och studenter besöker KI den 31 maj och 1 juni för möten och ett hackathon för studenter om mental hälsa.

KI:s rektor Annika Östman Wernerson.
Foto: Martin Stenmark

 

Syftet med samarbetet inom ramen för Europauniversitetet är att stärka kvaliteten och attraktionskraften för högre utbildning i Europa. För NeurotechEU:s del handlar det specifikt om att kraftsamla inom neurovetenskap och relaterad teknologi.

Med hopp om en skön vår och om att få tillfälle att träffas i dessa olika sammanhang!

Ovan text är en förkortad version av Rektor just nu. Texten i sin helhet finns på sidan Aktuellt från universitetsledningen på Medarbetarportalen.

 

Organisation

Låt våra forskare rusta dig inför
framtiden på KI:s inspirationsdag

På förmiddagen den 12 maj kan du lyssna till några av våra många framstående forskare. Under inspirationsdagen online "Hjärna, hjärta, kropp – så blir vi bättre rustade för att möta en föränderlig och utmanande värld" får du även träffa vår nya universitetsledning.

Föranmäl dig här

 

Ikoner: Noun Project

 

Nya ledamöter i KI:s konsistorium. KI:s konsistorium (universitetsstyrelse) har fått två nya ledamöter: direktör Sarah McPhee och professor emeritus Jan Nilsson. De nya ledamöternas mandat sträcker sig från 1 maj 2023 till 30 september 2024.

Riktlinjer för förvaltning, hantering och förmedling av föremål i KI:s anatomiska samlingar. Diskussionen om KI:s historiska arv avseende till exempel namngivning, minnesmärken och anatomiska samlingar har tidvis varit intensiv. Universitetsledningen har sett över dessa frågor, vilket har resulterat i att det nu finns riktlinjer för förvaltning och repatriering av mänskliga kvarlevor i de anatomiska samlingarna.

Nya kontaktuppgifter till KI Housing. KI Housing AB är numera en del av KI. Housing-enheten ligger under Lokalförsörjningsenheten på Fastighetsavdelningen och ansvarar för att tillhandahålla, förvalta samt bedriva uthyrning av bostäder till internationella forskare och studenter vid KI.

Podcasten Riskzonen, med Mattias Öberg och Emma Frans, är tillbaka. Den 29 maj släpps det första av totalt åtta nya avsnitt. Samtliga avsnitt handlar på ett eller annat sätt om hälsokriser, från hjälpinsatser i krig till antibiotikaresistens.

Aktuella seminarier och event

KI:s alumndag lördag 13 maj med samarbete, vänskap, forskning och utbildning i fokus. KI ser fram emot att möta många alumner på vad som kan bli en årligt återkommande alumndag. Programmet är brett med många möjligheter att återknyta kontakten med KI.

Öppna dialogmöten med KI:s universitetsledning. Mötena hålls 23 maj i Flemingsberg och 29 maj i Solna och syftar till att stärka dialogen mellan medarbetare och universitetsledning. Alla medarbetare är välkomna med sina inspel och tankar vid detta tillfälle för frågor, svar och diskussion.

Var med på KI:s hållbarhetsdag den 24 maj. Välkommen att delta i hela eller delar av KI:s hållbarhetsdag med föreläsningar och inspiration på teman som gröna labb, framtidens tjänsteresor och konceptet ”Planetary Health”. I år delas dessutom KI:s hållbarhetspris ut för första gången. Gratis lunch till alla studenter och anställda som anmäler sig senast 16 maj!

Etikseminarium 29 maj: ChatGPT och annan generativ AI – etiska aspekter för KI. ChatGPT och annan generativ AI uppvisar egenskaper och erbjuder möjligheter som överträffar allt vi tidigare sett. Användningsmöjligheterna är stora, samtidigt reser utvecklingen en mängd farhågor för både utbildning och forskning. KI:s etikråd tillsammans med enheten för Undervisning och lärande bjuder in till ett etikseminarium där vi beskriver och diskuterar den nya teknikens möjligheter och risker. Seminariet är i Solna med möjlighet till digitalt deltagande.

 

Utbildning

Lärardagen 2023: Utbildning och lärande i en föränderlig värld

Onsdag 27 september välkomnar vi dig med undervisningsuppdrag eller som är involverad i utbildningsfrågor till en dag med föreläsningar, diskussioner och nätverkande.
 

Skicka in förslag på workshops och läs mer om lärardagen.

 

Illustration: UoL

 

Höstens högskolepedagogiska kurser och workshops. För dig som är lärare, klinisk handledare eller involverad i utbildning finns kurser och workshops inom olika områden och på flera nivåer, för att du ska kunna utveckla din pedagogiska kompetens.

Ansök till Pedagogiska akademin. KI:s Pedagogiska akademi består av lärare som visat skicklighet utöver det vanliga inom undervisning och lärande vid KI. Välkommen med din ansökan senast den 31 maj.

 

Forskarutbildning

Checklista för doktorandernas årliga uppföljning

Alla doktorander och handledare ska varje år ha ett uppföljningssamtal då den individuella studieplanen (ISP:n) gås igenom och uppdateras. Att ge utrymme för reflektion över doktorandens progress, i såväl lärandet som i projektet, är en god grund för en forskarutbildning av hög kvalitet och att examensmålen kan nås inom uppsatt tid. Det innebär också att eventuella problem lättare kan identifieras och lösas.

Instruktioner för årlig uppföljning inklusive checklista för uppföljningssamtal

 

Grafik: KI

 

Nu förenklas spikningsprocessen för KI:s doktorander. Doktorander behöver inte längre själva ladda upp sin avhandling i avhandlingsdatabasen KI Open Archive eller leverera pliktexemplaren till Universitetsbiblioteket (KIB). E-spikningen av avhandlingen utförs i stället av KIB när de erhållit den digitala avhandlingen och de tryckta pliktexemplaren från tryckeriet.

Webbinarium för forskarhandledare “Time management for doctoral supervisors” 25 maj kl. 11.30–12.30. Anmäl dig senast den 19 maj.

 

Forskning

Verifiera dina publikationer senast 22 maj

Se till att logga in i Bibliometric Verification Toolkit och verifiera dina publikationer senast 22 maj. Om du är osäker på hur du ska göra, följ guiden för verifiering av vetenskapliga publikationer eller kontakta biblioteket för vägledning. Du är också välkommen att delta i en workshop via Zoom där biblioteket guidar dig genom processen.

Läs mer och registrera dig för workshop, torsdag 11 maj, kl. 10.0011.00: How to verify your publications.

 

Foto: Annika Evolahti

 

Det här innebär den nya biobankslagen för dig som forskar. En ny svensk biobankslag träder i kraft den 1 juli. Lagen väntas göra det enklare att använda biobanker och kan underlätta vid forskningssamarbeten. Den 7 juni kan du delta i ett webbinarium om vad den nya biobankslagen innebär för dig som forskar.

KI RIMS hjälper dig att hålla ditt CV uppdaterat. Då KI RIMS hämtar in data och information från flera olika system och samlar den på ett och samma ställe kommer det framöver att bli lättare för dig som forskare att underhålla ditt CV och din meritportfölj.

Vad gör universitetsalliansen Stockholm trio i Bryssel? Läs mer om de aktiviteter som bubblar i EU:s politiska vagga två och ett halvt år efter kontoret först bildades. Du kan också anmäla dig till kommande seminarier och en EU-kurs.

 

Övrigt

Hjälp till att rädda liv i framtida pandemier. Vaccelerate är ett internationellt register av frivilliga som när det behövs kan kontaktas för att delta i studier av nya vaccin. Projektet är EU-finansierat och utgör en av pelarna i Europas pandemiberedskap. I Sverige leds projektet av Karolinska Universitetssjukhuset med stöd av Karolinska Institutet. Anmäl dig gärna till registret du också och bidra till vår viktiga forskning!

KI via andra kanaler

KI Nyheter.

KI:s kalendarium.

Medicinsk Vetenskap.

Medicinvetarna, en podd om KI:s forskning.

Protokoll från några av KI:s ledande organ

Konsistoriet
Fakultetsnämnden
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå
Kommittén för utbildning på forskarnivå
Kommittén för forskning

KI-nytt är ett internt nyhetsbrev som ska ge alla medarbetare en kort introduktion i aktuella universitetsövergripande frågor. Nyhetsbrevet tar upp frågor, bevakar beslut och pågående diskussioner i fakultetsnämnden, kommittéerna för forskarutbildning, forskning, utbildning samt andra beslutande organ inom KI. Alla nyheter finns att hitta på medarbetarportalen eller ki.se. Nyhetsbrevet utkommer cirka var tredje vecka.

Har du tips om aktuella KI-övergripande händelser eller förändringar för kommande nummer av KI-nytt, mejla till: nyheter@ki.se. Se gärna vår guide för nyhetstips innan du skickar ditt tips.

No 5, May 2023

 

View in your browser

Latest updates from the President

Academic freedom must not be compromised
Academic freedom for Sweden’s researchers and universities may not be compromised. Research that is free from political interference is essential to democracy and human rights. Therefore it was a worrying signal that on announcing the external members of the KI University Board on 1 May, the government also shortened the new term of office from three years to seventeen months for “reasons of security”, a motive that raises more questions than answers. KI, along with the Association of Swedish Higher Education Institutions (SUHF), and many other Swedish universities, believe that this risks constricting academic freedom and autonomy. This is particularly concerning at a time when there are political currents around the world – and in Sweden – wanting to see tighter controls on higher education. We see a very real risk that the autonomy of our higher education institutions will be compromised and we expect a dialogue with the government on their decision.

In early May, the university management had a two-day residential with heads of departments, academic vice presidents, deans, administrative managers and divisional managers/heads of office at KI. They proved to be two days filled with engaged, creative and forward-looking discussion, in exactly the spirit of dialogue that I want to promote. Vice-President Martin Bergö, University Director Veronika Sundström and I have taken home lots of useful and intelligent opinions and ideas.

An equally important dialogue meeting was held the day after the management residential, I met students in Flemingsberg for a “coffee with the President”. A few days later, we arranged a similar informal meeting with the students in Solna. As president, I am keen to build close contacts with KI’s students and student unions by continuing to teach and by working together with the student associations. It is important for the university management and for educational representatives to find out what works well and what does not.

Come to our dialogue meeting in May
The dialogue with the KI staff continues on 23 and 29 May, when Martin, Veronika and I will be discussing challenges and issues of importance to the future of KI. We look forward to seeing you there!

I am also looking forward to getting to meet my counterparts from the other eight universities in the EU’s NeurotechEU university initiative. The presidents and engaged researchers and students will be at KI on 31 May and 1 June to attend meetings and a hackathon for students on mental health. The aim of the alliance is to boost the quality and attractiveness of European higher education; on NeurotechEU’s part, is to boost
the quality and attractiveness of European higher education; it’s specifically about

KI's President Annika Östman Wernerson.
Ph
oto: Martin Stenmark

 

pooling resources in neuroscience and related technology.

Here's hoping for a lovely spring and for the chance to meet you all at these different events!

The above text is a shortened version. You can read the text in its entirety on the Staff portal: Updates from the university management.

 

Organisation

Let our researchers equip you for the future on KI's day of inspiration

In the morning 12 May, you are welcome to join in and listen to many of our prominent researchers and get advice on how to prepare for the future. During the online inspiration day "Brain, heart, body – this is how we become better equipped to face a changing and challenging world", you will also get to meet our new university management.

Register here (in Swedish)

 

Icons: Noun Project

 

New members of the KI University Board. The KI University Board (konsistorium) has two new members: director Sarah McPhee and Professor Emeritus Jan Nilsson. Their term of office began on 1 May and will continue until 30 September 2024.

Guidelines for the management of items in KI’s anatomical collections. (in Swedish) The debate on KI’s historical heritage as regards naming buildings and roads, memorials and anatomical collections has at times been quite intense. The university management has been looking at these issues and there are now guidelines for the management and repatriation of human remains in KI’s anatomical collections.

New contact details for KI Housing. KI Housing AB is now a part of KI. The housing unit is organised under the Property Planning Unit of the Facilities Office, and is in charge of the provision, management and leasing of accommodation for international researchers and students at KI.

The Riskzonen podcast, with Mattias Öberg and Emma Frans, is back. The first of eight new episodes of the podcast is to be released on 29 May. All episodes deal with some aspect of health crises, from relief efforts in times of war to antibiotic resistance.

Upcoming seminars and events

KI’s alumni day, Saturday 13 May, 2023 – a day of collaboration, friendship, research and education. KI is building for the future and looks forward to meeting many of our alumni at what will hopefully be an annual alumni day. The broad programme offers many opportunities to restore lost contacts with KI, so we hope to see you there!

Welcome to open dialogue meetings (in Swedish) with KI's new management. The meetings are held 23 May in Flemingsberg and 29 May in Solna. The purpose of the meeting is to strengthen the dialogue between employees and university management. All employees are welcome to give input and share thoughts at this first opportunity for questions, answers and discussion.

Join us for KI's Sustainability Day on May 24th. The programme includes a presentation of the first recipient of KI's Sustainability Award, lectures on academic travelling and planetary health and panel discussions on greener lab research. Welcome to join us for the full day or a lecture of your interest. Free lunch for all students and staff who register by May 16th.

Ethics seminar May 29: ChatGPT and other generative AI - ethical considerations for KI. ChatGPT and other generative AI exhibit characteristics and capabilities that far surpass what we have previously seen. The possibilities of use are great, while the development raises a number of concerns for both university education and research. The Ethics Council together with the Unit for Teaching and Learning invite you to this seminar to discuss both opportunities and risks with this new technology. The seminar is in Swedish but will be recorded and subtitled afterwords.

 

Higher education

Educators Day 2023: Education in a changing world

Wednesday September 27 the Educators Day will be arranged at KI. Staff involved in education are welcome to a day of lectures, discussions, and networking with colleagues.

Send in your proposals for workshops and read more about the programme

 

Illustration: UoL

 

Teaching and learning courses and workshops the upcoming autumn semester. For you as a teacher, clinical supervisor or involved in education at KI there are courses at different levels and areas, so that you can develop your pedagogical skills.

Apply to the Pedagogical Academy. KI's Pedagogical Academy consists of teachers who have shown exceptional skill in teaching and learning at KI. Welcome with your application no later than May 31.

 

Doctoral education

Checklist for annual doctoral student follow-ups

All doctoral students and their supervisors are required to hold follow-up meetings to review and update their individual study plans. Allowing time for reflection over student progress in terms of both learning and project provides a solid basis for high quality doctoral education and helps students to attain their degree outcomes in the allotted time. It also helps to more easily identify problems or difficulties that should be resolved.

Instructions for the annual follow-up, including a follow-up meeting checklist

 

Graphics: KI

 

Simplified nailing process for KI’s doctoral students. Doctoral students no longer need to upload their theses themselves to the KI Open Archive database or deliver statutory copies to the library (KIB). The e-nailing of theses is now carried out by KIB officials once they have received the digital thesis and the printed mandatory copies from the printer.

Webinar for doctoral supervisors: “Time management for doctoral supervisors” 25 May 11.30 am–12.30 pm. Please register by 19 May.

 

Research

Verify your publications by 22 May

Make sure to log in to the Bibliometric Verification Toolkit to verify your publications before the deadline, 22 May. If you are unsure how to do this, follow the guide for Verifying Scientific Publications or contact the library for guidance. You are also welcome to join an online workshop where the library will guide you through the process.

Read more and register for the workshop: How to verify your publications, on Thursday 11 May, 10.00–11.30

 

Image: Annika Evolahti

 

What the new Biobank Act means for you as a researcher. A new Swedish Biobank Act comes into force on July 1. It is expected that the revised law will make it easier for researchers to use biobanks and to collaborate with others. All researchers are invited to a webinar on 7 June on how the Biobank Act will affect you.

KI RIMS helps you keep your CV up to date. As KI RIMS collects data and information from several different systems and gathers it in one place, it will in future be easier for you as a researcher to maintain your CV and your Qualifications portfolio.

What is the University Alliance Stockholm Trio doing in Brussels? Read about how the office in the EU’s political cradle is now bursting with activities two and a half years after it was first launched. You can also sign up for seminars and an EU course.

 

Other

Help to save life in future pandemics. Vaccelerate is an international register of volunteers who can be contacted to participate in clinical trials for new vaccines. The project is EU-funded and constitutes one of the pillars of Europe's pandemic preparedness. In Sweden, the project is led by Karolinska University Hospital with support from Karolinska Institutet. Sign up for the register and contribute to our important research!

KI:s additional channels

KI News.

KI calendar.

KI in the media. (in Swedish)

Medicinvetarna, a podcast about the research at KI. (in Swedish)

Meeting minutes from some of KI’s executive bodies (minutes only available in Swedish)

The University Board
The Faculty Board
The Committee for Higher Education
The Committee for Doctoral Education
The Committee for Research

KI Newsletter is an internal newsletter that briefs all members of staff on current issues of concern to the university as a whole. The newsletter addresses issues and covers the decisions and discussions of KI’s decision-making bodies, including the faculty board and the committees for doctoral education, research and education. All the news can be found on the staff portal or on ki.se. KI Newsletter will be published approximately every three weeks.

If you have any tips on current issues or changes of concern to the university as a whole for the coming issues of KI Newsletter, please send an email to: news@ki.se. Please check our news publishing guidelines prior to sending your email.

Do not click this link

Skickat med Paloma