Newsletter for all staff and associated at MedS.
Internt nyhetsbrev institutionen för medicin Solna/Internal newsletter Dept. of Medicine Solna

Internt nyhetsbrev institutionen för medicin Solna

Internal newsletter Dept. of Medicine Solna (Eng. below)

 

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Open the newsletter in your browser

No. 2 - 2023

Prefekten har ordet

Mellan hägg och syrén - årets kanske allra vackraste tid - är det när jag skriver prefektens ord till MedS News. Det gör ont i hjärtat, för en av våra unga, nyblivna teamledare har helt plötsligt och oväntat gått bort under en joggingtur. Det påminner om hur skört livet är, och att varje dag är en gåva. Hildur Arnardottir var en solstråle och isländsk urkraft, som efter en framgångsrik postdoc vid Harvard Medical School i Boston valde att etablera sig vid Karolinska Institutet och vår institution. Efter att nyligen ha tilldelats ett stort EU-anslag och publicerat en mycket intressant artikel i Journal of Clinical Investigation om mekanismerna som bidrar till att inflammation läker, var hennes framtid som forskare ljus och lovande. Jag träffade själv Hildur i trapporna till parkeringsgaraget bara någon dag före hennes död. Hon var som alltid full av obändig energi och riktning; den nya masspektrometern hade landat och ett kontrakt skulle komma till mig för signatur. De nya lokalerna var inflyttningsklara och allt var så fint. Vi skiljdes åt med glada tillrop som ekade mellan glas och betong och så vill jag minnas henne; med strålande ögon, full av liv och kraft och en vilja att bidra till vår förståelse av människans sjukdomar. Från institutionen sänder vi vår djupaste beklagan till den familj hon efterlämnar.

 

Sommaren är nästan här, med ljuset och de långa dagarna. Ofta ett lugnare tempo, färre möten och mer tid för reflektion. Vart är vi på väg och varför? Hur vill vi utveckla vår verksamhet? Era goda idéer som kanske dyker upp där i hängmattan får ni gärna återkoppla till mig!

Med önskan om en skön sommar,
Marie Wahren-Herlenius, prefekt.

 

Boka in redan nu! Nästa MedS Day 16 oktober.

 

Foton från och på några av deltagarna.

Nytt forum för forskargrupps- och teamledare

MedS är stor institution och spridd över många byggnader och våningsplan. För att öka möjligheterna till nätverkande för projektansvariga forskare inom institutionen har ett ny mötesform startats. Några gånger per år bjuds forskargrupps- och teamledare in till träffar om 1-2 timmar. Tanken är att också erbjuda kontinuering utbildning kring KI-relevanta frågor och ledarskap, liksom att diskussioner mellan forskarna ska kunna leda till korsbefruktning av de vetenskapliga projekten.

Vid det första mötet presenterades den nya Biobankslagen som träder i kraft 1 juli, och projektet Data-driven science at KI (DD-KI). I det senare initiativet har institutionen nu två representater i den referensgrupp DD-KI har knutit till sig; Pontus Naucler och Eduardo Villablanca.

Bilddokumentär om det omdebatterade Nobelpriset för upptäckten av insulin

I år är det hundra år sedan Frederick Banting och John MacLeod tilldelades Nobelpriset för upptäckten av insulinet. Upptäckten har räddat livet på miljontals människor med diabetes världen över, men priset är också ett av de mest omdebatterade. I sin bilddokumentär berättar professorerna Lars Rydén och Jan Lindsten om historiken kring upptäckten, de problem som var förenade med tilldelningen, samt vilken betydelse rönen har haft för dagens behandling av diabetes.

Läs hela nyheten och se bilddokumentären.

Göran K Hansson får stora silvermedaljen

Professor Göran K Hansson tilldelas en av årets stora silvermedaljer. Medaljen delas ut till personer som gjort storartade insatser till stöd för Karolinska Institutets verksamhet.

Göran får medaljen för sina genomgripande insatser inom hjärt- och kärlmedicin, för Karolinska Institutet och för den nationella och internationella diskursen inom medicin. Tilldelningen sker i samband med installationshögtiden i Aula Medica den 12 oktober.

Läs hela nyheten på ki.se.

 

"Jag höll på att ledas ihjäl första terminen på läkarutbildningen"

Göran K Hansson är professor i experimentell kardiovaskulär forskning vid MedS. Under tre decennier har han utvecklat forskningsområdet ateroskleros (åderförkalkning) och bland annat bidragit stort till upptäckten att ateroskleros är en inflammatorisk sjukdom, något som har skapat nya möjligheter både för ökad prevention och förbättrad behandling av kardiovaskulära sjukdomar.

Göran K Hansson som han såg ut vid tiden för sin disputation 1980 - i alla fall enligt hans doktorandkollega som gjorde porträttet.

 

Hur kom det sig att du en gång påbörjade den här banan?
- Jag hade många intressen, men i slutet av gymnasieåren bestämde jag mig för att läsa medicin. Sedan höll jag på att ledas ihjäl under läkarutbildningens första termin, som på den tiden var anatomi. Ett par studiekompisar kände likadant, och vi tog kontakt med en forskningsinstitution för att få något roligt att göra.

Så vad har varit roligast?
– Det roligaste är framför allt forskningen själv – att få tränga in i ett ämne, formulera sina egna hypoteser, testa dem, och när det nån gång visat sig att de stämde – vilken kick! Det tråkigaste däremot är jakten på forskningsbidrag som alltid har varit en ständig press.

Vad är du mest stolt över?
– Mina medarbetare. Det har varit en förmån att lära känna de unga forskarna - doktorander, postdocs - som sökt sig till labbet, att umgås med dem, se dem utvecklas, bygga sina karriärer och bidra till vetenskapen, var och en på sitt sätt.

Dina bästa råd till unga kollegor?
– Tro på data, inte på auktoriteter. Och kom ihåg att vi forskar för att bidra till kunskapens utveckling, inte för att bygga CV:n och publikationslistor.

 

Våra forskargrupper

I varje nummer av MedS News presenterar vi två av institutionens forskargrupper.

Hur kan vi minska fetmarelaterad sjukdom?

Carolina Hagberg, forskargruppsledare på avdelningen för kardiovaskulär medicin.

Medlemmar i forskargruppen.

Fabiana Baganha, postdoktor; Ruby Schipper, doktorand; Carolina Hagberg, gruppledare; Anneli Olsson, lab manager; Max Larsson, fd MD-student; Alana Vanity, MSc-student och Alice Maestri, doktorand. Saknas i bilden: Rachel Fisher, professor; Ewa Ehrenborg, professor och teamledare; Ferdinand Van T Hooft, senior forskare och Olivera Werngren, BMA.

Vid övervikt och fetma blir kroppens celler överväldigade av de lipider som intagits via födan men som fettväven inte längre klarar av att förvara på ett säkert sätt. Vår forskargrupp undersöker olika aspekter av lipidhantering inom ramen för kardiometabol sjukdom, med fokus på fettvävnaden (Carolina Hagbergs team), perivaskulärt fett (Rachel Fisher), levern (Ferdinand Van T Hooft) och makrofager (Ewa Ehrenborgs team). Syftet är att öka förståelsen för de underliggande sjukdomsmekanismerna bakom fetma-inducerad sjuklighet och identifiera skyddande mekanismer som skulle kunna utvecklas till preventiva läkemedel i framtiden.

En helt ny 3D-odlingsmodell

Det är välkänt att långvarig viktökning är förknippat med ökad risk för utveckling av en mängd kroniska sjukdomar, inklusive vuxendiabetes, fettlever och ateroskleros. Dock är ungefär 20% av individerna med fetma skyddade från dessa åkommor, troligen för att deras fettvävnad har en bättre kapacitet att hantera stora mängder lipider. Studier av dessa skyddande mekanismer har tidigare försvårats av att fältet saknat bra in vitro modeller för att studera människans fettvävnad i mer detalj, och för att flertalet av våra vanligaste djurmodeller har en mycket olik lipidmetabolism i jämförelse med människan. Vi har löst de tekniska problemen genom att utveckla en helt ny 3D-odlingsmodell för människans fettvävnad som vi nu flitigt använder i våra studier för att undersöka de molekylära faktorerna som driver ohälsosam fetma. Detta kombinerar vi med studier av humana kohorter och kliniska fettbiopsier som vi har tillgång till via våra fantastiska samarbeten med kliniskt aktiva forskare på NKS. Dock är det viktigt att kunna testa och förstå de systematiska konsekvenserna av de signaleringsmekanismer som vi studerar och därför håller vi som bäst på att ta fram nya musmodeller som mimikerar de förändringar vi ser i human fettvävnad vid övervikt.

 

Några av huvudfrågorna vi brinner för inom gruppen är hur fettvävnaden bidrar till utvecklingen av höga blodfetter, specifikt höga triglycerider, hur den enorma expansionen av fettvävnadens celler vid viktökning påverkar cellernas ämnesomsättning och mitokondriella funktion, samt till vilken mån fettvävnadens blodkärl bidrar till att reglera lipidupptaget till vävnaden. I gruppen ingår för närvarande tre doktorander, en postdok, två BMAs, en senior forskare och tre forskningsledare. Ewa Ehrenborg och Rachel Fisher är förutom forskningsaktiva även starkt involverade i KI’s ledning och undervisning.

Vi samarbetar och stärker varandra

Som ung forskningsledare har stödet från min näromgivning varit avgörande för mig att lyckas komma igång med vår forskning och våga satsa på de spännande forskningsfrågorna. Jag har tack vare Per Eriksson lyckan att vara en del av avdelningen för kardiovaskulär medicin, där avdelningschef Peder Olofsson gör ett fantastiskt jobb med att sporra både forskningen och utvecklingen av en intressant och dynamisk forskningsmiljö på plan 8 i BioClinicum.

Vi har samarbeten med de flesta andra team och gruppledare inom avdelningen, där våra samarbeten med Stephen Malin inom ramen för dyslipidemiska möss, och Roland Nilsson gällande fettcellsmetabolism, har varit speciellt viktiga och verkligen puffat vår forskning framåt i nya oväntade riktningar. Även Magdalena Paolino, Hanna Björck, Anton Giserå samt Ljubica Matic (på MMK) är uppskattade kollegor.

En styrka inom både vår forskargrupp och avdelning är enligt mig att vi studerar relativt heterogena forskningsfrågor, som alla är viktiga och banbrytande, vilket ökar antalet intressanta forskningsvinklar och potentiella samarbeten mellan oss.

Forskargrupp Carolina Hagberg: Lipidhantering i hälsa och kardiometabol sjuklighet.

 

Hjärtsvikt - ”from bench to bedside to society”

Lars Lund, forskargruppsledare vid avdelningen för kardiologi.

Hjärtsvikt är den vanligaste orsaken till sjukhusinläggning och associerat med dålig livskvalité och hög dödlighet. Det finns behandling, men stora utmaningar och behov för framtiden kvarstår. Vår grupp arbetar brett med hjärtsvikt, ”from bench to bedside to society”.

Vi har en stor forskargrupp med koppling till ME Kardiologi på Karolinska Universitetssjukhuset samt samarbete med flera sjukhus i Sverige och globalt, liksom flera andra institutioner på KI. Vårt arbete möjliggörs av en mycket trivsam och välfungerande arbetsmiljö på FoU Kardiologi, ledd sedan många år av John Pernow och Eva Wallgren.

De tre stora utmaningarna inom hjärtsviktsområdet är:

Bättre implementering av befintlig behandling för hjärtsvikt med sänkt pumpförmåga (HFrEF). Inom området implementation science använder vi stora patientmaterial och register för att bättre beskriva varför användning av effektiv behandling är bristfällig och vilka kvalitetsinsatser kan förbättra implementeringen. Arbetet med ”big data” och register leds av Gianluigi Savarese och en stor grupp doktorander, samt av Lina Benson som är statistiker.

Ny behandling för avancerad och akut hjärtsvikt. Här har vi genomfört en helt akademisk randomiserad studie med peptidhormonet ghrelin och visat i patienter med hjärtsvikt en kraftigt förbättrad pumpförmåga, samt i djurmodeller och kardiomyocyter påvisat en ny unik mekanism för ökad hjärtkontraktilitet. Detta har varit ett verkligt translationellt arbete, där registerdata och kliniska kohorter har visat vilka patienter har störst behov av ökad kontraktilitet, där en akademiskt finansierad randomiserad studie har kunnat genomföras tack vare FoU-enhetens infrastruktur, och där samarbete med Daniel Andersson och Gianluigi Pironti och medarbetare på FyFa har möjliggjort nydanande prekliniska experiment. Detta har med hjälp av KI Innovations lett till ett start-up bolag vid namn AnaCardio, som nu driver en multinationell studie om patienter med hjärtsvikt.

Ny behandling för hjärtsvikt med bevarad pumpförmåga, men med sänkt förmåga att slappna av och fyllas med blod (HFpEF). Under ledning av Camilla Hage och med extensiva kohort-, biomarkör- och machine learning- studier har vi påvisat nya underliggande mekanismer vid denna typ av hjärtsvikt, franför allt relaterade till komorbiditetsrelaterad systeminflammation och mikrovaskulär endoteldysfunktion.

 

Detta har lett till ett paradigmskifte kring behandlingsutveckling för HFpEF och flera behandlingsstrategier som riktar sig mot specifika inflammationsmekansimer är nu under utveckling inom läkemedelsindustrin. Vi har också i ett samarbete med de flesta svenska sjukhus, samt NIH i USA ,snart slutfört den registerbaserade randomiserade studien SPIRRIT-HFpEF, som ”repurposar” det generiska och billiga läkemedlet spironolakton för att användas vid HFpEF.

Lars Lund. Foto: Martin Stenmark.

Vi är stolta över att ha en bred och produktiv forskargrupp med nära koppling till kliniken och med många duktiga doktorander och samarbetspartners världen över. Den nya behandlingen med ghrelin-relaterade molekyler är mycket lovande och vi är stolta över att med stöd av KI:s infrastruktur ha kunnat ta ett mekanistiskt koncept till en randomiserad studie med patienter och vidare till ett kommersiellt utvecklingsprogram. Denna breda och varierande forskning antyder kanske en brist på fokus, men som forskargruppsledare hjälper min stora grupp mig att hela tiden förstå övergripande sammanhang, klinisk relevans, och att vara tidigt ute med att utveckla nya behandlingskoncept.

Forskargrupp Lars Lund: Hjärtsvikt med sänkt och bevarad ejektionsfraktion: kliniska och translationella aspekter.

 

KI RIMS: KI:s nya system för hantering av forskningsinformation

Under hela 2023 pågår ett KI-projekt för att implementera och lansera KI RIMS, KI:s nya system för att hantera forskningsinformation. Ett Research Information Management System (RIMS) hämtar och kopplar samman den forskningsinformation som redan finns registrerad i andra system. Det kommer att göra det enklare att hantera information om både individer och olika grupper. I KI RIMS kommer forskare till exempel att kunna använda den insamlade informationen för att generera information till sitt CV, liksom redigera den information som ligger till grund för den egna profilsidan på KI.se.

Du kan läsa mer och följa projektet på sidan Systemstöd för forskningsinformation. Där finns även länkar till de nyheter som publiceras om projektet, samt rapporter om den tekniska utvecklingen.

Vaccelerate: Var med och rädda liv i framtida pandemier

Vaccelerate är ett internationellt register av frivilliga som när det behövs kan kontaktas för att delta i studier av nya vaccin. Projektet är EU-finansierat och utgör en av pelarna i Europas pandemiberedskap.

I Sverige leds projektet av Karolinska Universitetssjukhuset med stöd av Karolinska Institutet. Pontus Nauclér, infektionsläkare och docent på avdelningen för infektionssjukdomar, Helena Hervius Askling, docent och specialistläkare inom infektionssjukdomar, och Katie Isitt, doktorand, är de från MedS som är med i projektet. Anmäl dig gärna till registret du också och bidra till den viktiga forskningen!

Köp och sälj labb- och kontorsutrustning inom KI

Nu är det enklare för dig som medarbetare att annonsera om utrustning inom KI. Du kan skapa annonser för att köpa, sälja, hyra eller skänka labb- eller kontorsutrustning. Obs! Om du använder tjänsten så glöm inte att meddela din avdelnings ekonom så att utrustningen registreras på rätt ställe.

Forskar Grand Prix 2023

Vem gör den mest begripliga, fängslande och inspirerande presentationen av sin forskning på bara fyra minuter? I Stockholms deltävling i Forskar Grand Prix tävlar forskare i att presentera sin forskning på ett enkelt och engagerande sätt – på bara fyra minuter! Deltävlingen arrangeras under ForskarFredag i september. Är du forskare nyfiken på att vara med i Stockholms deltävling 2023? Läs mer och anmäl gärna ditt intresse redan nu.

 

Arbetsmiljö

Påminnelse om personalstöd/telefonrådgivning

KI erbjuder personalstöd till alla anställda, stipendiefinansierade doktorander och postdoktorer via Falk Health Care: 0200-21 63 00. Rådgivningen är tillgänglig dygnet runt. En socionom kan direkt ge råd kring psykosociala frågor. Läs mer på Medarbetarportalen.

Karin Loré & Angela Silveira

 

Hjälp till att förhindra stölder i BioClinicum

BioClinicum har utsatts för upprepade inbrott och stölder det senaste året. FoUUI-staben arbetar tillsammans med Coor och sjukhusets säkerhetsavdelning med åtgärder för att försvåra för obehöriga att ta sig in på våra arbetsplatser.

Du som arbetar i BioClinicum måste förebygga stölder genom att skärpa det egna säkerhetstänkandet:

Använd inte nödhandtagen om det inte brinner. Varje gång ett handtag används går ett tyst larm till Coor, men det frekventa onödiga användandet av nödhandtagen gör att Coor inte hinner gå och leta efter orsaken till att en viss dörr larmar.
Släpp inte in någon du inte känner utan att fråga efter ärendet och se till att personen blir eskorterad till en mottagare.
Be okända att förklara sitt ärende, visa sitt passerkort och legitimation om det inte är foto på kortet.
Kontrollera att dörrarna verkligen går igen efter dig och felanmäl om du märker att en dörr inte sluter till helt.
Anmäl alla trasiga dörrar till Coor direkt!


Husföreståndaren på BioClinicum.

 

Grundutbildning

Gemensam utbildning inom Stockholm trio

Tillsammans bildar KI, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Stockholms universitet (SU) universitetsalliansen ”Stockholm trio”, med syfte att utveckla forskning och utbildning. Redan 2015 lanserades det första gemensamma masterprogrammet och sedan dess har masterprogrammet i molekylära tekniker inom livsvetenskaperna gått från klarhet till klarhet. Med högt kvalificerade sökande från hela världen är konkurrensen stor om programmets 30 platser.

Studenter läser kurser vid KI under termin 1, följt av termin 2 och 3 vid SU respektive KTH. Examensarbetet på termin 4 delas mellan de tre universiteten. Programmet fokuserar på Stockholm trios samarbete vid ”Science for Life Laboratory” i Stockholm och ger en gedigen utbildning inom molekylärbiologi, bioteknik och biomedicin. Fokus ligger främst på högkapacitetsbiologi och dataanalys, inklusive biostatistik, programmering och möjlighet till klinisk implementering. Med start i höst införs en ny utbildningsplan för programmet som innehåller förstärkta utbildningar i biostatistik och programmering.

På MedS är vi mycket glada över att vara involverade i detta masterprogram. MedS är den institution som ansvarar för den längsta kursen i programmet (förutom examensarbetet), som kallas Frontiers in Translational Medicine, med Louisa Cheung som kursledare och Ning Xu Landén som biträdande kursledare. Dessutom är Rachel Fisher (biträdande grundutbildningsansvarig på MedS) KI:s programdirektör (det finns även programdirektörer på KTH och SU).

Kursen "Frontiers in Translational Medicine" ger en översikt över moderna molekylära tekniker och hur de påskyndar förståelsen av mänsklig biologi/sjukdom och därigenom förbättrar den globala hälsan. Studenterna skaffar sig kunskaper om human biologi, sjukdomsetiologi och patogenes, samt de molekylära tekniker som bidrar till aktuell förståelse. Den translationella delen av kursen omfattar även hur dessa tvärvetenskapliga tillvägagångssätt kan användas för upptäckten av nya diagnostiska verktyg och läkemedel.

 

Louisa Cheung har lett utvecklingen av denna spännande kurs och har varit kursledare sedan programmets start. Fredrik Wermeling, Alexander Espinosa och många fler har också bidragit stort till kursen genom åren. Louisa och hennes kollegor har byggt upp en rad undervisnings- och lärandeaktiviteter och utökat de pedagogiska metoder som används. Entusiasmen, kreativiteten och kompetensen inom pedagogisk utveckling är mycket uppskattad av både studenter, lärare och programledningen. Tack Louisa för ditt utmärkta bidrag till detta och många andra aspekter av utbildningen på MedS!

Efter framgångarna med masterprogrammet i molekylära tekniker inom livsvetenskaperna förbereder Stockholm trio nu ett nytt gemensamt masterprogram i biostatistik och datavetenskap. Återigen kommer undervisningen att delas mellan KI, KTH och SU och hösten 2024 kommer de första studenterna.

Kristina Broliden, ansvarig för utbildning på grund- och avancerad nivå (GUA). Foto: Stefan Zimmerman.

 

MedS i KI:s nyhetsflöde

Systrarna kartlägger klaffsjukdom vid hjärtsvikt

230526: Forskare vid Karolinska Institutet har i den största kartläggningen hittills studerat hur sjukdomar i klaffen påverkar prognos hos patienter med olika typer av hjärtsvikt. Studien publicerades i tidskriften European Journal of Heart Failure. Lars Lund är senior författare till studien. Delade förstaförfattare är systrarna Angiza och Bahira Shahim, som också presenterade resultaten från studien på den internationella konferensen Heart Failure i Prag. Alla tre är verksamma på avdelingen för kardiologi.

Patienter med inflammatorisk tarmsjukdom har ökad risk för lymfom

230421: Risken att drabbas av lymfkörtelcancer är något förhöjd vid inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, och har ökat under senare år hos patienter med Crohns sjukdom. Det visar en ny studie publicerad i Clinical Gastroenterology and Hepatology. Forskarna kunde se en riskökning både hos patienter som får moderna IBD-läkemedel och de som inte får det, vilket tyder på att riskökningen kan bero på både läkemedel och sjukdomen i sig. Ola Olén vid avdelningen för klinisk epidemiologiär en av forskarna och försteförfattare.

T-celler i blodet utsöndrar ämne som påverkar blodtryck och inflammation

230330: Signalsubstansen acetylkolin reglerar blodflödet i våra kärl men det har varit okänt vilka celler som utsöndrar ämnet. Nu har forskare vid Karolinska Institutet upptäckt att vissa T-celler i mänskligt blod kan producera acetylkolin, vilket kan hjälpa till att reglera blodtryck och inflammation. Studien, som publiceras i PNAS, visar också en möjlig koppling mellan dessa immunceller hos svårt sjuka patienter och risk att dö. Studien har letts av Peder Olofsson och även förstaförfattarna Laura Tarnawski och Vladimir Shavva, alla vid avdelningen för kardiovaskulär medicin, är intervjuade i artikeln.

54,9 miljoner kronor till KI-forskare från Cancerfonden

230327: Tretton forskare vid Karolinska Institutet fick dela på 54,9 miljoner kronor i forskartjänstanslag från Cancerfonden. En av dem var Jiezhen Mo vid avdelningen för immunologi och allergi som tilldelades medel för projektet ”Understanding of the role of mast cells in Waldenström macroglobulinemia through single-cell multi-omics”.

”Digital spårhund” sniffar upp sepsis

230323: En del patienter får sepsis av infektioner som de har fått på sjukhus. Nu prövas ett nytt digitalt system som ska hitta de här patienterna genom att kontinuerligt scanna av journalinformation efter tecken på sepsis. En som har engagerat sig i det här är Pontus Nauclér, infektionsläkar och forskare vid avdelningen för infektionssjukdomar.

Ny mänsklig mekanism för hudbarriärregenerering

230322: I en studie ledd av Ning Xu Landén vid avdelningen för dermatologi och venereologi, identifierade forskarna HOXC13-AS, ett humant hudspecifikt långt icke-kodande RNA (lncRNA), som spelar en avgörande roll för epidermal differentiering. Studien är publicerad i tidskriften Cell Death & Differentiation, och belyser lncRNA:s fysiologiska betydelse för epidermisbarriärens underhåll och återuppbyggnad. Letian Zhang vid samma avdelning var en av forskarna i studien.

Högre risk för demens hos allsvenska fotbollsspelare

230317: Män som spelade fotboll i allsvenskan fram till mitten av 1900-talet hade en högre risk för demens än män från den övriga befolkningen, enligt en ny studie publicerad i The Lancet Public Health. Studien leddes av Peter Ueda vid avdelningen för klinisk epidemiologi. Även Björn Pasternak vid samma avdelning, samt försteförfattare, intervjuas i artikeln.

Ny behandling kan förbättra pumpförmågan vid hjärtsvikt

230314: En klinisk studie vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset visar att hungerhormonet ghrelin kan öka hjärtats pumpförmåga vid hjärtsvikt. Resultaten har publicerats i tidskriften European Heart Journal. Studien leddes av Lars Lund vid avdelningen för kardiologi.

Katie Healy och Sebastian Ols tilldelas Sven Gards stipendium år 2023

230310: Katie Healy vid institutionen för odontologi och Sebastian Ols vid institutionen för medicin, Solna (avdelningen för infektionssjukdomar), tilldelas Sven Gards stipendium för bästa avhandlingarna i virologi år 2022.

Maria Bradley tilldelas Medicine Doktor Axel Hirsch pris 2023

230310: Maria Bradley, professor i dermatologi och venereologi, tilldelas Medicine Doktor Axel Hirsch pris för sin forskningsbredd och för sina anmärkningsvärda insatser inom området atopiskt eksem.

18 KI-forskare får miljonutdelning av Njurfonden

230309: Arton njurforskare vid Karolinska Institutet får dela på 3,2 miljoner kronor i Njurfondens senaste utdelning. Fyra av dem hör till MedS: Iva Gunnarsson, Anna Juto, Francesca Faustini och Roza Chaireti.
 

 

Genomförda disputationer

(sedan det senaste numret av MedS News)

2023-03-31 Torsten Dahlén:Agnostic studies in epidemiology.
2023-04-06 Sara Turcinov: The T cell phenotype and receptor repertoire in different stages of rheumatoid arthritis: an immunological timeline.
2023-04-21 Anna Ravn Landtblom: Morbidity and Childbirth in myeloproliferative neoplasms.
2023-04-21 Giulia Ferrannini: Dysglycaemia and cardiovascular disease. Aspects on screening, management, and prognosis.
2023-04-21 Heshuang Qu: Studies of the immunopathogenesis of arthritis, with an emphasis on the alarmin HMGB1.
2023-04-28 Hector Fabricio Espinosa Ortega: Studies on Autoantibodies and Inflammatory Markers in patients with Idiopathic Inflammatory Myopathies.
2023-05-05 Guillermo Ruacho: Studies of pathophysiological mechanisms and oral cavity manifestations in chronic inflammatory diseases.
2023-05-26 Valérie Leclair: Risk factors and outcomes in inflammatory myopathies.
 

Kommande disputationer

Kommande disputationer och halvtidskontroller annonseras löpande i kalendariet på institutionens webbplats.

Nya docenter

Daniela Di Giuseppe, Klinisk epidemiologi, 2023-03-21
Margareta Frohm Nilsson, Dermatologi och venereologi, 2023-04-26
Mia Ahlberg, Reproduktiv hälsovetenskap, 2023-04-26
 

Vår organisation

Institutionen för medicin Solna består av 12 avdelningar och 47 forskargrupper.
Läs mer om organisationen på vår webbplats.

Vad tycker du om idén med ett internt nyhetsbrev på institutionen?

0 1 2 3 4
 

MedS News är ett internt nyhetsbrev för alla medarbetare och anknutna till Institutionen för medicin Solna. Syftet med nyhetsbrevet är att synliggöra institutionens verksamhet för alla oss som hör hit. Nyhetsbrevet kommer ut två gånger per termin.Alla medarbetare och anknutna är välkomna att bidra med nyheter. Bidragen skickas till: news@meds.ki.se.
Läs tidigare nummer på Medarbetarportalen.

 

Redaktör: Ann-Sofie Sten
Ansvarig utgivare: Marie Wahren-Herlenius, prefekt
Klicka här för att avregistrera din adress

Institutionen för medicin, Solna: ki.se/meds

Internal newsletter Dept. of Medicine Solna

 

Open the newsletter in your browser

No. 2 - 2023

Head of Department

When I am writing these lines for MedS News the Bird Cherry is in full bloom and the Lilac soon to come. It is possibly the most beautiful time of the year, but my heart is aching; one of our young, new team leaders has suddenly and unexpectedly passed away during a jogging trip. It makes you realise how fragile life is, and that every day is a gift. Hildur Arnardottir was a ray of sunshine and Icelandic force of nature, who chose to establish herself at Karolinska Institutet and our department after a successful postdoc at Harvard Medical School in Boston. Having recently been awarded a large EU grant and published a very interesting article in the Journal of Clinical Investigation on the mechanisms that contribute to the resolution of inflammation, her future as a researcher was bright and promising. I met Hildur on the stairs of the parking garage just a few days before her death. She was, as always, full of energy and direction; the new mass spectrometer had arrived and a contract was coming for me to sign. Their new rooms were ready for moving in to, and everything was so nice. We parted ways with happy exclamations and laughter echoing between the glass and concrete and that's how I want to remember her; with shining eyes, full of life and energy and a desire to contribute to the understanding of human diseases. From the department, we send our deepest condolences to the family she leaves behind.

 

Summer is almost here, with the light and the long days. Often a slower pace, fewer meetings and more time for reflection. Where are we going and why? How do we want to develop our department? Please feel free to communicate any good ideas that might appear to you in the hammock back to me!

With wishes for a nice summer,
Marie Wahren-Herlenius, Head of Department.

 

Save the date! Next MedS Day October 16

 

Photos from participants.

New fora for research group and team leaders

MedS is a large department, spread over many buildings and floors. To increase networking opportunities for researchers responsible for projects within the department, a new form of meeting has been started. A few times a year, research group leaders and team leaders are invited to meetings of 1-2 hours. The idea is also to offer continuous training on KI-relevant issues and leadership, as well as for discussions between the researchers to lead to cross-fertilisation of the scientific projects.

At the first meeting,the new Biobank Act, which comes into force on 1 July, and the project Data-driven science at KI (DD-KI) were presented. In the latter initiative, the department now has two representatives in the DD-KI reference group: Pontus Naucler and Eduardo Villablanca.

The controversial Nobel Prize 

A photo documentary

This year marks one hundred years since Frederick Banting and John MacLeod were awarded the Nobel prize for the discovery of insulin. The discovery has saved the lives of millions of people with diabetes worldwide, but the price is also one of the most debated. In their photo documentary, Professors Lars Rydén and Jan Lindsten tell us about the history of the discovery, the problems associated with the award, and the importance the findings have had for today's treatment of diabetes.

Read the full article and watch the photo documentary.

The Grand Silver Medal to Göran K Hansson

Professor Göran K Hansson is awarded one of this year's Grand Silver Medals. The medal can be awarded to a person who has made tremendous efforts to support the activities of Karolinska Institutet.

Göran receives the medal for his far-reaching contributions to cardiovascular medicine, Karolinska Institutet and to the national and international discourse in medicine. The medal will be awarded during the installation ceremony in Aula Medica on 12 October.

Read the full article on ki.se.

 

"Believe in data, not in authority"

Göran K Hansson is professor of experimental cardiovascular research at MedS. For three decades, he has developed the research area of atherosclerosis (atherosclerosis) and, among other things, contributed greatly to the discovery that atherosclerosis is an inflammatory disease, which has created new opportunities for both increased prevention and improved treatment of cardiovascular diseases.

Göran K Hansson as he looked at the time of his defence in 1980 - at least according to his fellow doctoral student who made the portrait.

 

How did you come to start this path?
- I had many interests, but at the end of secondary school I decided to study medicine. Then I was almost bored to death during the first semester of medical school, which at the time was anatomy. A couple of fellow students felt the same way, and we contacted a research institution to find something fun to do.

So, what has been the most fun during your career?
- The most fun is the research itself - getting into a subject, formulating your own hypotheses, testing them, and when it turns out that they are correct - what a kick! The most boring part is the hunt for research grants, which has always been a constant pressure.

What are you most proud of?
- My colleagues. It has been a privilege to get to know the young researchers - PhD students, postdocs - who have come to the lab, to spend time with them, see them develop, build their careers and contribute to science, each in their own way.

Your best advice for young colleagues?
- Believe in data, not in authority. And, remember that we do research to contribute to the advancement of knowledge, not to build CVs and publication lists.

 

Our research groups

In each issue of MedS News we present two of the department's research groups.

How can we reduce obesity-related diseases?

Carolina Hagberg, research group leader at the Division of Cardiovascular Medicine.

Members of the research group.

Hagberg lab members (from left): Fabiana Baganha, postdoc; Ruby Schipper, PhD student; Carolina Hagberg, Group Leader; Anneli Olsson, lab manager; Max Larsson, former MD student; Alana Vanity, MSc student and Alice Maestri, PhD student. Missing from the picture are Rachel Fisher, Professor; Ewa Ehrenborg, Professor and Team leader; Ferdinand Van T Hooft, Senior Researcher and Olivera Werngren, BMA.

During overweight and obesity, the body's cells become overwhelmed by lipids consumed through food, which the adipose tissue is no longer able to store safely. Our research group investigates various aspects of lipid handling within the framework of cardiometabolic disease, focusing on adipose tissue (Carolina Hagberg's team), perivascular fat (Rachel Fisher), the liver (Ferdinand Van T Hooft), and macrophages (Ewa Ehrenborg's team). The aim is to increase the understanding of the underlying disease mechanisms behind obesity-induced morbidity and identify protective mechanisms that could be developed into novel treatments and protective drugs in the future.

A new 3D culture model

It is well-known that long-term weight gain is associated with an increased risk of developing various diseases, including type 2 diabetes, fatty liver, and atherosclerosis. However, approximately 20% of individuals with obesity are protected from these conditions, likely because their adipose tissue has a better capacity to handle large amounts of lipids. Previous studies of these protective mechanisms have been hindered by the lack of good in vitro models to study human adipose tissue in more detail, and because most of our animal models have significantly different lipid metabolism compared to humans. We have overcome these technical challenges by developing a completely new 3D culture model for human adipose tissue, which we now extensively use in our studies examining the molecular drivers of unhealthy obesity. We combine this with studies of human cohorts and clinical fat biopsies that we have access to through our fantastic collaborations with clinically active researchers at NKS. However, it is important to be able to test and understand the systemic consequences of the signaling mechanisms we study, and therefore we are currently developing new mouse models that mimic the changes we see in human adipose tissue during weight gain.

 

Some of the main research questions our group is passionate about are how adipose tissue contributes to the development of high blood lipids, specifically high triglycerides, how the massive expansion of adipose tissue cells during weight gain affects cellular metabolism and mitochondrial function, and to what extent adipose tissue blood vessels contribute to regulating the lipid uptake into the tissue. The group currently includes three PhD students, one postdoc, two BMAs, a senior researcher, and three research leaders. In addition to being active in research, Ewa Ehrenborg and Rachel Fisher are also strongly involved in KI's management and teaching.

We cooperate and strengthen each other

As a young research leader, the support from my collogues has been crucial for me when starting up and has helped me dare to invest in the most exciting research questions. Thanks to Per Eriksson, I have the fortune to be part of the Division of Cardiovascular Medicine, where division head Peder Olofsson now does a fantastic job of promoting both interesting research and the development of a highly dynamic research environment on the 8th floor of BioClinicum.

This is exemplified by our fruitful collaborations with most other teams within the division, with our collaborations with Stephen Malin within the framework of dyslipidemic mice, and with Roland Nilsson regarding adipocyte metabolism, have been particularly important and have truly pushed our research forward in new unexpected directions. Magdalena Paolino, Hanna Björck, Anton Giserå, and Ljubica Matic (at MMK) are additional highly valued colleagues. A strength within both our research group and the division of Cardiovascular Medicine, in my opinion, is that we study relatively heterogeneous research questions, all of which are important and groundbreaking, increasing the number of interesting research perspectives and potential collaborations among us.

Research group Carolina Hagberg: Lipid handling in health and cardiometabolic disease.

Heart failure ”from bench to bedside to society”

Lars Lund, research group leader at the Division of Cardiology.

Heart failure is the most common cause of hospitalization and is associated with poor quality of life and high mortality. There is treatment, but major challenges and needs for the future remain. Our group works broadly with heart failure, "from bench to bedside to society" We have a large research group linked to ME Cardiology at Karolinska University Hospital as well as collaboration with several hospitals in Sweden and globally, as well as several departments at KI. Our work is made possible by a very pleasant and well-functioning work environment at FoU Cardiology, led for many years by John Pernow and Eva Wallgren.

The three major challenges in the field of heart failure are:

Better implementation of existing treatment for heart failure with reduced pumping capacity (HFrEF). In the field of implementation science, we use large patient materials and registers to better describe why the use of effective treatment is inadequate and what quality efforts can improve implementation. The work with big data and registers is led by Gianluigi Savarese and a large group of doctoral students, as well as by Lina Benson, statistician.

New treatment for advanced and acute heart failure. Here we have conducted a completely academic randomized study with the peptide hormone ghrelin and shown in patients with heart failure a greatly improved pumping ability, as well as in animal models and cardiomyocytes demonstrated a new unique mechanism for increased cardiac contractility. This has been a truly translational work, where registry data and clinical cohorts have shown which patients have the greatest need for increased contractility, where an academically funded randomized study has been conducted thanks to the FoU unit's infrastructure, and where collaboration with Daniel Andersson and Gianluigi Pironti and co-workers at FyFa has enabled groundbreaking preclinical experiments. With the help of KI Innovations, this has led to a start-up company called AnaCardio, which is now running a multinational study in patients with heart failure.

New treatment for heart failure with preserved pumping ability, but with reduced ability to relax and fill with blood (HFpEF). Under the leadership of Camilla Hage and with extensive cohort, biomarker and machine learning studies, we have demonstrated new underlying mechanisms in this type of heart failure, mainly related to comorbidity-related systemic inflammation and microvascular endothelial dysfunction.

 

This has led to a paradigm shift in treatment development for HFpEF, and several treatment strategies targeting specific inflammation mechanisms are now under development in the pharmaceutical industry. In collaboration with most Swedish hospitals and the NIH in the US, we have also soon completed the register-based randomized trial SPIRRIT-HFpEF, which "repurposes" the generic and inexpensive drug spironolactone for use in HFpEF.

Lars Lund. Photo: Martin Stenmark.

We are proud to have a broad and productive research group with close links to the clinic and with many talented PhD students and collaborators worldwide. The new treatment with ghrelin-related molecules is very promising and we are proud to have been able to take a mechanistic concept to a randomized study with patients and on to a commercial development program with the support of KI's infrastructure.

This broad and varied research may suggest a lack of focus, but as a research group leader, my large group helps me to constantly understand the overall context, clinical relevance, and to be early in developing new treatment concepts.

Research group Lars Lund: Heart failure with reduced and preserved ejection fraction. Clinical and translational aspects.

 

KI's new Research Information Management System (KI RIMS)

Throughout 2023, a KI project is underway to launch KI RIMS, KI's new system for managing our research information. A research information management system retrieves and connects the research information already registered in other systems. It will make managing information about both individuals and different groups easier. In KI RIMS, researchers will, for example, be able to use the collected information to generate information to their CV and edit the information that forms the basis of their own profile page on KI.se.

Follow the project on the Staff Portal: System support for research information. On the page you also find links to the news published about the project, as well as reports on the technical development.

Vaccelerate: Contribute to saving lives in future pandemics

Vaccelerate is an international register of volunteers who can be contacted to participate in clinical trials for new vaccines. The project is EU-funded and constitutes one of the pillars of Europe's pandemic preparedness.

In Sweden, the project is led by Karolinska University Hospita with support from Karolinska Institutet. Pontus Nauclér, infectious disease physician and docent at the Division of Infectious Diseases, Helena Hervius Askling, infectious disease specialist and docent of infectious diseases, and Katie Isitt, PhD student, are those from MedS involved in the project. Sign up for the register and contribute to important research!

Buy and sell lab and office equipment within KI

Now it is easier for staff to advertise equipment within KI. You can create ads to buy, sell, rent or donate lab or office equipment. Please note: If you use the service, do not forget to notify your division's economist so that the equipment is registered in the correct place.

Researchs' Grand Prix 2023

Researchers’ Grand Prix is a Swedish competition that has been running annually since 2012. Researchers are challenged to present their research in the most captivating, inspiring and educational way possible – in just four minutes! The audience and expert judges jointly decide on the winner.

Researchers qualify to the final round by advancing through regional heats, that take place in cities across Sweden as a part of the science festival ForskarFredag (European Researchers’ Night in Sweden) in September. Interested? Feel free to register your interest already now to: elin.ottergren@vetenskapenshus.se.

 
 

Work environment

Reminder about staff support - telephone counseling

KI offers staff support as telephone counseling via Falk health Care: 0200-21 63 00. The service is available around the clock, where a social worker is on hand to provide direct initial advice with regard to any psychosocial issue. More information on the Staff Portal.

Karin Loré & Angela Silveira

 

Help us prevent thefts in BioClinicum

BioClinicum has experienced repeated burglaries and thefts during the past year. The Research and Education administration together with Coor and the hospital's security department are working with measures to stop unauthorized persons to enter our workplace.

All staff in BioClinicum must work actively to prevent unauthorized persons to enter the premises:

Do not use the emergency handles unless in case of fire! Each time the handles are used, a silent alarm is sent to Coor. However, due to the frequent and unnecessary use of emergency handles Coor does not have the capacity or time to investigate every alarm which is set off.
Do not let unknown persons through a looked door without asking for the purpose of the visit and make sure that the person is escorted to a host.
Ask strangers to identify themselves by showing their access card or ID if there is no photo on the card.
Make sure that doors are fully closed behind you.
Report all defective doors to Coor immediately!


Head of housing, BioClinicum.

Education

Joint education within Stockholm Trio

Together, KI, the Royal Institute of Technology (KTH) and Stockholm University (SU) form the university alliance “Stockholm trio”, with the aim of developing both research and education together. As far back as 2015, the first joint Master’s programme involving the three universities was launched, and since then, the Master’s Programme in Molecular Techniques in Life Science has gone from strength to strength! With highly qualified applicants from around the world, competition is high for the programme’s 30 places.

Students take courses at KI in semester 1, followed by semesters 2 and 3 at SU and KTH respectively. The Master’s thesis in semester 4 is shared between the three universities. The programme centres on Stockholm trio’s collaboration at the Science for Life Laboratory in Stockholm.

The programme provides a solid education in molecular biology, biotechnology and biomedicine, with a strong focus on high-throughput biology and data analysis, including biostatistics, programming, and the translation of biological findings from the lab bench to the patient bedside. Starting this autumn, a new curriculum for the programme will be introduced, which includes strengthened training in biostatistics and programming.

At MedS we are very pleased to be involved in this programme. Firstly, MedS is the department responsible for the longest course in the programme (apart from the Master’s thesis), which is called Frontiers in Translational Medicine, with Louisa Cheung as course leader and Ning Xu Landén as the deputy course leader. Secondly, Rachel Fisher (Deputy Head of Education at MedS) is the KI Programme Director. (There are also Programme Directors at KTH and SU.)

The course provides an overview of modern molecular techniques and how they accelerate the understanding of human biology/disease, thereby improving global health.

 

Students acquire knowledge of human biology, disease aetiology and pathogenesis, as well as the molecular techniques that contribute to current understanding. The course also considers the implications of these interdisciplinary approaches for the discovery of novel diagnostic tools and pharmaceuticals.

Louisa Cheung has lead the development of this exciting course and has been course leader since the programme’s inception. She has built up a range of teaching and learning activities, expanding the pedagogical approaches employed. Her enthusiasm, creativity and expertise in pedagogical development is greatly appreciated by students, teachers and the programme leadership alike. Thank you Louisa for your excellent contribution to this and many other aspects of education at MedS!

Following on from the success of the Master’s Programme in Molecular Techniques in Life Science, Stockholm trio is now preparing to start a new joint Master’s Programme in Biostatistics and Data Science. Once again, the teaching will be shared between KI, KTH and SU, with the first students arriving in autumn 2024.

Kristina Broliden, Director of education (GUA).
Photo: Stefan Zimmerman.

MedS in KI news

Sisters characterize valvular disease in heart failure

26/05/2023: In the largest survey to date, researchers at Karolinska Institutet have studied how diseases of the aortic valve affect prognosis in patients with various types of heart failure. The study was published in the European Journal of Heart Failure. Lars Lund is senior author of the study. Shared first authors are sisters Angiza and Bahira Shahim, who also presented the results of the study at the Heart Failure International Conference in Prague. All three are from the Division of Cardiology.

Patients with IBD at higher risk of lymphoma

21/04/2023: The risk of developing lymphoma is slightly elevated in inflammatory bowel disease (IBD) and has increased in recent years in patients with Crohn’s disease, report researchers in a study published in Clinical Gastroenterology and Hepatology. The researchers could see a risk increase in patients taking modern IBD drugs and, less so, in patients not on such drugs, indicating that the lymphoma risk could be affected by both the medication and the disease activity itself. Ola Olén at the Division of Clinical Epidemiology is one of the researchers and first author.

T cells in blood secrete a substance that affects blood pressure and inflammation

30/03/2023: Acetylcholine regulates blood flow, but the source of blood acetylcholine has been unclear. Now, researchers at Karolinska Institutet have discovered that certain T cells in human blood can produce acetylcholine, which may help regulate blood pressure and inflammation. The study, which is published in PNAS, also demonstrates a possible association between these immune cells in seriously ill patients and the risk of death. PI Peder Olofsson and first authors Laura Tarnawski and Vladimir Shavva, all at the Division of Cardiovascular Medicine, are interviewed in the article.

Swedish Cancer Society grants SEK 54.9 million to KI researchers

27/03/2023: Thirteen researchers at Karolinska Institutet have been awarded 54.9 million Swedish kronor from the Swedish Cancer Society. One of them is Jiezhen Mo at the Division of Immunology and Allergy for the project ”Understanding of the role of mast cells in Waldenström macroglobulinemia through single-cell multi-omics”.

“Digital sniffer dog” finds patients with sepsis

23/03/2023: Some patients get sepsis because of hospital-acquired infections. A new digital system is now being implemented to find these patients by constantly scanning medical records for signs of sepsis. One person who has been involved in this is Pontus Nauclér, an infectious diseases doctor and researcher at the Division of Infectious Diseases.

Novel human-specific mechanism of the skin barrier regeneration

22/03/2023: In a study led by Ning Xu Landén at the Division of Dermatology and Venereology, the researchers identified HOXC13-AS, a human skin-specific long noncoding RNA (lncRNA), that plays a crucial role in epidermal differentiation. The study is published in the journal Cell Death & Differentiation, highlighting lncRNA's physiological importance in the epidermal barrier's maintenance and reconstruction. Letian Zhang at the same division was one of the participating researchers.

Higher risk of dementia in Swedish top-division football players

17/03/2023: Men who played football (soccer) in the Swedish top division until the mid 1900s had a higher risk of dementia than men from the general population, a new study published in The Lancet Public Health reports. The study was led by Peter Ueda at the Division of Clinical Epidemiology. Björn Pasternak of the same division, and first author, is also interviewed in the article.

New treatment can improve cardiac pump function in patients with heart failure

A clinical study by researchers at Karolinska Institutet and Karolinska University Hospital shows that the hunger hormone ghrelin can increase the heart’s pump capacity in patients with heart failure. The results have been published in the European Heart Journal. The study was led by Lars Lund at the Division of Cardiology.

Katie Healy and Sebastian Ols are the recipients of Sven Gard's scholarship 2023

10/03/2023: Katie Healy at the Department of Dental Medicine and Sebastian Ols at the Department of Medicine Solna (the Division of Infectious Diseases), receive the Sven Gard's scholarship 2023 for the best dissertation in virology.

Maria Bradley receives the Medicine Doctor Axel Hirsch prize 2023

Professor Maria Bradley, professor of dermatology and venereology, was awarded the Medicine Doctor Axel Hirsch prize 2023 for her breadth of research and for her remarkable efforts in the field of atopic eczema.

Millions to KI researchers for kidney research

09/03/2023: Eighteen kidney researchers at Karolinska Institutet have been allocated grants totaling 3.2 million Swedish kronor from the Swedish Kidney Foundatio. Four of them work at MedS: Iva Gunnarsson, Anna Juto, Francesca Faustini and Roza Chaireti.

Defended theses

(since last issue of MedS News)

2023-03-31 Torsten Dahlén:Agnostic studies in epidemiology.
2023-04-06 Sara Turcinov: The T cell phenotype and receptor repertoire in different stages of rheumatoid arthritis: an immunological timeline.
2023-04-21 Anna Ravn Landtblom: Morbidity and Childbirth in myeloproliferative neoplasms.
2023-04-21 Giulia Ferrannini: Dysglycaemia and cardiovascular disease. Aspects on screening, management, and prognosis.
2023-04-21 Heshuang Qu: Studies of the immunopathogenesis of arthritis, with an emphasis on the alarmin HMGB1.
2023-04-28 Hector Fabricio Espinosa Ortega: Studies on Autoantibodies and Inflammatory Markers in patients with Idiopathic Inflammatory Myopathies.
2023-05-05 Guillermo Ruacho: Studies of pathophysiological mechanisms and oral cavity manifestations in chronic inflammatory diseases.
2023-05-26 Valérie Leclair: Risk factors and outcomes in inflammatory myopathies.


Upcoming defence of doctoral theses

Upcoming public defences and mid-term examinations are regularly announced in the calendar on the department's website.

New Docents:

Daniela Di Giuseppe, Clinical epidemiology , 2023-03-21.
Margareta Frohm Nilsson, Dermatology and venereology , 2023-04-26.
Mia Ahlberg, Reproductive health care sciences, 2023-04-26.
 

Department of Medicine Solna 

The Department of Medicine consists of 47 research groups belonging to 12 different divisions.
You find a list of the divisions illustrated above, and more information about the organization on our web site.

How do you like the idea of an internal newsletter at the department?

0 1 2 3 4

MedS News is an internal newsletter for all employees and affiliated at the Department of Medicine Solna. The purpose of the newsletter is to make the department's activities and employees visible. The newsletter is published two times per semester. All employees and affiliates are welcome to contribute with news. Send your contribution to: news@meds.ki.se.

 

Editor: Ann-Sofie Sten, Communications officer
Publisher: Marie Wahren-Herlenius, Head of Department
Unregister your address

Department of Medicine, Solna webbsite

Do not click this link

Skickat med Paloma