KI-nytt, Aktuellt för dig som medarbetare, nr 8, september 2023

Nr 8, september 2023

An English version follows below

 

Läs brevet i din webbläsare

Rektor just nu

Så här några veckor in på terminen har våra studenter välkomnats till Karolinska Institutet, både förstagångsstudenter och de som har återvänt till studierna efter sommaruppehållet. En gång var vi själva precis i början av studierna – det är viktigt att komma ihåg så att vi både inspirerar och inkluderar nästa generation i ett bra studieliv. I slutändan ska vi alla på olika sätt vilja och kunna bidra med kompetens och färdigheter inom akademin, hälso- och sjukvården och i samhället i stort.

En högtidlig milstolpe för den akademiska karriären är förstås också doktorspromotionen, den 15 september fick vi fira KI:s nyblivna doktorer i Stockholms stadshus. Varmt grattis!

Ta del av policyn för ledarskap och medarbetarskap
Vi har ett gemensamt ansvar att främja en modern, förtroendebaserad och kommunikativ organisationskultur där alla vill och kan bidra med kunskap, engagemang och ansvarstagande – både för de egna uppgifterna och för KI:s resultat som helhet. Med en levande dialog kan vi lära av varandra och samarbeta över verksamhetsgränser. Det är viktigt för att vi ska kunna leva upp till våra ambitioner och fortsätta vara en attraktiv och hållbar arbetsplats. Min förhoppning är att KI:s policy för ledarskap och medarbetarskap skapar större tydlighet när det gäller KI:s förväntningar på våra nuvarande och framtida medarbetare.

Viktigt med dialog för att bestämma KI:s prioriteringar framåt
I september har vi haft två dialogmöten med medarbetare på engelska. Prorektor Martin Bergö, universitetsdirektör Veronika Sundström och jag uppskattar möjligheten att träffa er under öppna möten som ger utrymme för åsikter och diskussioner om frågor som rör arbetsvardagen på vårt universitet. Efter dessa och vårens dialogmöten kan vi konstatera att KI står för kompetenta och engagerade medarbetare, stark forskning och högt söktryck till våra utbildningar, men att det finns utmaningar på kort och på lång sikt som vi som ny universitetsledning behöver arbeta med. Vi närmar vi oss en gemensam lista på prioriterade områden, som vi också inom kort kommer att kunna kommunicera med er och koppla handlingsplaner och aktiviteter till.

Två institutioner blir en vid KI Syd
Efter samverkan och information till berörda medarbetare, fattade jag den 14 september beslut om en organisationsförändring: institutionen för biovetenskaper och näringslära (BioNut) kommer att avvecklas och integreras med institutionen för medicin, Huddinge (MedH). Anledningen är att BioNut länge haft ett ekonomiskt underskott som måste få en långsiktig lösning. Integreringen med MedH innebär att vi fortsätter utveckla KI med starka och hållbara institutioner. Detta är inte början på en översyn av institutionsorganisationen som helhet, utan handlar om en enskild åtgärd. Universitetsledningen arbetar nu tillsammans med berörda prefekter och dekan för KI Syd för att förändringen ska gå så smidigt som möjligt.

Rekrytering av dekaner för KI:s tre institutionsgrupper
Inom kort inleds processen för att rekrytera dekaner för en ny mandatperiod som sträcker sig från den 1 januari 2024 och tre år framåt. Uppdragen som dekaner för de tre respektive institutionsgrupperna KI Nord, KI Syd och KI Solna är viktiga för att KI ska kunna verka som ett sammanhållet universitet. Här är min förhoppning att hitta dedikerade personer, som liksom nuvarande dekaner, kan ta det här viktiga uppdraget vidare. Mer information kommer inom kort att publiceras på Medarbetarportalen.

KI:s rektor Annika Östman Wernerson.
Foto: Martin Stenmark

 

Framför oss ligger en hel hösttermin av möjligheter, för egen del ser jag fram emot en rad spännande möten närmaste veckan, däribland kring Nobelpriset, SciLifeLab, Faktultetsrådet, Junior Faculty och – inte minst – att få undervisa på sjuksköterskeprogrammet.

Jag hoppas också att ni alla medarbetare och studenter får en bra fortsättning på hösten!

Ovan text är en förkortad version av Rektor just nu. Texten i sin helhet finns på sidan Aktuellt från universitetsledningen på Medarbetarportalen.

 

Organisation

Två institutioner blir en vid KI Syd

Universitetsledningen har beslutat att avveckla institutionen för biovetenskaper och näringslära (BioNut) och integrera verksamheten med institutionen för medicin Huddinge (MedH). Beslutet har föregåtts av diskussioner med berörd dekan och berörda institutionsledningar, och den 12 september informerades medarbetarna vid BioNut och MedH. Organisationsförändringen beräknas vara klar senast 30 juni 2024.

Mer på Medarbetarportalen.

 

Foto: Erik Cronberg

 

Ändringar i tjänstepensionsavtal PA16 från 1 januari 2024. Ändringarna i avtalet berör alla anställda födda före 1988 och syftar till att ge alla åldersgrupper lika villkor.

KI stärker sin position som internationellt universitet. KI får maxbetyg, fem stjärnor av STINT, Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning. STINT tar årligen fram ett index som visar hur internationella lärosätena i Sverige är.

Aktuella seminarier och event

Universitetsbiblioteket (KIB) bjuder in till lunchwebbinarium 25 september med Eva Hemmungs Wirtén: Patent or Perish? Eva Hemmungs Wirtén, professor i medierad kultur vid Institutionen för kultur och samhälle, Linköpings universitet, kommer att ge en historisk och personlig genomgång av kopplingarna mellan patentering och publicering. Hålls på engelska.

Aula Medica firar 10 år den 3 oktober. Med musik och aktiviteter firas att Aula Medica fyller tio år. KI:s medarbetare är välkomna att umgås och ta del av underhållning och rundvandringar i byggnaden.

Välkommen till årets Hållbarhetsforum 4 oktober, en endagskonferens med titeln ”Universities and the 2030 Agenda: taking stock and moving forward”. Årets Forum för hållbar utveckling arrangeras i samarbete med KTH och SU inom ramen för universitetsalliansen Stockholm trio. Du är välkommen att delta på plats eller digitalt.

Möt en förläggare 12 oktober: KIB arrangerar en workshop om vetenskaplig publicering. Senior Editor Alfredo Gimenez-Cassina på Springer Nature berättar hur du som forskare kan lyckas bättre i publiceringsprocessen.

 

Utbildning

Workshops för alla som möter studenter i verksamhetsförlagd utbildning

Under hösten ordnas workshops om peer learning och IPL (interprofessionellt lärande) för alla medarbetare som arbetar där studenter utbildas.

Information och anmälan till workshops

 

Foto: Liza Simonsson

 

Tillgänglighet i Canvas. Vad kan du göra för att sidor, filer och filmer som du publicerar i Canvas möter lagkraven om tillgänglighet? I den här kursen får du granska din egna kurs utifrån ett tillgänglighetsperspektiv. Start 15 november.

Sök medel från Karin och Nils Rosanders donation för utveckling av läkarprogrammet. Som lärare vid KI har du möjlighet att ansöka om medel ur donationen. Sista ansökningsdag är den 1 november.

Vinnare av Undergraduate Awards. Återigen har KI-studenter utmärkt sig på ett fantastiskt sätt i den globala tävlingen Undergraduate Awards. Av 39 inskickade examensarbeten omnämns elva i ”highly commended”-kategorin. KI har dessutom en global vinnare i kategorin Medical Sciences och en regional vinnare (Europa) i kategorin Life Sciences.

 

Forskarutbildning

Ta del av bibliotekets workshoppar, kurser och seminarier för doktorander

Universitetsbiblioteket (KIB) ger workshoppar, kurser och seminarier som kan vara av stort värde för doktorander, bland annat inom informationssökning, referenshantering, vetenskaplig publicering och akademiskt skrivande. KIB anordnar även workshoppar och kurser på beställning.

Se kalendern för tider och anmälan.

 

Foto: Ulf Sirborn

 

Utlysning: Är du en blivande pedagogisk ambassadör för forskarutbildning? Pedagogiska ambassadörer är lärare eller personer verksamma inom forskarutbildning som får finansierad tid i syfte att stimulera pedagogisk utveckling inom KI:s forskarutbildning. Ansökan stänger 29 september.

 

Forskning

Nominera ledamöter till beredningsgrupper inom medicin och hälsa 2024

Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa välkomnar nu förslag på ledamöter till beredningsgrupperna 2024. De som nomineras ska vara professorer eller docenter, gärna med tidigare erfarenhet av granskningsarbete. Du får gärna nominera dig själv.

Information och nominering på VR:s webb

 
 

Open access för vetenskapliga publikationer och forskningsdata i Sverige, lunchwebbinarium 27 september. I detta webbinarium sammanfattar universitetsbiblioteket (KIB) det du som forskare vid Karolinska Institutet bör tänka på och känna till när det gäller open access när du får bidrag från Vetenskapsrådet, men också ett antal andra svenska forskningsfinansiärer.

Seminarium med KI:s etikråd 26 oktober: Är det etiskt och vetenskapligt försvarbart att genomföra djurförsök? KI:s etikråd bjuder in till ett seminarium för att diskutera djurförsök. Målgrupp för seminariet är KI:s studenter och medarbetare samt intresserad allmänhet.

Ansök om metodstöd från CLINICUM med fokus på vetenskaplig och metodologisk rådgivning. CLINICUM är en del av den regionövergripande satsning som syftar till att stärka kvalitéten på klinisk och translationell forskning. Verksamheten erbjuder vetenskaplig rådgivning samt tillhandahåller metodologiskt stöd och vägledning vid planering och utförande av forskningsprojekt.

 

Övrigt

Forskarföreläsning på Nobel Forum 28 september med professor Rotem Sorek: Bakteriers immunsystem och ursprunget till människans medfödda immunitet. Föredraget kommer att sammanfatta fynd kring det bakteriella immunsystemet och belysa hur bakteriellt försvar kan ge upphov till nyckelmekanismer i medfödd immunitet.

Nobelprismuseet söker forskare till sitt skolprogram för mellanstadiet. I Nobelprismuseets skolprogram Forskarglädje får du som forskare möjlighet att möta mellanstadieelever via Teams. Var med och väck deras nyfikenhet och ge kunskap om vad forskning handlar om.

Den 27:e nordiska gerontologikongressen hålls på Karolinska Institutet, 12-14 juni 2024. Nordic Congress of Gerontology (NKG) arrangeras nästa år i Sverige på KI. Runt 800 deltagare och forskare från hela världen förväntas delta och bidra med ett brett spektrum av unika perspektiv på en åldrande befolkning.

KI via andra kanaler

KI Nyheter.

KI:s kalendarium.

Medicinsk Vetenskap.

Medicinvetarna, en podd om KI:s forskning.

Protokoll från några av KI:s ledande organ

Konsistoriet
Fakultetsnämnden
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå
Kommittén för utbildning på forskarnivå
Kommittén för forskning

KI-nytt är ett internt nyhetsbrev som ska ge alla medarbetare en kort introduktion i aktuella universitetsövergripande frågor. Nyhetsbrevet tar upp frågor, bevakar beslut och pågående diskussioner i fakultetsnämnden, kommittéerna för forskarutbildning, forskning, utbildning samt andra beslutande organ inom KI. Alla nyheter finns att hitta på medarbetarportalen eller ki.se. Nyhetsbrevet utkommer cirka var tredje vecka.

Har du tips om aktuella KI-övergripande händelser eller förändringar för kommande nummer av KI-nytt, mejla till: nyheter@ki.se. Se gärna vår guide för nyhetstips innan du skickar ditt tips.

No 8, September 2023

 

View in your browser

Latest updates from the President

We’re now a few weeks into the term, and our students – both freshers and those who have returned after the summer break – have been welcomed to Karolinska Institutet. We were once all at the start of our student careers – we need to remember this, to inspire the coming generation and include them in an enjoyable student life. At the end of the day, all of us have to be willing and able, in different ways, to contribute knowledge and skills within the academic and healthcare sectors and in society as a whole.

Another formal milestone for a student’s academic career is, of course, the doctoral conferment ceremony, and on 15 September we celebrated our new doctors in Stockholm City Hall. A big congratulations to them all!

Read our leadership and employeeship policy
It is all our responsibility to promote a modern, trust-based and communicative organisational culture in which everyone can and wants to contribute knowledge, and work with commitment and responsibility towards both our own individual goals and KI’s result as a whole. By engaging in a vibrant dialogue, we can learn from each other and collaborate across organisational boundaries. This we need to do in order to live up to our ambitions and continue to be an attractive, sustainable workplace. I hope that our policy for leaders and employees lays out what we expect of our current and future employees more clearly.

Dialogue is important for determining KI’s priorities going forward
Earlier this month, we had two English-language dialogue meetings with employees. Vice-President Martin Bergö, University Director Veronika Sundström and I appreciate this chance to meet you in such open forums, which give space to opinions and discussion on issues that concern everyday life at our university. After these meetings and the ones we held last spring, we can feel proud to say that KI can boast competent, engaged employees, strong research and a high applicant-to-place ratio for our programmes; however, there are also long and short-term challenges that we as a new university management need to tackle. We’re getting close to a common list of priority areas, which we will also soon be able to share with you and supplement with action plans and activities.

Two departments to become one at KI South
After consulting with and informing the staff concerned, I made the decision on 14 September to wind up the Department of Biosciences and Nutrition (BioNut) and merge it with the Department of Medicine, Huddinge (MedH). The reason for this move is BioNut’s long-standing financial deficit, which requires a long-term solution. The integration with MedH will enable us to continue developing KI with strong and sustainable departments. This is not the beginning of a general reorganisation but a one-off expedient. The university management is now working with the heads of department affected and the Dean of KI South to make sure that the change takes place as smoothly as possible.

Recruitment of deans for KI’s three departmental groups
We will soon be recruiting deans for a new three-year term of office commencing on 1 January 2024. The post of dean for the three departmental groups, KI North, KI South and KI Solna is central to our efforts to create a unified university. I hope that we will find dedicated people, who like our current deans, can take this important responsibility further. More details will be posted on the Staff Portal shortly.

KI's President Annika Östman Wernerson.
Ph
oto: Martin Stenmark

 

Ahead of us is an entire autumn term full of possibilities. As for me, I’m looking forward to some exciting meetings this week on, amongst other topics, the Nobel Prize, SciLifeLab, the Faculty Council and the Junior Faculty, and – above all – to teaching on the nursing programme. I also hope that all of you, staff and students alike, will have a rewarding autumn term!

The above text is a shortened version. You can read the text in its entirety on the Staff portal: Updates from the university management.

 

Organisation

Two departments to become one at KI South

The university management has decided that the Department of Biosciences and Nutrition (BioNut) is to be wound up and its activities merged with the Department of Medicine in Huddinge (MedH). The decision has been preceded by discussions with the Dean of KI South and the two departments’ management, and on 12 September the staff at BioNut and MedH were informed. The reorganisation is scheduled to be completed by 30 June 2024.

Read more at the Staff portal.

 

Photo: Erik Cronberg

 

Changes to the PA16 occupational pension to be made on 1 January 2024. The changes in the agreement affect all employees born before 1988. Those born in 1988 or later already have equivalent conditions. The agreement aims to give all age groups equal conditions.

KI strengthens its position as an international university. (in Swedish) STINT, the Foundation for the Internationalization of Higher Education and Research, annually produces an index that shows how international universities in Sweden are. Now they have given the maximum rating, five stars, to Karolinska Institutet.

Upcoming seminars and events

University Library (KIB) lunch webinar 25 September with Eva Hemmungs Wirtén: Patent or Perish? Eva Hemmungs Wirtén, Professor of Mediated Culture at the Department of Culture and Society, Linköping University, will give an historical and personal overview of the links between patenting and publishing.

Join the celebration of Aula Medica's 10th anniversary 3 October. We celebrate the 10th anniversary of our Aula Medica with shows and music. KI staff are welcome to see the decorated Aula, listen to live music, enjoy our light show, toast and take a quiz.

Join us for this year's Sustainability Forum on 4 October, a one-day conference entitled ”Universities and the 2030 Agenda: taking stock and moving forward”. This year's Forum for sustainable development is organized in collaboration with KTH and SU within the framework of the university alliance Stockholm trio. You are welcome to participate on site or digitally.

Meet a publisher 12 October: KIB hosts workshop on scientific publishing. Senior Editor at Springer Nature, Alfredo Gimenez-Cassina, will present useful tips and advice on how to get your research published.

 

Higher education

Workshops for everyone encountering students on clinical placements

Workshops are being arranged this autumn on peer learning and IPL (Interprofessional Learning) for all staff who work wherever students are on their clinical placements.

More information workshops. (in Swedish)

 

Photo: Liza Simonsson

 

Canvas accessibility. What can you do to make sure that the pages, files and films that you publish on Canvas meet the legal accessibility requirements? On this course, you get to check your own course from an accessibility perspective. Start 15 November.

Apply for funds from Karin and Nils Rosander's donation – the doctor's program. (in Swedish) As a teacher at KI, you have the opportunity to apply for funds from the donation. The application deadline is November 1.

Winners of Undergraduate Awards. Once again, KI students have excelled in a fantastic way in the global Undergraduate Awards competition. Of 39 submitted degree theses, eleven are mentioned in the "highly commended" category. KI also has a global winner in the Medical Sciences category and a regional winner (Europe) in the Life Sciences category.

 

Doctoral education

Take part of the library's workshops, courses and seminars for doctoral students

The University Library (KIB) offers workshops, courses and seminars valuable for doctoral students in areas such as information retrieval, reference management, scientific publishing and academic writing. KIB also organise workshops and courses “on demand”.

See the calendar for times and registration.

 

Photo: Ulf Sirborn

 

Become a Pedagogical Ambassador in Doctoral Education – Call for proposals. Pedagogical ambassadors are teachers or persons otherwise active in doctoral programmes or research schools who initially receive funded time to promote educational development with the purpose to stimulate educational development within KI’s doctoral education. The application for a new call is open until 29 September.

 

Research

Nominate members of review panels in medicine and health 2024

The Swedish Research Council’s Scientific Council for Medicine and Health is now welcoming proposals for members of the review panels for 2024. The persons nominated must be professors or docents, preferably with previous experience of review work. You can also nominate yourself.

Further information and nomination at VR's web.

 

Illustration: Kommunikationsavdelningen

 

KIB lunch webinar 27 September: Open access to scientific publications and research data in Sweden. In this webinar we summarise what researchers should bear in mind regarding open access when they receive grants from the Swedish Research Council. Open access mandates of other Swedish research funders will also be addressed.

Seminar with KI's ethics council 26 October: Is it ethically and scientifically justifiable to carry out animal experiments? KI's Ethics Council invites you to a seminar to discuss animal testing. The target group for the seminar is KI's students and employees as well as the interested public.

Apply for method support from CLINICUM with a focus on scientific and methodological advice. CLINICUM is part of the region-wide initiative that aims to strengthen the quality of clinical and translational research. The nodes offers scientific advice and to provide methodological support and guidance in the planning and execution of research projects.

 

Other

Research Lectures at Nobel Forum 28 September: The immune system of bacteria and the origin of human innate immunity. The talk will summarize our understanding of the bacterial immune system, and will highlight how bacterial defense from key mechanisms innate immunity.

The Nobel Prize Museum is looking for researchers for their school program (in Swedish). In the Nobel Prize Museum's school program Forskarglädje, you as a researcher get the opportunity to meet middle school students via Teams. Join us and arouse their curiosity and provide knowledge about what research is all about.

The 27th Nordic Congress of Gerontology to be held at Karolinska Institutet 12-14 June 2024. The Nordic Congress of Gerontology (NKG) will next year be held in Swedan at KI. It is anticipated that 800 people and scholars from different parts of the world would take part, offering a diverse array of distinctive perspectives on the challenges and opportunities linked to population ageing.

KI:s additional channels

KI News.

KI calendar.

KI in the media. (in Swedish)

Medicinvetarna, a podcast about the research at KI. (in Swedish)

Meeting minutes from some of KI’s executive bodies (minutes only available in Swedish)

The University Board
The Faculty Board
The Committee for Higher Education
The Committee for Doctoral Education
The Committee for Research

KI Newsletter is an internal newsletter that briefs all members of staff on current issues of concern to the university as a whole. The newsletter addresses issues and covers the decisions and discussions of KI’s decision-making bodies, including the faculty board and the committees for doctoral education, research and education. All the news can be found on the staff portal or on ki.se. KI Newsletter will be published approximately every three weeks.

If you have any tips on current issues or changes of concern to the university as a whole for the coming issues of KI Newsletter, please send an email to: news@ki.se. Please check our news publishing guidelines prior to sending your email.

Do not click this link

Skickat med Paloma