Korr KI-nytt oktober 2023

Nr 9, oktober 2023

An English version follows below

 

Läs brevet i din webbläsare

Rektor just nu

Utredning med förslag om nytt system för forskningsfinansiering
Den 11 oktober lämnade forskningsfinansieringsutredningen över sina förslag till utbildningsminister Mats Persson. Utredarna föreslår bland annat tre nya finansierande myndigheter med olika uppdrag och karaktär: Vetenskapsmyndigheten, Myndigheten för strategisk forskning och Innovationsmyndigheten, samtidigt som nuvarande Forte, Vinnova, Vetenskapsrådet och Formas läggs ner. Vi ska naturligtvis titta närmare på utredningens förslag, men kan redan konstatera att den tar ett grundligt helhetsgrepp om en långsiktig satsning på grundforskning och forskningskvalitet – också när det gäller att ta fram strategier för nyttiggörande och implementering.

KI:s prioriterade områden framåt
Sedan i våras har universitetsledningen: prorektor Martin Bergö, universitetsdirektör Veronika Sundström och jag, haft en bred dialog med Fakultetsnämnden, Fakultetsrådet, prefekter och administrativa chefer samt dialogmöten dit studenter, medarbetare och chefer i verksamheten har varit inbjudna. Under dessa möten har en samstämmighet vuxit fram kring vilka områden som är mest prioriterade för att utveckla KI, med Strategi 2030 som riktmärke. Det handlar om dialog och transparens, organisation och ledning, kompetensförsörjning, ekonomi, lokaler, infrastruktur och anläggningar l, verksamhetsstöd, säkerhet, samverkan med hälso- och sjukvården och KI:s roll i samhället.

Viktiga parametrar, som ger oss en bra utgångspunkt i arbetet framåt, är att vi har en högt rankad forskning​, ett högt söktryck till våra utbildningar​, en stabil ekonomi​ och engagerade och kompetenta medarbetare​. Nu pågår arbetet med att konkretisera ett hur för varje område genom att koppla prioriteringarna till konkreta aktiviteter.

Just nu ser vi också över hur vi i samband med att en ny mandatperiod för dekanerna inleds, kan stärka institutionsgrupperna KI Syd, KI Nord och KI Solna. Vår målbild är att tillsammans skapa ett ännu starkare KI med hållbara institutioner och förutsättningar för att driva utvecklingen av kunskap om livet och att verka för en bättre hälsa för alla.

KI får ett sammanhållet informationshanteringssystem - RIMS
I slutet av oktober öppnar KI RIMS, ett Research Information Management System, för alla KI-medarbetare. Genom att KI, som ett av få universitet i Sverige, har ett RIMS kommer det att vara enklare att kommunicera den egna forskningen och därmed hitta samarbetspartner inom och utanför KI.

Med KI RIMS blir det lättare att berätta om sin forskning på ki.se då RIMS:et hämtar och visar upp information som redan finns i olika databaser och register, till exempel om publikationer, forskningsfinansiering och gruppmedlemmar. Det gäller både information som finns i system på KI och nationella och internationella databaser. Från den 25 oktober kan alla medarbetare logga in med sitt ki-id och se den information som har samlats in. Då kan man även börja redigera och lägga till information.

Glädjande temperaturmätning men förbättringsområden finns
I den årliga THE-rankningen, Times Higher Education, som listar lärosäten för högre utbildning och forskning bland 1 904 universitet i 108 länder, behåller KI sin ställning med plats 50 i världen och plats 16 i Europa. Det var också glädjande att Karolinska Institutet som arbetsgivare åkte upp till plats 30, från sin tidigare placering på plats 83 i den årliga undersökningen Young Professional Attraction Index. Men trots positiva signaler finns det all anledning att fortsätta arbetet med vår arbetsmiljö, hot, hat och trakasserier är områden som vi ständigt måste vara vaksamma på och som inte ska få förekomma inom akademin.

I september föreläste jag på sjuksköterskeprogrammet, och nyligen medverkade jag även i studentpodden Statuspodden – vi tar tempen på KI. Jag känner mig stolt över att som rektor få möjlighet att vara en del av studenternas utbildning och studiemiljö. Även här finns anledning att vara uppmärksam på risker.

KI:s rektor Annika Östman Wernerson.
Foto: Martin Stenmark

 

Hösten 2022 hade KI:s studenter möjlighet att svara på en enkät om sina upplevelser av och risker för diskriminering och trakasserier. En analys av enkätsvaren har sammanställts i en rapport med rekommendationer om åtgärder för att förebygga och motverka diskriminering - allt för att vi bättre kan samarbeta för en i alla avseenden god studiemiljö. Det kan vi bara göra tillsammans.

Ovan text är en förkortad version av Rektor just nu. Texten i sin helhet finns på sidan Aktuellt från universitetsledningen på Medarbetarportalen.

 

Organisation

Välkommen att nominera 2024 års medicine och odontologie hedersdoktorer.

Behöriga att nominera är alla anställda samt adjungerade till Karolinska Institutet. Förslagen ska vara inkomna senast torsdagen den 30 november 2023.

Läs mer och nominera .

 

Foto: Fredrik Persson

 

 

Stärkt säkerhet för att komma in i KI:s lokaler. Under hösten införs nya säkerhetsrutiner på KI. Nu kommer det att krävas både kort och kod för att komma in bakom det så kallade skalskyddet i KI:s byggnader.

Ny app för att rapportera arbetsmiljöhändelser. För att ständigt utveckla KI som studie- och arbetsplats behöver vi ta lärdom av inträffade händelser. Därför är det viktigt att du rapporterar om du upplever avvikelser i arbetsmiljön. Nu finns en app att ladda ner, så att det blir lättare att rapportera.

KI-forskarna Gunnar Nilsson och John Skår tilldelas årets silvermedalj. Medaljen delas ut till personer som gjort särskilt goda insatser till stöd för KI:s verksamhet. Forskarna mottar sina medaljer vid högtiden för Nit och Redlighet i februari 2024.

Aktuella seminarier och event
 

Seminarium 26 oktober KI:s etikråd: Är det etiskt och vetenskapligt försvarbart att genomföra djurförsök? KI:s etikråd bjuder in till ett seminarium för att diskutera djurförsök. Målgrupp för seminariet är KI:s studenter och medarbetare samt intresserad allmänhet.

Policy lab 26 oktober – ett nytt forum för diskussion och lärande om hur man kan påverka policy. Det finns ett stort intresse från många av oss att vara med och påverka samhällspolitiken, utifrån vår evidensbaserade forskning. CESH och Centrum för hälsokriser bjuder tillsammans in till ett första policy lab för att diskutera hur vi kan nå ut och påverka. This policy lab will be based in a Swedish political context and will be held in Swedish. We are planning to discuss policy in a more international context at a future policy lab, which will then be held in English.

 

Utbildning

Enkätresultat utvecklar lika villkorsarbete för KI-studenter

Hösten 2022 hade KI-studenter möjlighet att svara på en enkät om sina upplevelser av och risker för diskriminering och trakasserier. Resultatet pekar mot att det behövs mer kunskap och främjande åtgärder kopplat till bristande tillgänglighet, diskriminering och trakasserier i studiemiljön.

Mer om de viktiga resultaten och KI:s planer för att motverka diskriminering

 

Foto: Liza Simonsson

 

Sök medel från Karin och Nils Rosanders donation för läkarprogrammet. Som lärare vid KI har du möjlighet att ansöka om medel ur donationen. Sista ansökningsdag är 1 november.

Lärare sökes till fokusgrupper om digital färdighetsträning. Projektet CaseLab ska göra det möjligt för dig som undervisar att hämta inspiration och material för digital färdighetsträning. Vi söker nu lärare och andra intresserade från alla KI:s utbildningsprogram för inspel och möjlighet att forma arbetet.

 

Forskarutbildning

Doktorander - dags att söka till vårens kurser

Ansök senast 15 november. Postdoktorer är också välkomna att söka och antas i mån av plats. Notera att enbart doktorander, eller disputerade, kan antas till dessa kurser.

Dags att söka forskarutbildning.

 

Foto:Pexels.com

 

Grundkurs forskarhandledarutbildning. Kursdatum 4-7 mars, ansök senast den 30 november.

 

Forskning

Bidra till utveckling av KI:s core-faciliteter

Svara på enkät som syftar till att utvärdera användarnas upplevelser av KI:s core-faciliteter. Enkäterna skickas ut vartannat år för att följa upp tidigare kartläggning och analysera vårt förbättringsarbete.

Besvara enkäten innan den 13 november

 
 

Internationella Open Access-veckan 23-29 oktober. På årets tema, Community over Commercialization, träffar universitetsbiblioteket engagerade personer med lite olika perspektiv på det föränderliga publiceringslandskapet. Håll utkik efter dessa intervjuer som kommer att publiceras under Open Access-veckan.

KI RIMS gör det lättare att hantera information om din forskning – välkommen på introduktion. Vi berättar vad KI RIMS är, hur det hänger ihop med bibliometrisystemet och visar vad du som forskare kan göra med din information i systemet. Tid kommer att finnas avsatt för frågor.

Ansök om metodstöd från CLINICUM med fokus på vetenskaplig och metodologisk rådgivning. Som forskare kan du ansöka om metodrådgivning inom bland annat studiedesign, val av statistisk metod och databeställningar. Experter inom biostatistik, bioinformatik och epidemiologi kan ge stöd vid planering och utförande av forskningsprojekt. CLINICUM är en regionövergripande satsning som syftar till att stärka kvaliteten på klinisk och translationell forskning.

Sök sabbatsår utomlands med SSF jubileumsutlysning. Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, firar 30 år genom jubileumsutlysningen, "SSF Sabbatical 2024". Programmet ger forskare möjlighet att ta ett till två sabbatsår utomlands för forskning inom en annan disciplin än den personen verkar inom idag. Ansök senast den 5 mars 2024.

 

Övrigt

Välkommen att fira Openlabs 10-årsjubileum. I tio års tid har innovationscentret Openlab, där KI är medgrundare och partner, skapat möjligheter och förutsättningar för nytänkande och modiga lösningar på samhällets utmaningar. Den 15 november hålls en stor jubileumsfest i Blå hallen i Stockholms stadshus, och du är välkommen.

Uppmaning till ERC-stipendiater: Visa upp din forskning på Science is Wonderful. Gå med i flaggskeppsevenemanget i Bryssel 2024, presentera din EU-finansierade forskning och engagera dig i unga människor.

Global katastrofmedicin blir egen forskargrupp på Institutionen för global folkhälsa. Från första oktober är Global katastrofmedicin – hälsobehov och insatser en egen forskargrupp.

KI-forskare vann deltävling i årets Forskar Grand Prix. Den 29 september avgjordes delfinalen i Forskar Grand Prix i Stockholm. Vann gjorde Johanna Mayer som forskar vid KI på förebyggande av Alzheimers sjukdom.

KI via andra kanaler

KI Nyheter.

KI:s kalendarium.

Medicinsk Vetenskap.

Medicinvetarna, en podd om KI:s forskning.

Protokoll från några av KI:s ledande organ

Konsistoriet
Fakultetsnämnden
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå
Kommittén för utbildning på forskarnivå
Kommittén för forskning

KI-nytt är ett internt nyhetsbrev som ska ge alla medarbetare en kort introduktion i aktuella universitetsövergripande frågor. Nyhetsbrevet tar upp frågor, bevakar beslut och pågående diskussioner i fakultetsnämnden, kommittéerna för forskarutbildning, forskning, utbildning samt andra beslutande organ inom KI. Alla nyheter finns att hitta på medarbetarportalen eller ki.se. Nyhetsbrevet utkommer cirka var tredje vecka.

Har du tips om aktuella KI-övergripande händelser eller förändringar för kommande nummer av KI-nytt, mejla till: nyheter@ki.se. Se gärna vår guide för nyhetstips innan du skickar ditt tips.

No 9, October 2023

 

View in your browser

Latest updates from the President

Commission proposes new research financing system
Last Wednesday (11 October), the Research Funding Commission presented its report to Minister of Education Mats Persson. The Commission proposes three new financing authorities, each with its own particular focus, and the closure of Forte (the Swedish Research Council for Health, Working Life and Welfare), Vinnova (the Swedish governmental agency for innovation systems), the Swedish Research Council and Formas (the Swedish Research Council for Environment, Agricultural Sciences and Spatial Planning). We will of course be scrutinising the Commission’s proposals, but can already acknowledge that it takes a thoroughly holistic approach to a long-term strategy for basic research and scientific quality, as well as utilisation and implementation.­­

KI’s priorities going forward
Since last spring, the university management – Vice-President Martin Bergö, University Director Veronika Sundström and I – have been holding a broad dialogue with the Faculty Board, the Faculty Council, heads of department and administrative managers, as well as dialogue meetings at which students, staff and operational managers have been invited. Consensus has emerged during these meetings on the areas that need prioritising for KI’s development, guided by the tenets of Strategy 2030. They are dialogue and transparency, organisation and management, skills supply, finances, premises, infrastructure and facilities, administration, security, collaboration with the healthcare sector and outreach activities.

Important parameters, which give us a good starting point in our forthcoming work, are that we have highly ranking research, a high applicant-to-place ratio for our programmes, stable finances and engaged and skilled employees. We are now working on establishing a how for each area by linking the priorities to concrete activities.

Now that a new decanal term of office has begun, we are also reviewing how we can strengthen the departmental groups at KI South, KI North and Solna. Our aim is to create together an even stronger KI with viable departments able to drive the development of knowledge about life and to strive towards better health for all.

KI launches a new integrated information management system - RIMS
KI will be opening a new Research Information Management System (RIMS) for all employees at the end of the month. In being one of few universities in Sweden to have a RIMS, KI will be better able to communicate our own research and therefore find collaboration partners within and outside the university.

RIMS gathers and displays information (e.g. on publications, research financing and group members) that already exists in various local, national and international databases and registers, making it easier for researchers to present their work on ki.se. As of 25 October, all employees will be able to log in with their KI ID to view and possibly edit or add to the information that has been collected.

Good ratings but there’s still room for improvement
In the annual Times Higher Education rankings of 1,904 higher education and research institutions in 108 countries, KI retains its position as 50th top university in the world and 16th in Europe.

Further good news is that as an employer, Karolinska Institutet climbed to 30 from a previous 83 in the annual Young Professional Attraction Index. This is a measure of how Swedish students and academics at the start of their careers rate the attractiveness of employers, and can be seen as a gauge of the image our university has as a workplace amongst young academics. Despite positive signals there is every reason to continue working on health and safety at KI; we must be constantly vigilant to threats, hate and harassment, which cannot be tolerated at any university
In September I lectured on the nursing programme and recently made a guest appearance on the student podcast Statuspodden – vi tar tempen på KI. It makes me proud to be able, as president, to be part of our students’ education and study environment. Here, too, there’s reason to be alert to risks.

KI's President Annika Östman Wernerson.
Ph
oto: Martin Stenmark

 

In the autumn of 2022, KI’s students were invited to respond to a survey on experiences and risks of discrimination and harassment. The responses have been analysed and compiled in a report containing recommendations for how to prevent and combat discrimination – all so that we can cooperate better towards building a healthy study environment in every respect. The only way we can do this is together.

The above text is a shortened version. You can read the text in its entirety on the Staff portal: Updates from the university management.

 

Organisation

Nominations are now being invited for next year’s honorary doctors of medicine and dentistry.

Nominees can be any employee or affiliate of Karolinska Institutet. Make sure your suggestions reach us by Thursday 30 November 2023.

Read more and nominate.

 

Photo: Fredrik Persson

 

Tighter security measures for entering KI premises. New perimeter security measures are being introduced at KI’s premises this autumn. Anyone wanting to enter a building at KI will now need both a card and a code.

New app for reporting occupational safety and health incidents. To constantly develop KI as a study- and workplace, we need to learn from past events. Therefore, it is important that you report if you experience deviations in the work environment. Now there is an app that you can download to make it easier to report on occupational safety and health incidents.

KI researchers Gunnar Nilsson and John Skår awarded this year’s silver medal. The medal is awarded to people who have made excellent efforts in support of KI’s activities. The researchers will receive their medals at the ceremony for Diligence and Devotion in February 2024.

Upcoming seminars and events

Seminar KI's Ethic Council: Is it ethically and scientifically justifiable to carry out animal experiments? KI's Ethics Council invites you to a seminar to discuss animal testing. The seminar targets students and staff at KI and any interested public.

 

Higher education

Survey results develop equal opportunities for KI students

In autumn 2022, KI students had the opportunity to answer a survey about their experiences of and risks of discrimination and harassment. The results point to the need for more knowledge and active measures linked to lack of accessibility, discrimination, and harassment in the study environment.
 

Read about the important results and what KI plans to do to prevent discrimination

 

Photo: Liza Simonsson

 

Apply for funding from the Karin and Nils Rosander Endowment for the medical programme. As a teacher at KI, you have the opportunity to apply for funds from the donation. Application deadline 1 November.

Teachers are wanted for focus groups on digital skills training. (in Swedish) The CaseLab project should make it possible for you who teach to get inspiration and material for digital skills training. We are now looking for teachers and other interested parties from all KI's education programs for input and the opportunity to shape the work.

 

Doctoral education

Time to apply for next spring’s doctoral courses

Apply by 15 November. Postdocs are also welcome to apply for courses and will be admitted space permitting. Note that only current or former doctoral students may attend these courses.

Further application information.

 

Photo: Pexels.com

 

Introductory course for doctoral supervisors. Course dates 4-7 March. Application deadline 30 November.

 

Research

Help to develop KI’s core facilities by completing the users’ experience survey

The questionnaires are sent out every other year to follow up previous surveys and for the purposes of analysing our improvement efforts.

Please respond by 13 November.

 

Collage: Kommunikationsavdelningen

 

International Open Access Week 23-29 October. On this year's theme, Community over Commercialization, the University Library is meeting with committed individuals with slightly different perspectives on the changing landscape of academic publishing. Be sure to keep an eye out for these interviews, set to be released during Open Access Week.

KI RIMS makes it easier to manage information about your research - welcome to an introduction. We explain what KI RIMS is, how it is connected to the bibliometric system and show what you as a researcher can do with your information in the system. At the end there will be time for questions.

Apply for an overseas sabbatical with SSF’s anniversary announcement. The Foundation for Strategic Research (SSF) is celebrating turning 30 next year with the announcement of the “SSF Sabbatical 2024”. The program gives researchers the opportunity to take one to two sabbatical years abroad to conduct research in a different discipline than they currently work in. Application deadline 5 March 2024.

Methodological support with a focus on scientific and methodological advice. As a researcher, you can apply for methodological advice in areas such as study design, choice of statistical method, and data order. Experts in biostatistics, bioinformatics, and epidemiology can give scientific advice in the planning and execution of research projects. CLINICUM is part of the region-wide initiative aimed at strengthening the quality of clinical and translational research.

 

Other

Join the celebration of Openlab’s 10 year anniversary. For ten years, the innovation center Openlab, with KI as co-founder and partner, has created opportunities and conditions for innovation and creative solutions to challenges in society. On November 15th, Openlab will celebrate in the Blue hall of Stockholm City Hall, and you are invited.

Call to ERC grantees: Showcase your research at Science is Wonderful. Join the flagship event in Brussels in 2024, present your EU-funded research and engage with young people.

Global disaster medicine becomes a separate research group at the Department of Global Public Health. Due to organisational adjustments at the department, Global Disaster Medicine – Health Needs and Response became a research group of its own from the 1st of October.

KI researchers win semifinal of this year’s Researchers’ Grand Prix. The semifinal of the Researchers’ Grand Prix was decided in Stockholm on 29 September. It was won by Johanna Mayer, who researchers at KI on the prevention of Alzheimer’s disease.

KI:s additional channels

KI News.

KI calendar.

KI in the media. (in Swedish)

Medicinvetarna, a podcast about the research at KI. (in Swedish)

Meeting minutes from some of KI’s executive bodies (minutes only available in Swedish)

The University Board
The Faculty Board
The Committee for Higher Education
The Committee for Doctoral Education
The Committee for Research

KI Newsletter is an internal newsletter that briefs all members of staff on current issues of concern to the university as a whole. The newsletter addresses issues and covers the decisions and discussions of KI’s decision-making bodies, including the faculty board and the committees for doctoral education, research and education. All the news can be found on the staff portal or on ki.se. KI Newsletter will be published approximately every three weeks.

If you have any tips on current issues or changes of concern to the university as a whole for the coming issues of KI Newsletter, please send an email to: news@ki.se. Please check our news publishing guidelines prior to sending your email.

Do not click this link

Skickat med Paloma