Newsletter for all staff and associated at MedS.
Internt nyhetsbrev institutionen för medicin Solna/Internal newsletter Dept. of Medicine Solna

Internt nyhetsbrev institutionen för medicin Solna

Internal newsletter Dept. of Medicine Solna (Eng. below)

 

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Open the newsletter in your browser

No. 4 - 2023

Prefekten har ordet

Året 2023 har bjudit på många höjdpunkter för forskning och undervisning vid institutionen; nu senast invigning av den avancerade MR-kamera vars inköp möjliggjorts av en generös donation från Erling Persson stiftelsen. Ni kan läsa längre ner i nyhetsbrevet hur apparaturen nu ska kunna nyttjas i samverkan med Region Stockholm för både forskning och vård.

Många anslag i höstens utdelning från de större forskningsråden och fonderna gick även i år till forskare vid MedS. Dessa ger möjlighet till fortsatt utveckling av de spännande projekt som bedrivs i MedS forskargrupper och vi ser fram emot ny, viktig kunskap. Länkar till sammanställningar av de nya anslagen finns i nyhetsbrevet, som också innehåller presentationer av några av institutionens forskargrupper och aktuell information.

Till slut vill jag och institutionens ledningsgrupp tacka för ett fantastiskt år och önska er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Marie

 

Foto: Gerd Altman, Pixabay

Stor utdelning till MedS i höstens anslagsrond

Höstens stora utdelning av externa forskningsanslag från de större forskningsråden och fonderna innebär att många av våra forskare kan fortsätta med sin viktiga forskning och andra påbörja nya projekt.

Medlen kommer bland annat från Vetenskapsrådet, Hjärt-Lungfonden, och Cancerfonden och täcker in ett brett fält av klinisk och basal medicinsk forskning.

Se hela listan

 

Foto: Skirmante Venaliene

MedS Day 2023

Årets MedS Day hölls den 16 oktober och gav oss en efterlängtad möjlighet att träffas och ta del av institutionens pågående aktiviteter. MedS firade också 30 år!

Prefekt Marie Wahren Herlenius började med att hälsa välkommen och gav en tillbakablick och historik över hur MedS med åren vuxit till en av KI:s största institutioner. Dagen bjöd sedan på både externa och interna talare, liksom mingel och härliga möten.

Läs hela artikeln

Träffa verksamhetsstödet

På MedS Day hölls i sedvanlig ordning en posterutställning. Ett av bidragen innehåll enbart en QR-kod...

Skanna den och träffa institutionens verksamhetsstöd!
(Eller ta en genväg via den här länken.)

 
 

Foto: Ulf Sirborn

Ny MR- kamera öppnar för nya möjligheter

Tisdagen den 28 november invigdes ett nytt laboratorium för MR-undersökningar på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Inköpet av en ny MR-kamera, efter en donation av Erling Perssons stiftelse, skapar helt nya möjligheter för läkare och forskare såväl inom regionen som på Karolinska Institutet.

Redan 2013 inleddes ett samarbete mellan institutionen för medicin och Karolinska Universitetssjukhuset under namnet MR Hjärta-Kärl. Syftet var att låta kliniska forskare från olika verksamhetsområden mötas i en stimulerande miljö med avsikt att genomföra vetenskapliga projekt integrerat med klinisk diagnostik.

Men möjligheterna till avancerade MR-undersökningar har hittills varit mycket begränsade i Huddinge, förklarade Lars Rydén, senior professor på MedS och ordförande för styrgruppen MR-Hjärta Kärl, när han hälsade välkommen till invigningen och den inledande föreläsningen:

- Den nya kameran här i Huddinge möjliggör inte enbart en ökad tillgänglighet av nya undersökningsmetoder i den södra delen av regionen så att rätt diagnos ställs och rätt behandling sätts in, utan även nya möjligheter för forskningen på Karolinska Institutet.

Läs hela artikeln

 

"Mitt råd till unga forskare - bygg upp ett internationellt nätverk!"

Av Cecilia Linde

Har du funderat på hur du kan komma vidare i din forskarkarriär? Att arbeta internationellt och bygga nätverk kan öppna nya möjligheter.

Många unga forskare siktar högt och vill gärna bli projektansvariga (PI) för internationella studier eller medförfattare till internationella riktlinjer (guidelines), men det är inte något man bara blir föreslagen till utan vidare. Det krävs mycket nätverkande, ofta under flera år, och därför är det bra att börja i tid. Själv är jag sedan 25 år tillbaka aktiv i Europeiska kardiologföreningen (ESC) vilket har varit avgörande för min forskarkarriär.

Läs hela artikeln

 

Om Cecilia Linde

Cecilia Linde är seniorprofessor vid avdelningen för kardiologi och kardiolog på Tema hjärta-kärl vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Hennes forskning fokuserar på epidemiologi och devicebehandlingar vid hjärtsvikt. Cecilia Linde var vice president i ESC:s styrelse 2018–2020 och är nu ESCs sekreterare/skattmästare 2022-2024.

 

Våra forskargrupper

I varje nummer av MedS News presenterar vi två av institutionens forskargrupper.

Paolino Lab: Jianing Liu, Xinyi Li, Magdalena Paolino, Claudia de Muynck. Foto: Hanna Björck.

Atypisk ubiquitinering vid hälsa och sjukdom

Magdalena Paolino, forskargruppsledare vid avdelningen för kardiovaskulär medicin

Mitt långvariga forskningsintresse är att avslöja de molekylära mekanismer som reglerar normal fysiologi och sjukdomspatogenes, med ett särskilt fokus på att utforska ubiquitinberoende-vägar. I mitt labb genomför vi för närvarande spännande projekt för att avslöja nya roller för ubiquitin-relaterade gener i immun- och cancercellers svar, metabolism och tarmhomeostas. Vår forskning, som befinner sig i en nisch mellan fysiologi och proteostas, syftar till att utveckla området atypisk ubiquitinering och till att erbjuda nya möjligheter för riktade terapier.

Ubiquitinering är en viktig posttranslationell modifiering som sker i cellulära proteiner för att reglera deras funktioner. Även om det påverkar praktiskt taget alla celler i vår kropp och vi nu vet att det finns många typer av ubiquitinering, några av dessa mer atypiska, förstår vi fortfarande inte helt den verkliga komplexiteten och funktionella relevansen av denna viktiga cellulära process. Vi, som har stor expertis inom ubiquitinforskning, vill minska den här kunskapsluckan genom att ge relevanta insikter i de fysiologiska funktionerna hos atypisk ubiquitinering och de relaterade deubiquitinerande enzymerna, ett hittills relativt försummat forskningsområde.

Vår forskning är tvärvetenskaplig och omfattande och sträcker sig hela vägen från gener och molekyler till celler och möss, och när det är möjligt, till preklinisk terapi och/eller mänskliga korrelationer. Vi använder i första hand muterade möss för att avslöja ubiquitin-relaterade geners roll i sjukdomsmusmodeller och kombinera dem med vanliga cellulära och molekylära tekniker, såsom virusbaserad genredigering, flödescytometri, histologi, 3D-organoider och odödliga hematopoetiska prekursorkulturer, samt omic-teknologier.

Att försöka identifiera, ibland från grunden, en ny funktion för okarakteriserade ubiquitinrelaterade gener innebär att vi inte kan förutse vilka aspekter av fysiologi eller sjukdom vi kommer att undersöka. Detta är verkligen en utmanande men spännande uppgift.

 

Vi är glada över att hittills ha identifierat flera oförutsedda roller för atypisk ubiquitinering som kan ha viktiga konsekvenser för mänskliga sjukdomar. För närvarande studerar Jianing, doktorand, hur den här typen av ubiquitinering påverkar tarmstamceller och dess implikationer för kolit och kolorektal cancer. Vår postdoktor Xinyi har identifierat intressanta funktioner i metabolismen av immunceller och lipoproteiner och testar nu dess effekter på åderförkalkning. Claudia gör sin masteruppsats för att avslöja hur atypiska ubiquitinkedjor bidrar till barncancer, i synnerhet neuroblastom och osteosarkom, och Sandra, som snart kommer att påbörja sin doktorandtjänst vid labbet, kommer att utforska hur dessa ubiquitineringshändelser bidrar till astma.

Att leda min forskargrupp är tillfredsställande på många sätt. Jag får utforska och testa mina vetenskapliga idéer och hypoteser, känna glädjen i att upptäcka nya mekanismer som reglerar fysiologi och sjukdomar, vilket dessutom kan vara till nytta för patienterna, och får möjlighet att undervisa den nya generationen forskare som kommer att föra forskningsfältet framåt.

Forskargrupp Magdalena Paolino: Geners funktion och molekylär grund för sjukdom

Per-Johan Jakobsson. Foto: Stefan Zimmerman.

Vårt mål är att hitta nya behandlingsmetoder

Per-Johan Jakobsson, forskargruppsledare vid avdelningen för reumatologi

Vi bedriver forskning inom inflammation, med speciellt fokus på prostanoiders roll i kroniskt inflammatoriska sjukdomar och i cancer. Vi arbetar ganska brett mot målet att utveckla nya behandlingar och biomarkörer inom reumatoid artrit (RA), systemisk lupus erytematosis (SLE), axial spondylartrit (AxSpa) och även cancer.

Förutom att specifikt hämma prostaglandin E produktion med nyutvecklade specifika hämmare i samarbete med Gesynta Pharma AB, undersöker vi förekomst av anti-inflammatoriska substanser i traditionell kinesisk växtbaserad medicin i samarbete med ett sjukhus i Guangzhou i södra Kina. I det sistnämnda projektet arbetar vi i nära samarbete med professor Ulf Göranssons forskargrupp vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, Uppsala universitet. Till forskargruppen hör även Ioannis Parodis, Helene Alexanderson och Bence Rethis teams, och vi har forskningssamarbeten med dessa.

Lärdomar av traditionell kinesisk medicin

Det projekt som vi för närvarande arbetar mest med och som vi har mest resurser till, är det inom traditionell kinesisk medicin. Vi är övertygade om att det finns en gömd skatt inom traditionell kinesisk medicin som vi vill vara med att utveckla till nya läkemedel. Det gör vi med klassisk evidensbaserad farmakognosi och bioaktivitetsguidad isolering av aktiva substanser från växtextrakt som använts i Kina i över tusen år.

Antikroppars roll i patogenesen av RA

Som en del i vår aktuella forskning kring RA studerar vi rollen för autoantikroppar, så kallade anti-citrullinerade protein-antikroppar (ACPA). Dessa antikroppar spelar en central roll i patogenesen av RA. Vi har genom plasmaferes lyckats isolera stora mängder ACPA från åtta patienter med RA. Dessa antikroppar fraktioneras med avseende på antigen-reaktivitet och kommer studeras funktionellt.

 

Vi vill förstå om olika biologisk aktivitet kan associera till antigen-reaktivitet, dvs om polyklonala humana autoantikroppar med olika reaktivitet driver olika inflammatoriska förlopp. Även detta projekt drivs i samarbete med professor Ulf Göranssons forskargrupp och med andra forskargrupper inom avdelningen för reumatologi.

Att vara med om en grundupptäckt

Under min postdoktorstid på företaget Merck & Co., Inc. i Montreal forskade jag om nya medlemmar i en proteinfamilj som benämns MAPEG (Membrane Associated Proteins Involved in Eicosanoid Metabolism). Ett av dessa proteiner karakteriserades sedermera som mikrosomalt prostaglandin E syntas-1 (mPGES-1). Jag/vi har fortsatt forska på detta enzym och jag är även medgrundare till Gesynta Pharma AB som nu driver nu kliniska Fas-II prövningar med mycket potenta och säkra hämmare av mPGES-1. Att vara med i en grundupptäckt och sedan följa den kliniska utvecklingen har varit otroligt spännande. Förhoppningen är såklart att nå ända fram till ett nytt läkemedel mot inflammation och smärta utan kardiovaskulära biverkningar.

Det är i samtalet idéerna föds

Förutom den prekliniska forskningen arbetar jag som reumatolog på NKS Solna. Det är i min roll som läkare som jag hittar drivet att utveckla nya behandlingsformer och hitta biomarkörer som kan hjälpa i utveckling av nya läkemedel för rätt patientgrupp. Eller ännu hellre, att bidra till att förhindra att sjukdom alls utvecklas. Att arbeta med kunniga och ambitiösa gruppmedlemmar, och med andra forskargrupper inom och utanför institutionen, ger mig inspiration. Det är i diskussioner med patienter och forskarkollegor som forskningsidéer föds.

Avdelningen för reumatologi

 

Påminnelse: Din profilsida byts ut 14 december

Alla medarbetare (administratörer, forskare, doktorander osv) och anknutna har en personlig profilsida på ki.se. På kvällen den 14 december ersätts din nuvarande sida med en ny som hämtar all information från KI RIMS.

Att tänka på:

Beskrivande text: Den 7 september tankades texten (om du hade skrivit en sådan) på din nuvarande profilsida över till KI RIMS. Har du gjort ändringar i den efter detta datum behöver du alltså göra om dem i KI RIMS om du vill att de ska följa med till din nya sida.

Publikationer: Är du forskare och har publikationer listas automatiskt alla publikationer som du tidigare har verifierat i bibliometrisystemet på din sida. I KI RIMS kan du även:

styra vilka publikationer som ska synas på din profilsida
favoritmarkera publikationer som du vill lista som Utvalda publikationer
lägga till publikationer - manuellt eller genom att bekräfta föreslagna.


Läs mer och se hur den nya sidan kommer att se ut: Nyhet 231204: Påminnelse: Din profilsida byts ut den 14 december.

 

Webbinarium: Kostnadseffektiv rekrytering av studiedeltagare i sociala medier

Webbinarium: Är du forskare och behöver hjälp att rekrytera deltagare till din studie snabbt och effektivt? Kommunikationsavdelningen bjuder in till ett webbinarium om hur rekrytering via sociala medier fungerar och vilken hjälp du som forskare kan få.

Språk, var och när: Svenska, Zoom, 15 december, 9.00-10.00. Du behöver registrera dig för att kunna delta.
(Webbiariet ges även på engelska kl 15-16.)

 

Arbetsmiljö

Den obligatoriska årliga skyddsronden av arbetsplatserna för MedS-forskarna har just avslutats. Regler och föreskrifter för en säker och trevlig arbetsmiljö följs för det mesta på de flesta håll. Avvikelser som kan äventyra arbetarnas säkerhet och välbefinnande registrerades och kommer att följas upp under de närmaste månaderna. Vi har det bra och kommer att göra det ännu bättre!

Nästa steg för institutionens arbetsmiljögrupp är att aktivt integrera säkerhet med hållbarhet. KI:s vision är att främja kunskap och sträva mot bättre hälsa för alla och i det ingår att ta ansvar för miljön. Avdelningen förväntas genom egna mål och verksamhet bidra till att nå KI:s övergripande hållbarhetsmål. Alla på KI bidra genom att göra sunda val vid resor, planering av upphandlingar, evenemang och avfallshantering.

Praktisk hjälp för att göra vårt dagliga arbete mer hållbart finns på Medarbetarportalen: Du behövs i arbetet för miljö, klimat och hållbar utveckling

Karin Loré & Angela Silveira

 
 

Grundutbildning

Utlysning av kursansvar för valbar kurs i klinisk medicin

Utlysning av kursansvar för valbar kurs i klinisk medicin på termin 11 i det nya sexåriga läkarprogrammet – en bra möjlighet för interaktion mellan våra avdelningar!

På termin 11 i det nya sexåriga läkarprogrammet ingår två ”valbara perioder” om 7,5 högskolepoäng vardera. De valbara kurserna ska förbereda studenten för läkaryrket, ge möjlighet till individuell inriktning, breddning och fördjupning inom medicin och angränsande områden. De ska också bidra till fördjupad professionell och vetenskaplig kompetens. Kurserna kommer att ges med början på höstterminen 2026. Nuvarande motsvarighet, SVK, fasas ut vartefter terminerna med nya programmet rullar på. Intresseanmälningar för en av de nya valbara perioderna inom klinisk medicin efterfrågas nu med inlämning senast 1 mars 2024.

Det här ger oss på MedS en fantastisk chans att samverka mellan avdelningarna och specialiteterna genom att erbjuda en ny kurs. ”Inflammation” är ett tänkbart tema i bred bemärkelse där många av oss kan ha inspel.

 

Förutsättningen är att studenterna ska ha en teorivecka följt av fyra veckors kliniska placeringar och uppföljningar.

Alla förslag är välkomna och ytterligare egna intresseanmälningar är bara positivt! Kontakta gärna undertecknad eller Ioannis Parodis för mer information.

Kristina Broliden, ansvarig för utbildning på grund- och avancerad nivå. Foto: Stefan Zimmerman.

 

MedS i KI:s nyhetsflöde

Vi gratulerar!

Bidrag inom klinisk behandlingsforskning till tio KI-forskare
Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom klinisk behandlingsforskning. Totalt beviljas nästan 210 miljoner kronor för åren 2023-2027 till 28 forskare. Tio av dem är forskare vid Karolinska Institutet och Katerina (Aikaterini) Chatzidionysiou och Vilija Oke på MedS är två av dem.

Alexandra Argyriou och Mireia Cruz De los Santos tilldelas Cilla Weigelt-stipendium 2022 och 2023
Alexandra Argyriou, doktorand på MedS (reumatologi), samt Mireia Cruz De los Santos, doktorand vid institutionen för onkologi och patologi, får Cilla Weigelts stipendium för framstående forskning rörande molekylära mekanismer inom sällsynta och underbehandlade sjukdomar. Stipendierna på 50 000 kronor vardera, delades ut den 13 november.

Bénédicte Delcoigne får pris för bästa abstract
Bénédicte Delcoigne (klinisk epidemiologi) fick en utmärkelse för sitt abstract på den årliga EULAR-kongressen. Titel: "The risk of acute coronary syndrome in patients with rheumatoid arthritis who attained remission with methotrexate or a tumor necrosis factor inhibitor". Priset är en hyllning till ett utmärkt samarbete mellan Bénédicte (statistiker) och klinikerkollegor på KI; Johan Askling och Lotta Ljung, samt medarbetare i Norge.

Sju KI-forskare får anslag från SSMF
Camilla Engblom (immunologi och allergi) och Bahira Shahim (kardiologi) har båda fått SSMF:s Starting Grant, vilket är ett etableringsstöd för yngre forskare inom medicin.

Drygt 90 miljoner till KI-forskning från Forte
Forskare vid Karolinska Institutet får närmare 93 miljoner kronor i Fortes årliga öppna utlysning. Olof Stephansson (klinisk epidemiologi) är en av dem och får 4 885 000 kr för projektet Diabetes under graviditet – behandlingens roll, sociala ojämlikheter samt samskapande av vårdstrategier för att förbättra förlossningsutfall för mor och barn.

Eduardo Villablanca får ERC Synergy Grant för forskning som kan förklara svåra tarmsjukdomar
Projektet CartoHostBug (Funtional cartography of intestinal host-microbiome interactions) har tilldelats ett ERC Synergy Grant på 10 miljoner euro som delas mellan fyra forskare, bland dem Eduardo Villablanca (immunologi och allergi). Syftet med projektet är att kartlägga hur störningar i tarmens mikrobiom kan leda till inflammatorisk tarmsjukdom och kolorektal cancer.

Nyheter om studier

Reumatismläkemedel skulle kunna förebygga sköldkörtelsjukdom
Antireumatiska läkemedel som används mot ledgångsreumatism skulle kunna vara effektiva för att förhindra utvecklingen av autoimmun sköldkörtelsjukdom, visar en ny observationsstudie publicerad i Journal of Internal Medicine. Kristin Waldenlind vid avdelningen för klinisk epidemiologi och specialistläkare i reumatologi är studiens försteförfattare.

Populärvetenskap

Forskare inspirerar nästa generation
På höstlovet arrangerade AIMES och Tekniska Museets "Forskare för en dag" för barn i ala åldrar. Onur Parlak och hans team (dermatologi och venereologi) höll en workshop där de visade upp bärbara biosensorer och medicinsk utrustning. "Det var väldigt givande att se hur spännande barnen tyckte att det var och se att det fanns ett intresse för framtida vetenskapliga karriärer."

Därför mår du illa - och så kan det behandlas
Tuggummi, akupressur, vaccin. Försöken att stoppa illamående är flera. Lennart Svensson (infektion) är en av de forskare som studerar en viktig evolutionär försvars­­mekanism – som får oss att må räv.

 

Genomförda disputationer

(sedan det senaste numret av MedS News)

2023-10-13: Matilda Morin
Etiology and prognosis of spondyloarthropathies using family-based epidemiological methods
2023-10-22: Liisa Tolvanen
"It's not a quick fix": consequences of weight loss during life and experiences of weight regain after bariatric surgery
2023-10-27: Jessica Stjärngrim
Colorectal cancer in inflammatory bowel disease: aspects on post-colonoscopy colorectal cancer
2023-11-10: Elena Hoffer
Composition and maintenance of skin resident T-cells in health and disease
2023-11-17: Anna Thorén
Prediction and monitoring of in-hospital cardiac arrest
2023-11-23: Maribel Aranda-Guillén
Genetic risk factors in autoimmune Addison's disease
2023-11-24: Longlong Luo
Deciphering the complexity of psoriasis: non-coding RNAs and cellular interactions
2023-11-24: Bjarki Alexandersson
Studies on colonoscopy and inflammatory conditions of the colon
2023-12-04: Saly Mustafa Abdelhadi
Atopic Dermatitis and Distress
 

Kommande disputationer

Kommande disputationer och halvtidskontroller annonseras löpande i kalendariet på institutionens webbplats.

Nya docenter

Vilija Oke, reumatologi och inflammation, 2023-11-28
Susanna Pettersson, omvårdnad, 2023-11-28
Camilla Hage, kardiologisk forskning, 2023-11-28
Theo Gülen, allergi, 2023-10-24
Stephanie Bonn, epidemiologi, 2023-10-24
 

Vår organisation

Institutionen för medicin Solna består av 11 avdelningar och 47 forskargrupper.
Du kan läsa mer om vår organisation på vår webbplats.

 

MedS News är ett internt nyhetsbrev för alla medarbetare och anknutna till Institutionen för medicin Solna. Syftet med nyhetsbrevet är att synliggöra institutionens verksamhet för alla oss som hör hit. Nyhetsbrevet kommer ut två gånger per termin.Alla medarbetare och anknutna är välkomna att bidra med nyheter. Bidragen skickas till: news@meds.ki.se.
Läs tidigare nummer på Medarbetarportalen.

 

Redaktör: Ann-Sofie Sten
Ansvarig utgivare: Marie Wahren-Herlenius, prefekt
Klicka här för att avregistrera din adress

Institutionen för medicin, Solna: ki.se/meds

Internal newsletter Dept. of Medicine Solna

 

Open the newsletter in your browser

No. 4 - 2023

Head of Department

The year of 2023 has offered many highlights for research and teaching at the department; most recently, the inauguration of an advanced MR camera, the purchase of which was made possible by a generous donation from the Erling Persson foundation. You can read further down in the newsletter how the equipment will be used in collaboration with Region Stockholm for both research and care.

Many of the grants that were awarded this fall from the major research councils and foundations were awarded researchers at MedS also this year. These provide opportunities for continued development of the exciting projects carried out in MedS's research groups, and we look forward to new, important knowledge. Links to summaries of the new grants are found in the newsletter, as well as presentations by some of the department's research groups and current information.

Finally, I and the management team of the department would like to thank you for a fantastic year and wish you all a Merry Christmas and Happy New Year!

Marie

 

Photo: Gerd Altman, Pixabay

Many research grants to MedS this fall

The large number of external research grants this autumn give the researchers at the Department of Medicine Solna the possibility to continue their important work and to start up new projects that will contribute to new knowledge benefitting the society.

The grants cover a wide field of clinical and experimental medical research and were awarded by the Swedish Research Council, the Heart-Lung Foundation, and the Cancer Foundation.

See the full list

 

Photo: Skirmante Venaliene

MedS Day 2023

This year's MedS Day was held on 16 October and gave us a long-awaited opportunity to meet and learn about the department's ongoing activities. MedS also celebrated 30 years.

Head of Department Marie Wahren Herlenius kicked off the day with a review of how MedS over the years has grown into one of KI's largest departments. The day continued with both external and internal speakers, as well as mingling and many nice meetings.

Read the full article

Meet the administration

At the poster presentation on MedS Day one of the posters contained only a QR code...

Scan it and meet the department's administrators!
(Or take a shortcut via this link.)


 
 

Photo: Ulf Sirborn

New MRI scanner opens up new opportunities

On Tuesday 28 November, a new laboratory for MRI examinations was inaugurated at Karolinska University Hospital in Huddinge. The purchase of a new MRI scanner, following a donation from the Erling Persson Foundation, creates completely new opportunities for the Stockholm Region and Karolinska Institutet for both doctors and researchers.

Already in 2013, a collaboration was initiated between the Department of Medicine at Karolinska Institutet and Karolinska University Hospital under the name MR Cardiovascular. The aim was to allow clinical researchers from different fields of activity to meet in a stimulating environment with the intention of carrying out scientific projects integrated with clinical diagnostics.

But the opportunities for advanced MRI examinations have so far been very limited in Huddinge, explained Lars Rydén, Senior Professor at MedS and chairman of the MR-Heart Vessels steering group, when he welcomed everyone to the inauguration and the introductory lecture:

"The new camera here in Huddinge not only enables increased access to new examination methods in the southern part of the region so that the right diagnosis is made and the right treatment is initiated, but also new opportunities for research at Karolinska Institutet."

Read the full article

 

"My advice to young researchers: Create an international network!"

By Cecilia Linde, Senior Professor
Are you thinking about how to move forward in your research career? Working internationally and building networks can create new opportunities.

Many young researchers aim high and would like to become principal investigators (PIs) for international studies or co-authors of international guidelines, but this is not something you are proposed to do without further ado. It takes a lot of networking, often over several years, so it's a good idea to start early. I have been active in the European Society of Cardiology (ESC) for 25 years and this has been crucial for my research career.

Read the full article

 

About Cecilia Linde

Cecilia Linde is Senior Professor at the Division of Cardiology, Karolinska Institutet, and cardiologist at the Karolinska University Hospital.

Her research focuses on the epidemiology and treatments of heart failure. Cecilia Linde was Vice Chair of the ESC Board 2018–2020 and is Secretary treasurer 2022-2024.

 

Our research groups

In each issue of MedS News we present two of the department's research groups.

Paolino Lab: Jianing Liu, Xinyi Li, Magdalena Paolino, Claudia de Muynck. Photo: Hanna Björck.

Atypical ubiquitination in health and disease

Magdalena Paolino, research group leader at the Division of Cardiovascular Medicine

My longstanding research interest is to reveal the molecular mechanisms regulating normal physiology and disease pathogenesis, with a particular focus on exploring ubiquitin-dependent pathways. In my lab, we are currently undertaking exciting projects to uncover novel roles of ubiquitin-related genes in the responses of immune and cancer cells, metabolism, and intestinal homeostasis. Our research, placed in a niche between physiology and proteostasis aims to advance the field of atypical ubiquitination and offer new possibilities for targeted therapies.

Ubiquitination is an essential posttranslational modification that occurs in cellular proteins to regulate their functions. Although it affects virtually all cells in our body and we now know there are numerous types of ubiquitination, some of these more atypical, we still do not fully understand the true complexity and functional relevance of this essential cellular process. We, having vast expertise in ubiquitin research, want to narrow this knowledge gap by providing relevant insights into the physiological functions of atypical ubiquitination and the related deubiquitinating enzymes, a thus far, relatively neglected area of research.

Our research is multidisciplinary and comprehensive, going all the way from genes and molecules to cells and mice, and whenever possible, to preclinical therapy and/or human correlations. We primarily use loss-of-function mutant mice to reveal the role of ubiquitin-related genes in disease mouse models and combine them with common cellular and molecular techniques, such as virus-based gene editing, flow cytometry, histology, 3D organoids, and immortalized hematopoietic precursor cultures, as well as omic technologies.

Trying to identify, sometimes from scratch, a new function for uncharacterized ubiquitin-related genes means we cannot anticipate what aspects of physiology or disease we will end up researching. This is certainly a challenging yet thrilling task.

 

We are excited to have identified, thus far, several unforeseen roles for atypical ubiquitination that could have important implications for human diseases. Currently, Jianing, a Ph.D. student in the lab, studies how this type of ubiquitination affects intestinal stem cells and its implications for colitis and colorectal cancer. Our postdoc Xinyi has identified interesting functions in the metabolism of immune cells and lipoproteins and is now testing its effects on atherosclerosis. Claudia is doing her Master's thesis to reveal how atypical ubiquitin chains contribute to child cancer, in particular, neuroblastoma and osteosarcoma, and Sandra, who will start soon her PhD at the lab will explore how these ubiquitination events contribute to asthma.

Leading my research group is gratifying in many ways. I get to explore and test my scientific ideas and hypotheses, feel the joy of discovering novel mechanisms regulating physiology and diseases, which could additionally be of benefit to patients, and get the possibility to teach the new generation of researchers that will keep the research field moving forward.

Research group Magdalena Paolino: Genes function and molecular bases of diseases

Per-Johan Jakobsson. Photo: Stefan Zimmerman.

Our goal is to find new treatment methods

Per-Johan Jakobsson, research group leader at the Division of Rheumatology

We conduct research in inflammation, with a special focus on the role of prostanoids in chronic inflammatory diseases and in cancer. We are working quite broadly towards the goal of developing new treatments and biomarkers in rheumatoid arthritis (RA), systemic lupus erythematosus (SLE), axial spondyloarthritis (AxSpa) and also cancer.

In addition to specifically inhibiting prostaglandin E production with newly developed specific inhibitors in collaboration with Gesynta Pharma AB, we investigate the presence of anti-inflammatory substances in traditional Chinese herbal medicine in collaboration with a hospital in Guangzhou in southern China. In the latter project, we work in close collaboration with Professor Ulf Göransson's research group at the Department of Pharmaceutical Biosciences, Uppsala University. The research group also includes Team Ioannis Parodis, Team Helene Alexanderson and Team Bence Rethis with whom we have research collaborations.

We learn from traditional Chinese medicine

The project that we are currently working on the most and for which we have the most resources is that of traditional Chinese medicine. We are convinced that there is a hidden treasure in traditional Chinese medicine that we want to be involved in developing into new medicines. We do this with classic evidence-based pharmacognosy and bioactivity-guided isolation of active substances from plant extracts that have been used in China for over a thousand years.

Antibodies in the pathogenesis of RA

As part of our current research on RA, we study the role of autoantibodies, so-called anti-citrullinated protein antibodies (ACPA). These antibodies play a central role in the pathogenesis of RA. We have been able to isolate large amounts of ACPA from eight patients with RA through plasmapheresis. These antibodies are fractionated for antigen reactivity and will be functionally studied.

 

We want to understand if different biological activity can associate with antigen-reactivity, i.e. if polyclonal human autoantibodies with different reactivity drive different inflammatory processes. This project is also run in collaboration with Professor Ulf Göransson's research group and with other research groups within the Division of Rheumatology.

Being part of a basic discovery

During my postdoctoral fellowship in Montreal, Canada at the company Merck & Co., Inc., I researched new members of a protein family called MAPEG (Membrane Associated Proteins Involved in Eicosanoid Metabolism). One of these proteins was later characterized as microsomal prostaglandin E synthase-1 (mPGES-1). I/we have continued to research this enzyme and I am also the co-founder of Gesynta Pharma AB, which is now running clinical Phase II trials with highly potent and safe inhibitors of mPGES-1. Being part of a basic discovery and then following the clinical development has been incredibly exciting. The hope, of course, is to reach all the way to a new drug for inflammation and pain without cardiovascular side effects.

The ideas are born in discussions

In addition to the preclinical research, I work as a rheumatologist at NKS Solna. It is in my role as a physician that I find the drive to develop new forms of treatment and find biomarkers that can help in the development of new drugs for the right patient group. Or better yet, to help prevent disease from developing in the first place. Working with knowledgeable and ambitious group members, and with other research groups within and outside the department, gives me inspiration. It is in discussions with patients and research colleagues that research ideas are born.

Division of Rheumatology

 

Reminder: Your profile page is replaced Dec. 14

All employees (administrators, researchers, doctoral students, etc.) and affiliated have a personal profile page on ki.se. On the evening of December 14, your current page will be replaced with a new one that retrieves all information from KI RIMS.

To keep in mind:

Descriptive text: On 7 September, the text (if you had written one) on your current profile page was uploaded to KI RIMS. If you have made changes to it after this date, you need to redo them in KI RIMS if you want them to be transferred to your new page.

Publications: If you are a researcher and have publications, all publications that you have previously verified in the bibliometric system are automatically listed on your page. In KI RIMS you can:

control which publications should be visible on your profile page
favorite publications that you want to list as Selected publications
add publications - manually or by confirming proposed ones.


Read more and see how the new page will look like: News 041223: Your profile page will be replaced on December 14.

 

Webinar: Cost-efficient recruitment of study participants via social media

Are you a researcher at KI and need help in recruiting participants for your project in a fast and cost-efficient way? The Communications Office at KI invites you to a webinar on how recruitment via social media works and what assistance you, as a researcher, can receive.

Language, where and when? English, Zoom, 15 December, 15.00-16.00. You need to register to be able to attend the webinar. (The webinar will also be held in Swedish 9.00-10.00).

 

Work environment

The compulsory annual safety inspection of the working places for the MedS researchers has just been completed. Rules and regulations for a safe and pleasant working environment are followed well in most places. Deviations that might compromise the safety and well-being of the workers were registered and will be followed up in the next couple of months. We are doing well and will do even better!

The next step for the working environment group of the department is to actively integrate safety with sustainability. KI's vision is to promote knowledge and strive towards better health for everyone includes taking responsibility for the environment. Through its own goals and activities, the department is expected to contribute to achieve KI's overall sustainability goals. On a personal level, everyone at KI can contribute by making wise choices when travelling, planning procurements, events, and waste management.

You find practical help to make our daily work more sustainable on the Staff Portal: You are needed in KI's work for sustainable development.

Karin Loré & Angela Silveira

 
 

Education

Announcement of course responsibility for a new elective course

Announcement of course responsibility for a new elective course in clinical medicine in semester 11 of the new six-year medical programme – a good opportunity for interaction between our divisions!

Semester 11 of the new six-year medical programme includes two "elective periods" of 7.5 credits each. The elective courses should prepare the student for the medical profession, provide the opportunity for individual specialization as well as broadening and deepening knowledge in medicine and related areas. They will also contribute to in-depth professional and scientific competence. The courses will be given starting in the autumn semester of 2026. The current equivalent, “SVK”, will be phased out as the semesters in the new programme are rolled out. Expressions of interest for organising one of the new elective periods in clinical medicine are now requested with submission no later than March 1, 2024.

This provides us at MedS with a fantastic opportunity to collaborate across divisions and specialties by offering a new course. "Inflammation" is one possible theme in a broad perspective where many of us can contribute.

 

The prerequisite is that the students should have one week of theory followed by four weeks of clinical placements and follow-ups.

All suggestions are welcome and further expressions of interest to coordinate courses with other themes are only positive! Please contact me or Ioannis Parodis for more information.

Kristina Broliden, Director of education (GUA).
Photo: Stefan Zimmerman.

 

MedS in KI news

Congratulations!

Clinical therapy research grants to ten KI researchers
The Swedish Research Council has decided on the applications to be awarded grants within clinical therapy research. In total, almost SEK 210 million is granted for the years 2023-2027 to 28 researchers. Ten of them are researchers at Karolinska Institutet of which two are from MedS: Katerina (Aikaterini) Chatzidionysiou and Vilija Oke.

Alexandra Argyriou and Mireia Cruz De los Santos receive the Cilla Weigelt Scholarship for 2022 and 2023
Alexandra Argyriou, doctoral student at the department (Rheumatology) and Mireia Cruz De los Santos, doctoral student at the Department of Oncology and Pathology, have been awarded the Cilla Weigelt Scholarship for outstanding research in molecular mechanisms related to rare and under-treated diseases. The scholarships, 50,000 SEK each, will be awarded on November 13.

Bénédicte Delcoigne revieves award for best abstract
Bénédicte Delcoigne (Clinical Epidemiology) received an award for her abstract sent to the annual EULAR congress with the title “The risk of acute coronary syndrome in patients with rheumatoid arthritis who attained remission with methotrexate or a tumor necrosis factor inhibitor.” This award celebrates an excellent collaboration between Bénédicte (statistician) and clinician colleagues at KI, namely Johan Askling and Lotta Ljung, as well as collaborators in Norway.

Seven KI researchers receive funding from SSMF
Camilla Engblom (Immunology and Allergy) and Bahira Shahim (Cardiology) have been granted the SSMF's Starting Grant, a start-up grant for young researchers in medicine. The grant provides SEK 1.7 million per year for four years, including salary funding for researchers.

More than SEK 90 million for KI research from Forte
Researchers at Karolinska Institutet are awarded close to SEK 93 million in Forte's annual open call for proposals. Olof Stephansson (Clinical Epidemiology) is one of them and recieves SEK 4 885 000 kr for the project Diabetes in pregnancy - understanding the role of intensified treatment, social inequalities, and co-creation of care strategies to improve maternal and infant outcomes.

Eduardo Villablanca receives ERC Synergy Grant for research that may explain severe intestinal diseases
The project CartoHostBug (Funtional cartography of intestinal host-microbiome interactions) has been awarded an ERC Synergy Grant of EUR 10 million, which is shared between four researchers, among them senior researcher Eduardo Villablanca (Immunology and Allergy). The aim of the project is to map how disturbances in the gut microbiome can lead to inflammatory bowel disease and colorectal cancer.

News about studies

Anti-rheumatic drugs could prevent thyroid disease
Anti-rheumatic drugs used for rheumatoid arthritis might prevent the development of autoimmune thyroid disease, according to a new observational study published in the Journal of Internal Medicine. Kristin Waldenlind, researcher at the Division of Clinical Epidemiology and specialist in rheumatology is first author of the study.

Popular science

Researchers inspiring the next generation
During the autumn school break the Center for the Advancement of Integrated Medical and Engineering (AIMES) held a workshop at Tekniska Museet about the future of humanity. Onur Parlak and his team (Dermatology and Venereology) held a workshop where they demonstrated wearable biosensors and medical devices. "Witnessing the children's excitement and their subsequent interest in potential scientific careers was incredibly rewarding."

That's why you feel nausea- and how it can be treated
Chewing gum, acupressure, vaccine. There have been numerous attempts to stop nausea. Lennart Svensson (Infectious Diseases) is one of the interviewed researchers who are examining an important revolutionary mechanism that makes us feel sick.

Defended theses

(since last issue of MedS News)

2023-10-13: Matilda Morin
Etiology and prognosis of spondyloarthropathies using family-based epidemiological methods
2023-10-22: Liisa Tolvanen
"It's not a quick fix": consequences of weight loss during life and experiences of weight regain after bariatric surgery
2023-10-27: Jessica Stjärngrim
Colorectal cancer in inflammatory bowel disease: aspects on post-colonoscopy colorectal cancer
2023-11-10: Elena Hoffer
Composition and maintenance of skin resident T-cells in health and disease
2023-11-17: Anna Thorén
Prediction and monitoring of in-hospital cardiac arrest
2023-11-23: Maribel Aranda-Guillén
Genetic risk factors in autoimmune Addison's disease
2023-11-24: Longlong Luo
Deciphering the complexity of psoriasis: non-coding RNAs and cellular interactions
2023-11-24: Bjarki Alexandersson
Studies on colonoscopy and inflammatory conditions of the colon
2023-12-04: Saly Mustafa Abdelhadi
Atopic Dermatitis and Distress
 

Upcoming defence of doctoral theses

Upcoming public defences and mid-term examinations are regularly announced in the calendar on the department's website.

New Docents:

Vilija Oke, Rheumatology and Inflammation, 28-11-2023
Susanna Pettersson, Nursing, 28-11-2023
Camilla Hage, Cardiology Research, 28-11-2023
Theo Gülen, Allergy, 24-10-2023
Stephanie Bonn, Epidemiology, 24-10-2023
 

Department of Medicine Solna 

The Department of Medicine consists of 47 research groups belonging to 11 different divisions.
You find more information about our organization on our web site.

MedS News is an internal newsletter for all employees and affiliated at the Department of Medicine Solna. The purpose of the newsletter is to make the department's activities and employees visible. The newsletter is published two times per semester. All employees and affiliates are welcome to contribute with news. Send your contribution to: news@meds.ki.se.

 

Editor: Ann-Sofie Sten, Communications officer
Publisher: Marie Wahren-Herlenius, Head of Department
Unregister your address

Department of Medicine, Solna webbsite

Do not click this link

Skickat med Paloma