KI-nytt, Aktuellt för dig som medarbetare, nr 2, februari 2024

Nr 2, februari 2024

An English version follows below

 

Läs brevet i din webbläsare

Rektor just nu

I början av mars väntas den interna utredningen av fryshaveriet i Neo den 22 december vara klar. Prioritet har lagts vid att utreda både direkta och bakomliggande tekniska, organisatoriska eller andra orsaker till haveriet. Det som hände var att den automatiska påfyllningen till kryotankarna av flytande kväve avbröts och att temperaturen steg i 16 av 19 kryofrysar i Neo-byggnaden. Detta ledde till att biologiskt forskningsmaterial som förvarades i frysarna och som samlats in under decennier förstördes.

Utredningens uppgift är därför också att analysera omfattningen av förödelsen och dess konsekvenser. Men fokus under hela processen ligger på att lära av händelsen och att identifiera de rutiner, strukturer och system som krävs för att säkra hanteringen inför framtiden – inte bara vid Neo – utan vid hela KI där kryofrysar finns.

Det är många frågor som väntar på svar, och tillsammans med berörda forskare och verksamheter, har vi i universitetsledningen vinnlagt oss om att dessa ska besvaras utifrån fakta. Även om haveriet påverkar en liten del av KI:s totala forskning, så är det en stor katastrof för forskargrupperna vars forskningsmaterial har ödelagts.

Information om fryshaveriet och det pågående utredningsarbetet publiceras löpande på medarbetarportalen.

Vårens institutionsmöten
Institutionsbesöken fortsätter, och sedan sist har vi haft nöjet att besöka institutionen för klinisk forskning och utbildning, SÖS (KI SÖS) och institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik – Clintec. Samtalen var lärorika och intressanta, och spann över ämnen som verksamhetsnära utbildning, samverkan med sjukhusen, förenade anställningar, translationella labb, lokaler, rekryteringsutmaningar och pensionsfrågor bland mycket annat.

Denna vecka besöker vi institutionerna för fysiologi och farmakologi (Fyfa), institutionen för neurovetenskap (Neuro) och institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi (MTC).

Återlämnande av kvarlevor
I slutet av 2018 uppvaktades KI av organisationen Kommittén för återlämnandet av finska kvarlevor. De ställde krav på att de omkring 80 kvarlevor med finskt ursprung som finns i KI:s anatomiska samlingar ska återbördas till de platser där de hämtades under andra halvan av 1800-talet. KI har velat se en sådan återlämning, men beslut måste fattas av den svenska regeringen – i samförstånd med den finska. KI kan alltså inte på egen hand genomföra det som kommittén begärde 2018.

Men nu har processen tagit avgörande steg framåt och KI kommer göra vad som krävs i det här ärendet. Det är vår önskan att det ska kunna slutföras på ett värdigt och korrekt sätt.

KI:s rektor Annika Östman Wernerson.
Foto: Martin Stenmark

 

Nästa vecka ser jag fram emot några dagars skidåkning, det ska bli härligt med lite utomhusaktiviteter! Det känns också bra att dagarna blir allt ljusare och att våren närmar sig. Vi har alla, både medarbetare och studenter, många viktiga uppgifter att göra tillsammans framöver och det är viktigt att vi får vila och samla kraft mellan varven.

Ovan är en förkortad version av Rektor just nu, texten i sin helhet kan du läsa här.

På sidan Aktuellt från universitetsledningen hittar du även tidigare versioner av Rektor just nu.

 

Organisation

Föreslå Nobelkonferenser, minisymposier eller Karolinska Research Lectures

Ge förslag till 2025 års Nobelkonferenser, minisymposier i serien ”Frontiers in Medicine” eller Karolinska Research Lectures i Nobel Forum. Skicka ditt förslag enligt ansökningsformuläret senast den 15 mars 2024.

Välkommen med ditt förslag..

 

Foto: Stefan Zimmerman

 

Christina Larsdotter ger nytt namn till föreläsningssal. Den 23 januari fattade rektor Annika Östman Wernerson beslut om att namnge en föreläsningssal på Campus Solna efter Christina Larsdotter. Salen, som ligger i det så kallade BZ-huset på Berzelius väg 3 i Solna, hade tidigare namnet Retzius efter de omdebatterade forskarna Anders och Gustaf Retzius.

Träffa MF:s och OF:s nya kårordförande 2024. Elin Törnqvist och Maxine Waters är sedan årsskiftet KI:s studentföreningars, Medicinska Föreningen och Odontologiska Föreningen, nya ordföranden. Läs intervjun med dem efter en månad in i arbetet.

Studie visar fördelar och utmaningar med hybridarbete vid KI:s verksamhetsstöd. Bättre hälsa och mindre stress bland medarbetarna blev resultatet av övergången till hybridarbete. Det visar den forskningsstudie som har undersökt effekterna av övergången till flexiblare arbete under covid 19-pandemin. Studien ger värdefulla insikter inför KI:s utveckling av framtidens arbetsplats.

Kommande seminarier och evenemang
 

En resa genom hjärnan – öppet symposium 11 mars om forskning och teknik inom neurovetenskap. I samband med den globala kampanjen Brain Awareness Week som firas runtom i världen kommer vi även i år att uppmärksamma detta på KI med ett öppet symposium – en resa genom hjärnan.

Öppet seminarium 13 mars med Stanley Greenstein: Regulating Artificial Intelligence – From Ethical Codes to Hard Law. Välkommen till detta seminarium om de juridiska aspekterna av artificiell intelligens med Stanley Greenstein, forskare vid Stockholms universitet. Öppet för alla - välkommen att delta på plats på universitetsbiblioteket i Solna eller via Zoom.

Seminarium KI:s etikråd 25 mars: Försöksdjursforskning på KI. Seminariet hålls på engelska.

 

Utbildning

Nominera lärare eller lärarlag till pedagogiska priset 2024

KI:s pedagogiska pris delas årligen ut till enskilda lärare, lärarlag eller administrativ personal som gjort goda pedagogiska insatser inbegripande pedagogiskt utvecklings- eller förnyelsearbete inom KI:s utbildningar på grundnivå, avancerad nivå samt forskarnivå.

Nominera till Pedagogiska priset 2024 senast den 14 mars.

 

Foto:Liza Simonsson

 

Råd och rekommendationer för digitaliserad undervisning. Användningen av digitaliserade undervisningsmetoder har utvecklats snabbt, bland annat som en effekt av den snabba omställningen under pandemin. Nu finns råd och rekommendationer på hur du kan arbeta digitalt i samklang med KI:s pedagogiska grundsyn.

Bites of learning - lunchwebbinarier inom pedagogik
7 mars: Hur kan KI integrera planetär hälsa i utbildning?
26 mars: Intervju med Optikerprogrammets utbildningsmottagning vid S:t Eriks Ögonsjukhus.

Pris för internationalisering inom utbildning. Sveriges medicinska fakulteter har instiftat ett gemensamt pris för internationalisering av högre utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Syftet med priset är att uppmuntra lärare och lärarlag vid de medicinska fakulteterna att arbeta för ökad internationalisering i undervisningen.

Kurser och workshops om teambaserat lärande under våren. Under våren ges flera kurser och workshops om teambaserat lärande (TBL), den undervisningsmetod som 6-åriga läkarprogrammet utgår ifrån. Kurserna ges på både introduktion- och fördjupningsnivå.

 

Forskarutbildning

Välkommen att nominera till Dimitris N. Chorafas pris 2024

Nominera till Dimitris N. Chorafas pris för vetenskapligt arbete av mycket hög kvalitet senast den 9 april. Du kan nominera en nydisputerad forskare eller doktorand som planerar att disputera 2024.

Så nominerar du till Dimitris N. Chorafas pris.

 

Foto: Liza Simonsson

 

Temadag om utmaningarna med breddad rekrytering till forskarutbildning. Nätverket Include bjuder in till en temadag för att diskutera utmaningar och stärka kunskapen om breddad rekrytering och breddat deltagande i forskarutbildningen. Alla intresserade medarbetare, studenter och doktorander vid KI är välkomna att delta.

Datum och tid: 14 mars 2024, kl. 10.00– 15.00.
Plats: Campus Solna Inghesalen, Widerströmska huset, Solna.

Dags att söka till KI-Region Stockholms forskarskolor för doktorander anställda inom hälso-/sjukvården. Sista dag för ansökan: 13 mars 2024, kl. 14.00.

Forskarskolan i allmänmedicin och primärvård
Forskarskolan i epidemiologi
Forskarskolan i behandlingsforskning
Forskarskolan i molekylärmedicin


Utlysning av KID-medel för delfinansiering av nya doktorander. Utlysningen är öppen till 14 mars kl. 14.00.

 

Forskning

Utlysning av driftststöd för core-faciliteter 2025-2028

Centrala satsningar på core-faciliteter för forskning finansierade av Karolinska Institutet (KI) och Region Stockholm, via infrastrukturnämnden och forskningsrådet, är en prioriterad verksamhet. Resurser görs tillgängliga i regelbundna cykler där driftmedel nu utlyses 2024 för i normalfallet fyra år, 2025 – 2028. Ansökningsperioden öppnar den 26 februari kl. 10.00 och stänger den 9 april kl. 14.00.

Mer information och ansökan.

 

Bild: Getty Images

 

Nyhetsartikel skriven av KI-forskare nådde 2,4 miljoner läsare. Förra året stod KI-forskare bakom 24 populärvetenskapliga artiklar i The Conversation och Karin Modigs nyhetsartikel om hundraåringars biomarkörer slog rekord i antalet läsare.

Är du också intresserad av att skriva för en bred internationell publik? Anmäl dig till nästa workshop på KI Campus Solna den 26 mars: Hitta nyhetspotentialen i din forskning och skriv för The Conversation.

FIELD 2-program, 2024–2025. FIELD 2-programmet (Fellows In Gender Equal Career Development) startar i oktober 2024 och pågår till maj 2025. Programmet erbjuder mentorskap och seminarier för att du ska kunna främja jämställdhet inom karriärutveckling vid KI. Du kan ansöka som antingen fellow eller mentor. Sista ansökningsdag: 24 maj 2024

Vårens WISE webinarier. (på engelska) Delta i våra WISE Pro-webinarier med kvinnliga professorer som delar sin karriärerfarenhet. På WISE-forum samlas experter och viktiga beslutsfattare från KI och utanför för att dela bästa praxis och lösa problem kring ett gemensamt tema.

 

Övrigt

KI via andra kanaler

KI Nyheter.

KI:s kalendarium.

Medicinsk Vetenskap.

Medicinvetarna, en podd om KI:s forskning.

Protokoll från några av KI:s ledande organ

Konsistoriet
Fakultetsnämnden
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå
Kommittén för utbildning på forskarnivå
Kommittén för forskning

KI-nytt är ett internt nyhetsbrev som ska ge alla medarbetare en kort introduktion i aktuella universitetsövergripande frågor. Nyhetsbrevet tar upp frågor, bevakar beslut och pågående diskussioner i fakultetsnämnden, kommittéerna för forskarutbildning, forskning, utbildning samt andra beslutande organ inom KI. Alla nyheter finns att hitta på medarbetarportalen eller ki.se. Nyhetsbrevet utkommer cirka var tredje vecka.

Har du tips om aktuella KI-övergripande händelser eller förändringar för kommande nummer av KI-nytt, mejla till: nyheter@ki.se. Se gärna vår guide för nyhetstips innan du skickar ditt tips.

No 2, February 2024

 

View in your browser

Latest updates from the President

The internal investigation into the freezer malfunction at Neo on 22 December is expected to deliver its report in early March. A priority concern for the investigative teams has been ascertaining both the immediate and the underlying technical, organisational and other causes of the incident in which the automatic refilling of the cryo tanks with liquid nitrogen was interrupted, causing the temperature in 16 of the 19 tanks to rise and destroying decades of biological material.

The aim of the investigation is therefore to analyse the extent of the damage and its consequences. However the process will focus on learning from the incident and identifying the procedures, structures and systems required to ensure the safe handling of material in the future – not just at Neo, but all over KI where there are cryo freezers.

There are many questions to be answered and along with the researchers and departments concerned, we in the university management have taken pains to make sure that the answers we get are based on facts. Even though the malfunction affects a small part of KI’s total research, it’s a disaster for the research groups whose research material has been completely ruined.

Information about the freezer malfunction and the ongoing investigation is posted regularly on the KI Staff Portal.

Departmental meetings
The departmental meetings continue, and since I last wrote we’ve had the pleasure of visiting the Department of Clinical Research and Education, Söder Hospital (KI SÖS) and the Department of Clinical Science, Intervention and Technology (Clintec). Our discussions have been informative and interesting and have spanned such subjects as practice-based education, collaboration with the hospitals, combined positions, translational labs, premises, recruitment challenges and pensions.

This week we will be visiting the Department of Physiology and Pharmacology (Fyfa), the Department of Neuroscience (Neuro) and the Department of Microbiology, Tumour and Cell Biology (MTC).

Repatriation of human remains
At the end of 2018, KI was approached by the Committee for the Return of Finnish Remains, who demanded that the 80 or so human remains of Finnish origin in KI’s anatomical collections be returned to the places from where they were taken in the late 1800s. KI has wanted to see such a repatriation, but the decision must be made by the Swedish government – in concert with the Finnish. In other words, KI can not comply with the committee’s wishes of its own accord.

However, the process has now taken a major step forwards and KI will do what is required of us, and it is our wish that the matter be concluded correctly and with dignity.

KI's President Annika Östman Wernerson.
Ph
oto: Martin Stenmark

 

I’m now looking forward to a few days’ skiing next week. I can’t wait for a little outdoor exercise! It’s also nice that the days are getting longer and that spring is around the corner. All of us at KI, staff and students alike, have many important things to do together and we all need some rest and recouperation now and again.

Above is an abbreviated version of the Latest updates from the President, you can read the text in its entirety here.

On the page Updates from the university management you will find previous versions.

 

Organisation

Apply for a Nobel Conference, Minisymposium or Karolinska Research Lecture 2025

Apply for funding to organize a Nobel Conference, a Mini-symposium in the series ”Frontiers in Medicine” or a Karolinska Research Lecture for 2025 at Nobel Forum.

Submit your application form by 15 March 2024 at the latest.

 

Photo: Stefan Zimmerman

 

Lecture hall at KI renamed after Christina Larsdotter. On January 23, President Annika Östman Wernerson decided to name a lecture hall on Campus Solna after Christina Larsdotter. The hall, located in the so-called BZ building at Berzelius väg 3 in Solna, was previously named Retzius after the two controversial researchers Anders and Gustaf Retzius.

Meet MF and OF's new Student Union Presidents 2024. Elin Törnqvist and Maxine Waters are the new union presidents of Medicinska Föreningen (Medical Association) and Odontologiska Föreningen (Odontological Association). Read the interview with them one month into the job.

Study shows upsides and downsides of hybrid work at KI. The adoption of the hybrid work model in the KI administration led to better health and less stress for the staff, according to a recent research project. The study looked into the effects of the more flexible approach that was taken during the COVID-19 pandemic and provides valuable insights that will inform the development of new workplace models at KI.

Upcoming events and seminars

A journey through the brain – an open symposium on 11 March on research and technology in neuroscience. As part of ”Brain Awareness Week", which is being celebrated around the world, KI will again be hosting an open symposium – A Journey through the Brain, on 11 March in BioClinicum on the Solna campus.

Open Seminar 13 March with Stanley Greenstein: Regulating Artificial Intelligence – from Ethical Codes to Hard Law. Welcome to this open seminar on the legal aspects of artificial intelligence with Stanley Greenstein, researcher at Stockholm University. Open for all - welcome to join on-site at the University Library in Solna or via Zoom.

KI's ethic council seminar 25 March, Animal research at KI. Present and future activities in relation to ethics and animal welfare. The seminar will be held in English.

 

Higher education

Call for Nominations: The Pedagogical Prize 2024

The prize is awarded annually to individual teachers, teacher teams or administrative personnel who have undertaken significant educational initiatives related to pedagogical development or renewal work within Karolinska Institutet’s programmes at first cycle, second cycle or postgraduate levels.

Call for Nominations: The Pedagogical Prize 2024

 

Photo: Liza Simonsson

 

Advice and recommendations for digitally-mediated teaching Incorporating a mix of campus-based and digital teaching methods comes with numerous advantages. It not only promotes efficiency in various settings but also enhances collaborative efforts, including diverse forms of group work. Now you can find guidance and recommendations for digitally-mediated teaching.

Bites of Learning - webinars in pedagogy
7 March: Bites of Learning: How can KI integrate Planetary Health into education?
26 March: Interview with the Optician Program's training reception at St. Erik's Eye Hospital. (in Swedish only)

Spring term courses and workshops on team-based learning. (in Swedish) Courses and workshops will be held this spring on team-based learning (TBL), a teaching method that the 6-year medicine programme is based on. The courses are offered at an introductory and advanced level.

Prize for Internationalisation in Teaching and Learning. Sweden’s medical faculties have set up a joint prize for the internationalisation of first and second-cycle education in order to encourage their teachers and teaching teams to actively raise the level of internationalisation in higher education by bringing an international dimension to their teaching and by improving the students’ global perspective.

 

Doctoral education

Submit your nominations for the 2024 Dimitris N. Chorafas prize

Nominate candidates for the Dimitris N. Chorafas prize for outstanding scientific work; deadline 9 April. You can nominate a recently graduated PhD researcher or doctoral student planning to graduate this year.

About the nomination

 

Photo: Liza Simonsson

 

A day about challenges with widening participation to doctoral education. The Include network invites you to a day to discuss challenges with, and strengthen the knowledge about, widening participation in doctoral education. All interested employees, students and doctoral students at KI are welcome to participate.

When: March 14, 2024. 10:00 – 15:00.
Where: Campus Solna Inghesalen, the Widerström building, Solna.

Applications open for research schools aimed at doctoral students employed by Region Stockholm. Last day for application: 13 March, 2024, 14:00.

Research school in family medicine and primary care
Research school in epidemiology
Research school in clinical therapy research (in Swedish)
Research school in molecular medicine


Call for KID-funding for part-financing of new doctoral students. The call is open until 14 March,14:00.

 

Research

Call for operational support for core facilities 2025–2028

Karolinska Institutet (KI) and Region Stockholm prioritize central investment in core facilities for research. The Infrastructure Board and the Research Council provide funding resources in regular cycles. Operating funds for the next four years, 2025-2028, have been announced in 2024.

The application period is between 26 February at 10:00 and 9 April at 14:00.

 

Image: Getty Images

 

News article written by KI researcher reached 2.4 million readers. Last year, KI researchers published 24 popular science articles in The Conversation and Karin Modig’s news article on centenarian’s biomarkers broke a record in the number of reads.

Are you also interested in writing for a broad international audience? Sign up for the next workshop at KI Campus Solna on 26 March: Find the news potential in your research and write for The Conversation.

FIELD 2 program, 2024-2025. The FIELD 2 program (Fellows In Gender Equal Career Development) begins in October 2024 and runs until May 2025. The program offers mentorship and seminars to enable you to promote gender equal opportunities in career development at KI. You can apply as either a fellow or a mentor. Application deadline: 24 May 2024.

WISE upcoming events. Attend our WISE Pro webinars with female professors who share their career experience. At WISE forums, experts and key decision makers from KI and beyond get together to share best practice and resolve issues around a common theme.

 

Other

KI:s additional channels

KI News.

KI calendar.

KI in the media. (in Swedish)

Medicinvetarna, a podcast about the research at KI. (in Swedish)

Meeting minutes from some of KI’s executive bodies (minutes only available in Swedish)

The University Board
The Faculty Board
The Committee for Higher Education
The Committee for Doctoral Education
The Committee for Research

KI Newsletter is an internal newsletter that briefs all members of staff on current issues of concern to the university as a whole. The newsletter addresses issues and covers the decisions and discussions of KI’s decision-making bodies, including the faculty board and the committees for doctoral education, research and education. All the news can be found on the staff portal or on ki.se. KI Newsletter will be published approximately every three weeks.

If you have any tips on current issues or changes of concern to the university as a whole for the coming issues of KI Newsletter, please send an email to: news@ki.se. Please check our news publishing guidelines prior to sending your email.

Do not click this link

Skickat med Paloma