Aktuellt från Konsumentverkets arbete inom hållbar konsumtion

Tipsa en vän!

 

Öppna mejlutskicket i din webbläsare

Hållbar konsumtion
2022 | Maj

Elever intar skolmåltid

Miljömålsrådet föreslår nya styrmedel för hållbar konsumtion

Den 1 mars 2022 överlämnade Miljömålsrådet sin årliga rapport till regeringen. Av de åtta förslag rådet lämnar till regeringen, handlar tre om styrmedel för en mer hållbar konsumtion.

Krav på mer hållbara måltider i skolan

Komplettera de krav som i dag finns i skollagen på att skolmaten i grundskolan ska vara näringsriktig och kostnadsfri med krav på matens miljöpåverkan.

Riktlinjer för mer hållbar mat i skattefinansierade miljöer för barn och ungdomar

Ge Livsmedelsverket i uppdrag att utfärda nationella riktlinjer för matutbudet till barn och unga i offentligt finansierade miljöer. Riktlinjerna ska ha koppling till de tre dimensionerna av hållbarhet i Agenda 2030.

Stöd till textil- och modeföretag för utveckling och omställning till mer hållbara produkter och affärsmodeller i en cirkulär ekonomi

Textil- och modeföretag med upp till 100 anställda ska erbjudas ett kunskaps- och utvecklingsstöd med inriktning på att utveckla mer hållbara produkter och affärsmodeller.

Konsumentverket är en av nitton strategiskt viktiga myndigheter i Miljömålsrådet som verkar för att öka takten i arbetet med att nå Sveriges miljömål.

Miljömålsrådets årsrapport 2022
 
Konsument i butik

Nya EU-förslag med miljöfokus

Nyligen presenterade EU-kommissionen förslag till två nya rättsakter inom miljö och hållbarhet. Förslagen omfattar områden som Konsumentverket har tillsyn över och vi har därför lämnat synpunkter i både framtagandet och remissförfarandet av förslagen och bevakar utvecklingen noga.

Förslag om att stärka konsumenters makt i den gröna omställningen

Förslaget syftar bland annat till att stärka det befintliga regelverket för att motverka vilseledande miljöpåståenden och att konsumenter ska få information om produkters miljöprestanda vid köptillfället. Det föreslås bland annat förbud mot miljömärkningar som inte är tredjepartscertifierade och mot vaga påståenden som till exempel miljövänlig och grön, och som inte kan styrka vad som kallas för erkänd utmärkt miljöprestanda. Den föreslagna akten förbjuder inte all användning av vaga påståenden.

Mer konsumentmakt i den gröna omställningen

Förslag om hur fler produkter i EU kan bli hållbara

Här föreslås bland annat att fler än energirelaterade produkter ska omfattas av ekodesignregelverket. I akten regleras viss miljömässig information och märkningar till konsument.

Initiativ för hållbara produkter
 
Person kliver av tåg

Webbinarium om hållbar konsumtion

Hur vi äter, reser, bor och vad vi handlar påverkar miljön och klimatet. Trots att Sverige ligger i framkant när det handlar om miljöarbete på hemmaplan är svenskarnas konsumtion en av de mest miljöbelastande i världen. Men det finns relativt enkla sätt att minska sina egna miljöavtryck.

I ett webbinarium för konsumentvägledare den 2 juni, berättar Maria Nyquist om vilket stöd Konsumentverket kan ge. Bland annat presenteras en nulägesbild över den svenska konsumtionen och hur den ser ut ur ett hållbarhetsperspektiv samt vad konsumenter kan göra för att förändra sina konsumtionsmönster. Webbinariet ger även en överblick över olika hinder som ligger i vägen för en mer miljömässigt hållbar konsumtion.

Webbinariet spelas in och du kommer kunna ta del av det på Konsumentverkets webbplats i efterhand. Prenumerera på Konsumentverkets nyheter för att hålla koll på när det finns tillgängligt.

Prenumerera på Konsumentverkets nyheter
 

Forskningskonferens på räls

I april presenterade Mistra Sustainable Consumption, Sveriges största forskningsprogram om hållbar konsumtion, sina resultat under en tre dagars tågturné. Fyra år av forskning om omställning till mer hållbar konsumtion har presenterats och diskuterats i Lund, Falkenberg, Göteborg och Karlstad.

Johan Jarelin, utredare på Konsumentverket, har varit delaktig i rapporten ”Avveckla köp-och-släng-samhället” samt varit med och pratat på turnén om vad som krävs för att beslutsfattare ska genomföra förslag för hållbar konsumtion.

 

Tågturnén markerade slutet på forskningsprogrammets inledande fyraårsperiod, och nu har de fått pengar för en ytterligare fyraårsperiod.

Konsumentverket är fortsatt en partner.

Läs mer om Mistras turné
 

Nya artiklar om miljö och hållbarhet på Hallå konsument

På hallåkonsument.se samlas oberoende information om hållbar konsumtion från flera av Sveriges myndigheter med expertis inom miljö. I artiklarna får konsumenter konkreta tips och verktyg till exempel för att testa sin klimatpåverkan och hur man kan ge sina saker ett längre liv.

Hjälp oss gärna att sprida kunskapen vidare till konsumenter som du möter, bekanta eller kollegor. Tillsammans kan vi hjälpas åt att bidra till FN:s globala mål om att öka allmänhetens kunskap om hållbara livsstilar.

Miljö och hållbarhet på hallakonsument.se

Konsumentdagar med tema hållbarhet

Den 10-12 maj arrangerades Konsumentdagarna i Eskilstuna. Årets tema var Där hållbarhet blir verklighet. Bland annat berättade Eva Holmgren och Maria Nyquist från Konsumentverket om satsningen på information om miljö och hållbarhet på hallåkonsument.se och arbetet med att göra webbplatsen mer känd hos konsumenterna.

Konsumentdagarna är en årlig konferens och i år samlades konsumentvägledare och andra representanter från kommunala sektorn, Konsumentverket, ARN, Kronofogden och andra intressenter för kompetensutveckling, erfarenhetsutbyte, seminarier och föreläsningar.

 

Det här mejlutskicket kommer till dig som har registrerat din e-postadress hos oss för att ha koll på Konsumentverkets arbete inom miljömässigt hållbar konsumtion.

LinkedIn Facebook Twitter

Konsumentverket, Tage Erlandergatan 8A, SE-651 02 Karlstad

Telefon: +46 (0)771 - 42 33 00
E-post: konsumentverket@konsumentverket.se

Klicka här för att sluta prenumerera på mejlutskicket

Do not click this link

Skickat med Paloma