VEGOBREVET | DJURENS RÄTT
www.väljvego.se

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Tipsa en vän!

Näringskollen del 1 av 4

Protein - En myt som cirkulerar är att vegansk mat är proteinfattig, eller att det är svårt att få i sig protein. Protein är visserligen väsentligt för kroppen men det finns gott om protein i vegetabilisk mat.

Protein brukar kallas för kroppens byggstenar. Det behövs bland annat för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner. Många är rädda för att inte få i sig tillräckligt mycket protein. Men faktum är att nästan alla får i sig mer protein än de behöver, eftersom protein finns i större eller mindre mängd i nästan all mat.
 

Protein i vegetabilier

Bönor, linser och andra baljväxter är bra vegetabiliska proteinkällor. Det finns även olika produkter som quorn, tofu och "sojakött" som innehåller mycket protein. Bröd och andra spannmålsprodukter bidrar också med en hel del protein, liksom nötter, fröer och vegetabiliska drycker baserade på till exempel soja.

Vegetabiliska livsmedel innehåller var för sig oftast inte de essentiella aminosyrorna i tillräckligt stor mängd, men tillsammans kompletterar de varandra. Detta kallas kompletterande verkan. Ett exempel är spannmål och baljväxter. Spannmål innehåller tillräckligt av aminosyrorna metionin och cystein som det finns begränsat av i bönor, ärter och linser. Baljväxter innehåller mer av aminosyran lysin som det inte finns så mycket av i spannmål. Så förutsatt att du inte äter väldigt ensidigt, får du därför i dig tillräckligt med protein även om du äter enbart vegetarisk mat.

All information hämtad från Livsmedelsverket.

För mer inspiration och nyheter, följ oss på Facebook.se/väljvego eller på Instagram @valjvego.

Francesca Vilches
francesca.vilches@djurensratt.se

Proteinrika recept! 

Recept

Bolognese - Den här klassiska rätten går hem både hos kids och vuxna - lyxa till den genom att toppa med vegansk parmesan!

Recept

Linsgryta med portabello - Linser borde vara stapelvara hemma hos alla. Dessa små baljväxter är inte bara fullproppade med järn och protein, det går att göra alla möjliga typer av grytor och biffar av dem.

 

Harirasoppa är en traditionell soppa från Marocko som det finns många olika varianter av. Just denna variant är fylld med kikärtor, linser och tofu.

Recept

Följ Välj vego i sociala medier!

Facebook Instagram

Djurens Rätt, Box 171 32, 104 62 Stockholm
Tel: 08 - 555 914 00 | info@djurensratt.se
Orgnr: 802002-4496 | PlusGiro: 901087-7

Välj vego! - Sms:a VEGO till 72 120 och få hem Djurens Rätts kostnadsfria inspirationsmagasin
direkt i brevlådan eller beställ ett här.

Klicka här för att avregistrera din adress

Postman