VEGOBREVET | DJURENS RÄTT
www.väljvego.se

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Tipsa en vän!

Tofuskolan

Tofu är en riktig vattendelare: vissa hatar den, andra kan inte tänka sig att leva utan den. Vi brukar säga att tofu är en missförstådd råvara, det händer inte sällan att personer som inte kan hantera tofu serverar det på restaurang eller skolor och många blir då avskräckta av att äta sladdrig silkestofu utan smaksättning. Vi tror på att många fler skulle uppskatta tofu om fler kunde lära sig att tillaga denna fantastiska råvara.

Tofu består av malda sojabönor som tillsammans med vatten och salt har fått stelna till en fast massa. Råvaran kommer ursprungligen från Kina och kallas även för sojabönsost. Om du har förväxlat den med färskost kan vi lova att du inte är den första, men tofu är inte särskilt lik ost annat än till utseende. Den håller sin form trots att den steks och om den inte är smaksatt så smakar den inte särskilt mycket alls. Det är här vi har möjligheten att omvandla tofu. Det finns olika sorters tofu ute i affärerna: silkestofu som är väldigt len och sladdrig, fast tofu som har en fastare konsistens och friterad tofu som är ännu fastare och just friterad.


3 användningsområden för tofu

Stanning
Paj med stanning? Javisst - fast skippa ägget för en vegansk variant! Istället lägger du till tofu som blir en räddare i nöden och ger stanningen bra konsistens, då blir den varken för vattnig eller mjölig. Beroende på vilka andra komponenter som ingår i din paj kan både fast tofu och silkestofu användas.

Köttiga tofuvarianter
Marinerad tofu är kanske det enklaste sättet att använda tofu. Ett recept som Gustav Johansson har tagit fram är supergott. Genom att använda japansk soja och rökarom får du fram egenskaper som påminner om en väldigt populär köttbit. Funkar bra både till frukost och i sallad. Här ska du helst använda extra fast eller friterad tofu.

Krämiga såser
Om du vill ge en sås fastare konsistens brukar vi rekommendera silkestofu. Den lena tofun går att mixa slät i både smoothies, såser och soppor. Och eftersom tofu inte smakar särskilt mycket alls går det också utmärkt att göra chokladmousse eller andra desserter med silkestofu.

Francesca Vilches
francesca.vilches@djurensratt.se

Scrambled tofu med Kala namak - det är ett svart salt som ofta används i sydasiatiska rätter. Saltet ger en äggliknande smak.

Till recept!

Bästa tofun i Sverige görs just i Sverige av Yipin - Nu har de nya förpackningar och pridukter.
 

Läs mer

BBQ tofu från Vegomagasinet. Missa inte intervjun vi gjorde med Mattias Kristiansson!

 

Till recept!

Följ Välj vego i sociala medier!

Facebook Instagram

Djurens Rätt, Box 171 32, 104 62 Stockholm
Tel: 08 - 555 914 00 | info@djurensratt.se
Orgnr: 802002-4496 | PlusGiro: 901087-7

Välj vego! - Sms:a VEGO till 72 120 och få hem Djurens Rätts kostnadsfria inspirationsmagasin
direkt i brevlådan eller beställ ett här.

Klicka här för att avregistrera din adress

Postman