VEGOBREVET | DJURENS RÄTT
www.väljvego.se

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Tipsa en vän!

Näringskoll 2 av 4 - Vitaminer

Vissa näringsämnen är mer eller mindre viktiga att hålla koll på som vegan. Nedan listar vi de vitaminer och mineralämnen som är bra att hålla ett extra öga på eftersom de inte förekommer alls, eller endast i begränsad mängd, i vegetabiliska livsmedel.

Vitamin B12
Vitamin B12, kobalamin, behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av blodkroppar. Det är också nödvändigt för nervsystemets funktion. Vitamin B12 finns inte naturligt i vegetabiliska råvaror, däremot är konventionella växtdrycker som havremjölk och sojamjölk berikade med B12. Det är inte tillåtet att berika ekologiska livsmedel med B12. Fermenterade produkter, alltså jästa eller mjölksyrade, kan innehålla lite vitamin B12. Det finns även inaktiva former av vitamin B12 i kosten, särskilt i vegetabilier. De inaktiva formerna av vitaminet kan inte våra kroppar tillgodogöra sig. För veganer är det därför mycket viktigt med tillskott av vitamin B12 eller att konsumera tillräckliga mängder av berikade livsmedel.

Vitamin D
Vi får i oss vitaminet på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen. D-vitamin i mat finns i bland annat berikade växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är viktiga källor. Även särskilda svampar innehåller en del D-vitamin men oftas innebär det orimligt stora mängder svamp för att få tillräckligt med D-vitamin. Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan. För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det i juni och juli att vara ute barärmad upp till en kvart två till tre gånger i veckan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret. För barn under två år räcker inte det D-vitamin som maten ger (oavsett om de äter blandkost), utan de behöver extra D-vitamin i form av D-droppar. Tillskott rekommenderas även efter två års ålder.

* All information är hämtad från Livsmedelsverket.
Tips på kosttillskott: Helhetshälsa, Omnisym Pharma, Acrilex

Francesca Vilches
francesca.vilches@djurensratt.se

Rekordminskningen av köttkonsumtionen i Sverige under 2017 var ingen engångsföreteelse - minskningen har fortsatt under 2018.

Läs mer

Vegansk D-vitamin
Finns från flera olika aktörer både hos apotek, hälsokostaffärer och på nätet.
 

Tips på Insta!

Vi brukar sammanfatta en del undersökningar om köttkonsumtion, vegokonsumtion och konsumentbeteenden!
 

Undersökningar

Följ Välj vego i sociala medier!

Facebook Instagram

Djurens Rätt, Box 171 32, 104 62 Stockholm
Tel: 08 - 555 914 00 | info@djurensratt.se
Orgnr: 802002-4496 | PlusGiro: 901087-7

Välj vego! - Sms:a VEGO till 72 120 och få hem Djurens Rätts kostnadsfria inspirationsmagasin
direkt i brevlådan eller beställ ett här.

Klicka här för att avregistrera din adress

Postman