VEGOBREVET | DJURENS RÄTT
www.väljvego.se

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Tipsa en vän!

3 sätt att ersätta ägg
 

Ägg används inom matlagning för att ge volym eller binda ihop. Det finns många olika knep för att ersätta ägg med djurvänliga livsmedel inom olika områden. Men först, några korta meningar om varför många väljer bort ägg. För ägg är väl egentligen inga djur?

Nej det stämmer, ägg som säljs i butiker behöver inte nödvändigtvis vara befruktade. Men i den industriella äggproduktionen i Sverige hålls 8 miljoner hönor. Hönornas biologi har påverkats, genom avel och ljusprogram, så att de värper nästan ett ägg om dagen, året om. Det sliter mycket på hönans kropp. Dessutom är hälften av alla kycklingar som kläcks inom äggindustrin tuppar, och eftersom de inte lägger ägg dödas de direkt efter att de kläckts. Ungefär 15 000 nykläckta tuppkycklingar dödas varje dag i Sverige!

Men det behöver givetvis inte vara så, du kan välja att ersätta ägg på diverse sätt. Även smaken går att efterlikna för den äventyrliga.

Francesca Vilches
francesca.vilches@djurensratt.se

Maränger
2015 års mest hypade upptäckt var att använda kikärtsspad istället för äggvita! Det funkar fint för maränger som gräddas och blir krispiga, eller för maräng som toppar pajer och bränns av för extra fin yta. Dessutom så funkar det många gånger som ersättning för ägg i bakning. Ge det ett försök, vi lovar att det inte är lika märkligt som det låter.

Recept

Scrambled Tofu
Många kan sakna äggsmak och då är det bra att veta att svart salt eller kala namak påminner mycket om just den svavelaktiga smaken. Du hittar oftast kala namak i sydasiatiska eller helveganska butiker. Saltet används oftast i sydasiatiska rätter i länder som Bangladesh, Nepal, Indien och Pakistan.
 

Recept

Egen majonnäs
Det här är betydligt enklare än vad många tror att göra själv. Det finns numera en uppsjö av veganska majonnäser som du kan köpa i affären och dessutom finns det flera recept där ute som fungerar minst lika bra. Här kommer recept till en majonnäs baserad på sojamjölk.

Recept

Följ Välj vego i sociala medier!

Facebook Instagram

Djurens Rätt, Box 171 32, 104 62 Stockholm
Tel: 08 - 555 914 00 | info@djurensratt.se
Orgnr: 802002-4496 | PlusGiro: 901087-7

Välj vego! - Sms:a VEGO till 72 120 och få hem Djurens Rätts kostnadsfria inspirationsmagasin
direkt i brevlådan eller beställ ett här.

Klicka här för att avregistrera din adress

Postman