3 sätt att ersätta ägg
Ägg används inom matlagning för att ge volym eller binda ihop. Det finns många olika knep för att ersätta ägg med djurvänliga livsmedel inom olika områden. Men först, några korta meningar om varför många väljer bort ägg. För ägg är väl egentligen inga djur?
Nej det stämmer, ägg som säljs i butiker behöver inte nödvändigtvis vara befruktade. Men i den industriella äggproduktionen i Sverige hålls 8 miljoner hönor. Hönornas biologi har påverkats, genom avel och ljusprogram, så att de värper nästan ett ägg om dagen, året om. Det sliter mycket på hönans kropp. Dessutom är hälften av alla kycklingar som kläcks inom äggindustrin tuppar, och eftersom de inte lägger ägg dödas de direkt efter att de kläckts. Ungefär 15 000 nykläckta tuppkycklingar dödas varje dag i Sverige!
Men det behöver givetvis inte vara så, du kan välja att ersätta ägg på diverse sätt. Även smaken går att efterlikna för den äventyrliga.
Francesca Vilches
francesca.vilches@djurensratt.se
|