Baka utan ägg och mjölk
Att baka är alltid en konst, men du behöver inte inkludera några djur i ekvationen för att få till gott fikabröd, tårta eller matbröd. Många konditorier har börjat experimentera fram bottnar, fyllningar och frosting helt utan några animaliska tillsatser och minst lika goda.
Ägg används inom bakning för att ge volym och binda ihop. Det finns många olika knep för att ersätta ägg med mer djurvänliga livsmedel inom bakning. Fiberhusk som är gjort på pulvriserade psylliumfröskal binder en del mjölsorter väldigt bra och används ofta för att baka glutenfria pannkakor och bröd. För att få volym kan du använda dig av bakpulver, jäst eller bikarbonat. Använd gärna bikarbonat när du bakar med syrliga ingredienser som t.ex. lingon i mjuk pepparkaka. Saknar du syrliga ingredienser går det utmärkt att använda vanligt bakpulver. Dessutom har många hemmabagare och konditorer börjat experimentera med att tillsätta kikärtsspad i bakverk för att få luftiga tårtbottnar.
Någon som kan sin bakning är Karolina Tegelaar som har publicerat ett flertal bakböcker med recept utan animaliska tillsatser. Hon delar många av sina recept här. Även Hanna Bergström har en bakbok,Nya sorters kakor. Med grunden i kemin som ligger bakom bakning har hon tagit fram recept som fungerar, och berättar hur du själv kan använda den kunskapen för att utveckla egna skapelser och drömkakor.
Francesca Vilches
francesca.vilches@djurensratt.se
|