Nytt från BUP Stockholm mars 2024

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Nytt från BUP Stockholm
Nyhetsbrev mars 2024:

Patienter och vårdnadshavare har tyckt till
Alltid rätt att ringa BUP och alltid rätt att ringa vårdcentralen
Könsdysforivården blir nationell och högspecialiserad
 

"Mycket har hänt på kort tid”

Samtidigt som Region Stockholm, precis som andra regioner, kämpar med ekonomin pågår stora förändringar inom barn- och ungdomspsykiatrin. När jag blickar tillbaka slås jag av hur mycket som faktiskt har hänt på väldigt kort tid: många nya enheter har skapats, och uppdrag har lämnats över och tagits emot. Det blir också tydligt hur viktigt det är att vi hittar bra samverkansformer. Primärvårdens uppdrag för första linjen, den successiva överföringen av adhd-uppdraget från BUMM till BUP, ett ökat samarbete kring de allra svårast sjuka patienterna genom vår intensiva öppenvård och kommunen som nu kopplar upp sig i flera piloter, överföringen till vuxenpsykiatrin och konsultarbetet gentemot akutsjukhusen är bara några exempel.

Nöjdheten ökar inom BUP
Inom BUP arbetar vi oförtrutet för att förändra och anpassa vården mot en mer specialiserad barn- och ungdomspsykiatri och för att få till bra samarbetsformer. Jag vill slå ett slag för BUP:s färska årsberättelse som precis har nått mitt bord. Det är en matig utgåva med mycket innehåll som just belyser dessa aspekter. Det är särskilt roligt att kvarstannandegrad och medarbetarnas nöjdhet stadigt ökar, liksom våra studenters.

Våra brukarinflytandesamordnare har utöver patientforum i heldygnsvården börjat intervjua patienter och vårdnadshavare i öppenvården, och synpunkterna är överlag väldigt positiva när det gäller vårdinnehåll och bemötande. Vår utmaning kvarstår, och det handlar om att öka vår tillgänglighet till förstabesök och neuropsykiatrisk diagnostik – flera projekt pågår som adresserar just dessa aspekter.

Ensidig belysning ökar polariseringen
Det är därför extra tråkigt att vi, liksom BUP i övriga landet, hela tiden står under en mediabevakning som till den allra största delen präglas av kritik och negativa aspekter av vården. Det är givetvis en del av det journalistiska uppdraget att kritiskt granska väldfärdssystemet, men så som nyheter på senare tid presenteras finns det en risk att bilden av BUP bidrar till att skapa oro och i värsta fall får barn och unga att dra sig för att söka vård. En ensidig belysning av en komplex verksamhet ökar polariseringen, misstänksamheten och förföreställningarna, snarare än hjälper. Vi kan bara fortsätta att sträva mot att erbjuda en så god vård som någonsin är möjlig inom givna ramar och lita på exemplets makt.

Hälsar Göran Rydén, verksamhetschef

 

Aktuellt hos oss

Patienter och vårdnadshavare har tyckt till om BUP

700 synpunkter fångades in när närmare 300 personer delade med sig av sina upplevelser av vården på BUP. Överlag tycker patienter och vårdnadshavare att de får ett trevligt bemötande, att de blir lyssnade på, och att den vård som de får hjälper, berättar Linn Noorbakhsh som jobbar som brukarinflytandesamordnare (BISAM) på BUP.

Läs mer

 

Det är alltid rätt att ringa BUP – och alltid rätt att ringa vårdcentralen

När man är ung och mår psykiskt dåligt kan det vara svårt att navigera i all information som finns. När bör man kontakta BUP, och när bör man i första hand kontakta sin vårdcentral? Karl Almqvist Simonsson är enhetschef vid psykosociala enheten på Gustavsbergs vårdcentral och berättar om hur primärvården arbetar med unga som söker vård.

Läs mer

 

Könsdysforivården blir nu nationell och högspecialiserad

Sedan 1 januari 2024 bedrivs all könsdysforivård som nationell högspecialiserad vård, NHV, enligt ett beslut från Socialstyrelsen. Syftet med förändringen är att bidra till att vården blir mer jämlik över hela landet och att underlätta för samarbete mellan olika regioner.

BUP Könsinkongruens och könsdysfori, KID, är den mottagning inom BUP Stockholm som bedömer och utreder könsinkongruens och könsdysfori och ger insatser till barn och ungdomar när det finns sådana behov. Mottagningen tar emot unga på remiss från barnpsykiatriska verksamheter över hela landet.

Läs mer

 

BUP Kungsholmen har flyttat till Serafen

Nu har BUP Kungsholmen och Finska teamet flyttat till en ny adress på Kungs-holmen i Stockholm. Den nya adressen är Serafen, Hantverkargatan 2 D, plan 2.

Besök mottagningens sida på bup.se

BUP En väg in är en gemensam ingång till BUP

BUP En väg in är en gemensam ingång dit du som patient eller vårdnadshavare kan vända dig för en första kontakt. Du kan kontakta oss via telefon eller Alltid öppet.

Läs mer

 

Kvalitetsregistret Q-bup kan förbättra den psykiatriska vården för barn och unga

Q-bup är ett nationellt kvalitetsregister för barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige. Informationen i registret används för att utveckla kvaliteten i vården och möjliggöra nationella jämförelser.

Läs mer

 

Vill du veta mer?

Varje år tar BUP fram en årsberättelse. I årets upplaga kan du bland annat läsa om att vi under förra året träffade närmare
3 000 fler patienter än året innan och att antalet vårdkontakter ökade med 16 procent. BUP:s patientenkäter visar att en majoritet av patienterna är nöjda med den vård de får hos oss. Vi är också aktiva inom forskning, utveckling och
utbildning. Under året har forskare anslutna till BUP publicerat en rad artiklar, fyra medarbetare har disputerat och vi har 26 doktorander hos oss. Vi tar emot studenter från flera grund- och vidareutbildnings-institutioner och inom flertalet professioner. Sammantaget finns det all anledning att känna stolthet för vår verksamhet, säger Göran Rydén, verksamhetschef på BUP.

Läs hela årsberättelsen här

 

Tema adhd

Nu får patienter med npf-diagnoser mer riktad och specialiserad barnpsykiatrisk hjälp

Omkring 1600 patienter som är inskrivna inom vår specialiserade öppenvård och som bara har behov av läkemedelsuppföljning flyttas nu över till någon av våra neuropsykiatriska mottagningar för fortsatt uppföljning.

Läs mer på bup.se

 

Pilotprojekt ska ge direkt insats till adhd-patienter

BUP har startat ett pilotprojekt som ska ge adhd-patienter en mer riktad och direkt insats. Förhoppningen är att minska antalet besök för utredning av adhd och behandling, men också att minska tiden från remiss till ett första besök.

Ett informationsbrev har skickats till vårdnadshavare och patient inför utredningen. Alla vårdnadshavare och patienter erbjuds att delta i en enkät två veckor efter genomförd utredning samt efter sex månader, för att utvärdera utredningen och de utförda insatserna.

Läs mer

 

Remiss för adhd-utredning

Från och med 1 januari 2024 ställs samtliga remisser med adhd-frågeställning för barn födda 2015 eller senare till BUP Stockholm (barn- och ungdomspsykiatri i egen regi) via BUP En väg in eller till PRIMA Barn (barn- och ungdomspsykiatri i privat regi) och respektive upphandlad mottagning.

Remisser med adhd-frågeställning för barn födda 2014 eller tidigare ställs till BUMM-mottagningar med tilläggsuppdrag för adhd.

Om du önskar rådgöra med BUP inför remittering är du välkommen att ringa till BUP En väg in på telefonnummer 08-123 524 50 eller kontakta PRIMA Barn.

Läs mer

 

Forskning

Vi söker deltagare till en studie om dysmorfofobi

Nu söker vi ungdomar mellan 12 och 17 år som har dysmorfofobi, eller BDD (body dysmorphic disorder) som det också kallas.

Dysmorfofobi innebär att man upplever sitt utseende som så fult eller konstigt att det begränsar det dagliga livet och blir ett problem. Deltagare i studien får prova en av två olika behandlingar som baseras på kognitiv beteendeterapi (KBT) med behandlarstöd via internet under 12 till 14 veckor.

Läs mer om studien och hur man anmäler sig

 

Nytt från BUP är ett nyhetsbrev till dig som arbetar med barn och ungdomar i Region Stockholm. Nyhetsbrevet vänder sig i första hand till våra samarbetspartner, men också till dig som vill få löpande information om nyheter och organisationsförändringar inom BUP. Håll dig uppdaterad – på bup.se finns senaste nytt!

 

Ansvarig utgivare: Göran Rydén, verksamhetschef BUP Stockholm, e-post goran.ryden@regionstockholm.se
Ansvarig redaktör: Liza Junker, kommunikationsansvarig BUP Stockholm, e-post liza.junker@regionstockholm.se
Välkommen med idéer och synpunkter till någon av oss.
Illustrationer och foton: Magnus Marklund och Yanan Li

Prenumerera | Tipsa en kollega | Avsluta prenumerationen

Do not click this link

Skickat med Paloma