Nyheter från Samhällsplanering i Norrbotten

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Nyhetsbrevet Miljö, energi och klimat i Norrbotten
Landshövdningen föreläser på Länsstyrelseveckan
Foto: Länsstyrelsen

Dags att planera in årets händelser

Det är dags för årets första nyhetsbrev! Det är fullspäckat med användbar information och datum för kommande evenemang. Vi vill tipsa om Länsstyrelseveckan som äger rum i Luleå (med vissa evenemang digitalt) den 20-24 maj. Under veckan kommer Rådet för Gestaltade livsmiljöer i Norrbotten att samlas för första gången för att presentera Rådets organisation och medlemmar samt inspirera med spännande föreläsningar. Och inte att förglömma, 10-11 oktober är det återigen dags för Samhällsbyggnadsdagarna. Kom ihåg att markera kommande evenemang i kalendern – vi har ett spännande år framför oss.

Handläggningstider under sommaren 2024
 

Vi är färre som arbetar på länsstyrelsens enhet för samhällsplanering och kulturmiljö under sommaren och handläggningstiderna kan komma att bli något längre än normalt. Det gäller framför allt planärenden som kommer in till oss under veckorna 24 – 32. Under semesterperioden finns vi tillgängliga för information och frågor av allmän karaktär.

Ni når oss på:
Telefon: 010-225 50 00 eller
e-post:
norrbotten@lansstyrelsen.se

Senast den 11 september 2024 ska kommunen ha antagit en planeringsstrategi för översiktsplanering

 

Senast den 11 september 2024 måste kommunen ha antagit en planeringsstrategi för översiktsplanering. Om kommunfullmäktige inte antagit en ny översiktsplan eller planeringsstrategi innan dess, blir översiktsplanen i sin helhet, även fördjupningar och tillägg, inaktuella och förblir så även om en planeringsstrategi antas vid ett senare datum.

Konsekvensen är att kommunen måste ta fram en helt ny översiktsplan om detta inträffar. Under tiden och fram tills dess att kommunen har en aktuell översiktsplan på plats behöver samtliga detaljplaner handläggas med utökat förfarande. Gäller även LIS som därmed inte kan användas som skäl för upphävande av strandskyddet.

Det är därför viktigt att eventuella behov av ytterligare bearbetning eller nyansering av strategin löses genom uppdrag från KF till förvaltningen om ”ändring” av planeringsstrategin.

Läs mer i Boverkets kunskapsbank om plan- och bygglagen

Människor som sitter vid ett bord och planerar
Foto: Mostphotos

Vägledning och planeringsunderlag

 

Prövning av vattenförsörjning vid bygglov och förhandsbesked

Denna vägledning syftar till att bistå bygglovshandläggare med bedömningen av möjligheter för vattenförsörjning vid bygglov utanför detaljplanerade områden.

Vägledningen omfattar:

Instruktioner för hur man prövar möjligheten att anordna vattenförsörjning.

En förklaring av skillnaderna mellan allmän och enskild vattenförsörjning.

En beskrivning av det underlagsmaterial som kan användas vid bedömningen.

Riktlinjer för vilka faktorer som bör övervägas vid enskild vattenförsörjning.

En ansvarsbeskrivning för vem som bör genomföra utredningen av vattenförsörjningen.
 

Prövning av vattenförsörjning, Boverket

 

Ny vägledning om elnät i planering

Boverket har tagit fram och i december 2023 publicerat en ny vägledning för elnätsplanering. Denna vägledning berör hela planeringsprocessen, från regionplanering till prövning av bygglov och förhandsbesked. Syftet med vägledningen är att ge stöd i hur man beaktar befintliga elnätsanläggningar och hanterar framtida behov av utbyggnad av elnätet i planeringsarbetet.
 

Läs mer i Boverkets kunskapsbank om plan- och bygglagen:

Elnät i översiktsplanering

Elnät i detaljplanering

Elförsörjning i lokaliseringsprövning utanför detaljplan och områdesbestämmelser

Elnätsanläggningar i den fysiska miljön

 

Om buller vid idrottsplatser

Boverket har utvecklat en vägledning för buller från idrottsplatser som främst ska användas vid detaljplanering eller bygglovsgodkännande av ny bostadsbebyggelse i områden som påverkas av buller från idrottsplatser, eller vid etablering av nya idrottsplatser nära befintlig bebyggelse. Vägledningen specificerar inte ljudnivåer i decibel. Istället rekommenderar Boverket att man gör en helhetsbedömning i varje enskilt fall, där ljudnivån är en av många faktorer som ska beaktas.

Buller vid idrottsplatser, Boverket

Foto: Mostphotos

Industribuller, vägledning och allmänna råd från Boverket

 

De allmänna råden ger generella rekommendationer för hur bestämmelserna i plan- och bygglagen (2010:900), PBL, bör tillämpas när nya bostadsbyggnader riskerar att exponeras för industriellt och annat verksamhetsbuller utomhus. Buller från industriell verksamhet klassificeras som omgivningsbuller enligt definitionen i plan- och bygglagen.

Materialet specificerar de utomhusljudnivåer som bör leda till kompenserande åtgärder såsom ljuddämpade sidor och annan bulleranpassning av byggnaderna. Det framgår också när bostadsbebyggelse bör anses olämplig på grund av bullernivåer. Tillämpningsområdet definieras med hänvisning till de olika verksamheter som ingår.

Vägledningen och de allmänna råden är avsedda att ge stöd i situationer som:

Planläggning och reglering enligt plan- och bygglagen, PBL, för ny bostadsbebyggelse som kan påverkas av befintlig bullrig industri eller annan verksamhet med liknande ljudprofil.

Planläggning av skolor, förskolor och vårdinrättningar, där de bör tillämpas vid de tider lokalerna används.

Planläggning för utveckling av befintlig industri eller annan verksamhet med liknande ljudprofil.

Planläggning och reglering enligt plan- och bygglagen för ny bostadsbebyggelse som kan påverka utvecklingsmöjligheterna för befintlig bullrig verksamhet.

Utformning eller aktualitetsprövning av kommunal översiktsplan.


Industribuller, Boverket

 

Exploatering av stränder i Sverige 2013-2023

Länsstyrelserna har i samverkan med Naturvårdsverket tagit fram rapporten Exploatering av stränder 2013–2023. Strandområden är viktiga miljöer för många djur och växter, samtidigt som de är attraktiva för bebyggelse och friluftsliv. Det finns behov av att följa trender i strändernas exploateringsgrad för kommuner, län och i hela landet. Rapporten innehåller en landstäckande kartering av exploatering i strandzonen och utgör planeringsunderlag för kommunal översiktlig planering.

Exploatering av stränder i Sverige 2013-2023 (pdf)
 

Bokryggen till Sveriges rikes lag
Foto: Mostphotos

Lagändringar och förordningar som träder i kraft 

 

Konsultation i samiska frågor gäller nu även kommuner och regioner

Från och med den 1 mars 2024 är kommuner och regioner också skyldiga att följa lagen om konsultation i frågor som berör det samiska folket. Detta inkluderar ärenden som rör regionplanering, översiktsplanering och detaljplanering. Konsultationsskyldigheten är tillämplig på beslut som direkt kan påverka samernas språk, kultur, näringsliv eller status som urfolk. Denna skyldighet gäller dock inte för andra ärenden enligt plan- och bygglagen, såsom bygglov, förhandsbesked eller tillsyn.

Konsultation i ärenden som rör samiska frågor vid detaljplan, Boverket

Konsultation i frågor som rör det samiska folket vid översiktsplan, Boverket

 

Natura 2000-tillstånd i samband med ansökan om bearbetningskoncession kan komma att ändras

I en ny proposition (prop. 2023/24:126) föreslår regeringen att ett Natura 2000-tillstånd inte längre ska vara nödvändigt för att bevilja en bearbetningskoncession. Propositionen framhåller att ändringarna kommer att effektivisera koncessionsprocessen, samtidigt som EU:s rättsliga krav på en omfattande, noggrann och definitiv bedömning av effekterna på livsmiljöer eller arter i Natura 2000-områden uppfylls. De föreslagna lagändringarna är tänkta att träda i kraft den 1 juli 2024.

Lästips!
 

Stöd till kommuner för ökat småhusbyggande och omvandlingsåtgärder, Boverket

Stöd och kunskap i arbete med att skapa hållbara livsmiljöer för alla, Boverket

Den byggda formens betydelse – kunskap från forskning, Boverket

ArkDes rapport, Hållbarhet, kvalitet och ekonomi (pdf)
 

Länsstyrelsens kommande arrangemang

 

Länsstyrelseveckan 2024

Under Länsstyrelseveckan samlar vi en serie möten, konferenser, utflykter och utställningar som lyfter arbetet med Norrbottens hållbara utveckling inom olika områden. I Mötesplatsen på Kulturens hus finns plats för mingel bland montrar och utställningar.

Alla aktiviteter sker på Kulturens hus, Clarion Hotel Sense, Elite Stadshotellet och i Länsstyrelsens lokaler i Luleå för att det ska vara lätt att delta i flera aktiviteter och umgås med andra besökare under veckan. Under hela veckan finns ett separat digitalt program på webben.

Läs mer och anmäl dig till Länsstyrelseveckan 2024

 

Rådet för gestaltade livsmiljöer i Norrbotten

Länsstyrelsen bildar ett råd för gestaltad livsmiljö. Rådets syfte är att vara en samlade kraft och utgöra en långsiktig arena för dialog och samverkan mellan kommunerna, staten och andra aktörer kring frågor som berör samhällsplanering och gestaltad livsmiljö. Rådet ska verka för och möjliggöra tillfälle för kunskapsspridning, dela erfarenheter samt inspirera och stödja varandra i arbetet med att bevara, utveckla och skapa goda och attraktiva livsmiljöer i Norrbotten. Grunden till rådet har tagits fram tillsammans med kommunerna och andra aktörer i en serie om tre workshops under 2023.

Rådet första aktivitet planeras genomföras 23 maj under länsstyrelseveckan. Detta första tillfälle riktas till rådets medlemmar. Till hösten planeras en öppen aktivitet i anslutning till Länsstyrelsens Samhällsbyggnadsdagar

Rådet för gestaltad miljö, Länsstyrelsen.
 

 

Kompetensdag om PBL och Kulturvärden 

Kompetenssatsningen ”PBL och kulturvärden” handlar om hur kulturvärden ska hanteras i plan- och byggprocesser. Målet är att utbildningen ska bidra till att kulturmiljöer och kulturvärden tas tillvara i handläggningen av PBL-ärenden och leda till bättre gestaltade livsmiljöer.

Utbildningen riktar sig främst till kommunernas plan- och bygglovshandläggare som hanterar ärenden och bygglov enligt plan- och bygglagen (PBL), men är även relevant för politiker och förvaltare av kommunala fastigheter. Kompetenssatsningen startade 2020 och samtliga kommuner har till och med år 2023 erbjudits möjlighet att delta i utbildningen.

Den 18 september planeras ett uppsamlingsheat i Luleå för personer i länets kommuner som ännu inte gått utbildningen eller för de som vill fräscha upp sina kunskaper inom området PBL och kulturvärden.

Håll utkik, mer information och anmälan kommer att publiceras i Länsstyrelsens kalender.
 

Samhällbyggnadsdagar 2024

 

Under 10–11 oktober är det dags för länsstyrelsens samhällsbyggnadsdagar som i år kommer att arrangeras i Luleå. Konferensen är en årligt återkommande konferens som främst riktar sig till de personer som arbetar med samhällsplanering runt om i länets kommuner.

Håll utkik, mer information och anmälan kommer att publiceras i Länsstyrelsens kalender.

 

Bidrag till kunskapsunderlag för kulturmiljöer

Det behövs ofta underlag till arbetet med kommunens kulturmiljöer. Ett kunskapsunderlag för kulturmiljö kan syfta till inventering eller dokumentation, till en kulturmiljöanalys av ett riksintresse, till ett kulturmiljöprogram eller en kulturmiljöstrategi. Kommuner kan söka upp till 50 procent av kostnaden för arbetet med att ta fram ett kostnadsunderlag från Länsstyrelsen.

Vi vill gärna att ni samråder med Länsstyrelsen innan ansökan skickas in. Sista ansökningsdag för bidraget är den 15 januari 2025.

Bidrag till kulturhistoriska miljöer, Länsstyrelsen

Ta gärna kontakt direkt med:

Anna Elmén Berg
Kulturmiljöhandläggare
Länsstyrelsen i Norrbotten
010 – 225 55 31

 

Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma