Tillsammans för Norrbottens bästa

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Nyhetsbrevet Miljö, energi och klimat i Norrbotten
svanar på isen

Foto: Sanne Brännström/Johnér

Sommaren står för dörren och det innebär fältarbete för många av oss. Var kan du stöta på våra fältarbetare i sommar och vilka projekt är aktuella? Du kan också läsa mer om olika stöd och om vårens stora Miljömålskonferens som ägde rum i Luleå i maj.

Glad sommar och hoppas du får en riktig skön semester när det är dags!

Charlotte Malmgren, redaktör

 
Snöigt landskap

I sommar pågår bland annat insektsinventering. Foto: Jörgen Naalisvaara, Länsstyrelsen

Vad händer i fält i sommar?

I sommar kan du stöta på flera av Länsstyrelsens medarbetare på uppdrag ute i länet. Vi har många olika uppdrag, bland annat återskapar vi våtmarker, restaurerar vattendrag, inventerar insekter, utter och flodpärlmussla, kartlägger PFAS-förorenade områden och mycket annat.

Läs mer om vad vi gör och varför på vår webbplats.

Ses vi i naturen i sommar?

 

Foto: Mostphotos

Välbesökt miljömålskonferens om samhällsomvandlingens olika perspektiv

21-22 maj var det Norrbottens tur att arrangera den årliga nationella konferensen Miljömålsdagarna. Konferensen ägde rum på Kulturens hus i Luleå och tema under båda dagarna var Miljömålen 25 år - perspektiv i en snabb samhällsomställning.

 

Cirka 140 deltagare från Kiruna i norr till Skåne i söder fick lyssna på inspirerande föredrag och delta i olika utflykter runt om i Luleå. Läs mer och se bilder från konferensen på Länsstyrelsens webbplats.

Miljömålen 25 år - perspektiv i en snabb samhällsomställning, Länsstyrelsens webbplats

 

Bidrag för våtmarksåtgärder och vattenvårdsprojekt

LONA (Lokala naturvårdssatningen)

Sista ansökningsdatum för våtmarksbidraget är 1 december 2024.

LOVA (Lokala vattenvårdsprojekt)

Nästa ansökningsomgång för vattenvårdsprojekt är 15 januari – 15 februari 2025.

Kontakta Charlotte Malmgren 010 - 225 54 15 vid frågor eller om ni vill diskutera en projektidé.

 

Dialog och helhetsperspektiv avgörande i tillståndsprocesser om vatten

Under Miljömålsdagarna satte Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i Bottenvikens vattendistrikt, fokus på att en snabb omställning kräver snabba men samtidigt väl genomtänkta beslut. Den stora utmaningen för kommuner och verksamhetsutövare är att prövningar och planer är separerade från varandra och har dessutom olika tidplaner.

Den totala belastningen styr

Det är viktigt att göra en ordentlig kartläggning av konsekvenserna av beslut, för att se den totala belastningen på ett vatten där även tillkommande påverkan måste räknas in. Det som styr om ett tillstånd ska godkännas eller en plan kan genomföras är i slutänden den totala belastningen på vattnet.

Kommuner och verksamhetsutövare behöver hjälpas åt för att möjliggöra etableringar och undvika ökad belastning på berörda vattenförekomster utifrån ett helhetsperspektiv.

 

Vägledning i beslutsprocessen

Parterna kan bland annat ta stöd av Länsstyrelsen och nationellt vägledningsmaterial, men dialogen parterna emellan kommer att vara avgörande för att samtliga satsningar ska kunna genomföras, säger Johanna Söderasp under sin föreläsning.

Bottenvikens vattendistrikt på Miljömålsdagarna, Vattenmyndighetens webbplats

 


 

 

Nytt stöd för lastbilsladdning 

Från och med den 6 maj kan hamnar, fastighetsägare, logistikföretag med flera söka stöd hos Energimyndigheten för att installera laddstationer. Stödet ges för laddning i samband med olika former av lastning, lossning och service (ibland kallad semipublik laddning).

Den totala stödsumman är 850 miljoner kronor och ingår i programmet Regionala elektrifieringspiloter. Stödet går att söka under perioden 6 maj till 31 oktober 2024 och stödnivån är 20-50 procent beroende på storleken på företaget som söker. Det finns också en möjlighet till 5 procent extra stöd om laddstationen byggs i något av EU:s utpekade stödområden.

De inkommande ansökningarna hanteras i turordning och utan inbördes konkurrens där ambitionen är att de som söker ska få besked inom några veckor.

 

Alla som uppfyller kraven, bland annat att laddstationerna ska vara klara senast 2027 och drivas i minst fem år, får ta del av stödet så långt pengarna räcker.

Laddstationerna ska vara öppna för alla transportörer som har ärenden på fastigheten under ordinarie öppettider. Man ska dessutom vara beredd att dela med sig av viss information, kunskap och data om laddningen. Exakta villkor och vilka som kan söka stödet framgår i utlysningstexten.

Läs mer och ansök:
Utlysning regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter, energimyndigheten.se

Kontakt

elektrifieringspiloter@energimyndigheten.se

 

Nytt introduktionsmaterial om miljökvalitetsnormer för vatten

Här får du veta mer om hur miljökvalitetsnormerna ska användas och hur de är framtagna. Materialet innehåller även många länkar till fördjupande information som lämpar sig för självstudier. Materialet kan vara ett stöd för dig som behöver förstå och kunna förklara för andra vad miljökvalitetsnormer för vatten är och hur de används. Tillsammans med åtgärdsprogrammet och förvaltningsplanerna är miljökvalitetsnormerna vattenmyndigheternas viktigaste verktyg i arbetet med att genomföra vattendirektivet i Sverige.

Miljökvalitetsnormer för vatten är målet eller den status ett vatten ska ha vid en viss tidpunkt. I normala fall är detta minst god status. Normen fastställs utifrån hur mycket belastning miljön tål och därigenom minskar risken för överexploatering när många olika påverkansformer bidrar. Det är den sammanlagda miljöpåverkan som bestämmer, alltså inte enskilda utsläpp och liknande.

Introduktionsmaterial om miljökvalitetsnormer för vatten, Vattenmyndigheten

 

Stort intresse att söka stöd för klimatsmarta åtgärder i Norrbotten

Den första ansökningsomgången till Klimatklivet var uppdelad i tre olika kategorier med konkurrensanpassade utlysningar till publika vätgas- och laddstationer samt en ansökningsperiod för vanliga klimatklivsåtgärder. Intresset var stort och sammanlagt över de tre kategorierna inkom 32 ansökningar i Norrbotten till ett sammanlagt stödbelopp av 315 miljoner kronor.

Inom utlysningen för publika vätgastankstationer inkom 6 anbud för att bygga stationer längs med E4 och E10 mellan Luleå och Kiruna.

I ansökningsomgången för de vanliga klimatklivsåtgärderna inkom 9 ansökningar. Intresset för vätgas speglade sig även där då två av åtgärderna avsåg just vätgas. I övrigt inkom ansökningar för olika åtgärder inom elektrifiering, pelletsproduktion samt grön cement.

Första ansökningsomgången avslutades med en utlysning för publik laddinfrastruktur där det kom in 17 anbud i Norrbotten. De flesta av anbuden gällde snabbladdning för personbilar och avses placeras i bland annat Luleå, Piteå, Kalix, Överkalix och Arvidsjaur kommuner.

Samtliga ansökningar ligger nu och inväntar beslut hos Naturvårdsverket.

Årets andra omgång

Årets andra ansökningsomgång till Klimatklivet var öppen 3 - 11 juni 2024. Denna omgång var endast öppet för vanliga klimatklivsåtgärder.
 

 
Text i bilden: Det är lätt att göra allemansrätt

Ny möjlighet att ansöka i november

För de som är intresserade av publik laddinfrastruktur så kommer en ny utlysning att äga rum vid ett senare tillfälle. I november kommer även en tredje ansökningsomgång till det vanliga Klimatklivet så om ni inte var redo att ansöka nu i juni så finns det nya möjligheter till hösten.

Fakta om Klimatklivet

Klimatklivet är ett investeringsstöd till åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Investeringarna stärker även Sveriges självförsörjningsgrad och gör oss bättre rustade för framtiden. Du som vill göra en klimatsmart investering kan få stöd på upp till 70 % av investeringskostnaden. Stödet kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer.

Klimatinvesteringsstöd, Länsstyrelsen
Klimatklivet, Naturvårdsverket

Kontakta oss för mer information

Arvid Boström, Handläggare Klimatklivet arvid.bostrom@lansstyrelsen.se
010-225 57 03

Ann Murugan, Klimat- och energisamordnare för Klimatklivet
ann.murugan@lansstyrelsen.se
010-22 55 367

 
 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma