Aktuellt om bland annat miljöövervakningsprogrammet, utvärdering av miljömålen, friluftslivets år

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Nyhetsbrevet Miljö, energi och klimat i Norrbotten
Foto: Fredrik Ludvigsson/ Johnér

Tack för att du prenumererar på vårt nyhetsbrev! I årets första nummer visar vi att vårt arbete för ett långsiktigt hållbart län pågår för fullt trots pandemin. Vi hoppas ni passar på att njuta av vintern och vårt härliga uteliv här i norr.

Charlotte Malmgren, redaktör

 
Bildcollage med miljömålen och bild av kalhygge
Foto: Jörgen Naalisvaara

Utvärdering av miljömål visar Negativa trender 

Utsläppen av växthusgaser behöver minska betydligt och arbetet för att bevara ekosystem och arter måste öka. Det visar 2020 års utvärdering av miljömålen i Norrbotten som Länsstyrelsen nyligen genomfört.

Utvärderingen visar en positiv utveckling av tillståndet i miljön när det gäller bland annat luftkvalitet, samhällsplanering och vissa delar av arbetet med vatten.

På andra viktiga områden, inte minst
bevarandet av biologisk mångfald,

 

går utvecklingen åt fel håll. Situationen för de flesta så kallade naturtypsmål är kritisk. Värdefulla miljöer minskar och antalet rödlistade och hotade arter ökar.

Inget av de 13 miljökvalitetsmål som följs upp på regional nivå bedöms kunna nås och endast fyra av målen bedöms som nära att nås.

Norrbottens utvärdering av miljömålen
 
Miljövervakare arbetar vid sjö.
Foto: Länsstyrelsen

Nytt miljöövervakningsprogram i Norrbotten

Under 2020 har Norrbottens miljöövervakningsprogram reviderats och arbetet har resulterat i ett nytt sexårigt program med start i början av 2021. Programmet består nu av 33 delprogram varav fyra delprogram är nya.

Länsstyrelsen kommer att påbörja övervakning av insekter, kustlekande harr och grunda vikar samt utöka den nationella övervakningen av våra fjällsjöar.

 

Miljöövervakningen ger bland annat underlag till uppföljningen av våra miljömål på regional nivå och gör det möjligt för oss att vidta rätt åtgärder mot olika miljö- och hälsoproblem. Den ger även underlag för regional och kommunal planering. Läs mer om miljöövervakningen i Norrbotten samt ladda ner programmet i sin helhet

Om miljöövervakning på länsstyrelsens webbplats
 

Ny Energi- och klimatöversikt för Norrbottens län år 2020

Vill du veta hur utvecklingen för Norrbottens klimatmål ser ut? Tillsammans med Energikontor Norr har vi på Länsstyrelsen tagit fram rapporten Energi- och klimatöversikt för Norrbottens län år 2020. Rapporten redovisar läget inom områdena växthusgaser, energianvändning, elproduktion, transporter, fastigheter och näringsliv.

- Om du är nyfiken på om vi är på rätt väg, inom vilket område länet kommit längst och vad vi bör fokusera på ska du läsa rapporten, tycker Sophie Forsberg Johansson, klimat- och energisamordnare, Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Det mesta av underlaget är från 2018 och kommer från Energikontor Norrs verktyg ”Energiluppen”.

 
Bild av omslaget till Energi- och klimatöversikten för Norrbpttens län 2020
Publikationen "Energi- och klimatöversikt för Norrbottens län år 2020."
Ladda ned rapporten från vår webbplats
 
Brun fjäril pollinerar blomma.
Brun blåvinge. Foto: Jörgen Naalisvaara

Hur når vi miljömålen snabbare?

Ett nytt åtgärdsprogram ska tas fram under 2021 för att sammanställa viktiga regionala åtgärder som bidrar till att vi når miljömålen och en hållbar utveckling i länet.

Det rör sig om ett paraplyprogram med fokus på befintliga strategier och på att identifiera åtgärder som tas upp i redan pågående program.

 

 

Inriktningen kommer att vara biologisk mångfald och klimat, som är centrala i miljöarbetet. Det nya programmet ska lyfta åtgärder i Norrbotten som stärker den biologiska mångfalden och motverkar klimatförändringen samt bidra till att vi snabbare når miljömålen.

Mer om åtgärdsprogrammet
 

 

 
Före detta landshövdingen Björn O. Nilsson och länsrådet Johan Antti åker spark.
Klicka på bilden och se filmen när dåvarande landshövding Björn O. Nilsson och Johan Antti, länsråd på Länsstyrelsen i Norrbottens län antar utmaningen för Friluftslivets år 2021. Foto: Länsstyrelsen

Friluftslivets år 2021 har startat

Luften är fri – Friluftslivets år 2021 är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv. Projektet syftar till att fler ska prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta. Detta ska i sin tur bidra till en bättre hälsa, ökade kunskaper om natur och miljö och regional utveckling.

Lokala friluftsorganisationer, föreningar och kommuner är oerhört viktiga för att målsättningarna med friluftslivets år ska kunna förverkligas, genom att de erbjuder olika former av friluftsaktiviteter runt om i länet. Även privatpersoner kan inspirera andra genom att bli friluftskompisar och inspiratörer. Upplevelserna kan delas i sociala media genom att använda hashtags #luftenarfri, #luftenarfrinorrbotten och #friluftskompis.

 

Dåvarande landshövding Björn Nilsson invigde friluftslivets år i Norrbotten den 22 januari och antog samtidigt utmaningen landshövdingestafetten.

Kontakt:
Victoria Bystedt
Friluftslivssamordnare
victoria.bystedt@lansstyrelsen.se
Telefon 070-605 62 53

 

Friluftslivets år på Länsstyrelsens webbplats
 

Informationsmöte om LONA-bidrag inför ny ansökningsomgång

LONA-bidrag går att söka för våtmarker, pollinering och friluftsliv.

 

Ansök senast 12 april.

Informationsmöte via Skype om LONA-bidrag torsdag 4 mars kl 18.30-19.30.

Skicka anmälan senast måndag 1 mars till: charlotte.malmgren@lansstyrelsen.se

Välkommen att delta på mötet!

 

 
Laddstation för elbilar. Foto: Mostphotos

Stort intresse för gröna investeringar genom Klimatklivet

Trots det allvarliga ekonomiska läget och coronavirusets spridning i samhället fortsätter investeringarna i lösningar som minskar utsläpp av klimatpåverkande gaser i Norrbotten. Vi rekommenderar alla som är intresserade av att söka stöd genom Klimatklivet att i god tid innan ansökan ta kontakt med oss på Länsstyrelsen för rådgivning.

Exempel på åtgärder som ofta fått stöd i Klimatklivet är att byta ut fossila bränslen mot bioolja, pellets eller andra förnybara bränslen. Publika laddstationer för elbilar är ett annat.

 

I senaste ansökningsomgången erhölls även stöd för en ökad användning av spillvärme; en åtgärd som bidrar till en cirkulär ekonomi.

Ansökningsomgångar 2021

13 april — 27 april
24 augusti — 9 september
8 november — 18 november
 

Mer information finns på Länsstyrelsens webbplats.

Klimatklivet på naturvårdsverkets webbplats
 

ny fond för rättvis omställning

En fond för rättvis omställning kopplat till klimatet startas under 2021 och pågår fram till 2030. Fonden kommer att komplettera andra EU-program och nationella initiativ inom klimatområdet

 

och beräknas uppgå till sex miljarder kronor för Sveriges del. Tillväxtverket föreslår att bl.a.stålindustrin och dess värdekedja i Norrbottens län och mineralindustrin ska omfattas av medlen som ska användas till investeringar i ny klimatsmart och resurseffektiv teknik.

Utlysningar förväntas komma under slutet av 2021.

Fonden för en rättvis omställning
 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma