Aktuellt om projektet grön infrastruktur, invasiva arter och natur på recept.

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Nyhetsbrevet Miljö, energi och klimat i Norrbotten
Ett bi svävar framför en gul blomma.
Foto: Mostphotos

Tack för att du prenumererar på vårt nyhetsbrev! Inför sommaren uppmärksammar vi bland annat hur du kan göra en insats för att bevara vår biologiska mångfald i Norrbotten. Vi önskar er en fin sommar med många härliga naturupplevelser!

Charlotte Malmgren, redaktör

 
Bildcollage med fem stycken invasiva arter: kinesisk ullhandskrabba, nyzeeländsk tusensnäcka, svartmunnad smörbult och smal vattenpest.
Illustration: Linda Nyman

Håll koll på och rapportera in vattenlevande invasiva arter

Du som är ute och fiskar på din fritid eller i ditt yrke kan göra en stor insats för vår norrländska biologiska mångfald. Rapportera in när du ser någon av dessa fem arter som inte hör hemma i Norrbotten och släpp inte tillbaka dem i vattnet!

Dessa arter skadar våra ekosystem och konkurrerar ut våra inhemska arter.

 
1.Kinesisk ullhandskrabba
2.Nyzeeländsk tusensnäcka
3.Signalkräfta
4.Svartmunnad smörbult
5.Smal vattenpest

Här kan du rapportera in dina fynd:
Artfakta
Havs och vatten myndigheten

 
Miljövervakare arbetar vid sjö.
Foto: Sjef Heijnen

Digitalt seminarium för framtida Marina samarbeten 

6 oktober är det dags för seminariet Future of the Bothnian Bay. Organisationer från Sverige och Finland som arbetar med marina frågor samlas för att diskutera möjligheter till framtida samarbeten. Är du verksam inom en organisation, myndighet etc. och nyfiken på att träffa andra aktörer, se vad som är på gång i andra projekt, dela utmaningar och knyta nya kontakter, då är detta ett seminarium för dig.

 

 

Information om anmälan och fullständigt program kommer att publiceras på SeaCOMBO:s webbplats.

Seminariet arrangeras av Interreg Nord projektet SeaCOMBO som är ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen i Norrbottens län och Närings-trafik- och miljöcentralen i norra Österbotten. Det finansieras av Interreg Nord samt Lapplands förbund.

 

Inbjudan till seminariet
 

Natur på recept

Nu startar pilotprojektet ”Naturaktivitet på recept” som är ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Norrbotten, Region Norrbotten och fyra pilotkommuner i länet. Målet är att ta fram digitala kartor till promenadstigar och rogivande platser som bland annat kan användas av patienter som föreskrivs fysisk aktivitet på recept (FaR®)

- Genom projektet vill vi underlätta för människor som föreskrivs fysisk aktivitet på recept att ta sig ut i naturen, och på så sätt ta del av fördelarna både av fysisk aktivitet och naturens läkande kraft, säger Victoria Bystedt, friluftslivssamordnare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Läs om projektet på Länsstyrelsens webbplats
 
Foto: Mostphotos

Kontakt:
Victoria Bystedt
Friluftslivssamordnare
victoria.bystedt@lansstyrelsen.se
Telefon 070-605 62 53

 
Bildlänk till film som visar utsättning av fjällgås i Gällivarefjällen.
Klicka på bilden och se filmen av naturfilmaren Johan Hammar.

hotad Fjällgås häckar i Norrbotten

Visste du att en av landets mest hotade arter, fjällgåsen, häckar här i Norrbotten? Länsstyrelsen är med och kämpar för att den ska överleva. Nu kan du se när fjällgäss möter den

 

norrbottniska fjällvärlden i filmen av naturfilmaren Johan Hammar. I sommar fortsätter utsättningarna av fjällgås både i Gällivare- och Arjeplogsfjällen.

 

 

 
Miljövervakare arbetar vid sjö.

Pilotprojekt inom Grön Infrastruktur

Grön infrastruktur bidrar till att stärka och bevara ekosystemen och främja biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Att arbeta med grön infrastruktur handlar om att lyfta blicken och se helheten i landskapet.

Under 2021 pågår ett pilotprojekt där Solälvens avrinningsområde ska studeras i sin helhet. Det är ett samverkansprojekt med främst Sveaskog och syftet är att utreda hur landskap med miljöåterställda vattendrag kan förvaltas på bästa sätt för att gynna den gröna infrastrukturen, biologisk mångfald och viktiga ekosystemtjänster. Projektet kommer resultera i en Grön Infrastrukturplan (GI-plan) som kan

 

fungera som ett planeringsunderlag.
Ur ett landskapsperspektiv ska GI-planen knyta ihop land och vatten och ge mer kunskap om hur vi bäst förvaltar områden med värdefulla naturskogar, våtmarker och vattendrag samt viktiga renskötselområden.

En central del av GI-planen kommer vara att kartlägga var det finns åtgärdsbehov för att bevara och förbättra den gröna infrastrukturen.
Solälvens avrinningsområde har många pusselbitar som tillsammans bildar ett fungerande landskap där både brukande, bevarande och restaurering ryms i bilden.

 

Grön Infrastruktur på Länsstyrelsens webbplats
 

Hjälp andra att upptäcka naturen!

Använd projektets aktivitetskalender eller dela med dig av dina personliga smultronställen i sociala media och tagga dem med #luftenärfri #luftenärfrinorrbotten.

Kontaktperson
Victoria Bystedt
Friluftslivssamordnare
victoria.bystedt@lansstyrelsen.se
Telefon 070-605 62 53
 

 
Bildlänk till friluftslivets års webbplats
Friluftslivets år på Länsstyrelsens webbplats
 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma