Tillsammans för Norrbottens bästa

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Nyhetsbrevet Miljö, energi och klimat i Norrbotten
Ett bi svävar framför en gul blomma.
Foto: Lars-Olof Johansson/Johnér

Tack för att du prenumererar på vårt nyhetsbrev! Hösten är här och vi ser bland annat fram emot en konferens om hållbar besöksnäring i fjällen, fler lokala naturvårdssatsningar och att skolan står i fokus i september och oktober under friluftslivets år.

Charlotte Malmgren, redaktör

 
Man betraktar utsikt över fjäll.
Foto: Länsstyrelsen

Delta i dialog kring hållbar besöksnäring i fjällen  

Ta del av information och intressanta exempel från forskare och olika aktörer i vår fina fjällvärld och var med och diskutera fjällens besöksnäring med fokus på hållbar utveckling, samverkan och att hitta lösningar.
Tillsammans med Miljöforum Norr och Regional tankesmedja för friluftsliv bjuder

 

Länsstyrelsen i Norrbotten in till konferens den 1 december. Save the date – anmälan öppnar inom kort!

Läs mer om konferensen på Länsstyrelsens webbplats.

 

Sök medel för lokala naturvårdssatsningar (LONA)!

Inom LONA kan du bland annat söka bidrag till restaurering, vård och förvaltning av naturmiljöer, åtgärder som främjar friluftsliv och en tillgänglig natur, till att ta fram kunskapsunderlag, program och strategier för naturvård och friluftsliv samt information och kunskapsspridning.

 

 

Det finns även särskilda medel riktade till restaurering och anläggande av våtmarker och pollineringsprojekt.

Ansökan

LONA-projekt kan initieras och drivas av lokala initiativtagare, men söks via kommunen, som skickar in ansökningarna till Länsstyrelsen senast den 1 december.

Du hittar mer information om stödet och hur du ansöker på Länsstyrelsens webbplats.

 

 

 

Astma, allergi och tinnitus ökar bland barn i norra Sverige

Miljöhälsorapporten Barn i norr 2021 beskriver barns hälsa och miljöexponering i norra Sverige. Den visar att barn i Norrland har tillgång till bra luft, men att astma och allergi ökar och verkar vara vanligare i norra Sverige än i övriga landet. Att barn får tinnitus av att lyssna på hög volym i hörlurar är också ett växande problem.

Rapporten har tagits fram av Region Västerbotten, Umeå universitet och de fyra länsstyrelserna i norr och baseras på svar från Folkhälsomyndighetens nationella miljöhälsoenkät 2019. Enkäten riktar sig till barn i åldrarna 8 månader, 4 år och 12 år och besvaras av barnens vårdnadshavare – med vissa frågor direkt till tolvåringarna.
Rapporten visar på likheter och skillnader i miljö och hälsa i förhållande till övriga landet, mellan länen i norr – men också utveckling över tid från enkäterna 2003 och 2011.

 

Nytt för i år är att rapporten behandlar fysisk aktivitet bland barn.

Rapporten finns på Länsstyrelsens webbplats.

 
Hand med grön larv på fingret

Utomhusundervisning ska få barn att intressera sig för naturen

Skolan spelar en viktig roll för att få barn intresserade av naturen. Dessutom har utomhusundervisning en positiv påverkan på bland annat koncentration, inlärning och motorik.

Under september och oktober är skolan i fokus under Luften är fri – Friluftslivets år 2021. En rad insatser och aktiviteter genomförs för att stötta skolor och pedagoger, och för att sänka trösklarna för mer utomhusbaserat lärande.

Gilla naturen har dessutom utlyst en tävling för mellanstadieklasser.

 

Tävlingen pågår under september och oktober och ger chans att vinna frilufts-kit till klassen. På Luften är fris webbplatshar man samlat undervisningsmaterial och goda exempel.

Gilla naturens webbplats får du inspiration till lektioner och aktiviteter som kan genomföras i naturen, på skolgården eller i närmiljön - och de flesta kräver ingen speciell utrustning.

Läs mer om skolsatsningen på Länsstyrelsens webbplats

 

Har du en idé till ett LOVA-projekt?

Nu är det dags att börja tänka på er LOVA-ansökan, Lokala Vattenvårdsprojekt.

Kommuner eller andra ej vinstdrivande organisationer kan söka upp till 90% i bidrag för projekt som exempelvis minskar övergödningen i våra sjöar eller för insamling av förlorade fiskeredskap.

Ansökningsperioden är öppen 1 januari - 31 januari 2022.

Kontakt

charlotte.malmgren@lansstyrelsen

 
Bildlänk till friluftslivets års webbplats
 

Färre snödagar i framtidens Norrbotten

Länsstyrelsen i Norrbotten har tagit fram en analys av hur klimatförändringar kan påverka framtida snöförhållanden.

Säsongen för snö kommer att ändras enligt analysen. Framöver förväntas snön falla senare under hösten och töa bort tidigare under våren. Den långsiktiga trenden är att vi får allt färre snödagar per år.

Snöanalysen har genomförts av SMHI på uppdrag av länsstyrelserna i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Jämtlands, Dalarnas, Gävleborgs och Värmlands län.

Läs hela rapporten på Länsstyrelsens webbplats.

Se resultatet i Länsstyrelsens kartverktyg under ”Analyser/Miljö, hälsa och säkerhet”

 
 
Hand med grön larv på fingret

Bevara den biologiska mångfalden genom Barentsinititivet

Jobbar du för att skydda biologisk mångfald och sötvattenekosystem i Barentsregionen?

Offentliga organisationer, företag, individer och samhällen kan göra frivilliga åtaganden enligt FN:s konvention om biologisk mångfald. Omfattningen kan variera från exemplevis ett stort återställningsprojekt till ett beslut av enskilda medborgare om att öka medvetenheten om bevarandet av den biologiska mångfalden.

Finland, som ordförande för Barents miljöarbetsgrupp, bjuder in alla intresserade aktörer i Barentsregionen till att visa upp sitt

 

pågående arbete för att skydda den biologiska mångfalden och inspirera till fler aktiviteter.

Vi vill samla alla åtgärder för att i ett globalt sammanhang visa upp skillnaden som lokala och regionala projekt gör - många bäckar små gör en stor å.

Rapportera din insats i Barentsinitiativet i FN:s portal för frivilliga åtaganden om biologisk mångfald helst innan oktober 2021, senast i slutet av 2022.

Här kan du läsa mer om hur du deltar!

Hand med grön larv på fingret

Särskild satsning höjer kunskapen om värdefulla ängs- och betesmarker

Årets inventering av ängs- och betesmarker pågår fortfarande men har redan gett goda resultat och hundratals nya artrika ängar har hittats och dokumenterats. Syftet är att kartlägga och följa upp utvecklingen i våra ängs- och betesmarker, som är viktiga för exempelvis pollinerare och andra hotade arter.

Inventeringen har utförts av Länsstyrelsen på uppdrag av Jordbruksverket sedan 2002.

 

Nytt för i år är en mer omfattande kartläggning där Länsstyrelsen satsat särskilt på att lokalisera fler av dessa marker i länet. Alla resultat läggs in i den publika databasen TUVA som kan användas både av den nyfikne och den som arbetar med planarbete, exploateringsärenden eller liknande.

Databasen TUVA på Jordbruksverkets webbplats

 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma