Tillsammans för Norrbottens bästa

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Fokus social hållbarhet

Demokratistugan har varit på besök i länet, under Norrbottens barnrättsvecka fick vi digitalt besök av Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin och vi har tittat lite mer på vikten av ett jämställt Norrbotten. En spännande höst har passerat och nu tar vi nya tag inför vintern. Det finns fler intressanta händelser att lyfta och material att ta del av som ni gärna får sprida eller jobba vidare med.

/Redaktörsgruppen på enheten för social hållbarhet

 
Foto: Shutterstock

En vecka fri från våld

22–28 NOVEMBER

”En vecka fri från våld” uppmärksammar det viktiga förebyggande arbetet som pågår runt om i landet och i länet. Den 22–28 november arrangeras föreläsningar, filmvisningar, utställningar och panelsamtal på olika platser i Norrbotten. ”En vecka fri från våld” är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN. I Norrbotten arrangeras veckan av Länsstyrelsen i samarbete med ett antal andra aktörer.

Mer information och program hittar du här: En vecka fri från våld 2021 – Samverkan mot våld

Länsstyrelsen i Norrbotten är dessutom medarrangör till årets nationella konferens: ”Makt, våld och prevention” fredagen den 26 november.

Läs mer och anmäl dig här: Makt, våld och prevention

 

Nationell samling för delaktighet och jämlikhet

1–2 DECEMBER

Länsstyrelserna och Myndigheten för delaktighet uppmärksammar Internationella funktionshinderdagen 2021 genom att bjuda in till en nationell samling den 1–2 december.

Under två dagar får du möjlighet att fördjupa dig i hur funktionshinderspolitiken kan implementeras och stärkas i kommunalt och regionalt arbete. Du kan ta del av dagarna i sin helhet eller endast de fokusområden du är intresserad av.

Ledande experter kommer att göra nedslag i flertalet verksamhetsspecifika områden för att ta oss närmare full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättning.

Nationell samling för delaktighet och jämlikhet

 
Illustration: Annefrid Sjöman
 

Seminarieserie ”En skola för alla”

9 FEBRUARI–5 APRIL 2022

Hur kan vuxna i skolan förstå, bemöta och anpassa utifrån att individer tolkar omvärlden olika?

 

Under våren 2022 erbjuder Länsstyrelsen och Rättighetscentrum en kostnadsfri seminarieserie om NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) i skolan. Fokus kommer vara på bemötande i vardagsituationer.

 

Målgruppen är lärare, resurspersoner och andra som möter elever i Norrbottens grundskolor och fritidshem.

 

Läs mer och anmäl dig: Seminarieserie: En skola för alla

 
Ilustration: Ulf Frödin
 
Illustration: Annefrid Sjöman

Upptäck MR-webben

På webbplatsen ”Mänskliga rättigheter i offentlig sektor” hittar du material som kan fungera som ett stöd för dig som jobbar inom offentlig sektor och vill påbörja eller fördjupa ditt arbete med rättighetsfrågor.

Rapporter, rättighetsbaserade metodmaterial, information om statistik, länkar till webbutbildningar om mänskliga rättigheter, barnrätt, funktionshinderspolitik och jämställdhet är exempel på vad du kan hitta på MR-webben. Webbplatsen drivs av länsstyrelsernas gemensamma uppdrag inom mänskliga rättigheter.

MR-webben

 

Handbok om barns rättigheter och föräldraskap 

Handboken Barns rättigheter och föräldraskap är till för dig som är förälder eller en annan viktig vuxen för barn.

Den lyfter barns rättigheter med utgångspunkt i barnkonventionen och beskriver det stöd som föräldrar och andra viktiga runt barn har rätt att få. Handboken och innehåller även tips i föräldraskapet.

Önskar du handboken som tryckt version kan du kontakta Länsstyrelsen, annars kan den med fördel läsas digitalt.

Barns rättigheter och föräldraskap

 
 

Kunskapsstöd om barn och ungas skärmanvändning och spelande

 

Många vuxna har funderingar om barn och ungas skärmanvändning och spelande. Därför har länsstyrelserna tagit fram ett kunskapsstöd om spel om pengar, som även berör skärmtid och digitalt spelande.

Kunskapsstödet vänder sig till yrkesgrupper som möter föräldrar samt till föräldrar och andra vuxna i barn och ungas närhet.

Stödet innehåller filmer, handledning och diskussionsmaterial och materialet finns översatt till sju olika språk.

Kunskapsstöd om skärmanvändning och spelande

 

Utbildningsmaterial gällande våld i nära relation och hedersrelaterat våld 

Socialstyrelsen har publicerat ett nytt utbildningsmaterial gällande våld i nära relation och hedersrelaterat våld.

Målgrupp är socialtjänst samt hälso- och sjukvård och tandvård. Till materialet finns också studievägledning och stöd till chefer.

Nya stöd för arbetet mot våld och förtryck

 
 

Insatser för asylsökande – årets fördelning av medel

Länsstyrelsen fördelar medel till att bedriva insatser för asylsökande, där såväl kommuner som ideella föreningar kan vara sökande.

Under året har Länsstyrelsen haft två utlysningar där totalt 5 896 662 kronor har fördelats till 12 insatser som kommer bedrivas i kommunerna Boden, Kalix, Luleå, Piteå och Älvsbyn. Bland de som beviljats medel finns föreningar, trossamfund och kommuner.

Insatser för asylsökande

 

Una Norrbotten – unikt stöd i länet 

Una Norrbotten är ett regionalt kompetensteam mot våld och hedersrelaterat förtryck som samordnas av FREDA-mottagningen i Luleå kommun. Som yrkesverksam kan du få stöd och vägledning i frågor kring hedersrelaterat förtryck och våld samt våld i nära relation.

Una Norrbotten – Samverkan mot våld

 

Sist men inte minst:
Mäns våld mot kvinnor behöver förebyggas och bekämpas i samverkan

Våld i nära relationer är vanligare än många tror och förekommer i alla samhällsklasser och grupper. Det finns flera olika former av våld och den som utsätts har ofta mycket svårt att lämna relationen.

Var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av en man hon har eller har haft en relation med och vart tionde barn tvingas uppleva våld i hemmet. Mäns våld är ett av våra största samhällsproblem!

Just nu händer det mycket inom området ”Mäns våld mot kvinnor ska upphöra”.

Att stoppa mäns våld mot kvinnor är en prioriterad fråga för regeringen. I det arbetet ingår insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel.

 

 

Regeringen har presenterat ett åtgärdsprogram med 40 punkter och i budgetpropositionen för 2022 föreslår regeringen en rad åtgärder för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Det handlar om permanenta medel och statsbidrag, samt en reform för skyddat boende för våldsutsatta vuxna och barn. Ett exempel är att nuvarande nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen i Östergötland kommer att permanentas till ett nationellt kompetenscenter för stöd gällande hedersrelaterat förtryck och våld.

Mäns våld mot kvinnor ska upphöra

Åtgärdspaket för att intensifiera arbetet mot mäns våld mot kvinnor

Omfattande satsningar i budgeten för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor


 

 

Fokus social hållbarhet ges ut av enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen
i Norrbottens län. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet?

 

Anmäl dig här!

Vår definition av ett socialt hållbart samhälle

"Ett jämställt och jämlikt samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader. Ett samhälle med hög tolerans där människors lika värde står i centrum, vilket kräver att människor känner tillit och förtroende till varandra och är delaktiga i samhällsutvecklingen." /Enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Norrbottens län

 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma