Tillsammans för Norrbottens bästa
     
Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!!

Årets andra nyhetsbrev för djurhälsopersonal i Norrbottens län är här.
Nyhetsbrevet tas fram i samarbete mellan länsstyrelserna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Länsstyrelsen vill nå dig som arbetar med djurens hälso- och sjukvård med aktuell information. Hjälp till att sprida detta genom att tipsa dina kollegor om att prenumerera på nyhetsbrevet - meddela oss via den blå knapplänken!

Din e-postadress har vi hämtat från Jordbruksverkets system och/eller från din verksamhets webbplats. Vill du inte ha våra utskick så avregistrerar du dig enkelt via länken allra längst ner.

/Länsveterinärerna i Norrbotten

Prenumerera på nyhetsbrevet
 
 
Foto: Mostphotos

Ny lagstiftning om veterinärläkemedel

Länsstyrelsen flaggar för en kommande lagstiftning som kommer att beröra djurhälsopersonal i ert dagliga arbete.Förändringarna rör bland annat användning av antibiotika, rapportering av läkemedelsanvändning, vilka uppgifter som ska finnas med i recept samt registerföring över förskrivna recept och rekvisitioner. En utredning om anpassningen av svensk lagstiftning är gjord och kompletterande regelverk ska vara på plats när EU-förordningarna börjar tillämpas. Håll utkik efter mer information från främst Jordbruksverket och Läkemedelsverket om detta.

Sammanfattning av EU-lagstiftningen som gäller direkt i Sverige

Information om ny lagstiftning för veterinärläkemedel på Läkemedelsverkets webbplats

Förordning om veterinärmedicinska läkemedel

TIPS!

Webbinarier om nya regler för läkemedel för djur

Läkemedelsverket erbjuder två webbinarier om den nya veterinärförordningen (EU) 2019/6, riktat till veterinärer.

- onsdag 15 december 2021 kl. 16.00–17.30
- onsdag 12 januari 2022 kl. 16.00–17.30

Webbinarierna hålls på svenska, digitalt via Microsoft Teams.

Anmäl dig här!
 

Preliminärt program

Nya receptföreskrifter och vägledning
Särskilda regler för antimikrobiella läkemedel
Detaljhandel med läkemedel på distans
Detaljhandel och utlämnande av läkemedel
Veterinär som tjänstgör i annan medlemsstat
Behandlingsrekommendationer - råd om användning off-label
Marknadsföring och reklam
Frågor från deltagare
 
Foto: Mostphotos

Kraftig ökning av införsel av hundar via hjälpföreningar 

Införseln av hundar via olika hjälpföreningar blir allt mer omfattande. Hjälpföreningar och organisationer som tar in hundar till Sverige ska ha tillstånd från Länsstyrelsen.

Vid tidigare kontroller i Norge och stickprovskontroller i Sverige har det visat sig att hundarna ibland haft otillräckliga antikroppstitrar trots dokumentation som verkar korrekt. Det finns exempel på föreningar som importerar hundar från till exempel Ryssland som uppmanar den nya djurägaren att rabiesvaccinera och skaffa pass så fort denne tagit emot hunden i Sverige. Detta trots att den ska ha vaccinerats minst 21 dagar innan avresa. Man bör i stället rekommendera ett blodprov för att titta på titern.

Jordbruksverket uppmanar alltid att kräva en kontroll av vaccinationsskyddet innan man tar emot en hund från ett land utanför EU och där rabies förekommer.

Vi ser även en allmän ökning av sjukdomarna leishmanios och leptospiros hos hundar som förts in från andra länder.

Tipsa oss!

Informera/tipsa oss gärna om ni tror att någon bedriver verksamhet utan tillstånd, till exempel kommer in och besiktigar väldigt många valpar (även blandras). Det krävs även tillstånd om man säljer tre eller flera hundar från annans uppfödning.
Det kan vara lämpligt att notera i eventuellt intyg om valpar förefaller yngre än vad som uppges.

 

Frågor?

Kontakta oss länsveterinärer via växeln 010-22 55 000.

Information om att ta in hundar i Sverige på Jordbruksverkets webbplats

Att resa med hund eller katt - information på Tullverkets webbplats

 

Anmälningspliktiga sjukdomar – nya regler

Från den 21 april 2021 gäller nya regler kring anmälningsplikt av vissa smittsamma djursjukdomar och smittämnen. Ändringen innebär bland annat att några sjukdomar och smittämnen har tillkommit, nya begrepp, att veterinärers och aktörers anmälningsskyldighet utökas, föreskrift K12 (SJVFS 2021:10).
Information om de nya reglerna på Jordbruksverkets webbplats

 

Utredning om djurens hälso- och sjukvård

I somras bestämde regeringen att tillsätta en utredning för att se över reglerna gällande en hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur. Stora förändringar inom djurens hälso- och sjukvård samt omfattande utmaningar inom området ligger bakom utredningen som ska vara ska vara klar i oktober 2022.

Regeringens pressmeddelande på regeringskansliets webbplats

Riksrevisionen har dessutom gjort en granskning av Jordbruksverkets arbete med att säkerställa tillgången till att veterinär service bedrivs ändamålsenligt och effektivt.

Om Riksrevisionens rapport på regeringen.se

 

Nya föreskrifter om PRRS och paratuberkulos

Foto: Mostphotos
 

Den 1 september började Jordbruksverkets nya föreskrifter om PRRS och paratuberkulos att gälla. Syftet är att fastlägga nationella krav för att förhindra introduktion och spridning av sjukdomarna när grisar och nötkreatur flyttas mellan svenska anläggningar.

Mer information om de nya föreskrifterna

 
Foto: Mostphotos

Misstänkta biverkningar hos djur som exponerats för humanläkemedel som innehåller hormoner 

Läkemedel som innehåller östrogen och som används för hormonell substitutionsbehandling hos människa, finns i olika styrkor och formuleringar ex gel, kräm eller spray. Dessa kan påverka djur.

Läkemedelsverket har tagit emot rapporter om misstänkta biverkningar hos djur, främst hund och katt, som exponerats för östrogeninnehållande läkemedel via människa.

Små husdjur, som valpar och katter, är särskilt känsliga för östrogenpåverkan. Symptom på östrogenpåverkan kan vara utvecklande av juver och feminisering av valpar och kattungar samt kraftigt löpbeteende trots kastration. Även andra hormoninnehållande läkemedel som administreras topikalt kan orsaka biverkningar hos djur efter kontakt med till exempel applikationsstället.

Rapporterna har främst gällt hund och katt. De misstänkta biverkningarna har varit hudpåverkan med till exempel alopeci, kraftigt löpbeteende trots kastrerad, utvecklande av juver och feminisering av valpar och kattungar.

För vissa hormoninnehållande läkemedel finns varningar i bipacksedeln gällande exponering hos djur. Det är viktigt att ha exogen hormonpåverkan som differentialdiagnos vid oförklarliga symtom hos djur.

Rapportera till Läkemedelsverket

Vid misstanke om biverkningar hos djur efter exponering av hormoninnehållande humanläkemedel är det viktigt att rapportera detta till Läkemedelsverket:

Rapportera misstänkt biverkning hos djur till Läkemedelsverket.

 

Swedres-Svarm redovisar antibiotikaläget 2020

I samarbete med Folkhälsomyndigheten redovisar SVA årligen hur antibiotikaanvändningen och resistensläget ser ut inom djur- och humanvården i Sverige.

Läs rapporten för 2020 här.

 

Journalföring på engelska – vad gäller?

Vi får en hel del frågor om journaler, just nu särskilt om behovet av få skriva dem på engelska. Frågan har lyfts till Jordbruksverket, men för närvarande gäller det som står i föreskriften D 8 (SJVFS 2019:25), journaler ska föras på svenska och de ska vara tydliga och fullständiga.

Mer om vilka uppgifter journalen ska innehålla på jordbruksverkest webbplats.

 
Foto: Mostphotos

Studie om veterinärers rådgivning till mjölkbönder 

Forskare från SLU har undersökt hur 42 veterinärer pratar i samband med rådgivning till mjölkbönder. Studien visar att veterinärer kan kommunicera effektivare i rådgivningssituationer och att de sannolikt skulle nå fram bättre med sina råd om de i högre grad undersökte klienternas mål, prioriteringar och motiv till åtgärder.

Artikel och länk till studien på SLUs webbplats

 

Förskrivning av Domosedan vet. munhålegel till häst

Foto: Mostphotos
 

Länsstyrelsen har fått in frågor om kontinuerlig förskrivning av Domosedan vet. munhålegel till häst vid till exempel skoning..Det är enligt lagstiftningen endast tillåtet att förskriva Domosedan-gel för behandling som sker maximalt 4 veckor från undersökningstillfället. Inför varje förskrivning måste alltså hästen undersökas. Förskrivning får inte ske över telefon eller med flera uttag.

Om det finns medicinska skäl som gör att du som veterinär bedömer att hästen behöver långvarig, kontinuerlig behandling måste detta noggrant motiveras i journalen. Länsstyrelsen befarar att en lättvindig förskrivning av Domosedan-gel sänker hästägarnas motivation att hanteringsträna sina hästar. Det ökar också risken för felaktig användning av läkemedlet.

Jordbruksverket har meddelat att det kan komma att ske en revidering av föreskriften, men kan inte svara på när eller om eventuella ändringar skulle kunna innefatta fler undantag från 4-veckorsregeln.

Läs mer i D9 3 kap 13–14 §§

TIPS!

Nationellt centrum djurvälfärd, SCAW

SCAW jobbar brett med djurvälfärdsfrågor och fungerar som en kontaktyta gentemot lagstiftare, statliga verk och andra aktörer.
SCAW arrangerar utbildningar och seminarier och ger expertråd inom djurvälfärd.
SCAW jobbar framförallt med frågor som rör lantbrukets djur. Men frågor som rör sällskapsdjur, försöksdjur, vilt och fisk har också blivit en del av SCAW:s verksamhet.
SCAW erbjuder varje år ett flertal seminarier med fokus på djurvälfärd. Fler av seminarierna streamas och/eller spelas in och kan ses i efterhand via deras hemsida
 

SCAWs seminarier och kurser

 

Möt länsveterinärerna i Norrbottens län!

Kristina Stenlund

Mitt namn är Kristina Stenlund och jag är uppvuxen i Älvsbyn. 1985 lämnade jag Uppsala som nyexaminerad veterinär för att börja arbeta som distriktsveterinär i Luleå.

 

Jag trivdes väldigt bra, främst med stordjurspraktiken, men tyckte efter drygt 20 år att det kunde vara skönt med lite mer ”normala” arbetstider. När en tjänst som länsveterinär dök upp nappade jag och började på Länsstyrelsen år 2008.

Jag tillbringar gärna ledig tid i en skidbacke, men tackar inte nej till en semestertripp i Europa, gärna Frankrike. Vi har haft ett antal hundar genom åren, men för närvarande idkar vi enbart hunddagis åt dotterns hund hemma i Södra Sunderbyn.

 

Ingrid Ragnarsson

Jag heter Ingrid Ragnarsson och har arbetat som länsveterinär sedan 2018.
Jag tog examen 1993 och redan 1994 gick flyttlasset från Skåne till Kalix där jag

 

arbetade som distriktsveterinär fram till 2005. Jag valde då att starta eget med inriktning på lantbruksdjur och häst.

Under många år arbetade jag som seminveterinär. Jag är ordförande i Norrbottenshästavelsförening och var under några år grenledare i hoppning inom Norrbottens Ridsportförbund så ni kan nog gissa vad jag gör på min fritid… Jag föder upp hopphästar och bor på en gård i vackra Bondersbyn utanför Kalix.

 

Anna-Maria Andersson

Jag heter Anna-Maria Andersson och är ny länsveterinär sedan mars 2021. Sedan examen på Ultuna 1994 har jag först jobbat som klinikveterinär i Öjebyn och sedan varit

 

distriktsveterinär i Kalix sedan 1999. Under 18 månader hoppade jag in som kommunal livsmedelsinspektör. I mitt yrkesliv har jag arbetat med alla djurslag från mårdhund till älg men mest hund och häst.

Jag bor kvar i Överkalix. På fritiden motionerar jag mig själv, en förvuxen allroundponny, en äldre Jack Russel och ibland en jämthund. Någon vecka på hösten sitter jag på älgpass och på våren åker jag längdskidor.

 

Kom i håg!

 

Anmäl till Länsstyrelsen...

Om du har avlivat ett djur som har påträffats svårt sjukt eller skadat. I första hand ska du som har avlivat ett djur enligt 9 kap 4 § djurskyddslagen (tidigare 30 §) underrätta ägaren. Om det inte är möjligt ska du istället underrätta länsstyrelsen via norrbotten@lansstyrelsen.se Ange att det rör ett djur som har avlivats akut i e-posten.

Om du misstänker att djur inte hålls enligt djurskyddslagen. Du kan anmäla till Länsstyrelsen via telefon 010-225 54 99 vardagar kl. 9.30-12.00.

Anmäl till Jordbruksverket...

Om du flyttar eller byter jobb. Om du byter jobb eller flyttar är du skyldig att anmäla det till Jordbruksverket skriftligen. En länk till Jordbruksverkets blankett finns nedan. Länsstyrelsen hämtar uppgifter som vi behöver för vår tillsyn av djurhälsopersonal hos Jordbruksverket.

Anmäl till Jordbruksverket...

Om du får svar från utländskt laboratorium om anmälningspliktig sjukdom. Om ett utländskt laboratorium anlitas för analys är det provtagande veterinär som är skyldig att anmäla fall av anmälningspliktiga sjukdomar och smittämnen till Jordbruksverket, som sedan informerar länsstyrelsen. Anmälan görs enklast via Jordbruksverkets e-blankett, du kan läsa mer på Jordbruksverkets hemsida.

Jordbruksverket - Underlag till register över djurhälsopersonal
Jordbruksverket - Anmälningsplikt för vissa djursjukdomar och smittämnen
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

 
 
Do not click this link

Skickat med Paloma