Aktuellt om miljömålen, friluftslivets år och skogsprogrammets handlingsplan

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Nyhetsbrevet Miljö, energi och klimat i Norrbotten
Ett bi svävar framför en gul blomma.
Foto: Mostphotos

Nu avrundar vi året med ett sista nyhetsbrev och passar på att tacka alla som läst våra nyheter under året. Vi önskar er alla en riktigt fin jul och hoppas ni får njuta av några härliga lediga dagar ute i naturen.

Charlotte Malmgren, redaktör

 
Man betraktar utsikt över fjäll.
Foto: Länsstyrelsen

Åtgärdsarbete för miljön ger resultat!  

Årets regionala miljömålsutvärdering visar att vi ser positiva trender i arbetet med till exempel vattenmiljöer i länet även om mycket arbete återstår. Stora projekt pågår som exempelvis borttagande av vandringshinder och återställning av flottledsrensade vattendrag. Insatser görs även för att skydda grundvattenresurser. Arbetet går dock för sakta för att miljömålen ska nås till år 2030.

 

Inom skogen, odlingslandskapet och våtmarker är utvecklingen tyvärr negativ. Värdefulla miljöer minskar och antalet rödlistade och hotade arter ökar.

 

Når vi miljömålen?

 

Sök LOVA-bidrag genom vår nya e-tjänst

Vi önskar få in fler ansökningar till LOVA-bidraget 2022! Under perioden 1-31 januari
kan du ansöka via vår nya e-tjänst.

Kommuner och föreningar kan söka upp till 90% av projektkostnaden för projekt som minskar övergödningen i våra vattenförekomster samt upp till 80% för andra projekt som t.ex. restaureringsåtgärder av vattenmiljöer och insamling av förlorade fiskeredskap.

Ansökan

På Länsstyrelsens webbplats hittar du mer information och kan ansöka via e-tjänsten.

 
 

 

Frågor?

Kontakta LOVA-handläggaren: charlotte.malmgren@lansstyrelsen.se

 

 

Sexårigt EU-projekt ska återuppliva bestånden av flodpärlmussla

EU projektet LIFE Revives kommer finansieras med 15,9 miljoner euro under projektperioden varav 9,5 miljoner euro är EU-bidrag. Havs- och Vattenmyndigheten är den största svenska medfinansiären.

Flodpärlmusslan är en mycket viktig art i våra vattendrag eftersom vi vet att det är bra levnadsförutsättningar för många andra arter där flodpärlmusslan lever. Projektet ska förbättra flodpärlmusslans livsmiljöer så att bestånden ges förutsättningar att växa och utvecklas i framtiden.

Arbetet handlar bland annat om att åtgärda dammar och vägtrummor som utgör vandringshinder för fisk och andra organismer, återställa vattendrag från tidigare flottning och infektera lax och öring med musslans larver.

 

Allt för att förbättra för flodpärlmusslan som art. Flodpärlmusslan är sedan 1994 fridlyst i hela Sverige, och klassas som starkt hotad i den nationella rödlistan.

I norra Sverige handlar det om att cirka 40 dammar och vägtrummor och 80 diken ska åtgärdas samt 40 km strömsträcka i 8 vattendrag ska miljöåterställas.

Arbetet kommer främst att ske inom Byske-, Pite-, Råne- och Åbyälvens Natura 2000-områden.
Totalt omfattas 14 avrinningsområden med 69 vattendrag. Av dessa finns 36 i norra Sverige, 32 i norra och västra Finland och ett i Estland.

Nytt EU-projekt ska återuppliva musselpopulationer och deras livsmiljöer

 
Hand med grön larv på fingret

#måbraute – naturaktivitet på recept

Under Friluftslivets års månadstema #måbraute genomfördes en aktivitet i friluftsområdet Karlberg utanför Piteå dit ett 20-tal personer bjudits in för att prova på konceptet naturaktivitet på recept.
Ett 20-tal slingor i kommunerna Arjeplog, Jokkmokk, Piteå och Överkalix har under året inventerats och graderats utifrån svårighetsgrad.

Efter årsskiftet kommer materialet i form av kartor, bilder och text att finnas tillgängligt bland annat på Region Norrbottens sida där information om Fysisk aktivitet på recept (FaR®) finns.

- Materialet ska underlätta för människor att ta sig ut i naturen, säger Victoria Bystedt, projektledare på Länsstyrelsen.

Forskningen visar att friluftsliv och naturvistelse leder till tydliga och kraftfulla effekter på fysisk, mental och social hälsa – och det vill vi ta vara på.

Vid aktiviteten i Karlberg fick deltagarna provgå en av de utvalda slingorna.

 

De fick samtidigt göra en självskattning av sinnesstämning före och efter promenaden. Generellt upplevde deltagarna en förbättring av sinnesstämningen efter cirka 20 minuters vistelse i naturen. Åter vid lägerelden bjöds deltagarna på fika och ett föredrag om naturens läkande kraft, som hölls av Nannie Fredriksson.

För mer information om projektet kontakta Victoria Bystedt, Länsstyrelsen victoria.bystedt@lansstyrelsen.se
010-225 54 29.

 
Foto: Länsstyrelsen

Naturens hjältar matar länets vinterfåglar

Länsstyrelsens nya skolsatsning Naturens hjältar – Skolans fågelbord blev en succé. Just nu matar nästan 2000 skolbarn fåglar från Abisko i norr till Glommersträsk i söder. Emilia Vesterberg och Alexandra Lindmark, Länsstyrelsen, besöker skolorna för att hjälpa barnen att komma igång med matningen.

De passar samtidigt på att berätta mer om naturen och hotade arter för barn och pedagoger.

 

Utmaningen pågår till mitten av maj 2022 då ett vinnande lag kommer att utses. Aktiviteterna ingår i den nationella satsningen Luften är fri – Friluftslivets år 2021.

Naturens hjältar matar vinterfåglar

 

 

Skogsprogrammets handlingsplan

Länsstyrelsen i Norrbotten, Skogsstyrelsen och Region Norrbotten antog under våren 2020 en strategi för Norrbottens regionala skogsprogram. Arbetet har därefter fortsatt med att ta fram en handlingsplan för att konkretisera och peka ut viktiga åtgärder och insatser som föreslås under åren 2021-2023.

Handlingsplanen är direkt kopplad till strategin för skogsprogrammet och har tagits fram i en bred process med inspel från olika aktörer i länet. Totalt är det 19 olika insatser och åtgärder inom de fem olika fokusområdena som har pekats ut. Vissa åtgärder har en utpekad och ansvarig organisation och ett antal arbetsgrupper föreslås också bildas. Handlingsplanen är beslutad av styrgruppen för skogsprogrammet och presenterades vid programrådsmötet den 10 september.

Arbetet kommer att fortsätta med att formera arbetsgrupper och de tre huvudorganisationerna driver på aktiviteter inom sina respektive ansvarsområden.

 

Läs om det regionala skogsprogrammet på länsstyrelsens webbplats.

 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma