Tillsammans för Norrbottens bästa

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Fokus social hållbarhet

Vi hoppas att 2022 har börjat på bästa sätt för er alla och att pandemin tillåter oss att komma tillbaka till arbetsplatsen och träffas i fysiska möten under våren. Vi hoppas också att du hittar något användbart i årets första nyhetsbrev. Den här gången tipsar vi bland annat om integrationsbidrag och möjligheten att nominera till Norrbottens jämställdhetspris. Missa inte heller ”Sist men inte minst” som handlar om uppmärksamhetsveckan ”Spela roll” med fokus på barn i familjer där det dricks för mycket alkohol.

/Redaktörsgruppen på enheten för social hållbarhet

 

Bidrag till integrationsinsatser – informationsmöte 16 februari

Nu kan kommuner, kommunalförbund och ideella föreningar söka medel för att genomföra integrationsinsatser för asylsökande och nyanlända. Länsstyrelsen utlyser tre olika statsbidrag med olika syften, målgrupper och prioriteringsgrunder. Ansökningsperioden för samtliga bidrag öppnar den 16 februari. Du kan läsa mer om villkoren för respektive bidrag här:

Bidrag för att utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända
Bidrag för flyktingguider och familjekontakter
Tidiga insatser för asylsökande


Vi bjuder in till ett digitalt informationstillfälle om samtliga utlysningar den 16 februari, klockan 13:00-16:00. Du som är intresserad av att delta, kontakta Evelina Harr eller Helene Geelnard för att få länk till mötet.

 

Dags att nominera eller söka Norrbottens jämställdhetspris

Framgångsrikt jämställdhetsarbete ska lyftas fram och belönas. Nu utlyses Norrbottens jämställdhetspris för år 2022 där vinnaren får 100 000 kronor. Organisationer, verksamheter, företag och privatpersoner i Norrbotten kan nomineras eller söka priset, som tilldelas för redan genomfört jämställdhetsarbete. Det går inte att ansöka om medel för planerat arbete. Sista dagen för ansökan är den 31 mars 2022. Vinnaren presenteras och uppmärksammas vid den regionala jämställdhetsdagen 7 september 2022.

Läs mer om hur du nominerar eller ansöker till Norrbottens jämställdhetspris 2022

 

Nytt nationellt nätverk om tillgänglighet och delaktighet

Inom ramen för Myndigheten för delaktighet (MFD) och länsstyrelsernas gemensamma funktionshinderpolitiska uppdrag, bjuder MFD in yrkesverksamma inom kommuner och regioner till ett nationellt nätverk. Syftet är att bidra till utveckling och samarbete genom kunskaps- och erfarenhetsutbyte i såväl operativa som strategiska frågor.

 

Nätverket kommer att utgå från deltagarnas behov och är öppet för nya deltagare med ett funktionshinderpolitiskt eller tvärsektoriellt uppdrag. Vårens första träff äger rum den 14 mars och handlar om demokratisk delaktighet och valet 2022. Den 5 maj hålls en träff om digital inkludering.

 

Kontakta Jenni Niska för mer information eller anmälan till nätverket

 

Resursgrupp heder

Länsstyrelserna i Norrbottens och Västerbottens län sammankallar Resursgrupp heder som är en spetskompetensgrupp för yrkesverksamma i de båda länen. Platserna i gruppen är personliga och gruppen träffas två gånger per år.

Syftet med gruppen är att erbjuda kompetenshöjning och främja samverkan. Deltagarna i resursgruppen förväntas erbjuda stöd till kollegor i det vardagliga arbetet för att stärka arbetet för de utsatta.

Är du intresserad av att delta i gruppen eller är du chef och skulle vilja att någon av dina medarbetare deltog i gruppens arbete?

Kontakta Sara Avander för mer information

 
Illustration: Sandra Ström Furlan
 

"På tal om kvinnor och män i Norrbotten" nu som faktawebb

Den här webbplatsen innehåller uppdaterad statistik som synliggör livsvillkor och förutsättningar för kvinnor och män i Norrbotten men även tips på hur vi kan diskutera statistiken. Statistiken presenterar nuläge och utveckling inom en rad olika områden och jämför även Norrbottens län med riksgenomsnittet.

Uppgifterna är insamlade och analyserade under 2021 och är tänkta som ett stöd för ökad jämställdhet. Länsstyrelsens förhoppning är att faktawebben ska bidra till ökad nyfikenhet och kunskap om länets jämställdhetsutveckling. Du hittar statistiken på Regionfakta.

På tal om kvinnor och män i Norrbotten

 

Information till tonårsföräldrar

Länsstyrelserna har gemensamt tagit fram informationsfoldrar om alkohol, tobak och nikotinprodukter, tramadol samt cannabis.

Foldrarna som finns på nio olika språk, riktar sig till tonårsföräldrar och innehåller både kortfattad kunskap och användbara tips.

Använd gärna foldrarna i ert arbete med föräldrar samt sprid dem till föräldrar och andra viktiga vuxna som möter ungdomar.

Information till tonårsföräldrar
 

 
 

Gemensam ANDTS-undersökning för länets kommuner

Just nu pågår arbetet med att ta fram en gemensam enkätundersökning avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) bland unga i Norrbotten. Samtliga kommuner i länet kommer under hösten 2022 att erbjudas möjlighet att genomföra ANDTS-undersökningen i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet. Länsstyrelsen ansvar för att leda arbetet med undersökningen, som är en del i det gemensamma folkhälsoarbetet där även Norrbottens Kommuner och Region Norrbotten ingår. Arbetet sker i nära samverkan med kommunerna samt med Luleå tekniska universitet.

Kontakta Johanna Henriksson för mer information

 

Att arbeta med våldsutövare

Sedan den 1 augusti 2021 finns det en bestämmelse i socialtjänstlagen som innebär att socialnämnden ska verka för att personer som har utsatt, eller utsätter, någon närstående för våld ska ändra sitt beteende. Under 2021 genomgick ett flertal kommuner i Norrbotten utbildningen i samtalsmetoden ”Samtal om våld” som används i behandling av våldsutövare. En av de deltagande kommunerna var Arjeplog och du kan höra mer om deras arbete i P4 Norrbotten.

Arjeplogs kommun vill hjälpa våldsutövare att ändra sitt beteende

 

Fortsatt arbete mot rasism på arbetsmarknaden

Visste du att afrosvenskar behöver ha en forskarutbildning för att komma upp i samma disponibla inkomst som en person i den övriga befolkningen som har gått en treårig eftergymnasial utbildning? Detta är en del av bakgrunden till länsstyrelsernas uppdrag att utveckla arbetet mot rasism på arbetsmarknaden, vilket nu har förlängts och kommer att fortsätta under 2022.

Uppdraget syftar till att synliggöra begränsande normer kring hudfärg och att personer som riskerar att utsättas för rasism ska få tillgång till lika rättigheter på arbetsmarknaden. Det utgör en del av den nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott och samordnas av Länsstyrelsen i Stockholms län.

Mer information om utbildningar och rapporter

 
 

Allas rätt att rösta

Enligt vallagen ska väljarna ges goda möjligheter att rösta och det handlar bland annat om tillgänglighet. För att göra det möjligt för fler att delta i allmänna val har Myndigheten för delaktighet uppdaterat sin webbplats med information och verktyg för tillgängliga val. Här finns också information om olika initiativ för att främja valdeltagande.

Det kan exempelvis handla om att kommunen bekostar extra ledsagartimmar till väljare för att de inte ska behöva prioritera bort andra aktiviteter för att kunna rösta, eller att stärka intresset för och kunskapen om politik och val bland personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Stöd och inspiration för tillgängliga val

 

Rasism är en del av barns vardag

Barn i alla åldrar upplever rasism. De utsätts för rasism av såväl andra barn som av vuxna och många barn upplever en hård rasistisk jargong, framför allt i skolan. Det här framkommer i en rapport som Barnombudsmannen har tagit fram på uppdrag av regeringen.

Barnkonventionen är svensk lag och det är alla barns rättighet att inte diskrimineras eller utsättas för kränkningar eller våld. Ändå är detta vardag för många barn i Sverige.
Läs Barnombudsmannens rapport ”Om barns och ungas utsatthet för rasism”.

Mer information om hur vi arbetar för barnets rättigheter

 
Illustration: Annefrid Sjöman
 

Institutet för mänskliga rättigheter

Sedan den 1 januari har Sverige en ny statlig myndighet – Institutet för mänskliga rättigheter. Institutet kommer att följa, undersöka och rapportera om hur de mänskliga rättigheterna respekteras och förverkligas i Sverige. Institutet ska fullgöra de uppgifter som en oberoende nationell mekanism har enligt konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Varje år kommer institutet att lämna en rapport till regeringen om sin verksamhet och sina iakttagelser av utvecklingen inom området mänskliga rättigheter.

Följ MR-institutets arbete på myndighetens webbplats

 
Bild från MUCF

Inflytande och samråd för barn och unga från de nationella minoriteterna

Nu finns en ny vägledning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som ska hjälpa kommuner, regioner och statliga myndigheter att arbeta med inflytande och samråd för barn och unga från de nationella minoriteterna. Vägledningen består av en checklista med information och verktyg för att utveckla arbetet.

Vägledning MUCF

 

Sist men inte minst: Alla kan spela roll

Uppmärksamhetsveckan “Spela Roll!” infaller varje år samma vecka som Alla hjärtans dag. Då uppmärksammas alla de barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket alkohol både i Sverige och i många andra länder.

Vart femte barn i Sverige, det vill säga 430 000 barn, har någon gång under uppväxten minst en förälder med alkoholproblem enligt en rapport från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning).

Barn till föräldrar med alkoholproblem har ökad risk för att utveckla psykisk ohälsa, att inte klara av skolan och att på sikt utveckla egna problem med alkohol och andra droger. Samtidigt vet vi att hjälp och stöd under uppväxten skapar större förutsättningar för att må bra.

Föräldrar har en viktig roll i att tillgodogöra barn sina rättigheter och när föräldrar inte förmår att handla för sina barns bästa behöver andra vuxna kliva fram och ta ansvar.

Genom uppmärksamhetsveckan vill man sprida kunskap och väcka samtal kring hur föräldrars alkoholkonsumtion riskerar att påverka barn negativt. Målet är att vuxna ska bli bättre på att uppmärksamma och förstå barns situation samt hur de kan agera för barnens bästa, i enlighet med barnkonventionen.
 

 

Spela roll! arrangeras av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, Junis, Hela människan, Blå bandet, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, Nätverket De Glömda Barnen Västra Götaland och Stiftelsen Trygga Barnen.

Under uppmärksamhetsveckan genomförs olika aktiviteter runt om i landet. Dessa aktiviteter samt mer information och kostnadsfritt material finns att ta del av på duspelarroll.se

För att lära dig mer om hur barn påverkas när vuxna dricker för mycket rekommenderas två rapporter:

Ung och anhörig (CAN)
Var det mitt ansvar? (BRIS)

 

Fokus social hållbarhet ges ut av enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen
i Norrbottens län. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet?

 

Anmäl dig här!

Vår definition av ett socialt hållbart samhälle

”I ett socialt hållbart samhälle får alla sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Alla ska ha möjlighet att forma sitt eget liv och vara delaktiga i ett samhälle präglat av jämlikhet, jämställdhet och god folkhälsa.”

/Enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Norrbottens län

 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma