Tillsammans för Norrbottens bästa

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Nyhetsbrevet Miljö, energi och klimat i Norrbotten
Snögubbe vid en vintersjö.
Foto: Fredrik Ludvigsson, Johnér

Pandemin har gått in i en ny fas och vi kan äntligen träffas på kontoren igen. I vinterns första nyhetsbrev konstaterar vi bland annat att det går bra för fiskerinäringen i länet och vi lyfter två avslutade projekt som på olika sätt skapat nytta i vattenmiljöer. Vi hoppas ni passar på att vara ute och njuta av vårvintern. Tack för att du prenumererar på vårt nyhetsbrev!

Charlotte Malmgren, redaktör

 
Man betraktar utsikt över fjäll.
Klicka på bilden för att se filmen om projektet.

240 km vattendrag återställda i Sveriges största vattenvårdsprojekt! 

LIFE-projektet ReBorN (Restoration of Boreal Nordic Rivers) avslutade sin sjätte och sista fältsäsong hösten 2021 och resultaten är över förväntan. Cirka 240 km vattendrag har miljöåterställts efter skadorna som uppstått vid flottningen och drygt 14 000 lekbottnar har skapats.

- Den erfarenhet som vi fått från ReBorN-projektet kommer att vara till stor nytta i framtiden, säger biträdande projektledare Sofia Perä från Länsstyrelsen i Norrbotten.

 

Även fiskarna och andra djur i och vid vattnet har gynnats. Data från miljöövervakningen i Norrbottens län visar exempelvis att uttern har ökat i hela länet men den har ökat mer i områden i närheten av ReBorN-områdena.

 

Vi söker nya pilotkommuner till Naturaktivitet på recept

Länsstyrelsen och Region Norrbotten söker nya pilotkommuner till projektet Naturaktivitet på recept 2022.

Kommunen bidrar med kunskap om lämpliga promenadslingor i naturen, Länsstyrelsen tar fram ett informationsmaterial som fritt kan disponeras av t.ex. hälsocentraler, kommun,

 

skola och allmänhet och Region Norrbotten förmedlar materialet till berörda hälsocentraler. Projektets mål är att bidra till ett friskare Norrbotten genom fysisk aktivitet i kombination med naturens hälsofrämjande effekter.

Intresseanmälan senast 1 april.
Mer information om projektet finns på Länsstyrelsens webbplats.

 
Hand med grön larv på fingret
Harsprånget Porjus. Foto: Mikael Svensson/Johnér

Framtida tillståndsprövningar av vattenkraft underlättas av uppdaterade miljökvalitetsnormer

Miljökvalitetsnormer (MKN) för vattendrag och sjöar talar om vilken status ett grundvatten eller ytvatten ska ha vid en given tidpunkt. För kommande miljöprövningar är det värdefullt att kunna utgå från nya kvalitetskrav när status och åtgärdsbehov hos vattenförekomster ska undersökas.

De nya miljökvalitetsnormerna innehåller även en ingående omarbetning av kraven på kraftigt modifierade vatten vilket skapar nytta vid omprövningar av moderna miljövillkor för vattenkraften.

– Att de nya miljökvalitetsnormerna trätt i kraft är av yttersta vikt inför kommande tillståndsprövningar, inte minst för vattenkraften. Utan dem skulle alla prövningar fortsätta att utgå ifrån normer från 2016 trots att underlagen för bedömningar av status och åtgärdsbehov har förändrats och förbättrats, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i Bottenvikens vattendistrikt.

Utmaningar trots bra vattenkvalitet

Vattenkvaliteten hos Norrbottens vattenresurser är överlag god. Detta innebär inte att vattnen är opåverkade av mänskliga aktiviteter eller att det inte finns utmaningar.

 

Det rör sig bland annat om fysiska förändringar som utbyggda älvar för vattenkraft, läckage av metaller från avslutad och pågående gruvverksamhet och läckage av sura ämnen från sulfidjordar i kustområden.

Nytt åtgärdsprogram prövas av regeringen 2022

Vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram för 2021-2027 tas under 2022 upp till prövning av regeringen. Det nuvarande åtgärdsprogram (2016-2021) är förlängt och gäller fram till dess att det nya åtgärdsprogrammet är fastställt.

– Vi välkomnar att regeringen tar till sig frågan och klargör vad som ska gälla för den kommande perioden. Det viktigaste är att åtgärdsarbetet för ett bättre vatten kan fortgå och inte behöver pausas i väntan på regeringens beslut, säger Johanna Söderasp.

Läs mer om utmaningarna i Norrbotten och Bottenvikens vattendistrikt.

 
Foto: Länsstyrelsen

Positiv bild av Norrbottens utveckling inom fiskerinäringen

I en ny rapport från Länsstyrelsen presenteras en positiv bild av utvecklingen inom länets fiskerinäring.

Rapporten bygger på statistik från Havs- och vattenmyndigheten och Sveriges lantbruksuniversitet och visar bland annat på en god ekonomisk utveckling och ett stabilt antal yrkesfiskare där även nyrekrytering sker.

 

En viktig orsak till den goda ekonomiska utvecklingen i Norrbotten är fisket efter siklöja.

Rapporten pekar samtidigt på att även Norrbottens fiskerinäring, som övriga Sverige, har en hel del utmaningar att hantera.

Nyhetsartikel om utvecklingen för länets fiskerinäring

 

Interreg Nord-projektet SeaCOMBO avslutas

Projektet SeaCOMBO har varit ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen i Norrbottens län och Närings-trafik- och miljöcentralen i norra Österbotten i Finland. Inom projektet har det publicerats rapporter som berör den marina miljön i norra Bottenviken.

Rapporten "Restoration in the Bothnian Bay" beskriver olika restaureringsmetoder och åtgärder och är tänkt som ett stöd för alla som planerar eller är involverade i marin restaurering i Bottenviken.

I rapporten "Cross-border Marine Protected Area" ser vi över vad det skulle innebära att bilda ett marint gränsöverskridande skyddat område i norra Bottenviken. I detta arbete gjordes även en enkätstudie, med syfte att få information om allmänhetens och olika verksamhetsutövares inställning till ett sådant område.

 

Ladda ner rapporterna på SeaCOMBOS webbplats.

 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma