Tillsammans för Norrbottens bästa

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Fokus social hållbarhet

Det nya året började glädjande. Många av de restriktioner vi levt med de senaste två åren på grund av pandemin avskaffades. Men knappt två månader in på 2022 invaderade Ryssland Ukraina och många människor har sedan dess tvingats att fly. I detta nyhetsbrev kan du läsa mer om Norrbottens flyktingmottagande. Du hittar även information om nya uppdrag och strategier inom folkhälsopolitiken samt många utbildningstips!

/Redaktörsgruppen på enheten för social hållbarhet

 

Nytt folkhälsouppdrag till länsstyrelserna

Länsstyrelserna har fått i uppdrag av regeringen att stödja den regionala implementeringen av den nationella folkhälsopolitiken. Syftet är att skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa för hela Sveriges befolkning. Folkhälsomyndigheten ska stödja länsstyrelsernas arbete med implementeringen.

Pressmeddelande om uppdraget på Regeringens webbplats

För mer information om Länsstyrelsens uppdrag kontakta Jenni Niska.

 

Nationell informationsträff om mänskliga rättigheter

1 juni

Arbetar du med frågor som rör jämlikhet, social hållbarhet och mänskliga rättigheter inom kommun, region, myndighet eller civilsamhälle? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till en nationell digital informationsträff om mänskliga rättigheter. Träffen arrangeras av länsstyrelserna i samarbete med Raoul Wallenberg institutet.

Anmäl dig senast den 27 maj. Anmäl dig här.

 
Illustratör: Annefrid Sjöman
 

Utbilda dig till barnrättsstrateg

start 18 oktober

Illustratör: Annefrid Sjöman
 

Under hösten finns det möjlighet att utbilda sig till barnrättsstrateg för dig inom kommun, region eller Länsstyrelsen som arbetar med frågor som berör barn direkt eller indirekt.

 

Målet är att deltagarna efter en fyra dagars utbildning förlagd under cirka fyra månader ska ha tillägnat sig övergripande kunskap om att implementera och tillämpa barnkonventionen i den egna verksamheten. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) håller i utbildningen och i Norrbotten samarbetar Länsstyrelsen, Norrbottens kommuner samt Region Norrbotten i genomförandet.

 

Mer information kommer under våren. Hör gärna av dig till Kristine Lejonklou om du vill veta mer.

 

Länsstyrelserna i norr utsedda till Champions för drogförebyggande arbete

 

Länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland har uppmärksammats av ett EU-projekt för sitt arbete med kvalitetssäkring inom det drogförebyggande området. Länsstyrelsernas arbete var ett av 15 som utsetts till Champions och som presenterades vid en konferens i Palma de Mallorca.

Det som lyftes fram var länsstyrelsernas arbete med metoden "Tillsammans mot nätdroger" där manualen European Drug Prevention Quality Standards (EDPQS) har använts.

– Det var roligt att bli uppmärksammad för vårt arbete som vi jobbat med i många år! Det var även lärorikt och intressant att få ta del av andra länders arbeten. Jag hoppas att vi kan fortsätta sprida manualen (EDPQS) till kommunerna i länet, säger Mats Burman, brottsförebyggande samordnare.

 

Jämlikhet i praktiken

20 september, 6 oktober och 18 oktober

Under hösten erbjuder länsstyrelserna en utbildning i att arbeta strategiskt mot rasism i kommuner, regioner och statliga myndigheter. Utbildningen riktar sig till dig som är tjänsteperson inom offentlig sektor och består av två webbinarier och en fysisk träff i Göteborg eller i Stockholm. Utbildningen är en del i arbetet med uppdraget att motverka rasism i arbetslivet.

För mer information, kontakta Kristine Lejonklou, eller anmäl dig direkt:

Läs mer och anmäl dig (Göteborg)
Läs mer och anmäl dig (Stockholm)

 

Det finns också möjlighet att lära sig mer om Diskriminering och rasism i arbetslivet och vid rekrytering genom att delta i ”Rättighetsmorgon” som arrangeras av Länsstyrelsen i Västerbottens län den 2 juni.

Mer information och anmälan Rättighetsmorgon

 

En samlad strategi för ANDTS 2022–2025

Regeringen har fattat beslut om en ny strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken samt spel om pengar. Syftet med strategin är att ange mål och inriktning för hur samhällets insatser inom ANDTS-området ska genomföras, samordnas och följas upp. Den nya strategin breddas jämfört med tidigare då den även inkluderar spelberoende, narkotikaklassade läkemedel och tobaksfria nikotinprodukter.

Läs mer om den nya ANDTS-strategin på regeringens webbplats

 

Konferens om alkohol- och tobakstillsyn, ANDTS samt brottsförebyggande arbete

31 augusti –1 september

Länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland bjuder tillsammans med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) in till fyrlänskonferens rörande alkohol- och tobakstillsyn, ANDTS samt brottsförebyggande arbete. Målgrupp för konferensen är kommunala alkohol- och tobakshandläggare, ANDTS-samordnare, brottsförebyggande samordnare samt poliser.

Mer information och anmälan
 

Illustration: Mostphotos
 

100 miljoner till kommunerna för ökad tillgänglighet av föräldraskapsstöd

Riksdagen har beslutat att öka det generella statsbidraget för 2022 för att kommunerna ska kunna öka tillgången till föräldraskapsstöd. Sveriges kommuner kommer att få dela på 100 miljoner kronor och medel betalas ut via det så kallade utjämningssystemet. Medlen är till för att möjliggöra stöd till föräldrar både under småbarnsåren och tonåren och ska rikta sig till alla föräldrar.

Då bidraget betalas ut inom ramen för det generella statsbidraget finns det risk att bidragets ändamål inte är tydligt för kommunerna. Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd har därför fått i uppdrag att informera kommunerna om det utökade statsbidraget.

Pressmeddelande: Utökat statsbidrag för föräldraskapsstöd: "En unik möjlighet att stärka föräldraförmågan"

Kontakta Johanna Henriksson för mer information.

 

Investera i barns hälsa och utveckling

1 juni

Den 1 juni, på internationella dagen för föräldrar, erbjuder länsstyrelserna webbsändningen ”Investera i barns hälsa och utveckling”.

Temat är föräldraskapsstöd som verktyg i det förebyggande arbetet mot kriminalitet, missbruk, våld, psykisk ohälsa och utanförskap. Du kommer få ta del av hur beslutfattare, chefer eller personer som arbetar strategiskt med frågor kopplat till barn kan bidra till barns rätt att växa upp under goda, jämlika och trygga förhållanden.

Mer information och anmälan

 
Illustratör: Eva Lindén
 

Utlysning av medel till vårdutbildningar för nyanlända och asylsökande

 

Länsstyrelserna utlyser projektmedel till privata och offentliga aktörer som anordnar utbildningar för nyanlända, asylsökande och personer som beviljats uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och som har erfarenhet av arbete inom hälso- och sjukvård eller utländsk vårdutbildning. Sista ansökningsdag är den 19 maj.

Läs mer och ansök här:
Information om utlysningen och ansökan

 

Jämställdhet – en förutsättning för grön industriomställning och samhällsomvandling

Utan aktivt jämställdhetsarbete kommer vi inte att kunna attrahera tillräckligt många män och kvinnor till länet och riskerar snarare att förstärka redan existerande könsskillnader i vardagsliv och på arbetsmarknaden. Detta var temat för ett rundabordssamtal som landshövding Lotta Finstorp nyligen genomförde i Skellefteå tillsammans med landshövdingen i Västerbottens län och företrädare för offentlig sektor, civilsamhälle och industri i Norrbotten och Västerbotten.

Samtalen fortsätter i Boden i juni med målsättningen att skapa konkret samarbete för en jämställd och hållbar samhällsutveckling i norr.

Pressmeddelande: Jämställdhet - en förutsättning för grön industriomställning

 

Sist men inte minst:

Kriget i Ukraina och den säkerhetspolitiska situationen i Europa

Med anledning av det säkerhetspolitiska läget och kriget i Ukraina har Länsstyrelsen bildat ett särskilt kansli för att hantera situationen och dess konsekvenser för Norrbotten.

Enheten för social hållbarhet bidrar till lägesbilder med sociala perspektiv och ansvarar för uppdrag kopplade till mottagandet av ukrainska flyktingar.

Här kan du läsa mer om hur Länsstyrelsen arbetar med anledning av situationen i Ukraina.

Flyktingmottagande
 

Sedan EU aktiverade massflyktsdirektivet har över 35 000 personer från Ukraina sökt skydd i Sverige. Av dessa har cirka 900 personer kommit till Norrbotten. Länsstyrelsen har fört en tät dialog med Migrationsverket och länets kommuner för att hitta boendeplatser och få till stånd ett mottagande där ansvaret är jämnt fördelat över länet. Kommunernas gensvar har varit väldigt positivt och de har på kort tid hittat möjliga boenden och är beredda att ta emot flyktingar enligt den fördelning som föreslagits. Många civilsamhällesorganisationer gör också viktiga insatser till stöd för flyktingarna.

Migrationsverkets huvudscenario: 80 000 skyddsökande från Ukraina

Så fördelas skyddsbehövande ukrainare över landet

Information om vilket stöd flyktingar från Ukraina har rätt till


De som söker skydd enligt massflyktsdirektivet får i regel svar på sin ansökan väldigt snabbt. Uppehållstillståndet ger rätt att arbeta i Sverige. Däremot ger det inte rätt att folkbokföra sig i landet och få ett svenskt personnummer, eftersom utgångspunkten är att behovet av skydd och vistelsen i Sverige är tillfällig. En stor del av flyktingarna är barn vilket ställer särskilda krav på mottagandet som exempelvis att bereda plats i skolan.

På informationsverige.se har länsstyrelserna lagt till ny information för personer som har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Där finns information på svenska och ukrainska om vilket stöd dessa personer har rätt till.

Information för personer som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet

 

Utsatthet i Ukrainakrigets spår
 

När många befinner sig på flykt ökar risken för att människor utnyttjas för prostitution, människohandel och annat våld. Jämställdhetsmyndigheten har sammanställt information för yrkesverksamma som möter och ger stöd till personer som är på flykt. Det finns också material på ukrainska, engelska och ryska som riktar sig direkt till människor på flykt och förklarar vilket stöd som finns att få för den som utsatts eller riskerar att utsättas för prostitution och människohandel.

Information till stöd för människor på flykt som riskerar att utsättas för prostitution och människohandel

Lagrådsremiss
 

Länsstyrelsen har även svarat på en lagrådsremiss om åtgärder för en jämnare fördelning av boendet för vissa skyddsbehövande.

Här kan du ta del av samtliga svar som inkommit till Justitiedepartementet

Kunskap om Ukraina och situationen för flyktingar

10 juni
 

Välkommen till ett webbseminarium om Ukraina och situationen för flyktingar från Ukraina i Sverige och andra länder. Seminariet riktar sig främst till dig som är verksam inom området nyanländas etablering eller arbetar med tidiga insatser för asylsökande och arrangeras av Länsstyrelsen i Västra Götaland, Göteborgsregionens kommunalförbund och Arbetsförmedlingen.

Sista anmälningsdag är den 6 juni.

Mer information och anmälan

 

Fokus social hållbarhet ges ut av enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen
i Norrbottens län. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet?

 

Anmäl dig här!

Vår definition av ett socialt hållbart samhälle

”I ett socialt hållbart samhälle får alla sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Alla ska ha möjlighet att forma sitt eget liv och vara delaktiga i ett samhälle präglat av jämlikhet, jämställdhet och god folkhälsa.”

/Enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Norrbottens län

 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma