Tillsammans för Norrbottens bästa

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Fokus social hållbarhet

Hösten har kommit till länet och med den ett fullspäckat nyhetsbrev från oss på social hållbarhet. Ta del av utbildningar, delta i träffar i en rad olika områden eller sök bidrag inom brottsofferområdet eller för flyktingguider och familjekontakter. Känner du till sidan informationsverige.se? Om inte så kika gärna på den! Missa inte heller ”Sist men inte minst” som den här gången presenterar kartläggningen om social hållbarhet i Norrbotten.

/Redaktörsgruppen på enheten för social hållbarhet

 

Utbildning om barnets rättigheter

Nu kan du som arbetar med frågor som rör barn direkt eller indirekt inom kommun, region eller statlig myndighet i Norrbotten anmäla dig till höstens barnrättsstrategutbildning.

Utbildningen ger övergripande kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa barns rättigheter i den egna verksamheten. Den omfattar fyra heldagar digitalt med en avslutande fysisk träff i Luleå.

SKR håller i utbildningen som genomförs i samarbete mellan Länsstyrelsen, Norrbottens kommuner och Region Norrbotten.

Mer information och länk till anmälan

 
Foto på barnhänder som ligger ovanpå varandra.
 

Nationellt nätverk för kommuner och regioner som arbetar med funktionshinder

29 SEPTEMBER OCH 23 NOVEMBER

Myndigheten för delaktighet bjuder in till nya digitala möten under hösten:

29 september kl.13.00-16.00
Temat är breddad rekrytering och tillgängliga arbetsplatser.
 
23 november kl. 13.00-16.00
Temat är metodstöd för dialog och aktiv involvering.
 

Nätverket är till för yrkesverksamma med ett funktionshinderpolitiskt eller tvärsektoriellt uppdrag inom kommun och region. Du kan delta vid de möten du finner intressanta utifrån din roll och uppdrag.

För mer information eller anmälan till nätverket kontakta Jenni Niska.

 

Nationell samling för delaktighet och jämlikhet

30 november – 1 december

Länsstyrelserna och Myndigheten för delaktighet uppmärksammar årligen Internationella funktionshinderdagen. Under två dagar får du möjlighet att fördjupa dig i hur funktionshinderspolitiken kan implementeras och stärkas i kommunalt och regionalt arbete. Du kan ta del av dagarna i sin helhet eller endast de områden du är intresserad av.

 

Mer information och anmälan

 

Folkhälsoträff för kommuner

29 september

Länsstyrelsen, Region Norrbotten och Norrbottens kommuner bjuder in till en informationsträff för alla som arbetar med folkhälsofrågor i länets kommuner. Vi kommer att informera om aktuellt från oss regionala aktörer och nationellt samt ge möjlighet för dialog om vilket stöd som kommunerna önskar från regionala aktörer inom folkhälsoarbetet.

För mer information eller anmälan till träffen kontakta Jenni Niska.

 
 

Webbutbildning om minoritetslagstiftningen

Länsstyrelsen Stockholm och Sametinget har tagit fram ”Grundutbildning i minoritetslagstiftningen”. I utbildningen får du grundläggande kunskap om vad lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk innebär samt vilket ansvar kommuner, regioner och myndigheter har inom området. Den är tillgänglig för alla och kostnadsfri.

Du hittar utbildningen här.

 

Lag om tobaksfria nikotinprodukter

För att skydda folkhälsan och framför allt barn och unga, har riksdagen beslutat om en ny lag om tobaksfria nikotinprodukter som gäller från den 1 augusti. Lagstiftningen innebär bland annat att detaljhandlare måste anmäla till kommunen att de säljer tobaksfria nikotinprodukter. Produkterna får bara säljas till den som fyllt 18 år och säljaren ska försäkra sig om mottagarens ålder.

Om tobaksfria nikotinprodukter på Folkhälsomyndighetens webbplats

 

Träff om insatser för mottagande, etablering och integration

10 november KL. 08.30-16.30 Elite stadshotell, Luleå

Foto: Mostphotos

Arbetar du med insatser för asylsökande, ensamkommande barn, personer med tillstånd enligt massflyktsdirektivet eller nyanlända?

Välkommen till en träff med fokus på information om mottagande samt projekt och insatser för dessa målgrupper i länet. Dagen vänder sig till dig som är verksam inom det civila samhället eller offentliga organisationer i Norrbotten och har aktiviteter för en eller flera målgrupper. Anmäl dig senast den 25 oktober.

Mer information och anmälan

 

Bidrag för flyktingguider och familjekontakter

Sista ansökningsdag 28 september

Länsstyrelsen utlyser 1,2 miljoner för att stärka och utveckla verksamheter med flyktingguider och familjekontakter. Medel kan sökas av kommuner i Norrbotten till insatser för målgruppen asylsökande, nyanlända, ensamkommande barn, samt flyktingar som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.

Mer information om bidraget

 

Känner du till webbplatsen informationsverige.se?

digital presentation 28 september kl. 14.00-15.00

Informationsverige.se är en webbplats där du kan hitta material och information om Sverige på 11 språk. Webbplatsen riktar sig till de som är asylsökande eller nyligen har fått uppehållstillstånd och till personer som möter dessa målgrupper. Använd gärna webbplatsen för att sprida saklig och korrekt information och bidra till att alla ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett etnisk och kulturell bakgrund.

Här kan du beställa tryckt material som foldrar och affischer

Den 28 september kl. 14.00-15.00 har du möjlighet att ta del av en digital presentation om webbplatsen. Presentationen riktar sig till föreningar, kommuner, myndigheter eller andra som möter målgrupperna asylsökande, ensamkommande barn eller nyanlända.

Mer information och anmälan till presentationen

 
 

Aktiviteter riktade till personer i Migrationsverkets mottagningssystem

I Norrbotten pågår många aktiviteter som ska främja hälsa, svenska eller kunskap om det svenska samhället för asylsökande och personer med tillstånd enligt massflyktsdirektivet. Nu finns en uppdaterad sammanställning av aktiviteter för att underlätta deltagande och samordning på Länsstyrelsens webbplats. Den går även att beställa en mer detaljerad och utskrivbar sammanställning.

Sammanställning av aktiviteter på Länsstyrelsens webbplats

 

Välkommen till ett webbseminarium om Kongo

21 oktober kl. 09.00-15.15

Som en del i arbetet med flyktingmottagande arrangerar Länsstyrelsen Västra Götaland kunskapshöjande seminarium om länder som Sverige tar emot flyktingar från. Under 2021 tog Sverige emot drygt 6 400 kvotflyktingar där de flesta kom från Syrien, Afghanistan och därefter från Demokratiska republiken Kongo. Kommande seminarium handlar om Kongos historia och nuläge med fokus på internflyktingar, flyktingar som finns i närliggande länder till Kongo samt vidarebosättning för kongoleser.

Anmäl dig senast den 13 oktober.

 

Regeringen förstärker arbetet mot mäns våld mot kvinnor

Under sommaren har regeringen presenterat flera åtgärder för att uppfylla delmål 6 inom jämställdhetspolitiken, att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Bland åtgärderna finns bland annat ett nationellt program för att förstärka det tidiga våldsförebyggande arbetet, insatser för dem som har förhöjd risk att utöva våld samt för den som har utsatt en närstående för våld.

Om förstärkningen av arbetet mot mäns våld mot kvinnor på Regeringens webbplats

Nationellt våldsförebyggande program

 

Statsbidrag till organisationer inom brottsofferområdet

Sista ansökningsdag den 3 oktober 2022

Nu kan kvinno- och tjejjourer samt vissa andra ideella organisationer som arbetar med stöd till brottsoffer söka statsbidrag för år 2023. Statsbidragets syfte är att stärka det civila samhällets möjligheter att bidra till att förbättra levnadsvillkoren för den som har utsatts eller riskerar att utsättas för våld. Observera att flera statsbidrag på våldsområdet har sammanförts i en ny förordning med bland annat vissa regeländringar som följd.

Mer om statsbidraget på Socialstyrelsens webbplats

 

Ny webbutbildning om barn som bevittnat våld

Brottsoffermyndigheten lanserar nu en webbutbildning som ska ge yrkesverksamma som möter barn som bevittnat våld mer kunskap om våldets konsekvenser och barnets behov. Webbutbildningen är till för dig som arbetar inom socialtjänsten, är domare eller juridiskt ombud i vårdnadsmål.

Ta del av utbildningen.

 

Utbildningsdag om kommersiell sexuell exploatering av barn och unga

12 oktober kl. 09.00-15.00

llustration: Annefrid Sjöman

 

Länsföreningen för Kvinno- och tjejjourer i Norrbotten och Länsstyrelsen i Norrbottens län bjuder in till en heldagskonferens med fokus på kommersiell sexuell exploatering av barn och unga. Konferensen riktar sig till yrkesverksamma och aktiva inom civilsamhället.

Mer information och anmälan

 

Jämställdhetspriset i Norrbotten 2022!

Centrum mot våld, ungdomsmottagningen i Luleå och gymnasieskolan i Luleå prisas med 100 000 kronor för konceptet Sunda relationer och arbetet med att förebygga våld i ungas nära relationer. Sunda relationer synliggör bland annat att män står för merparten av våldet och därför behöver bidra till förändring av destruktiva normer. En viktig del av insatserna är stöd till våldsutövare.

Norrbottens jämställdhetspris delas årligen ut av Samverkan för jämställdhet Norrbotten som består av Länsstyrelsen i Norrbottens län, Region Norrbotten, Norrbottens Kommuner och Luleå tekniska universitet.

Om Norrbottens jämställdhetspris 2022 på Region Norrbottens webbplats

 

Fyra glada pristagare håller i den stora prischecken.

Anna Morin, Anneli Forsberg, Catarina Jonsson och Jessica Kemi tog emot priset av landshövding Lotta Finstorp och prorektor Cathrine Norberg i ett fullsatt Vetenskapens hus i Luleå.

 

Sist men inte minst:

Social hållbarhet i Norrbotten

Ett socialt hållbart samhälle är ett jämlikt och jämställt samhälle med en god folkhälsa. Ett samhälle där alla får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda och där alla har möjlighet att forma sitt eget liv och vara delaktiga i samhället. Det är utgångspunkten för en ny kartläggning som Ramboll tagit fram på uppdrag av Länsstyrelsen och som försöker ge en helhetsbild av hur länets invånare har det, vilka möjligheter och utmaningar som finns och vilka förhållanden och livsvillkor som präglar vårt län.

Kartläggningen utgår från de nationella målen för Agenda 2030, folkhälsa, mänskliga rättigheter och jämställdhet och beskrivs utifrån sju områden; barn och ungas livsvillkor, utbildning, arbetsliv, inkomst och bostad, delaktighet och inflytande, trygghet och säkerhet samt hälsa.

En grundprincip för Agenda 2030 är att ingen ska lämnas utanför, det vill säga att särskild hänsyn behöver tas till de grupper i samhället som redan nu står längst ifrån att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda, eller som riskerar att hamna efter i utvecklingen. En viktig utgångspunkt för att analysera social hållbarhet är därmed att synliggöra vilka strukturella skillnader som finns mellan människors levnadsvillkor och förutsättningar. Rapporten bygger framför allt på officiell statistik på regional och lokal nivå men kompletteras till viss del med studier om livsvillkor för grupper som inte synliggörs i statistiken.



Några exempel från kartläggningen
 

Få barn lever i relativ fattigdom i Norrbotten jämfört med övriga landet, och trångboddheten är lägre än i övriga Sverige. Men barn i Norrbotten är trångbodda i högre utsträckning än vuxna, precis som i övriga landet.
 
I Norrbotten är gymnasieutbildning vanligast som högsta avslutade utbildning. Det finns stora skillnader i utbildningsnivå mellan kvinnor och män och mellan länets större och mindre kommuner. Utbildningsnivåerna i länet skapar utmaningar för kompetens-försörjningen.
 

 

Inkomstskillnaderna i Norrbottens län är de lägsta i landet. Den ekonomiska utsattheten är större i Norrbottens mindre kommuner.
 
En lägre andel av den utrikesfödda befolkningen är arbetslösa i Norrbotten jämfört med riket som helhet och Norrbotten ligger även bra till när det gäller gymnasiebehörighet för utrikesfödda ungdomar.
 
Norrbotten upplevs som ett tryggt län av sina invånare jämfört med hur man upplever sitt län i övriga landet.
 
Det sociala deltagandet är lågt i förhållande till övriga landet, i synnerhet bland män. Utrikes födda är underrepresenterade bland förtroendevalda kommunpolitiker.
 
Den självskattade hälsan är lägre i Norrbotten än jämfört med landet i övrigt. Hälsa har stark koppling till socioekonomi, men är också sämre bland exempelvis personer med funktionsnedsättning och HBTQI-personer.
 

Genom att peka på både möjlighet och utmaningar för olika grupper och kommuner i länet är Länsstyrelsens förhoppning att kartläggningen ska bidra till att stärka dialog och samverkan mellan olika aktörer. Ingen enskild aktör kan skapa ett socialt hållbart samhälle, men tillsammans kan vi verka för ett socialt hållbart Norrbotten.

Kartläggning: social hållbarhet i Norrbottens län

 

 

Fokus social hållbarhet ges ut av enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen
i Norrbottens län. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet?

 

Anmäl dig här!

Vår definition av ett socialt hållbart samhälle

”I ett socialt hållbart samhälle får alla sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Alla ska ha möjlighet att forma sitt eget liv och vara delaktiga i ett samhälle präglat av jämlikhet, jämställdhet och god folkhälsa.”

/Enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Norrbottens län

 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma