Ny lag om märkning och registrering av katter, vad innebär det för en veterinär att vara krigsplacerad, ny e-tjänst och annat nyttig information för dig som arbetar med djurhälsa
     
Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!!

Årets andra nyhetsbrev för djurhälsopersonal i Norrbottens län är här.
Nyhetsbrevet tas fram i samarbete mellan länsstyrelserna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Länsstyrelsen vill nå dig som arbetar med djurens hälso- och sjukvård med aktuell information. Hjälp till att sprida detta genom att tipsa dina kollegor om att prenumerera på nyhetsbrevet - meddela oss via den blå knapplänken!

Din e-postadress har vi hämtat från Jordbruksverkets system och/eller från din verksamhets webbplats. Vill du inte ha våra utskick så avregistrerar du dig enkelt via länken allra längst ner. Kom ihåg att ni alltid kan nå oss på lansveterinar.norrbotten@lansstyrelsen.se.

/Länsveterinärerna i Norrbotten

 

Prenumerera på nyhetsbrevet
 
 
Foto: Mostphotos

Krav på ny receptblankett från och med 28 september

Sedan den 28 januari 2022 gäller en ny receptblankett vid förskrivning av läkemedel för djur. Förutom att vissa nya receptuppgifter tillkommit ska veterinärens veterinärnummer finnas som en streckkod på receptblanketten.

Den tidigare receptblanketten har fått användas under en övergångsperiod. Från och med den 28 september får bara den nya receptblanketten användas vid utfärdande av recept för djur på pappersblankett.

Recept som utfärdas på den äldre blanketten till och med den 27 september är giltiga för expediering hela sin ordinarie giltighetstid. Den nya receptblanketten kan beställas från Adda Kompetens.

Blanketter kan beställas med eller utan påtryck av uppgifter om veterinär, arbetsplats och streckkod för veterinärnumret. Adda Kompetens kan även trycka klisteretiketter med samma uppgifter och som fästs på receptblanketten vid utfärdandet.
 

Läs mer om ändringarna i regelverket gällande recept för djur på Läkemedelsverkets webbplats.

 
Foto: Mostphotos

Ny lag om märkning och registrering av katter

Från och med den 1 januari 2023 blir det obligatoriskt med ID-märkning och registrering av katter. Registreringen görs hos Jordbruksverket.

Syftet med den nya lagen är att värna om katten och höja dess status som sällskapsdjur. När alla katter är märkta och registrerade blir det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare och att se vilka katter som saknar ett hem så att de kan tas om hand.

När lagen har trätt i kraft kommer länsstyrelsen att ansvara för tillsynen. Länsstyrelsen kan då besluta om åtgärder om en katt inte är märkt eller registrerad.

Riksdagens beslut, Miljö- och jordbruksutskottets betänkande 2021/22:MJU13 (Riksdagen)

Möjligt registrera sin katt hos Jordbruksverket från 2023" (Pressmeddelande, Jordbruksverket)

Märkning och registrering av katter (Jordbruksverket)

Nya kollegor?

Hjälp gärna nya kollegor att informera oss om var de jobbar i länet så att vi lättare kan nå dem med information. Det gäller särskilt om de har tillfälligt tillstånd att arbeta som veterinär i Sverige.

 

Påminn valpägare att registrera hunden i Jordbruksverkets register

I Sverige måste alla hundar enligt lag vara registrerade i Jordbruksverkets hundregister. Länsstyrelsen har uppmärksammat att efterlevnaden är låg och många hundägare missförstår sin skyldighet. Tre vanliga missuppfattningar är att den veterinär som chipmärkt en hund också anmäler registreringen hos Jordbruksverket, att det är hundens uppfödare som gör registreringen, eller att en hund som är registrerad hos Svenska kennelklubben också är registrerad hos Jordbruksverket. Som veterinär eller annan djurhälsopersonal kan du hjälpa hundägare genom att förtydliga att varje hundägare själv behöver registrera sin hund hos Jordbruksverket - ingen annan kan göra det åt dom. Det kan t.ex. vara lämpligt att informera hundägare om sin skyldighet att registrera i samband med att en valp får sin 12-veckors vaccinering. Ni kan också uppmuntra uppfödare som besiktigar och chipmärker en kull om att informera sina valpköpare om lagens krav gällande registrering.

Mer om registrering och hundregistret på jordbruksverkets webbplats.

 

Tillgång till läkemedel

Läkemedel som godkänts för den svenska marknaden finns inte alltid tillgängliga. Det är upp till innehavaren av tillståndet för försäljning, dvs. tillverkaren eller distributören

 

, att avgöra huruvida produkten skall marknadsföras. Information om vilka läkemedel som är marknadsförda i Sverige finns även i eHälsomyndighetens produkt och artikelregister VARA .

Har du frågor om produkters tillgänglighet kan dessa riktas till apoteken och, i de fall då produkter inte marknadsförs, till innehavaren av tillståndet för försäljning.

Läkemedelsverkets sammanställning av restnoterade läkemedel

 
Foto: Mostphotos

Kom ihåg att lämna skriftlig information till djurhållare i direkt anslutning till besöken

Vi vill påminna om vikten av att lämna skriftlig information till djurhållaren i direkt anslutning till besöket. Från den 28 januari 2022 är D8 (SJVs föreskrifter och allmänna råd om skyldigheter för djurhållare och personal inom djurens hälso- och sjukvård) uppdaterad och där förtydligas just detta. I författningen framgår att du som behandlar livsmedelsproducerande djur med läkemedel eller ordinerar sådan behandling, i direkt anslutning till behandlingen skriftligen ska informera djurhållaren om behandlingen. Informationen ska innehålla följande uppgifter:

djurslag,
djurets identitet eller benämning av djurgrupp,
diagnos eller anledning till behandling,
läkemedel inklusive dosering och behandlingssätt,
tid för behandling och behandlingens längd,
i förekommande fall injektionsställe,

karenstider (även om karenstiden är 0 dygn) samt
ditt namn som förskrivande veterinär.

Det är alltså viktigt att du vid besökets slut lämnar skriftlig information till djurhållaren. Tänk på att den ska vara läslig och på att bristande journalföring, oavsett om det beror på veterinären eller djurhållaren, kan leda till avdrag på stöden för lantbrukaren

Viktigt att journalföra behandlingar

Påminn gärna djurhållarna om att de själva måste journalföra uppföljande behandlingar, samt t.ex. avmaskningar och avlusningar de utför. Den journalföringen ska innehålla samma saker som i punktlistan samt vem som utfört behandlingarna samt varifrån de fått medicinen (jourdos från veterinären eller från apoteket).

 

Civilt försvar och krigsveterinärförordningen - hur kan det påverka dig som veterinär

Sverige befinner sig just nu i det mest kritiska säkerhetspolitiska läget sedan många år tillbaka i tiden. I händelse av om regeringen beslutar om höjd beredskap eller högsta beredskap kommer flera speciallagar och förordningar att träda i kraft. En av dem är krigsveterinärförordningen (1981:648).

Förenklat ger krigsveterinärförordningen länsstyrelserna, i egenskap av högsta civila försvarsmyndighet vid höjd beredskap och krig, mandat att via den så kallade krigstjänsteveterinären (länsveterinären) leda den civila veterinärverksamheten i länet.
Krigstjänsteveterinären ska leda och vid behov flytta personal, i första hand veterinärer, som arbetar inom djurens hälso- och sjukvård och inom livsmedelskontrollen. Prioriterat är verksamhet som är nödvändig för att upprätthålla god djurhälsa och produktionskapacitet inom animalieproduktionen samt för att tjänstedjur ska kunna utföra sina uppgifter.

Det rådande rättsläget är idag oklart om förordningen endast omfattar statligt anställda veterinärer, eller om samtliga veterinärer omfattas av förordningen. Om det visar sig att förordningen gäller samtliga veterinärer skulle det i praktiken kunna innebära att veterinärer som idag är sysselsatta inom smådjursjukvård och inte är krigsplacerade på annan befattning kan komma att förflyttas till att arbeta med lantbrukets djur eller inom livsmedelskontrollen om behov finns

Uppdatera dina uppgifter hos jordbruksverket

Myndigheterna arbetar med lösningar för hur detta ska kunna gå att genomföra i praktiken, det vill säga hur man går från privatanställd smådjursveterinär till statligt anställd distriktsveterinär över en natt. Det diskuteras vidare utbildningsinsatser för veterinärer som inte är fullt uppdaterade på de senaste rönen inom djurens hälso- och sjukvård för animalieproduktionen eller livsmedelskontrollen. Mer information om detta kommer men vi vill också med anledning av detta trycka på vikten av att uppdatera era uppgifter om tjänsteställe och kontaktuppgifter hos Jordbruksverket.

 

Motivera till minskad antibiotikaförbrukning

Projektet utforskar en ny väg att reducera antibiotikaanvändningen och att förbättra djurhälsa.

Läs om motiverande samtal på SLUs webbplats

 
Foto: Mostphotos

Ny e-tjänst för rapportering av antimikrobiella läkemedel till djur

Från och med den 1 januari 2023 införs krav för alla medlemsländer inom EU att samla in och rapportera uppgifter om försäljning och användning av antimikrobiella läkemedel till djur.

Det finns särskilda kvalitetskrav på de uppgifter som ska rapporteras in. Därför kommer Jordbruksverket att ta fram en e-tjänst med inbyggda valideringssteg som minskar risken för felrapportering.

Du som i dag rapporterar på pappersblanketten "Praktikjournal för veterinärer" (D80), eller använder Jordbruksverkets Excel filer för rapportering i e-tjänsten ska från 1 januari istället använda Jordbruksverkets nya e-tjänst.

Du kan också ansluta dig till ett databaserat journalföringssystem, förutsatt att systemet skickar in data på ett sätt som Jordbruksverket har godkänt.

Inläsningstjänsten i Söderhamn kommer att upphöra 2023 (Jordbruksverket.se)
Nya krav för rapportering av djursjukdata från 2023 (Jordbruksverket.se)

 

Hästar i livsmedelskedjan

Foto: Mostphotos
 

I och med den nya EU- förordningen om identifiering och registrering av hästdjur EU 2021/963 gäller nya regler vid utkryssning av hästar ur livsmedelskedjan. Hästar betraktas i grunden som livsmedelsproducerande djur. De kan bara kryssas ur livsmedelskedjan av veterinär och då bara vid behandling med preparat som ger livslång karens.

Utkryssning i passet ska i sådant fall ske innan läkemedlet tillförs hästen. Hästhållaren ska också påminnas om att hästens uppgifter i hästdatabasen ska ändras efter utkryssning, detta görs genom att hästhållaren meddelar utkryssningen till den passutfärdande avelsföreningen.

Om en icke utkryssad häst faktiskt blir livsmedel eller ej avgör förstås hästens ägare.

Hela förordningen finns på EUR-lex webbplats

 

Ändringar i anmälningsplikt för vissa sjukdomar

Jordbruksverket har genomfört en del förändringar i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om biosäkerhetsåtgärder samt anmälan och övervakning av djursjukdomar och smittämnen (SJVFS 2021:10), Saknr K12 jämfört med tidigare skrivningar i gamla K4.
Det gäller till exempel anmälningsplikt för leptospiros. Anmälningsplikt har tidigare gällt vid påvisande av antikroppar i enkelprov, men nu krävs titerstegring vid parprov eller verifiering på annat sätt (kap 3 §12 + bilaga 1). Detta gäller även för ett antal andra diagnoser. Se länken för vidare information!

En sak som inte har ändrats, men som fortfarande är aktuell att informera om är skyldigheten för provtagande veterinär att se till bakterieisolat av meticillinresistenta koagulaspositiva stafylokocker skickas till SVA för konfirmering av diagnosen om det undersökande laboratoriet ligger utanför Sverige, till exempel i Tyskland. Vissa utländska laboratorier har rutiner för detta. Andra har det inte. Det är er skyldighet att se till att isolaten skickas till SVA för konfirmering mm. Detta är viktigt av flera orsaker. I första hand är det viktigt att diagnosen är korrekt för det enskilda djuret, besättningen och djurhållaren. Och att insatta åtgärder därmed blir riktiga och verkningsfulla.

I det större perspektivet är det naturligtvis oerhört viktigt att vi har koll på de bakterier med särskild resistens som förekommer inom Sverige.


Länk till veterinära författningshandboken med bland annat K12

 

Kom i håg!

 

Anmäl till Länsstyrelsen...

Om du har avlivat ett djur som har påträffats svårt sjukt eller skadat. I första hand ska du som har avlivat ett djur enligt 9 kap 4 § djurskyddslagen (tidigare 30 §) underrätta ägaren. Om det inte är möjligt ska du istället underrätta länsstyrelsen via norrbotten@lansstyrelsen.se Ange att det rör ett djur som har avlivats akut i e-posten.

Om du misstänker att djur inte hålls enligt djurskyddslagen. Du kan anmäla till Länsstyrelsen via telefon 010-225 54 99 vardagar kl. 9.30-12.00.

Anmäl till Jordbruksverket...

Om du flyttar eller byter jobb. Om du byter jobb eller flyttar är du skyldig att anmäla det till Jordbruksverket skriftligen. En länk till Jordbruksverkets blankett finns nedan. Länsstyrelsen hämtar uppgifter som vi behöver för vår tillsyn av djurhälsopersonal hos Jordbruksverket.

Anmäl till Jordbruksverket...

Om du får svar från utländskt laboratorium om anmälningspliktig sjukdom. Om ett utländskt laboratorium anlitas för analys är det provtagande veterinär som är skyldig att anmäla fall av anmälningspliktiga sjukdomar och smittämnen till Jordbruksverket, som sedan informerar länsstyrelsen. Anmälan görs enklast via Jordbruksverkets e-blankett, du kan läsa mer på Jordbruksverkets hemsida.

Jordbruksverket - Underlag till register över djurhälsopersonal
Jordbruksverket - Anmälningsplikt för vissa djursjukdomar och smittämnen
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

 
 
Do not click this link

Skickat med Paloma