Tillsammans för Norrbottens bästa

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Fokus social hållbarhet

Första advent har passerat och vi närmar oss julen. December är en tid då många av oss sammanfattar och återrapporterar det vi har gjort under året, samtidigt som planeringen för 2023 är i full gång. Innan vi avrundar året helt så har vi några intressanta träffar att bjuda in till. Dessutom informerar vi om att Trygghetskonferensen äntligen är tillbaka i sin ursprungliga form efter några års pandemipaus.

/Redaktörsgruppen på enheten för social hållbarhet

 

Föräldraskapsstöd i heders­kontext

9 DECEMBER KL. 09.00–12.00

 

Länsstyrelsen bjuder in till en träff om föräldraskapsstöd i hederskontext. Lär dig mer om olika perspektiv på samhälleliga interventioner i familjer som praktiserar hedersnormer, samt aktuella regeringsuppdrag om förebyggande arbete med föräldrar i hederskontext och våld i nära relationer.

Mer information och anmälan

 

Rättigheter för barn i skyddat boende

15 DECEMBER KL. 09.00–16.00

Barnafrid, Rädda Barnen, Stiftelsen Allmänna Barnhuset, Marie Cederschiöld högskola och Göteborgs kyrkliga stadsmission har under två års tid tagit fram en modell som pilottestats och utvärderas i syfte att säkerställa ett barnrättsperspektiv i skyddat boende.

Efter våldet - Rättigheter för barn i skyddat boende, Linköpings universitets webbplats

Information och anmälan

 

Trygghetskonferensen 2023: Tillit i en orolig tid

22–23 MARS 2023

Efter några års pandemipaus är Trygghetskonferensen tillbaka i sin ursprungliga form. Konferensen genomförs fysiskt i Luleå och på temat ”Tillit i en orolig tid”. Hanna Gerdes modererar och några av föreläsarna är Emma Frans, Hans Abrahamsson, Jenny Deschamps Berger och Simon Sorgenfrei. Mer information och möjlighet till anmälan kommer inom kort.


Vill du läsa mer om Trygghetskonferensen kan du gå in på www.trygghetskonferensen.nu.

 

.

 
Hanna Gerdes är moderator.
 

Jämställd industri

Illustration: Länsstyrelsen i Västerbotten
 

Nu pågår ett arbete med att ta fram en gemensam avsiktsförklaring mellan industri, näringsliv, kommuner och länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten.

Syftet är att tydliggöra vikten av att många prioriterar jämställdhetsperspektivet. I norra Sverige pågår en omfattande samhällsomvandling, som måste genomsyras av jämställdhet för att fler kvinnor och män ska välja att bo, leva och arbeta i våra verksamheter.

Kontakta Linda Moestam, sakkunnig inom jämställdhet, för mer information.

 

E-cigaretter och tobaksfria nikotinprodukter

informationsblad för detaljhandlare

Folkhälsomyndigheten har publicerat informationsblad avsedda för detaljhandlare som vill sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare, samt tobaksfria nikotinprodukter. Informationsbladen kan användas av kommuner som stöd till detaljhandlare. Information finns på svenska, engelska och arabiska.

Vägledning för tillsyn över handel med e-cigaretter och påfyllningsbehållare på Folkhälsomyndighetens webbplats

 

Domstolen förbjuder reklam för e-cigaretter på nätet

En första dom från Patent- och marknadsdomstolen om marknadsföring av e-cigaretter och påfyllningsbehållare i Sverige bildar nu praxis på området. Enligt domen får produkterna till exempel inte visas på bild tillsammans med glass, frukt och godis. De får inte heller synas med olika påståenden av typen ”Bra val”, ”Bästa kvalité” och ”Fresh Taste”.

Här kan du ta del av hela domen: Dom Svea hovrätt

 
 

Stödlista med råd för psykisk hälsa i kristid 

Projektet Uppdrag Psykisk Hälsa har tagit fram en lista med råd och länkar till information, tips och stöd för psykisk hälsa i kristid. Stödlistan påbörjades under pandemin och utvecklas löpande utifrån kriser i Sverige och i vår omvärld, nu senast kriget i Ukraina.

Stödlista: Psykisk hälsa i kristid på Uppdrag Psykisk Hälsas webbplats

 
 

Metodstöd från Brottsförebyggande rådet

Brottsförebyggandet rådet, Brå, har tillsammans med Jämställdhetsmyndigheten tagit fram ett metodstöd om våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

Syftet med stödet är att beskriva hur det går att ta fram kunskapsunderlag baserat på lokala förutsättningar och behov.

Metodstöd på Brås webbplats

 

Våld i nära relationer

nya föreskrifter och allmänna råd från den 1 november

Socialstyrelsens ändrade föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer trädde i kraft den 1 november 2022.

I Socialstyrelsens meddelandeblad kan du läsa mer om vilka ändringar som har gjorts i den nya författningen: Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

 

Insatser riktade till personer i Migrationsverkets mottagningssystem

aktivitetsöversikt

Bedriver din kommun eller organisation gratis aktiviteter för vuxna asylsökande eller personer som har tillstånd enligt massflyktsdirektivet? Länsstyrelsen sammanställer aktiviteter i Norrbotten riktade till just den målgruppen. Aktiviteterna ska främja hälsa, svenska eller kunskap om det svenska samhället och den svenska arbetsmarknaden.

Ta kontakt med Länsstyrelsen om du vill finnas med i nästa aktivitetsöversikt och bjudas in till nätverksträffar.

Om tidiga insatser för asylsökande (TIA) på Länsstyrelsens webbplats

 

Överenskommelse om insats för asylsökande

En aktör som bedriver kostnadsfria aktiviteter för asylsökande och massflyktingar kan teckna en överenskommelse med Länsstyrelsen för att deltagare ska kunna söka reseersättning att ta sig till och från aktiviteter. Aktören och aktiviteterna som berörs måste uppfylla vissa krav, som Länsstyrelsen prövar. Därefter är det Migrationsverket som prövar och betalar ut ersättning till deltagaren.

Överenskommelserna gäller organisationer som inte redan har TIA-projekt som finansieras av Länsstyrelsen eller Folkbildningsrådet.

Om tidiga insatser för asylsökande (TIA) på Länsstyrelsens webbplats

 

Nu lanserar vi DAGS –

digital arbetsmarknadsvägledning genom språk!

Länsstyrelserna har tillsammans med Arbetsförmedlingen tagit fram nya filmer och utbildningsmaterial som riktar sig till utrikes födda som står långt från arbetsmarknaden och har begränsade kunskaper i svenska.

Materialet syftar till att vägleda, inspirera och underlätta övergångar till arbete och studie och kan användas inom verksamheter som möter målgruppen.

Här hittar du filmerna:
Projekt DAGS på Arbetsförmedlingens webbplats

 

God svenska – vägen till arbete för utrikesfödda?

Hur viktiga är kunskaper i svenska när arbetsgivare rekryterar? Ta del av ny forskning om arbetsgivares perspektiv på språkets betydelse i rekryteringsprocessen.

Seminariet finns som video eller podd:
”God svenska – vägen till arbete?” på SNS:s webbplats

 

Nyanländas erfarenheter av livet i Sverige

 

Delegationen för migrationsstudier, Delmi, har utfört en enkätstudie om språkstuderandes erfarenheter av livet i Sverige. Studien visar att respondenterna har relativt lite kontakt med personer födda i Sverige. Två av tre tror att det kommer att bli svårt att få jobb i Sverige och respondenternas kunskaper om svensk politik är låg. Trots detta svarar bara var femte att de ofta eller alltid känner sig isolerade från det svenska samhället.

Enkätstudien på Delmis webbplats

 

Sist men inte minst:

Tillsammans för barns rättigheter

Den 20 november inföll barnkonventionens dag som uppmärksammar att det var den 20 november 1989 som FN:s konvention om barnets rättigheter antogs. I Norrbotten uppmärksammar vi dagen genom ”Norrbottens barnrättsdag”.

Barnkonventionen

Barnkonventionen innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Konventionen säger vad alla barn har rätt till, och vad alla barn har rätt att slippa. Den gäller alla barn under 18 år, oavsett bakgrund och status.

Barnet har en omfattande rätt att skyddas mot all typ av diskriminering. Till exempel på grund av kön, utseende, nationell bakgrund eller inkomstnivå i hushållet. Barnet har också rätt att komma till tals i frågor som berör dem och hänsyn ska tas till barnets bästa när beslut fattas som rör barn. Barnkonventionen gäller som svensk lag sedan år 2020.

Barnrättskommittén granskar Sverige

FN:s barnrättskommitté granskar hur Sverige lever upp till barnkonventionens bestämmelser. En sådan granskning pågår just nu. Under 2023 kommer barnrättskommittén att kalla Sverige till dialog och sedan lämna sina slutsatser och rekommendationer. Håll utkik efter deras rapport!

Nytt metodstöd från Barnombudsmannen

Barnombudsmannen, BO, är Sveriges barnrättsmyndighet och företräder barn och ungas rättigheter och intressen utifrån barnkonventionen.

BO lanserade nyligen ett webbaserat metodstöd som ska hjälpa kommuner, regioner, myndigheter och andra verksamheter att göra prövningar av barnets bästa.

 
Illustration: Annefrid Sjöman

Alla delar som ingår i en prövning gås igenom steg för steg med checklistor och fördjupningsmaterial.

Du hittar metodstödet här: Prövning av barnens bästa på Barnombudsmannens webbplats

Samverkan kring barns rättigheter i Norrbotten

Länsstyrelsen har i uppdrag att stödja kommuner och regioner i arbetet med att tillämpa barnets rättigheter. Länsstyrelsen ska även arbeta med att samordna och utveckla hur vi tillämpar barnets rättigheter i vår egen verksamhet. Det gör vi i samråd med Barnombudsmannen och i dialog med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

I Norrbotten arbetar vi tillsammans med andra regionala aktörer för att synliggöra barns rättigheter, öka kunskapen om barnkonventionen och bidra till den praktiska tillämpningen av barnets rättigheter. Ett exempel är Norrbottens barnrättsdag som äger rum idag, den 29 november, på temat ”Barn och ungas delaktighet i samhällsutveckling och kulturliv i norr”. Det är femte gången som barnkonventionens dag uppmärksammas på detta sätt i Norrbotten. Årets upplaga av barnrättsdagen arrangeras av Länsstyrelsen tillsammans med Luleå kommun, Norrbottens Kommuner, Region Norrbotten, Rädda barnen, Rättighetscentrum Norrbotten och Youth up North.

 

 

Fokus social hållbarhet ges ut av enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen
i Norrbottens län. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet?

 

Anmäl dig här!

Vår definition av ett socialt hållbart samhälle

”I ett socialt hållbart samhälle får alla sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Alla ska ha möjlighet att forma sitt eget liv och vara delaktiga i ett samhälle präglat av jämlikhet, jämställdhet och god folkhälsa.”

/Enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Norrbottens län

 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma