Rekordår för Klimatklivet, uppföljning av miljömålen och restaurering av våtmarker i flera av länets naturreservat.

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Nyhetsbrevet Miljö, energi och klimat i Norrbotten
Snögubbe vid en vintersjö.
Foto: Mostphotos

I årets sista nyhetsbrev summerar vi året som gått och blickar framåt mot nästa år. Vi önskar er alla en riktigt fin och vilsam jul och hoppas ni får njuta av härliga lediga dagar ute i naturen.

Charlotte Malmgren, redaktör

 
Foto: Rasmus A Vive

Vattendragsrestaureringar gynnar uttern

Uttern har ökat i hela länet men ökningen är större vid de vattendrag som har restaurerats inom LIFE-projektet ReBorN.

Vi följer utterns utveckling i länet med hjälp av ett regionalt miljöövervakningsprogram. Det gör vi genom att vi letar efter spillning och spår på 820 platser, s.k. lokaler, som är spridda över hela länet.

Vi har inventerat före och efter vattendragsrestaureringarna både inom ReBorNs åtgärdsområden och utanför i icke restaurerade vattendrag.

 

Jämförelserna visar att uttrarna har ökat mer och tillkommit på fler lokaler inom de restaurerade vattendragen jämfört med övriga vattendrag i länet.

Åtgärderna inom vattendragen har gynnat uttern både genom bättre födotillgång, dvs mer fisk, och mer skyddade lägen genom naturliga strukturer i vattendragen.

Lyssna på inslaget i p4 där Susanne Backe förklarar varför uttern är en bra indikator för friskt vatten

Ökning av uttrar i norr – tyder på friskt vatten - P4 Norrbotten | Sveriges Radio

 
Hand med grön larv på fingret
Foto: Länsstyrelsen i Norrbottens län

Omfattande miljösatsningar i Norrbotten 2022

Årets regionala miljömålsutvärdering visar att engagemanget för miljöfrågorna är stort i länet. Samtidigt står det klart att miljömålen inte kommer att vara uppfyllda 2030.

Varje år följer Länsstyrelsen upp arbetet med de 16 miljömålen. Årets uppföljning visar att viljan att bidra med insatser för miljön har

 

ökat och att många åtgärder blev verklighet under året. I rapporten konstateras också att ett stort arbete återstår om målen ska nås i tid.

På länsstyrelsens webbplats kan du läsa mer om uppföljning av miljömålen:
Når vi miljömålen?

 
Foto: Länsstyrelsen i Norrbottens län

Sök medel för lokala vattenvårdsprojekt hela januari 2023

Som kommun och ideell sammanslutning kan ni söka LOVA-bidrag för maximalt 80 eller 90 procent av projektkostnaden.

Exempel på projekt som kan få stöd

Åtgärdssamordning

Förstudier inför ett vattenvårdsprojekt

Övergödningsåtgärder

Omhändertagande av förlorade fiskeredskap

Restaurering av vattendrag

 

Har ni frågor kring till exempel projektideer kontakta Charlotte Malmgren för mer information!

 

Nyrestaurerade våtmarker i länets naturreservat

Vid våtmarksrestaurering återställer vi naturen till hur den var innan man dikade ut mark för att den skulle bli torrare till förmån för jord- och skogsbruk.

Under året byggde Länsstyrelsen i Norrbotten totalt 27 dikespluggar för hand och la igen drygt 1,5 km diken med grävmaskiner i fem olika naturreservat.

I Vastakielisenvuoma naturreservat (Kiruna kommun), i Grundträskåns naturreservat (Kalix kommun) samt Granbergets naturreservat (Överkalix kommun) byggdes dikespluggar för hand.

Åtgärderna är ett komplement till den maskinella restaurering som ägde rum under åren 2020-2021. Även i Bränselns naturreservat (Luleå kommun) byggdes dikespluggar för hand.

 

I Nybruksbergets naturreservat (Arvidsjaurs kommun) användes grävmaskin för att restaurera dikade våtmarker.

Inom Våtmarkssatsningen restaureras våtmarker runt om i Sverige. Arbetet ska bidra till förbättrad bevarandestatus för naturtyper och arter.

Det var ett krav att områden som restaurerades skulle vara skydde eller omfattas av åtgärdsprogram för hotade arter eller naturtyper. Våtmarkssatsningen ingick som en del i regeringens särskilda satsning för att restaurera och anlägga våtmarker.

Läs mer om våtmarker på naturvårdsverkets hemsida

 

Nu kan alla använda databasen Åtgärder i vatten

Systemet Åtgärder i vatten samlar alla fiskevårds- och restaureringsåtgärder som årligen genomförs i Sverige och ger på så vis en samlad nationell bild av åtgärdsarbetet i alla vattenmiljöer.

Informationen i databasen omfattar alla typer av fysiska åtgärder som återställer eller på annat sätt kompenserar för mänsklig påverkan på vattendrag, i sjöar och i hav och kustvatten. Exempel på detta är t ex byte av vandringshindrande vägtrummor.

 

Du kan kontakta din länsstyrelse för att bli godkänd som användare och för att starta processen. För att klicka runt och söka information i systemet krävs ingen inloggning, det är öppet för alla.

Hoppas att du blivit nyfiken och vill kika runt i det nya systemet. Länken hittar du här: Åtgärder i vatten

Vid frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta förvaltningen av Åtgärder i vatten via epost:
atgarderivatten@lansstyrelsen.se

 

Rekordstort intresse för klimatinvesteringar i länet

Klimatklivet är ett investeringsstöd till åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Under 2022 har antalet ansökningar till Klimatklivet återigen ökat i länet, och omfattade dessutom ett rekordstort sökbelopp.

Förutom att antalet ansökningar ökat varje år, har även antalet ansökningar som beviljas stöd ökat. Från januari 2022 fram till den 2 december har 21 ansökningar i Norrbottens län beviljats stöd från Klimatklivet, till ett sammanlagt belopp av nästan 35 miljoner kronor.

De åtgärder som beviljats under 2022 har varit både stora och små och inom en rad olika områden.

Stöd har gått till bland annat laddstationer, lustgasdestruktion, en ackumulatortank för fjärrvärme och silos för att framställa grön betong av spillprodukter från stålindustrin.

 

Inom det prioriterade området jordbruk har det beviljats stöd för åtgärder som avser elektrifiering, uppvärmning, biogasproduktion och transportminskningar inom gödselhantering.

Det har ännu inte annonserats några nya ansökningsomgångar för Klimatklivet.

Information om Klimatklivets framtid förväntas komma i början av 2023 så håll utkik på Naturvårdsverkets hemsida.

 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma