Tillsammans för Norrbottens bästa

 

Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare!

Fokus social hållbarhet

Nytt år, ny regering, och mycket på gång inom området social hållbarhet. Ett par av våra uppdrag försvinner, andra uppdrag förändras. I ”Sist men inte minst” uppmärksammar vi nationella minoriteters rättigheter, där länsstyrelserna har fått ett något förstärkt uppdrag att stödja kommunerna. Som vanligt kan vi erbjuda många olika konferenser, utbildningar och träffar. Den här gången vill vi särskilt flagga för Trygghetskonferensen, som ursprungligen skulle ha ägt rum år 2020, men stoppades av Coronaviruset. Temat ”Tillit i en orolig tid” sattes före pandemin och har bara blivit mer och mer aktuellt sedan dess.

/Redaktörsgruppen på enheten för social hållbarhet

 

Trygghetskonferensen 2023: Tillit i en orolig tid

22–23 MARS, Luleå

Välkommen till två dagar med föreläsningar och seminarier om vad tillit betyder för trygghet och hur det trygghetsskapande arbetet kan utvecklas för att stärka tilliten.

På programmet finns ämnen som: ”Tillit och demokratiska värden, en förutsättning för försvarsvilja”, ”Barns rättigheter i skottlinjen”, ”Släng er i diket – kommunikation med tydlighet och humor, ”Att skapa tillit i ett mångkulturellt samhälle”, och mycket annat.

Konferensen inleds av justitieminister Gunnar Strömmer och moderator är människorättsjuristen Hanna Gerdes.

Obs! Sista anmälningsdag 22 februari.

Mer information om program och anmälan

 

Justitieminister Gunnar Strömmer
Foto: Regeringskansliet

 

Resultat från ANDTS-undersökning bland ungdomar i Norrbotten

23 februari, digitalt KL. 13.00-15.00

Mats Jakobsson från Luleå tekniska universitet (LTU) presenterar färska resultat om ungas användning av alkohol, narkotika, dopning och kosttillskott, tobak och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS).

Presentationen bygger på en enkätundersökning som Länsstyrelsen har genomfört i samarbete med LTU bland elever i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet i samtliga kommuner i Norrbottens län.

För mer information och anmälan, kontakta Johanna Henriksson

 

Folkhälsoträff för kommunerna

20 April, digitalt 

Länsstyrelsen, Region Norrbotten och Norrbottens kommuner bjuder in till en träff för alla som arbetar med folkhälsofrågor i länets kommuner.

 

För mer information eller anmälan till träffen kontakta Jenni Niska

 
 

Konferens: Hur fyller vi jämställdhet med innehåll?

26–27 april, Scandic Plaza, Umeå

De nordligaste länsstyrelserna bjuder in till en konferens om hur vi tillsammans kan utveckla jämställdhetsarbetet i våra län. Programmet riktar sig till strateger i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland som arbetar med jämställdhetsintegrering eller med att förebygga och motverka mäns våld mot kvinnor. Under dagarna ges möjlighet till lärande, erfarenhetsbyte och studiebesök.

Mer information och anmälan på Länsstyrelsens webbplats.

 

Projektträff – insatser för mottagande, etablering och integration

24 maj, Clarion Sense, Luleå.

Arbetar du med insatser för asylsökande, ensamkommande barn, nyanlända eller personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet? Då är du varmt välkommen till en fysisk heldagsträff i Luleå för information, erfarenhetsutbyte och kunskapshöjande pass.

Dagen vänder sig till dig som är verksam inom det civila samhället eller inom offentliga organisationer i Norrbotten.

Mer information och anmälan: Projektträff insatser för mottagande etablering och integration.

 

Illustration: Mostphotos

 

Nu kan skyddsbehövande från Ukraina ansöka om förlängt uppehållstillstånd 

Närmare tusen personer från Ukraina befinner sig i Norrbotten med tillfälliga uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. För att vistas lagligen och även fortsättningsvis omfattas av olika rättigheter är det mycket viktigt att lämna in en förlängningsansökan till Migrationsverket senast 4 mars.

Efter digitalt inlämnad ansökan är det nödvändigt med ett personligt besök på Migrationsverket för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck till ett nytt uppehållstillståndskort. Sprid gärna denna information till dem det berör.

På Migrationsverkets webbplats finns utförlig information: Skydd enligt massflyktsdirektivet

 

Utlysning av statsbidrag för integrationsinsatser 

15 februari

Illustration: Mostphotos

Den 15 februari öppnar utlysningsperioden för samtliga statsbidrag inom integration som hanteras av länsstyrelserna (§37, §37a och TIA).

Observera att bidragen har olika syften, målgrupper och slutdatum.

Mer information om bidragen och ansökan finns här.

 

Nya krav för tobaksfria nikotinprodukter

Sedan årsskiftet gäller nya lagkrav för tobaksfria nikotinprodukter. Till exempel ska förpackningar vara försedda med hälsovarningar och en innehållsdeklaration.

Folkhälsomyndigheten kommer under våren att publicera föreskrifter med mer detaljerade regler kring hur hälsovarningen och innehållsdeklarationen ska vara utformade.

Mer information om de nya reglerna finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

 

Vägledning för ålderskontroll vid försäljning av tobaksvaror och vissa nikotinprodukter

Nu finns en ny vägledning för ålderskontroll vid försäljning av tobaksvaror och vissa nikotinprodukter via automat, internet och obemannade butiker. Vägledningen belyser vilka krav och begränsningar som finns vid olika försäljningsformer.

Vägledningen för ålderskontroll vid försäljning av tobaksvaror och vissa nikotinprodukter finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

 

Utbildningen ”Samtal om våld” kommer till Luleå

Under våren 2023 erbjuder Länsstyrelsen utbildningen ”Samtal om våld” på plats i Luleå. Det handlar om en fem dagars utbildning i behandlingsarbete med personer som riskerar att utöva våld eller utövar våld i nära relation. Sedan 2021 finns ett krav på socialnämnden att verka för att våldsutövare ska ändra sitt beteende och den här utbildningen har varit efterfrågad sedan dess.

På Samtal om vålds webbplats finns mer information om utbildningen.

Har du frågor om utbildningen? Kontakta Annika Hellgren.

 

Svartsjuka är inte romantiskt

Ungdomar är en särskilt utsatt grupp när det gäller våld i nära relationer. Kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” pågår under februari och mars och vill väcka eftertanke hos ungdomar kring vad som egentligen är en bra relation eller inte.

kampanjens webbplats finns material med information om våld i ungas partnerrelationer och vart unga kan vända sig för råd och stöd. Här går det också att ladda ned eller beställa kampanjmaterial som levereras kostnadsfritt.

Beställningsportalen hittar du här: För dig som arbetar med unga - Svartsjuka är inte romantiskt

 

FN:s barnrättskommitté granskar Sverige

FN:s kommitté för barnets rättigheter har nyligen lämnat rekommendationer till regeringen om vad Sverige behöver göra för att uppfylla barns rättigheter. Som ett led i civilsamhällets alternativa rapportering till barnrättskommittén under granskningsprocessen har ett antal organisationer samarbetat för att ta fram rapporten ”Hör barnens röst”. Den bygger helt och hållet på barns egna röster, utan vuxnas tolkning.

Läs Barnrättskommitténs rekommendationer på regeringens webbplats.

Du hittar rapporten "Hör barnens röst" på Unicefs webbplats.

 

Inget förlängt föräldraskapsstödsuppdrag…

I regleringsbrevet för 2023 förändras länsstyrelsernas föräldraskapsstödsuppdrag. Det nya uppdraget kommer endast att beröra länsstyrelserna i län med utsatta områden, särskilt utsatta områden och riskområden enligt Polismyndighetens definition. Eftersom Norrbotten inte har några sådana områden kommer Länsstyrelsen i Norrbotten inte längre att kunna samordna länets arbete med föräldraskapsstöd.

Vid frågor rörande detta, kontakta Johanna Henriksson.

 

... och ingen förlängning av uppdraget att motverka rasism i arbetslivet

Inte heller uppdraget att motverka rasism i arbetslivet som länsstyrelserna arbetat med sedan 2019 har fått någon förlängning. Däremot ingår frågor som rör rasism och icke-diskriminering i länsstyrelsernas uppdrag att belysa, analysera och beakta mänskliga rättigheter i den egna verksamheten och att samarbeta med andra myndigheter och stödja kommuner i frågor som rör mänskliga rättigheter.

Ta del av utbildnings- och stödmaterial som tagits fram inom uppdraget på MR- webben.

 

Tips om konferens: Gender Contact Point-dagen 

23 februari, Luleå

Den årliga Gender Contact Point-dagen har temat ”Jämställdhetskultur som konkurrensfördel”. Företag, forskare och andra aktörer presenterar verktyg, exempel och metoder för praktisk jämställdhetsintegrering.

Mer information hittar du på Luleå tekniska universitets webbplats: Jämställdhetskultur som konkurrensfördel

 

Tips om seminarieserien Jämlikhetsmorgon 

Varannan torsdag under mars och april arrangerar Rättighetscentrum Norrbotten digitala frukostseminarier om ämnen som på olika sätt har anknytning till diskriminering. Passa på att lära dig mer om frågor som vi inte alltid har tid att fundera på men som kan vara avgörande. Först ut är ”Får man säga svart? – Att gå från teoretisk ångest till terminologisk trygghet” med Barakat Ghebrehawariat.

All information och fullständigt program finns på Rättighetscentrums webbplats

 

Sist men inte minst:

Nationella minoriteters rättigheter – med ett utökat uppdrag för Länsstyrelsen

Rättsstaten och minoriteterna

En rättsstat är aldrig bättre än hur den behandlar sina minoriteter, eller en kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk. Är dessa gamla påståenden reella idag? Har nationella minoriteters rättigheter en human, legal och politisk relevans? Historiskt har kulturella minoriteters anspråk på grundläggande rättigheter utifrån etnisk och kulturell tillhörighet inte prioriterats och i vissa fall helt förnekats i det vi idag kallar för moderna rättsstater. De senaste decennierna har inneburit en vändning, från assimilering av minoriteter till att främja en mer mångkulturell politik.

Sveriges ansvar och skyldigheter

Enligt regeringsformen ska ”etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv” främjas.
Den Europeiska stadgan för landsdels- och minoritetsspråk och Europarådets ramkonvention om nationella minoriteter antogs år 2000. I och med detta blev minoritetspolitiken ett eget politikområde och fem nationella minoriteter erkändes; romer, samer, tornedalingar, sverigefinnar och judar. Här är det viktigt att lyfta att samerna erkändes som urfolk, med ett starkare rättighetsskydd, redan 1977. Sametinget etablerades 1993, i formen av en statlig myndighet med ett samiskt folkvalt parlament.

Här kan du läsa mer om minoritetspolitiken och Sametinget.

 
Illustration: Kungliga biblioteket

Bland annat är kommuner och andra myndigheter som till exempel Länsstyrelsen skyldiga att informera minoriteterna om deras rättigheter, att skydda minoriteternas språk och kultur och att ge minoriteterna inflytande över frågor som berör dem. Enskilda har rätt att kommunicera med Länsstyrelsen på finska, meänkieli och samiska.

Utökat uppdrag för oss

Varje år rapporterar vi till Länsstyrelsen Stockholm och Sametinget hur vi arbetar för att leva upp till minoritetslagens bestämmelser. Detta år har vi dessutom fått i uppdrag att ge stöd till kommuner i deras praktiska arbete rörande nationella minoriteter som till exempel utbildningar, kommundialoger och metodutveckling.

På Länsstyrelsens webbplats kan du läsa mer om vårt arbete för nationella minoriteter

Mer information och material om nationella minoriteter och minoritetsspråk finns på minoritet.se.

 

Fokus social hållbarhet ges ut av enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen
i Norrbottens län. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet?

 

Anmäl dig här!

Vår definition av ett socialt hållbart samhälle

”I ett socialt hållbart samhälle får alla sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Alla ska ha möjlighet att forma sitt eget liv och vara delaktiga i ett samhälle präglat av jämlikhet, jämställdhet och god folkhälsa.”

/Enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Norrbottens län

 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

Do not click this link

Skickat med Paloma